Meer dan 4,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid

Mijn leesmaand februari 2022

op 01 maart 2022 door

We hebben onze portie stormen wel gehad deze februarimaand. Wat was het heerlijk om met de hond in de stormwind langs de plas te lopen terwijl het water werd opgestuwd door de wind en de bomen een sierlijke dans maakten op het ritme van de windvlagen. Stiekem verwachtte ik ieder moment een extra uitzending van het journaal waarin gemeld werd dat er een achttiende-eeuws zeilschip ergens in een bollenveld achter de duinen was gevonden. Een aantal lezers weet nu gelijk over welk boek ik het heb en daarmee wordt duidelijk wat ik de afgelopen maand op leesgebied heb “uitgespookt”.

Helaas heb ik door omstandigheden de aanmelding voor de lezersjury van de Hebban Thrillerprijs 2022 gemist en ik dacht dat het misschien beter was om dit event dit jaar aan mij voorbij te laten gaan. Na het zien van de Longlist, ben ik acuut van gedachte veranderd want zeg nu zelf zo’n mooie lijst met boeken die vragen toch om gelezen te worden? Net als voorgaande jaren wil ik ze weer alle vijftien lezen. Ondertussen ben ik alweer aan de vierde thriller bezig van de Longlist.

Afgezien van de thrillers van de Longlist heb ik opvallende veel thrillers liggen die wachten om gelezen te worden. Op de een of andere manier kom ik bijna niet aan andere boeken toe ondanks dat ik ook graag non-fictie of romans lees.

Zeven boeken heb ik de afgelopen maand gelezen waarvan vijf thrillers, een roman en een kinderboek. Twee van deze boeken vond ik zo speciaal dat ik ze vijf sterren heb gegeven.

Thrillers

06/85 Smeltend ijs van Arnaldur Indridason

Eerste deel van een thrillerserie rondom gepensioneerd rechercheur Konrad in Reykjavik, IJsland.

Een oude zaak over een verdwijning van een man die nooit opgelost is, wordt plotseling weer actueel als er op de gletsjer Langjökull een lichaam wordt gevonden. Ooit had Konrad de leiding over deze zaak die tot zijn frustratie niet is opgelost. Als de oude hoofdverdachte specifiek naar hem vraagt, wordt hij weer betrokken bij deze zaak. Wat heeft hij destijds over het hoofd gezien?

Tegelijkertijd begint Konrad zich steeds meer te interesseren voor het leven en de gewelddadige dood van zijn vader.

Indridason creëert levensechte personages die voor keuzes komen te staan en soms hebben deze keuzes andere gevolgen dan verwacht. Een thriller met een trage opbouw die leidt naar een spannend plot.

 • Reading Challenge: 21 (het eerste deel van een serie)
 • Aantal sterren: ****
 • Eigen kast
 • IJsland

07/85 Orakel van Thomas Olde Heuvelt (Longlist Hebban Thrillerprijs 2022)

Een geweldig spannende fantasythriller over de vondst van het achttiende-eeuws zeilschip De Orakel in een bollenveld door twee tieners Luca en Emma. Verbijsterd door hun ontdekking besluiten ze op onderzoek uit te gaan. De dreiging die van het schip uitgaat weerhoudt Emma er niet van om in een geopend luik te klimmen en daarna niet meer terug te komen. Er zijn meer mensen die die dag op onderzoek uitgaan maar ook zij komen niet terug.

Een mysterieus schip, vreemde gebeurtenissen en een tiener met een bijzondere band met het verleden zijn de ingrediënten van een fantasythriller die je vanaf de eerste bladzijde in zijn greep houdt. Nadat ik het uitgelezen had, moest ik echt weer even landen. Wow!

 • Reading Challenge: 37 (een fantasyroman)
 • Aantal sterren: *****
 • Bibliotheek
 • Nederland

08/85 Sneeuwstorm en amandelgeur van Camilla Läckberg

Thriller, novelle. Politieman leert de familie van zijn nieuwe vriendin kennen tijdens de feestdagen op een eiland voor de Zweedse kust. Buiten steekt een sneeuwstorm op terwijl binnen de sfeer steeds grimmiger wordt na de mededeling van de steenrijke grootvader dat hij iedereen gaat onterven.

Een vlot en plezierig leesbaar boek. Het verhaal is niet zo origineel maar het plot was dat wel.

 • Reading Challenge: 3 (Lees een novelle)
 • Aantal sterren: ***
 • Eigen kast: epub
 • Zweden

09/85 Vogeleiland van Marion Pauw (Longlist Hebban Thrillerprijs 2022)

Marianne, een opstandige tiener loopt weg van huis naar een oudere man en gaat met hem samenwonen op een onbewoond eilandje. Na de geboorte van hun kind krijgt hun idyllisch samenzijn grimmige kanten.

Haar zus Nicole en hun ouders blijven naar haar zoeken en hopen op haar terugkeer maar krijgen geen antwoord op hun vragen.  Getekend door het verdwijnen van haar zus vertrekt Nicole na een aantal jaren naar Spanje om tot rust te komen maar ook daar wordt ze geconfronteerd met het verleden.

Het verhaal wordt vanuit verschillende perspectieven verteld in kleine hoofdstukken waardoor je nieuwsgierigheid als lezer wordt geprikkeld en je blijft doorlezen. Complexe personages en goed gevonden plot zorgen voor een bijzondere, spannende leeservaring.

 • Reading Challenge: nvt
 • Aantal sterren: ****
 • Bibliotheek
 • Nederland/Spanje

11/85 Nachtdienst van Esther Verhoef (Longlist Hebban Thrillerprijs 2022)

Alleenstaande moeder en dierenarts Emma is wat blij met haar nieuwe baan en het appartement boven de dierenkliniek in het bos waar ze sinds kort samen met haar puberende tienerdochter Vegas is gaan wonen. Nadat ze tijdens een nachtdienst de deur opent voor een noodsituatie verandert haar leven drastisch.

De opbouw van het verhaal was voor mij even wennen, je valt als het ware met de deur in huis doordat het boek opent met de noodsituatie.

Nachtdienst is een thriller met vanaf de eerste pagina veel actie en spanning en verschillende verhaallijnen waarvan die over Vegas het meest interessant is. Deze thriller heeft een heel sterk, onverwacht plot. Ondanks het voor mij lastige begin met veel plezier gelezen.

 • Reading Challenge: nvt
 • Aantal sterren: ****
 • Bibliotheek
 • Nederland

Romans

10/85 A Passage North van Anuk Arudpragasam (shortlist Booker Prize 2021)

Roman. Mijn derde boek van de shortlist.

Een filosofisch boek over het leven, over verlangens, liefde en verlies. Over burgeroorlog, schaamte en gemis. Mooie, lange verfijnde zinnen die zorgen voor een verhaal met een traag tempo. Er is ook niet echt een plot, meer een inzicht. Voor meer informatie lees mijn recensie van dit boek: https://www.hebban.nl/recensie/karin-marcellina-over-a-passage-north

 • Reading Challenge: 41
 • Aantal sterren: ****
 • Bibliotheek
 • Sri Lanka/India
 • Engels

Kinderboek

12/85 Alaska van Anna Woltz

Voor de Reading Challenge was ik op zoek naar een geschikt boek voor deze categorie en wegens gebrek aan kinderen in mijn omgeving heb ik de tip van Gigi gevolgd. Bleek een gouden tip, wat een geweldig leuk boek:

Er zijn verschillende soorten verlies, zoals het verlies van een familielid of van een geliefde maar het kan ook het gevoel zijn dat je de controle verliest of je waardigheid verliest. Zowel Sven als Parker kennen het gevoel van verlies maar weten dit niet van elkaar als bij elkaar in de klas komen te zitten op een nieuwe school. Een groot verlies voor Parker was dat ze afscheid moest nemen van haar hond Alaska die ze nu tot haar ontzetting tegenkomt als de hulphond van Sven. Ze wil graag weer in contact komen met Alaska zonder dat die akelige Sven het te weten komt. De enige optie is om ’s nachts in te breken in het huis van Sven.

Stoer, avontuurlijk en spannend met een goede afloop zonder overdreven sentimentaliteit. Voor kinderen vanaf 11 jaar maar deze volwassene heeft ook erg genoten van het verhaal.

 • Reading Challenge: 16 (een Nederlandstalig kinderboek)
 • Aantal sterren: *****
 • Bibliotheek
 • Nederland

En dan is het maart!

Ook maart staat in het teken van de thrillers, zowel de thrillers van de Longlist als andere thrillers zoals bijvoorbeeld het tweede deel van de thrillerserie rondom gepensioneerd rechercheur Konrad van Arnaldur Indridason, Boven water. Box heb ik doorgeschoven naar april i.v.m. de thrillers van de Longlist.

Nee er is geen extra journaaluitzending geweest over dat achttiende-eeuwse zeilschip maar er zijn ondertussen wel extra journaaluitzendingen geweest over de oorlog in de Oekraïne. Deze blog was er bijna niet geweest omdat ik door deze gebeurtenis behoorlijk van slag ben en ik het moeilijk vond om onder dergelijke omstandigheden te schrijven over boeken.

Hoe ervaren jullie dat? Lezen jullie minder onder deze omstandigheden omdat je niet kan concentreren door de gebeurtenissen of lezen jullie juist meer om de gebeurtenissen even op een afstand te houden?

Dit was mijn leesmaand februari. Ik hoop dat jullie met veel plezier mijn blog gelezen hebben en ik wens jullie allemaal een fijne leesmaand toe.

Karin Marcellina

 

 

 

 

 Reacties op: Mijn leesmaand februari 2022

Meer informatie

Gerelateerd

Gesponsorde boeken