Tegenwoordig heet iedereen sorry – Bart Moeyaert

op 29 januari 2019 door

Ik las en hoorde al ontzettend veel positieve dingen over Tegenwoordig heet iedereen sorry van Bart Moeyaert. Toen ook het voltallige panel van Uitgelezen laaiend enthousiast dit boek besprak, liet ik er geen gras meer over groeien. Ik las het boek na Grand Hotel Europa, waar ik ontzettend van onder de indruk was. Moeayerts boek kan niet meer van stijl en inhoud verschillen dan dat van Leonard Pfeijffer, maar wist me net zo te overtuigen.

Het verhaal beslaat slechts één dag en wordt verteld vanuit het standpunt van Bianca. Zij is volgens haar moeder een meisje met een gebruiksaanwijzing in een taal die niemand begrijpt. Haar vader bestempelt haar met de term ‘onhandelbaar’, terwijl soapster Billie haar helemaal de moeite waard vindt. Gaandeweg komt de lezer te weten hoe Bianca over zichzelf en haar omgeving denkt. Door alle puzzelstukjes samen te voegen ontstaat een prachtig geheel.

In het begin lijkt Bianca los van haar gezinsleden te bestaan. Wanneer haar broer een vriendje op bezoek krijgt, en zijn moeder de soapster is die Bianca bewondert, opent dit een nieuwe fase. De link tussen de realiteit van haar leven en de fictie van de soap waar ze dagelijks naar kijkt, is voor Bianca een boei waar ze zich aan vast kan klampen om opnieuw aansluiting bij haar ouders en broer te vinden.

Moeyaert zet een bijzonder hoofdpersonage neer. Bianca is absoluut niet zielig, maar tegelijk gaat de auteur de complexiteit van Bianca’s persoonlijkheid niet uit de weg. Hoewel je alles door Bianca’s ogen ziet, krijg je evengoed sympathie voor de overige personages, zelfs wanneer die geen actieve rol in het verhaal spelen. De combinatie tussen het durven benoemen van problemen en de enorme empathie die naar voren komt, is voor mij de reden om het boek vijf sterren te geven en het aan iedereen aan te raden.

Het is indrukwekkend hoe weinig woorden Moeyaert nodig heeft om Bianca’s hele leven te vertellen. Op slechts 128 pagina’s wordt een volledig gamma aan gevoelens blootgelegd, in een heldere, uiterst toegankelijke taal. Bovendien zorgt de beknoptheid er niet voor dat het boek geen mooie beelden bevat. Integendeel, sommige passages zijn ware poëzie:

Soms is de prop in mijn keel klein.

Soms is hij er niet.

Heel soms is hij reusachtig.

Nu is het heel soms.

 

Tegenwoordig heet iedereen sorry is een boek dat beklijft en het belang van werkelijk gezien te worden overtuigend naar voren schuift. Hoewel dit als jeugdboek verkocht wordt, vind ik het net zo goed (of eigenlijk zelfs meer) een boek voor volwassenen.  Reacties op: Tegenwoordig heet iedereen sorry – Bart Moeyaert

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Bart Moeyaert

Bart Moeyaert

Bart Moeyaert is een Vlaamse schrijver die in 1983 debuteerde met de jeugdroman ...

Gesponsorde boeken