Meer dan 4,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid

Akte van berouw - Chris Houtman

op 10 oktober 2018 door

Op 11 augustus werd de debuutthriller van Chris Houtman tot winnaar van de Hebban Thriller Clubprijs uitgeroepen. In een feestelijke blog vertelden we dat we in oktober de auteur in de kijker zouden zetten. Nu is het zover. De Thriller Club las niet alleen het winnende Akte van berouw, waar we het vandaag over hebben, maar ook de opvolger Het negende gebod, die we morgen in de kijker zetten. Later deze maand buigen we ons over Getal van het beest, dat op 17 oktober verschijnt.

Martin Hochtstettler, commandant van de Zwitserse Garde, staat voor de grootste uitdaging van zijn leven als hij een aanslag op de paus moet zien te voorkomen. Maar hij heeft te maken met een eigenzinnige en tegendraadse Franciscus die ook nog eens op ramkoers lijkt te liggen met de oude garde in het Vaticaan. De paus heeft aangekondigd het onderzoeksverslag over de bank van het Vaticaan openbaar te maken. De laatste paus die voornemens was een dergelijk onderzoek openbaar te maken was binnen 33 dagen dood...

Bookspot Gouden Strop 2018 
Akte van berouw was eerder dit jaar een van de genomineerden voor de Bookspot Gouden Strop. De Thriller Club las toen de hele shortlist en riep het boek van Houtman uit tot officieuze winnaar. Het zal jullie dus niet verbazen dat al onze duimen de lucht ingingen!

cca6da19e78e4398af8a8abbbcf38ff6.jpgKarina: Een complex plot over de misstanden in de kerk kan niet geschreven worden zonder een heleboel informatie over het katholieke geloof te gebruiken. Toch is dit, ook voor een leek, geen enkele belemmering om het verhaal goed te kunnen volgen. Naast een spannend verhaal krijg je met Akte van Berouw ook een inkijkje in hoe pittig de beveiliging van een persoon kan zijn. Wat zou ik graag zien dat we in het echt ook zo’n actieve paus hadden!

cca6da19e78e4398af8a8abbbcf38ff6.jpgGreet: Akte van berouw is verre van een doorsnee thriller, maar wat is het een goed boek! Intriges in het Vaticaan, conservatieve kringen binnen de kerk die het gemunt hebben op een paus die schoon schip wil maken, dat zorgt voor hoogspanning! Hoe verder in het boek je komt, hoe beter het wordt. Chris Houtman heeft met dit thrillerdebuut bewezen dat hij een en ander in zijn mars heeft. Goed geschreven, een goede plot, spannend, lezen die handel!

cca6da19e78e4398af8a8abbbcf38ff6.jpgSilvia: Ondanks mijn sceptische blik ten opzichte van de katholieke kerk had Chris Houtman me totaal in zijn greep met dit boek. Het was even inkomen in de termen die bij de religie horen, toch leidde dat geenszins van de spanning af. Meerdere verhaallijnen die naadloos bij elkaar kwamen. De beschrijving van de terrasjes bracht me in sneltreinvaart in de sferen van de Italiaanse hoofdstad. Een spannend, sfeervol verhaal dat me ook nog iets heeft geleerd over de katholieke kerk.

cca6da19e78e4398af8a8abbbcf38ff6.jpgElly: De hoofdstukken hebben een naam, maar geen nummer. Een groot deel van het boek bestaat uit gesprekken of herinneringen, waardoor het verhaal een kapstok krijgt waar de rest van het verhaal aan opgehangen is.  Ik heb het boek met meer plezier gelezen dan ik van tevoren verwacht had. Vooral het stoere van de paus en de no-nonsensmentaliteit van deze man konden mij bekoren. 

cca6da19e78e4398af8a8abbbcf38ff6.jpgJoyce: Een thriller waarbij het moeilijk is om fictie en realiteit uit elkaar te houden. Mijn beeld van paus Franciscus als sympathiek persoon wordt bevestigd. Akte van berouw is een filmisch geschreven thriller, met een klein aantal woorden weet Chris Houtman de sfeer te scheppen. De spanning is voelbaar dreigend, maar hoe en waar deze tot uitbarsting komt, blijft lang onduidelijk. Twijfel, wantrouwen en intrige voeden het plot en aan het einde word je nog prachtig verrast.

cca6da19e78e4398af8a8abbbcf38ff6.jpgEvy: Je moet wel houden van wat Vaticaanse intriges. Kardinalen, priesters en pausen vliegen je langs alle kanten om de oren. Toch vond ik de invalshoek van de Zwitserse garde erg aangenaam. De verhaallijnen komen mooi samen en de personages waren erg aansprekend. Een verrassende en degelijke thriller. Het enige minpuntje voor mij was de geloofwaardigheid, ik moest soms wel even de knop omzetten om alles 'aan te nemen'. 

cca6da19e78e4398af8a8abbbcf38ff6.jpg

Chantal: Ik vond het heel leuk om een boek te lezen dat zich afspeelt in het Vaticaan en rondom de paus. Chris Houtman gebruikt de huidige paus in plaats van een fictieve en hij heeft het over echte misstanden in de kerk. Hij heeft hieromheen een mooi, spannend verhaal geschreven. Je wordt zo nu en dan op het verkeerde been gezet en blijft maar lezen, omdat je bang bent dat de paus wordt vermoord. Ik vond het boek heel origineel met een verrassend einde dat ik niet zag aankomen.

Gert: Het verhaal heeft acca6da19e78e4398af8a8abbbcf38ff6.jpglles in zich wat een echte thriller nodig heeft: het is spannend, het heeft de juiste gelaagdheid en bovendien perfect uitgewerkte personages. Ook het feit dat het verhaal raakvlakken vertoont met een feit uit de (recente) geschiedenis levert extra punten op. 

Conclusie: Acht duimen gaan vastberaden de hoogte in. Akte van berouw is geen doorsnee thriller, wel een zeer origineel en verrassend boek. Wil je kennismaken met een nieuwe Nederlandse naam, lees dan Chris Houtman!

Sterren voor Akte van berouw: 2 x *****, 5 x ****, 1 x ***

Reading Challenge Categorieën voor dit boek:

#2 een Nederlands debuut
#43 een boek waarin religie een rol speelt
#47 een boek over een bestaand historisch figuur

Lazen jullie Akte van berouw al of zijn jullie het van plan, nu het boek de Hebban Thriller Clubprijs gewonnen heeft? Vertel maar, wij zijn een en al oor!

Hebben jullie gisteren trouwens het interview met Chris Houtman gelezen? Nee? Klik dan hier!

Tot morgen,
Greet namens de Thriller Club Reacties op: Akte van berouw - Chris Houtman

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Chris Houtman

Chris Houtman

Chris Houtman was na een carriëre in het Amsterdamse Theater De Engelenbak jare...