Meer dan 4,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid

Mijn leesmaand januari 2022

op 02 februari 2022 door

Terwijl de herfst godinnen onder stormachtige leiding van Corrie de kou van Koning Winter op afstand houden, zit ik hier, met een heerlijke kruidenthee te mijmeren over de afgelopen maand.

Wat is het fijn om nieuwe leesplannen te maken en lege excelbestanden met vers gelezen boeken te vullen. En dan al die nieuwe boeken die nog uitkomen. Te veel om op te noemen, je zou er keuzestress van krijgen.

Al terugkijkend zou je kunnen stellen dat ik januari luchtig ben begonnen met wat ik noem een slapstick thriller. Tijdens het lezen van mijn tweede boek ontving ik een triest bericht waardoor het lezen een periode niet goed lukte.

Bij het derde boek bleek dat ik terug moest naar school vanwege telproblemen, het blijkt namelijk dat de volgorde éen, twee, drie is en niet drie, één, twee of en dat is zeker ook een optie, drie, twee, één. Je moet het maar weten.

Om bij te komen van het teldrama had ik sterk de behoefte aan een kopje rooibosthee en ben daarom in Botswana even bij Mma Ramotswe langs geweest voor wat steun en wijze raad.

Aangesterkt ben ik naar Amerika vertrokken om met een astrobioloog en zijn zoon hun verbijstering over de wereld te bespreken.

Vijf boeken heb ik deze maand gelezen (die spoedcursus tellen heeft beslist geholpen). Waarvan twee thrillers, één detective en twee romans.

Thrillers

01/85 Maurice van Anne-Laure van Neer  

Op aanraden van Wendy deze amusante thriller gelezen. De vijfenzestigjarige seriemoordenaar Maurice uit het Belgische Mortsel ziet zichzelf als Verlosser van de Mensheid door BMW-rijdende bumperklevers en alfamannetjes te verwijderen van deze aardbol. Nog één moord heeft hij zijn moeder op haar sterfbed beloofd en dan zal hij er mee stoppen.

Terwijl hij de details van zijn laatste moord wil uitwerken, laat hij zich afleiden door het nieuwe vriendje van zijn dochter, een typisch alfamannetje met een BMW en slechte manieren waardoor zowat alles misgaat met de uitvoering van zijn plannen wat er mis kan gaan. Totdat hij hulp krijgt uit onverwachte hoek.

Slapstickachtige thriller die zo geloofwaardig geschreven is dat je aan het eind van het verhaal de roeping van Maurice volledig begrijpt. Een fijn en grappig boek met leuke plot twists.

 • Reading Challenge: 42 (lees een zwart boek)
 • Aantal sterren: ****
 • Bibliotheek
 • België

3/85 Smeulend vuur van Arnaldur Indridason

Deel 3 (deel 1 en 2 moet ik nog lezen, oeps) van de thrillerserie over oud-rechercheur Konrad in het IJslandse Reykjavik.

Een ijzersterke thriller met twee verhaallijnen: in de ene verhaallijn volgen we Konrad die weigert een vrouw te helpen met de zoektocht naar haar ter adoptie afgestane kind. Niet veel later wordt deze vrouw dood aangetroffen in haar woning. Overweldigd door schuldgevoelens besluit hij toch een zoektocht naar haar kind op te starten. De andere verhaallijn heeft betrekking op de zoektocht naar toedracht van de moord op zijn vader.

Een weloverwogen en gedetailleerd geschreven verhaal met hedendaagse thema’s dat vlot leest en een verrassend plot heeft.

 • Reading Challenge: 7 (lees een Scandinavische auteur)
 • Aantal sterren: ****
 • Eigen kast
 • IJsland

Detective

4/85 The Kalahari Typing school for Men van Alexander McCall Smith

 Vierde deel van de gezellige detectiveserie over het No.1 Ladies Detective Agency in Gabarone Botswana. Een van mijn favoriete series o.a. door de sympathieke manier waarop de personages beschreven worden. Mma Ramotswe is de eigenaresse. Door haar begripvolle manier van optreden zorgt ze voor oplossingen zonder dat de daders voor hun vergrijpen naar de gevangenis gestuurd moeten worden. Haar verloofde Mr. J.L.B. Matekoni is de eigenaar van een garage en het detectivebureau is verhuisd naar het kantoor van de garage waar Mma Makutsi zowel Mma Ramotswe als Mr. J.L.B. Matekoni assisteert. Om wat geld bij te verdienen is Mma Makutsi een typeschool voor mannen gestart. Mma Ramotswe wordt na enkele weken geconfronteerd met een probleem waarbij de typeschool betrokken is. Zal het lukken om deze taak zo tactvol mogelijk op te lossen?

Reading Challenge: 19 (een boek dat zich afspeelt in Afrika)

 • Aantal sterren: ***
 • Eigen kast: epub
 • Botswana

Romans

02/85 Wolgakinderen van Guzel Jachina

Het keuzeboek van Het Hebban klassieker-genootschap voor de maand januari. Historische roman over het droeve lot van de Wolga-Duitsers in Rusland ten tijde van de Russische Revolutie en tijdens het bewind van Stalin beschreven aan de hand van het leven van een dorpsonderwijzer die door een traumatische gebeurtenis zijn spraakvermogen verliest.

Wat ik erg mooi aan het boek vind is de wijze waarop de kleuren van de steppe en van de rivier de Wolga wordt beschreven tijdens de verschillende jaargetijden. Het verhaal heeft verschillende sprookjesachtige elementen die voor een extra dimensie zorgen.

Wolgakinderen is met oog voor detail geschreven. Net als de Wolga soms wat traag, soms met veel vaart maar altijd indrukwekkend.

Reading Challenge: 1 (een boek met meer dan 500 bladzijden)

 •                                    : 15 (een blauw boek)
 • Aantal sterren: ****
 • Bibliotheek
 • Rusland

5/85 Verwilderd van Richard Powers (shortlist Booker Prize 2021)

Mijn tweede boek van de shortlist Booker Prize 2021. Mijn challenge is om ze alle zes te lezen. Mooi geschreven verhaal met name door de wijze waarop beschreven wordt hoe Robin de wereld ervaart en hoe Theo op allerlei manieren probeert om Robin te beschermen. Het gebruik van de vele wetenschappelijke termen belemmert het leesplezier.

Voor uitgebreide informatie over dit boek zie mijn recensie: https://www.hebban.nl/recensie/karin-marcellina-over-verwilderd

 Reading Challenge: 44 (Een vogel op de cover)

 • Aantal sterren: ****
 • Eigen kast
 • USA

En dan is het februari!

Voor februari heb ik een aantal thrillers staan die ik graag zou willen lezen zoals Box van Camilla Läckberg en Henrik Fexeus en de eerste twee delen van de serie over oud-rechercheur Konrad van Arnaldur Indridason, Smeltend ijs en Boven water.

Ik zit wel te twijfelen of ik ze gelijk achter elkaar zal lezen of dat ik het eerste deel deze maand zal lezen en het tweede deel in maart.

Wat zouden jullie doen: binge-lezen of een maand wachttijd tussen beide delen?

Dit was mijn leesmaand januari. Ik hoop dat jullie ervan genoten hebben en ik wens jullie allemaal een fijne leesmaand toe.

 

 

 

 Reacties op: Mijn leesmaand januari 2022

Meer informatie

Gerelateerd

Gesponsorde boeken