Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Barst - Boris O. Dittrich

op 06 juni 2018 door

En het is alweer juni, de zesde maand van 2018, tijd voor een nieuw duimpjesverslag. Zoals jullie konden lezen in de duimpjesblog Herberekening - Frederik Baas zijn we half om half geëindigd. Deze keer kozen we ervoor om het geschenkboekje van De Spannende Boekenweken 2018, Barst van Boris O. Dittrich, te lezen.

Een vrouw laat haar hond uit in het Amsterdamse Vondelpark en vindt het lijk van een jonge man. Zijn schedel is ingeslagen. Rechercheur Maya Oliphant krijgt de leiding over het moordonderzoek, maar het is onduidelijk wie de man is en wat hij 's nachts in het park deed. Ondertussen is heel Nederland in de ban van een nieuwe talentenjacht op televisie. De 18-jarige Lilian Lely heeft zich door de audities geknokt, en maakt tijdens de liveshows bekend dat haar moeder niet lang meer te leven heeft. Ze wint daarmee de sympathie van het publiek, maar niet iedereen gelooft wat ze beweert. Dan neemt het onderzoek van Maya Oliphant een verrassende wending. Wat heeft de moord met Lilians ambities te maken?

Krijgt Boris van ons een duim omhoog of omlaag?

7a8f4f3f53ee6dfe38ddd4b5c35da6fa.jpgKees: Barst! Ik heb al zoveel te lezen en dan hebben we bij de Thriller Club ook nog eens besloten om het geschenkboekje dat tijdens de Spannende Boekenweken 2018 cadeau gedaan wordt ook nog eens te gaan lezen en te bespreken. Helemaal niet erg uiteraard, want ik doe het graag. Dus begon ik in Barst van Boris O. Dittrich en niet veel later had ik het uit. In Barst keert een aantal bekenden uit zijn laatste boek Halszaak terug. Dat houdt echter niet in dat dit geschenkboekje daar een vervolg is. Helemaal niet. Het is een opzichzelfstaand verhaal en niets verwijst naar het reguliere boek. Het heeft twee verhaallijnen en gedurende de plot merk je, maar eigenlijk weet je dat vooraf al, dat ze met elkaar te maken hebben. Ik werd al snel nieuwsgierig naar het verloop van beide verhalen en wat uiteindelijk het verband zou zijn. Halverwege wordt al wat van de clou prijsgegeven. Dat vond ik jammer, want zoiets heeft toch altijd invloed op de spanningsboog. En daardoor was voor mij ook al duidelijk wie de moord heeft gepleegd. Toch is het Dittrich gelukt om me daarna weer enigszins op het verkeerde been te zetten. Want was mijn vermoeden nu wel of niet juist? Dus eigenlijk zorgt hij daardoor voor een voortdurend spanningsveld.

7a8f4f3f53ee6dfe38ddd4b5c35da6fa.jpgElly: Het cadeauboek van de Spannende Boekenweken 2018 Barst is het eerste boek dat ik van Boris Dittrich lees en ik moet zeggen, dat was een aangename verrassing. Meestal ben ik niet van de heel dunne boeken, omdat er dan veel weggelaten wordt. Nu merkte ik het maar bij één gelegenheid, namelijk de snelheid waarmee het slachtoffer weggehaald werd van het plaats delict, maar dat is gezien de dikte van het boek ook weer logisch. De schrijfstijl vind ik erg prettig, de snelheid van het boek, het plot, ze dragen er allemaal aan bij dat het boek voor een uurtje (of meer) leesplezier zorgt. Het boek is me zo goed bevallen dat ik al twee andere titels van hem aan mijn Kobo-account heb toegevoegd.

7a8f4f3f53ee6dfe38ddd4b5c35da6fa.jpgGreet: Het is altijd afwachten of de auteur van een geschenkboekje erin slaagt in minder dan 100 bladzijden een goede thriller af te leveren. Een verhaal dat niet te simpel is, waarin personages een eigen gezicht krijgen en naar een spannende ontknoping toegewerkt wordt. Boris Dittrich is het vrij goed gelukt: hij schetst een moordzaak en langzaam komen drie mogelijke pistes in zicht die naar de moordenaar moeten leiden. Een originele vondst om een talentenjacht en een moordzaak met elkaar te verweven. Moordzaken en rechercheurs zien we vaak, maar tv-shows op zoek naar nieuwe sterren (waar we toch allemaal dol op zijn), die zijn niet vaak het onderwerp van een thriller. Echt spannend wordt het niet, de meeste lezers zullen vrij snel doorhebben waar de schuldige gezocht moet worden. Barst krijgt van mij drie sterren!

442f1c20c2c04d924abe9060897af4e6.jpgJoyce: Helaas heeft Barst een heel voorspelbare ontknoping, ik heb tot de laatste bladzijde gehoopt op een twist in het verhaal. Het verhaal had de potentie zeker, alleen kwam het niet. Boris Dittrich schrijft goed en helder, maar na het dichtslaan was er voor mij toch vooral teleurstelling. De spanning was zeker redelijk aanwezig in het verhaal, ik wilde absoluut weten hoe het verderging met Lilian. De setting met de talentenshow à la Idols is origineel en toegankelijk voor een geschenkboekje. Voor wie niet zo vaak thrillers leest wellicht een fijne kennismaking. Jammer genoeg haalde Boris Dittrich niet het niveau van Deon Meyer vorige jaar en daarom geef ik het boek een mwah-duimpje.

7a8f4f3f53ee6dfe38ddd4b5c35da6fa.jpgChantal: Dit is het eerste boek dat ik van hem lees. Het is natuurlijk moeilijker om een heel verhaal goed uit te werken in zo weinig woorden. Ik heb het idee dat dit wel goed is gelukt met dit geschenkboekje. De karakters zijn genoeg uitgewerkt. Er worden verschillende daders aangedragen, zodat je niet meteen weet wie het heeft gedaan. Hoewel je wel een vermoeden hebt, maar Boris Dittrich zorgt ervoor dat je hieraan gaat twijfelen, waardoor je toch weer snel verder gaat. Een heel prettige leeservaring.

442f1c20c2c04d924abe9060897af4e6.jpgSilvia: Barst is voor mij de eerste kennismaking met de auteur Boris Dittrich. Een aangename kennismaking die naar meer smaakt. Vooral om me te overtuigen. Ik twijfel namelijk of het aan het geringe aantal bladzijden ligt dat het verhaal net niet genoeg diepgang voor mij heeft. De personages die aan bod komen, hebben elk een eigen verhaal en verleden. Naar mijn mening komen deze persoonlijke verhalen en hun karakters niet voldoende naar voren. Wel leuk om een inkijkje te krijgen in de wereld van de Nederlandse talentenjachten. Kortom, ik heb me vermaakt met Barst, maar heb meer werk van deze auteur nodig om me te overtuigen.

7a8f4f3f53ee6dfe38ddd4b5c35da6fa.jpgEvy: Het is moeilijk om een 'goed boek' te schrijven als je beperkt bent qua pagina's. Daar kan ik me iets bij voorstellen. Het gaat ten koste van iets, denk ik dan zo. In dit geval is het de uitdieping van de personages én de voorspelbaarheid van de afloop van het verhaal. Het is eigenlijk niet eens de afloop die voorspelbaar is, dat is eigenlijk het hele verhaal wel een beetje. Daar tegenover staat wel dat het plot mooi opgebouwd is en dat de schrijfstijl er zich uitstekend toe leent om dit boek ontspannen op een avond uit te lezen. Heb ik genoten van het lezen? Ja, zeker weten! Het is gewoon even lekker niet nadenken en meegaan in dit korte verhaal. Ik had één zin die me ongelooflijk irriteerde, maar dat ging over een beroepsmatig iets en zal veel mensen niet eens opvallen. Een mooi geschenkboekje dat veel mensen met veel plezier zullen lezen.

442f1c20c2c04d924abe9060897af4e6.jpgGert: Barst is in de eerste plaats en bovenal een uitermate prettige leesbare en goed geschreven thriller. Boris Dittrich toont met dit geschenkboekje (wederom) aan over uitstekende schrijverskwaliteiten te beschikken. Met name de uitwerking van de personages was van behoorlijk hoge kwaliteit. Dat hij in dit dunne boekje rechercheur Maya Oliphant opnieuw opvoert, was voor mij een verrassende, maar goede keuze. Over de technische aspecten wil ik dan ook geen negatieve uitspraken doen. Wel ben ik minder goed te spreken over het verhaal ‘an sich’. Voor mij was het in een te vroeg stadium duidelijk waar de plot zich naartoe zou bewegen. Deze voorspelbaarheid vond ik jammer, hoewel ik mij wel realiseer dat in een thriller van deze lengte verschillende verhaallijnen lastig zijn. Al met al heb ik een paar plezierige uurtjes met Barst gehad, maar voor mij is het geheel niet sterk genoeg voor een duim omhoog.

442f1c20c2c04d924abe9060897af4e6.jpgKarina: Barst is een whodunnit waarin door Dittrich flink wat actuele thema's zijn verwerkt, zoals de talentenshows en de homohaat. Tevens neemt hij met enkele van zijn bijpersonages wat BN'ers op de hak, wat een humoristische touch aan het verhaal geeft. Hoofdpersonages zijn de jonge zangeres Lilian en rechercheurs Maya en Bulut. Echte verdieping van de personages is er niet, maar dit is ook niet nodig bij dit korte verhaal.
In nog geen 100 pagina's weet Dittrich je mee te laten puzzelen in de zoektocht naar de dader, waarbij verschillende mogelijke daders in beeld komen. Met wisselingen in tijd krijg je een steeds beter beeld van wat zich heeft afgespeeld. Helaas mist er toch wat spanning en is de ontknoping iets te voor de hand liggend.

Conclusie: 5 duimen omhoog en 4 mwah-duimpjes voor Barst. Over het algemeen zijn we redelijk tevreden over Barst van Boris O. Dittrich. Voor sommigen is dit de eerste kennismaking en voor anderen een herhaalde kennismaking. We zijn het er wel allemaal over eens dat het een lekker boekje is om ontspannen een avond van te genieten. Elly en ik willen in ieder geval ook nog eens Halszaak en W.O.L.F. lezen. Kijken of ons dat ook bevalt.

De Hebban Reading Challenge categorieën voor dit boek:

#3 een boek van een bekende Nederlander
#16 een boek dat in 2018 is verschenen
#17 een boek dat je in één avond uit hebt

Dit boek wordt je aangeboden door CPNB in verband met de Spannende Boekenweken 2018 bij besteding van € 12,50 aan Nederlandstalige boeken.

Zijn jullie na het lezen van onze mening nieuwsgierig geworden? Hebben jullie al een van zijn eerder boeken gelezen? Wat vonden jullie daarvan en zijn die beter dan dit geschenkboekje? We horen het heel graag van jullie.

ChantalReacties op: Barst - Boris O. Dittrich

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Boris Dittrich

Boris Dittrich

Boris Dittrich (1955) is een Nederlandse mensenrechtenactivist, ex-politicu...