Meer dan 4,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid

Mijn leesmaand maart 2022

op 04 april 2022 door

En dan is maart weer al voorbij en wordt het tijd om terug te blikken op een leesperiode die gevuld bleek te zijn met veel toptitels en voor het eerst sinds lange tijd ook een floptitel.

Veel thrillers gelezen deze maand waaronder een aantal van de vijftien boeken die op de longlist Hebban Thrillerprijs 2022 staan. En ook veel thrillers geruild in boekenkastjes bij mij in de buurt.

Van de longlist heb ik nu zeven van de vijftien boeken gelezen met voorlopig een duidelijke winnaar. Ik ben erg benieuwd naar de shortlist en of mijn bevindingen met die van de jury overeenkomen.

Mijn project om alle zes boeken van de shortlist Booker Prize 2021 loopt ook nog. Deze maand heb ik het vierde boek gelezen. De laatste twee boeken van deze shortlist pak ik in juni op. Dat geeft ruimte om in april en mei meer boeken uit eigen kast te lezen (hoop ik).

Voor het eerst sinds lange tijd doe ik weer mee met een Hebban leesclub: De grootste bankoverval aller tijden van Frank Krake. Non-fictie over een actie van het verzet in de winter van 1944. Zo fijn om met een groep mensen een boek te lezen en te bespreken.

Tijd voor het overzicht van maart, acht boeken heb ik gelezen waarvan vijf thrillers, één detective, één non-fictie en één roman.

Thrillers

13/85 Een meesterstuk van Peter Römer (Longlist Hebban Thrillerprijs 2022)

Studente onderzoekt achttiende-eeuws schilderij dat vroeger van haar grootvader is geweest. Tijdens het onderzoek, dat ze samen met haar professor kunstgeschiedenis uitvoert, blijkt dat zich onder de lagen van de achttiende-eeuwse verf een geheim bevindt.

Als hun vondst uitlekt, worden ze gedwongen tot het nemen van beslissingen die voor hen zelf en voor hun omgeving veel gevolgen heeft.

Ik was aangenaam verrast door deze thriller vol actie. Het leest vlot en wordt vanuit diverse perspectieven verteld en het heeft een spannend plot.  Als je de boeken van Dan Brown of Jeroen Windmeijer graag leest, dan zal Een meesterstuk je ook goed bevallen.

 • Reading Challenge: nvt
 • Aantal sterren: ****
 • Bibliotheek
 • Nederland

14/85 Lenoir van Bas Haan (Longlist Hebban Thrillerprijs 2022)

Thrillerdebuut van onderzoeksjournalist Bas Haan. De eigenzinnige Rotterdamse hoofdinspecteur Lenoir opent met een nieuw coldcasedossier ook de deur van zijn verleden met als dieptepunt het moment dat hij naast zijn dode zwager bij bewustzijn komt met een pistool in zijn hand.

Terwijl hij zich probeert te herinneren wat er is gebeurd, stapelen de bewijzen zich tegen hem op en ziet het er slecht voor hem uit. Is hij werkelijk een moordenaar?

Het verhaal zit goed in elkaar, maar is soms wat te gedetailleerd wat het leestempo vertraagt. Het is spannend en het heeft een goed uitgedacht plot. Een eventueel vervolg zou ik beslist lezen.

 • Reading Challenge: 9 (een Nederlandse debuutthriller)
 • Aantal sterren: ****
 • Bibliotheek
 • Nederland

17/85 De cursus van Elvin Post (Longlist Hebban Thrillerprijs 2022)

Carol laat zich overtuigen door een vriendin om een schrijverscursus te gaan volgen op een eiland voor de kust van Canada. Deze cursus wordt georganiseerd voor een klein groepje belangstellenden en wordt geleid door de bestsellerauteur Victor Aster. Voorwaarde is dat de cursisten geen laptops of mobieltjes mee mogen nemen naar het eiland. Als na dag één twee cursisten dood worden gevonden en er geen mogelijkheid is om te communiceren met het vasteland verandert de cursus schrijven in een survivalcursus. Wie is sterk en slim genoeg om de moordenaar te ontwijken?

Ondanks een spannend verhaal en een goed plot heeft dit boek mij niet echt weten te raken. Ik kon geen klik krijgen met de personages en daardoor leefde het verhaal voor mij ook minder. Jammer. 

 • Reading Challenge: nvt
 • Aantal sterren: ***
 • Bibliotheek
 • Canada

18/85 Mindful moorden van Karsten Dusse

Gestreste misdaadadvocaat Björn Diemel wordt door zijn vrouw naar een mindfulnesscoach gestuurd. Ze is het beu dat hij constant met zijn werk bezig is en nooit echt met haar of met hun dochtertje. Nadat de mindfulness training is afgelopen, staat Björn te trappelen om met zijn mindful leven te beginnen. Hij slaagt er steeds beter in om werk en privé gescheiden te houden totdat zijn maffiacliënt een groot probleem heeft. Björn weet dit probleem en andere uitdagingen op een overtuigende en mindfulle manier uit de wereld te helpen.

Wat een geweldige, orginele thriller. Vlot geschreven met een beetje donkere humor. Goed plot. Mindfulness zoals het nog nooit eerder is toegepast! 

 • Reading Challenge: nvt
 • Aantal sterren: *****
 • Bibliotheek
 • Duitsland

19/85 De upgrade van Steven van Belleghem (Longlist Hebban Thrillerprijs 2022)

Het tweede deel van de serie rond de Amerikaanse Romy Bell. Het verhaal speelt zich af in 2045. In een tijd waarin de kennis van de wetenschap over dna voor grote ethische uitdagingen zorgt, leidt Romy een internationale organisatie die toeziet op de juiste naleving van de internationale wetgeving. Tijdens een controle wordt een laboratorium gevonden die virussen op maat maakt. Waarom en wie zijn de slachtoffers? Terwijl Romy en haar team bezig zijn met het onderzoek vallen de eerste doden en moet Romy zo snel mogelijk de strijd met de virussen en met de dader aangaan om een grote catastrofe te voorkomen. 

De upgrade is een snelle actiethriller, die vlot leest en een sterk plot heeft maar waarvan het verhaal wordt verzwakt door niet altijd even goed uitgewerkte personages en doodlopende verhaallijnen.

 • Reading Challenge: 12 (een boek dat zich afspeelt in de toekomst)
 • Aantal sterren: ***
 • Bibliotheek
 • Frankrijk/Engeland

Detectives

15/85 Miss Merkel en een onverwachte wending van David Safier

Detective met een gepensioneerde Angela Merkel in de hoofdrol. Na haar pensioen is Angela Merkel samen met haar man en mopshond Poetin in een klein Duits dorpje gaan wonen. Angela heeft moeite om haar draai te vinden in de dorpsgemeenschap en stiekem verlangt ze soms naar Berlijn.

Nadat het vergiftigde lichaam van een naburige kasteelheer wordt gevonden in een van binnenuit gesloten kamer, besluit Angela op zoek te gaan naar de dader, ze wordt detective!

De rake karakterbeschrijvingen en de verwijzingen naar de wereldpolitiek van David Safier zorgen voor een bijzondere, grappige en spannende detective.

 • Reading Challenge: nvt
 • Aantal sterren: ****
 • Bibliotheek
 • Duitsland

Non-Fictie

16/85 De grootste bankoverval aller tijden van Frank Krake

De grootste bankoverval aller tijden is uitgevoerd door het verzet op een bank in Almelo. De leesclub is nog bezig vandaar dat ik hier verder niets over vermeld. In mijn blog van mei zal ik dit boek verder toelichten.

Roman

20/85 Hier hoor je niemand over van Patricia Lockwood (shortlist Booker Prize 2021)

Mijn vierde boek van de shortlist. Dit boek is mij behoorlijk tegengevallen. Het eerste deel van het boek bestaat uit kleine stukjes tekst van iemand die haar leven liever op het internet (de portal) doorbrengt dan in het echte leven. Ik weet niet of hier een woord voor bestaat, maar wat mij betreft zou een goed woord voor een dergelijk persoon een scrollaholic zijn.

In het tweede deel krijgt ze slecht nieuws over een familielid en beschrijft ze de gevolgen van dit bericht voor haar en voor haar familie. Het tweede deel is beter dan het eerste, het weet soms zelfs te ontroeren.

Misschien dat mijn leeftijd met mijn negatieve reactie op dit boek aan te maken heeft (generatieconflictje of zo)? Maar gelukkig, na wat scrollen op de portal (slechte gewoontes pak ik nu eenmaal sneller op dan goede) kwam ik meer jonge Engelse bookbloggers tegen die zich afvroegen waarom dit boek op de shortlist stond. En hoef ik mij niet meer oud te voelen!

 • Reading Challenge: nvt
 • Aantal sterren: **
 • Eigen kast: epub
 • Verenigde Staten

En wat staat er te gebeuren in april?

Een aantal thrillers van de longlist heb ik voor deze maand ingepland en het is de bedoeling om wat meer romans te lezen dan in maart. En ik ga eindelijk in Box beginnen!

Ik heb enorm veel zin in Koningsdag, eindelijk weer op een rommelmarkt door boeken kunnen struinen. De komende maand zijn er veel feestdagen, hebben jullie nog bijzondere leesplannen of boekentrips gepland in april?

En zo sluit ik maart af. Ik hoop dat jullie met veel plezier mijn blog gelezen hebben en misschien zijn jullie wel enthousiast geraakt over een van de boeken die ik besproken heb.

Veel leesplezier in april!

Karin Marcellina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Reacties op: Mijn leesmaand maart 2022

Meer informatie

Gerelateerd

Gesponsorde boeken