Meer dan 4,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid

Mijn leesmaand december 2021

op 31 december 2021 door

Mijn leesmaand december 2021

Ieder jaar neem ik mij voor om de boeken voor de categorieën van de Hebban Reading Challenge zo in te plannen dat ik aan het eind van het jaar tijd over heb. Helaas ook dit jaar weer niet gelukt, haha. De vier laatste boeken voor de Hebban Reading Challenge, waren iets gecompliceerder dan gedacht (maar daarom niet minder mooi) en lazen daardoor ook langzamer dan van tevoren was voorzien. Gisteren heb ik mijn laatste boek van dit jaar dichtgeslagen en ja het is mij uiteindelijk toch gelukt om alle categorieën van de Hebban Reading Challenge af te vinken.

Wat heb ik december gelezen? Zes boeken waarvan één thriller, één nonfictie en drie romans:

Thrillers

94/80 Camping Oosthoek van Nathalie Pagie

Thriller over vrouw die blijkt over onverwachte talenten te beschikken nadat ze samen met haar kinderen haar huis uit is gezet en onderdak vindt op een camping die niet bepaald bekend staat om zijn hoge kwaliteitseisen. Haar man is spoorloos verdwenen en naar later blijkt ontvoert te zijn.  Het losgeld dat geëist wordt door de ontvoerders is een bedrag van tien miljoen euro. Om dit geld bijeen te krijgen went ze zich tot de criminele eigenaar van de camping om voor hem een paar riskante klusjes te doen.

Vlot geschreven thriller die misschien soms wat voorspelbaar is maar desondanks met veel plezier gelezen. Wat het voor mij extra leuk maakte was dat het verhaal zich afspeelt in voor mij bekende omgevingen, Brabant waar ik woon en de Waalhaven waar ik zoveel jaar heb gewerkt.

Reading Challenge: nvt

Aantal sterren: ****

Bibliotheek

Romans

92/80 Het boek van Gould van Richard Flanagan subtitel Een roman in twaalf vissen.

Roman over het leven van een Engelse oplichter die veroordeeld wordt tot levenslange verbanning naar Van Diemen’s land (Tasmanië) en daar vissenaquarellen maakt in opdracht van de gevangenisdokter. Tweede poging tot lezen van dit boek en dit keer wel gelukt. Mooi maar toch ietwat verwarrend, zie ook mijn recensie: https://www.hebban.nl/recensie/karin-marcellina-over-het-boek-van-gould

Reading Challenge: 36 (lees een geschubt boek)

Aantal sterren: ****

Eigen kast

93/80 Bloemblad van zee van Isabel Allende

Historische Roman. Twee jonge mensen vluchten aan het eind van de Spaanse Burgeroorlog naar Frankrijk om vandaar uit te vertrekken naar Chili. Ze bouwen daar een heel nieuw leven op en alles gaat voorspoedig tot in 1973 de dictatuur uitbreekt in Chili en ze weer alles achter zich moeten laten.

Een verhaal over een liefde die opgroeit door vertrouwen en wederzijds respect terwijl op de achtergrond het leven zoals het was wordt vernietigd in de maalstroom van de geschiedenis. Over alles verliezen en toch weer de kracht hebben om opnieuw te beginnen. Een vlot verteld en spannend verhaal dat je niet loslaat. Een fijn boek.

Reading Challenge: nvt

Aantal sterren: ****

Eigen kast (epub)

95/80 De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet van David Mitchell

Roman. 1799, de Zeeuw Jacob de Zoet vertrekt naar de Oost om fortuin te vergaren zodat hij met zijn Anna kan trouwen. Hij komt terecht op Nederlandse eilandje Deshima voor de Japanse kunst waar hij als boekhouder komt te werken. De rechtschapen Jacob heeft het moeilijk om zich in zijn nieuwe omgeving te handhaven, vastbesloten als hij is om de corruptie die er heerst te bestrijden.

Deshima is een minimaatschappij gebaseerd op handel en volledig onder controle van de Japanse heerser, de Shogun. De Hollanders zijn verplicht om op Deshima te blijven, vrij reizen is niet mogelijk.

De enige Japanners die de Nederlanders ontmoeten zijn hoogwaardigheidsbekleders en tolken, tot op een dag de Japanse vroedvrouw Orito toestemming krijgt om op Deshima lessen te volgen bij de Nederlandse arts. Jacob wordt verliefd op haar en zoekt manieren om met haar in contact te komen voordat hij teruggaat naar Batavia.

Het belangrijkste thema van dit boeiende maar niet altijd even makkelijk geschreven verhaal is volgens mij naast verraad ook liefde, tegen de achtergrond van een periode uit de geschiedenis van Deshima en dus ook uit de geschiedenis van Japan. 

Er mag wat mij betreft een overzicht aan het boek worden toegevoegd met uitleg over bepaalde woorden zodat je als lezer meer begrip voor de tekst krijgt.

Ondanks deze kanttekening met veel plezier gelezen.

Reading Challenge: 33 (lees een zoet boek)

Aantal sterren: ****

Eigen kast

Non-fictie

90/80 Wesley van Stacey O’Brien

Wesley, the story of a remarkable owl vertelt het verhaal van de jonge biologe Stacey O’Brien die de opvoeding van een vier dagen oude baby kerkuil op zich neemt. Deze uil heeft een beschadiging aan zijn vleugel en zal zich dus nooit in het wild kunnen handhaven. Het verhaal is een mix van wetenschappelijke wetenswaardigheden en persoonlijke belevenissen van Stacey met Wesley die op humorvolle wijze worden beschreven. Interessant en vlot leesbaar boek dat helaas alleen in het Engels te verkrijgen is.

Reading Challenge: 35 (lees gevederd boek)

Aantal sterren: ****

Natascha’s kast

91/80 Het zoutpad van Raynor Winn

Non-fictie. Raynor en haar man Moth besluiten impulsief een wandeltocht van meer dan duizend kilometer te maken over het South West Coast Path in het zuiden van Engeland nadat ze alles zijn kwijtgeraakt en te horen hebben gekregen dat Moth een ernstige ziekte heeft.  Wat begon als een poging om door te wandelen ruimte te creëren om na denken over hun toekomst, wordt al snel bemoeilijkt door hun gebrek aan geld en door hun strijd tegen de elementen.

Een verhaal over omgaan met verlies en over overleven onder moeilijke omstandigheden. De wijze waarop Raynor vertelt, of het nu gaat over hun schrijnende persoonlijke omstandigheden of over hoe ze de natuur tijdens hun wandeling ervaren, heeft mij nooit verveelt. Een prachtig boek!

Reading Challenge: 41 (lees een succesvol boek)

Aantal sterren: *****

Eigen kast

Ter afsluiting van 2021 nog even wat gegevens voor de statistieken. Mijn Reading Challenge 2021 had ik op 80 boeken gezet, uiteindelijk heb ik er 95 gelezen, waarvan:

 • 42 thrillers
 • 11 feelgood
 • 8 non-fictie
 • 1 kookboek
 • 1 stripboek
 • 30 romans
 • 2 verhalenbundels
 • 34 via de bibliotheek
 • 12 via familie en buren
 • 49 uit eigen kast waarvan 14 e-books
 • 7 Engelse boeken
 • 7 kleppers

Terwijl ik mijn boekenoverzicht 2021 doorneem valt het mij op dat ik 2021 ben begonnen met een boek over Japan en ik sluit 2021 af met een boek over Japan. De cirkel is rond, op naar 2022!

Ik hoop jullie het afgelopen jaar een inkijkje te hebben kunnen geven in mijn leeswereld. Ik hoop dat jullie ervan genoten hebben of er geïnspireerd door zijn geraakt. Ik wens jullie allemaal een hele mooie jaarwisseling en een gezond en goed 2022 gevuld met vele mooie leeservaringen.

Tijd voor quarkini's, appelbeignets en een heerlijk kopje thee!

 

 

 

 

 

 Reacties op: Mijn leesmaand december 2021

Meer informatie

Gerelateerd

Gesponsorde boeken