Advertentie

De Thriller Club bezoekt België

op 11 februari 2018 door

Tien maanden lang zetten we een Europees land in de kijker. Bij de selectie van de landen hadden we één criterium: Er moesten tien vertaalde thrillerauteurs te vinden zijn. De Thriller Club leest in de periode januari-mei en juli-november elke maand tien boeken van tien verschillende auteurs. We lezen zowel heel bekende namen als nobele onbekenden.

Joyce heeft deze maand voor België gekozen. Ze heeft de laatste jaren een aantal nieuwe Vlaamse auteurs ontdekt en is benieuwd naar nog meer auteurs. Ook vindt eind februari op Hebban de Nederlandse Thriller Tiendaagse plaats, waarin de Nederlandse en Vlaamse thriller centraal staat. Met absoluut gemak konden we tot tien auteurs en boeken komen.

Maurice - Anne-Laure Van Neer

Reading Challenge: #30 Een grappig boek, #34 Een boek met een naam in de titel

Locatie: Ergens in een dorp rond Antwerpen

Korte inhoud: Maurice, 65 jaar en seriemoordenaar, belooft aan zijn stervende moeder om zijn roeping op te geven. Het is voorgoed gedaan om de mensheid te bevrijden van bumperklevers, BMW-rijders en Alfa-mannetjes. Alles verloopt volgens plan tot zijn dochter thuiskomt met een nieuwe vriend. Een Alfa. Kan Maurice de verleiding weerstaan?

Mening Evy ****: Als eerste móet ik gewoon iets over die cover zeggen. Prachtig vind ik hem! Heel donker, met witte en rode toetsen en helemaal in dezelfde stijl als het debuut Justine. Ik heb echt enorm gelachen. Dit boek pas helemaal in mijn straatje. Het is absurd, het is vreemd en het is vaak een beetje ongemakkelijk. Sommige situaties zijn gewoonweg te bizar voor woorden. You hate it or you love it! Als je op zoek bent naar spanning en actie, dan kan je teleurgesteld zijn. Maurice is geen echte thriller. Als je houdt van Mr. Bean of Monty Python, dan ben je aan het goede adres. Koppel je los van de werkelijkheid, laat je meenemen door Anne-Laure Van Neer en geniet! Ik ken geen andere boeken die vergelijkbaar zijn met de boeken van deze schrijfster.

Kortsluiting - Christine Bols

Reading Challenge: geen enkele gevonden, helaas... 

Locatie: Een niet bij naam genoemde plaats in Vlaanderen, ergens in het Antwerpse (met uitstapjes naar Brugge en Antwerpen)

Korte inhoud: Mark Devos is eigenaar van een zonnebankcentrum in financiële moeilijkheden. Hij weet dat de electriciteit hapert, doet er echter niets aan en dan gebeurt het: een vrouw wordt geëlectrocuteerd en sterft. Mark slaat in paniek (hij ziet zichzelf al in de gevangenis zitten) en neemt een ietwat bijzondere beslissing. De start van een rollercoaster aan emoties en gebeurtenissen. 

Mening Greet ***: Goed geschreven verhaal, waar heel de tijd de vaart in zit. Ik had echter problemen met het begin, de beslissing die het hoofdpersonage neemt. En als je het uitgangspunt van een verhaal ongeloofwaardig vindt, tja... Als je daar gewoon in meegaat, heb je een origineel en spannend verhaal. Eén dat vlot geschreven is en goed opgebouwd. En net als je denkt dat het zowat klaar is, krijgt dit verhaal een onverwacht staartje. 

Hartenvreter - Benny Baudewyns

Reading Challenge: #30 Een grappig boek (tenminste… als je van de ‘humor’ uit dit boek houdt)

Locatie: België

Korte inhoud: Begrafenisondernemer Ronny Tervaete wordt wakker in een hotelkamer en heeft last van een flinke kater. Tot zijn verbijstering blijkt er naast hem in bed het lijk van een hem onbekende man te liggen. Hij roept de hulp in van zijn vriend Francis, een politieman. Ze willen van het lichaam af, maar niet via de officiële weg. Dan blijkt ook nog dat er een seriemoordenaar actief is. En op zoek naar Ronny.

Mening Kees ***Hartenvreter blijkt het tweede boek te zijn waarin Ronny Tervaete voorkomt. Daar kon ik niets van merken, want er wordt niet naar het eerdere verwezen. Je kunt dit boek dus uitstekend los van het andere lezen. Vanaf het begin is duidelijk dat het geen ‘normale’ thriller is. Met grappig bedoelde uitspraken en opmerkingen probeert Baudewyns humoristisch te zijn. Je moet ervan houden. Voor mij was het allemaal wat te geforceerd en te gemaakt. Dat ik dit vind, wil niet zeggen dat het vervelend was om te lezen. Zeker niet, het is vlot geschreven, de plotwendingen zijn talrijk en het verhaal is origineel. In de ontknoping lijkt het verhaal als een nachtkaars uit te gaan, maar nee, de auteur had nog wat verrassingen achter de hand, waardoor die kaars bleef branden. Al met al is Hartenvreter zeker geen onaardig boek. Geen hoogstandje, maar zeker ook niet onder de maat. Wat het wel is, is dat het absurdistisch, en daardoor ongeloofwaardig is. Maar voor dit boek is dat niet erg.

Stille grond - Hilde Vandermeeren

Reading Challenge: #45 Een boek dat zich afspeelt in meerdere tijden, #40 Een boek dat zich afspeelt op een eiland

Locatie: Schotland, Glasgow

Korte inhoud: Als de dominee in het biechtboek een boodschap vindt over de zesjarige Rosy Thompson die dertig jaar geleden verdwenen is, krijgt de pers er lucht van en plaatst een artikel in krant. Dan raakt alles in een stroomversnelling. Wie is die persoon die in het boek geschreven heeft en wat heeft de Sekte van het licht er mee te maken? 

Mening Elly ****: Hilde staat erom bekend erg toegankelijke boeken te schrijven, dat is nu ook het geval. Het verhaal is goed opgezet, de typering van de sekte is goed uitgevoerd. De personages worden met diepgang beschreven. Ik heb één opmerking, ik vind het einde wat afgeraffeld. Als dat iets beter uitgewerkt was geweest, had het boek 5 sterren gekregen.

Voor wie de klok slaat - Jo Claes

Reading Challenge: #43 Een boek waarin religie een rol speelt, #25 Een boek met diversiteit

Locatie: Leuven

Korte inhoud: In Leuven gebeurt het onvoorstelbare: op de openingsdag van het nieuwe academiejaar worden plots schoten afgevuurd op de stoet professoren in toga. De toeschouwers stuiven gillend uit elkaar, de chaos is compleet. Op de straatstenen blijft een man dood achter. Hoofdinspecteur Thomas Berg is niet alleen getuige van de aanslag, tijdens de achtervolging van de dader verliest iemand van zijn team het leven. Berg voelt zich verantwoordelijk voor de dood van zijn collega en is vastbesloten uit te zoeken wie achter de aanslag zit.

Mening Joyce ****: Mijn derde boek van Jo Claes sinds ik hem vorige jaar heb ontdekt als blinddate. Het is weer een kenmerkend boek met Thomas Berg in de hoofdrol. De ontknoping is geïnspireerd op een jeugdherinnering van Berg aan zijn grootvader, die uurwerkmaker was en de mogelijkheid had de tijd even stil te zetten. Er zijn prachtige verwijzingen naar de klok in het boek, zo schrijft de auteur in het dankwoord een hommage aan Hemingway's 'From who the bell tolls'. Zoals altijd gaat Claes zorgvuldig met zijn karakters om en neemt hij de tijd om ze te introduceren. Heel mooi heeft hij de rem erop om de ontknoping te doseren. Het geeft wat mij betreft het talent van de meester Jo Claes weer.

Zuur - Anja Feliers

Reading Challenge: #5 Een boek uit de Leesclub Hall of Fame, #23 Een boek dat een verhaal in een verhaal is, #25 Een boek met diversiteit, #45 Een boek dat zich afspeelt in meerdere tijden, # 46 Een beestachtig boek

Locatie: Vermoedelijk Belgisch Limburg, daar komt de schrijfster vandaag en daar situeert zij in principe haar verhalen.

Korte inhoud:  Op een avondfeest wordt Cara zonder reden aangevallen. Een bijtend zuur vreet haar gezicht weg en het meisje blijft voor het leven verminkt. Het verwerkingsproces is bijzonder zwaar, vooral als vermoedens rijzen dat Cara geen toevallig slachtoffer was. Psychologe Kathleen Verlinden begeleidt Cara bij de verwerking, maar het lijkt wel alsof ze door iets of iemand wordt tegengewerkt. Terwijl haar aandacht naar Cara gaat, wordt Kathleen ingehaald door haar eigen verleden.

Mening Chantal ***: Het was een heerlijk, vlot boek om te lezen. Ik vond het echter geen echte psychologische thriller. Anja Feliers kan heel mooi schrijven en ondanks dat ik het geen psychologische thriller vind, heb ik toch genoten van het boek. Het geeft heel goed weer wat er in iemand omgaat die voor het leven verminkt is, het lijkt me echt verschrikkelijk! Anja weet op een hele mooie, vlotte manier het verhaal te vertellen. Wat ik heel goed vond was de indeling van de hoofdstukken in hoofdpersonen en dat na deel één de oorzaak wordt verteld door terug te gaan in de tijd.

 De zaak Magritte – Toni Coppers

Reading Challenge: #6 Het eerste deel van een serie, #34 Een boek met een naam in de titel, #35 Een boek dat zich afspeelt in meerdere tijden

Locatie: Hoofdzakelijk Brussel (met wat uitstapjes naar Parijs)

Korte inhoud: Sinds zijn lief is omgekomen bij terroristische aanslagen in Parijs, is Alex Berger een gebroken man. Zijn job als rechercheur bij de Brusselse politie kan hij niet meer uitoefenen. Tot er twee jaar na de aanslag in Parijs een moordzaak onder zijn aandacht komt met een link naar het overlijden van zijn geliefde Camille. Door wraak en rouw gedreven stort Alex zich hierop. Briefjes met de tekst 'Ceci n’est pas un suicide' die bij de slachtoffers worden gevonden, zorgen voor de benaming 'De zaak Magritte'.

Mening Silvia ***: Hoewel als thriller neergezet, lijkt het verhaal meer op een roman over rouwverwerking. Als lezer maak je vooral het gevecht van Alex Berger mee. Voor mij is dit nieuwe hoofdpersonage duidelijk neergezet. Hij heeft genoeg body voor komende boeken. Naast deze kennismaking met de 'nieuwe Liese Meerhout' is het fijn om te lezen hoe de zaak tot een oplossing wordt gebracht. 

Bloedbroeders - Guy Prieels

Reading Challenge: #20 Een doorbraakboek van een bekende auteur, #27 Een waargebeurd boek, #47 Een boek over een bestaand historische figuur

Locatie: Vlaanderen

Korte inhoud: Bloedbroeders vertelt het op waarheid gebaseerde verhaal over de bende van Rene Verstuyft en zijn broer Rosse Mon. Deze bende zaaide enorm veel onrust in Vlaanderen in de nasleep van de Eerste Wereldoorlog. Het resulteert uiteindelijk in 'het proces van de eeuw' in 1924, waarbij beide broers ter dood worden veroordeeld wegens dertien moorden, waaronder een brute moord op een commissaris van politie. Met name Rene aanhoort het vonnis zonder enige vorm van spijt of berouw, want zo zegt hij: "Berouw is komedie om minder straf te krijgen".

Mening Gert *****: Voor mij is Bloedbroeders een van van mijn favoriete boeken uit het Vlaamse taalgebied. Ik had dit boek in het verleden al eens met heel veel plezier gelezen. Deze rubriek was voor mij aanleiding dit prachtige werk te herlezen en ik ben nog meer overtuigd geraakt van de kwaliteit van de rasverteller Guy Prieels. Met name het onvervalste Vlaams is een genot om te lezen. Dit boek is eigenlijk een thriller, een literaire roman en een geschiedenisles ineen. Als je aan het verhaal begint, raak je meteen ondergedompeld in het leven van de jaren 20 van de vorige eeuw. Destijds waardeerde ik het boek al met vijf sterren en daar kom ik beslist niet op terug. Het is nu alleen afwachten of Bluf, het nieuwe werk van Guy Prieels dat in april verschijnt, mijn hoge verwachtingen waarmaakt.

Nacht & Nevel - Luc Deflo

Reading Challenge: #35 Een boek dat zich afspeelt in meerdere tijden, #43 Een boek waarin religie een rol speelt, #17 Een boek dat je in een avond uit hebt

Locatie: Tussen Mechelen en Antwerpen

Korte inhoud: Het verhaal draait om een pedofiele pastoor, tevens travestiet, die op een dag 'per ongeluk' aan het moorden slaat. Toch ontsnapt hij aan een veroordeling, met de hulp van anderen. De pastoor denkt ermee weg te komen, tot de vader van een slachtoffer aan een moordende wraaktocht begint. In die razende raid spelen nog twee mannen een hoofdrol: de onschuldige Reginald die tegen zijn wil betrokken geraakt in een verhaal van extreem geweld en een agent van de Staatsveiligheid. Wat volgt is een bloedstollende ontknoping waarin de vergelding diepe sporen nalaat.

Mening Fany ***: Een spannende thriller met een realistisch en actueel onderwerp en een vleugje humor. Mensen veranderen door wat ze meemaken en alles wat we doen heeft altijd een invloed op ons latere leven. Nacht en nevel speelt zich voor een groot deel in een letterlijk en figuurlijk mistige periode af. Er gebeuren dingen die het daglicht niet mogen zien. Het boek is vooral interessant door de boeiende dialoog tussen 'Batman' en 'Robin' en de ontrafeling van het pedofiliegeheim.

Het vierkant van de wraak - Pieter Aspe

Reading Challenge: #6 Het eerste deel van een serie

Locatie: Brugge en de plaatsen eromheen

Korte inhoud: De positie van Ludovic Degroof, een van Brugges rijkste en machtigste mannen, komt in gevaar na een mysterieuze inbraak in de juwelierszaak van zijn zoon. Degroof doet alles om het onderzoek, geleid door Van In, te bemoeilijken. Tot Degroofs kleinzoon wordt ontvoerd en de kidnappers een bizarre eis stellen in ruil voor vrijlating.

Mening Karina***: Vind je het leuk om ook echt wat Vlaams te leren, dan is Het vierkant van de wraak een aanrader, want de Vlaamse tekst vliegt je met regelmaat om de oren. Personage Pieter Van In heeft naast zijn ietwat cliché overkomende persoonlijkheid het grappige trekje dat hij bij het zien van een mooie vrouw gelijk op hol slaat. Zeer lastig als hij moet samenwerken met de nieuwe, beeldschone substituut Hannelore Martens. Aspe heeft een vermakelijke thriller geschreven, waarin nu eens niet gekozen is voor volledige standaard criminele activiteiten, maar de daders een net iets andere aanpak hebben gehanteerd.

Natuurlijk kunnen we deze blog niet afsluiten zonder nog een aantal Vlaamse thrillerauteurs te noemen. Hier gaan we: Belinda Aebi (meer op We Love Crime tijdens de Thriler Tiendaagse), Katrien Van Effelterre (zie ook deze blog), Koen Strobbe, Marc Peirs, Patrick Conrad, Guido Eekhaut, Marc Buelens, Raf Vermeiren, Bob Mendes, Jef Geeraerts, Sterre Carron, Bram Dehouck, Jan Van Der Cruysse, Patrick De Bruyn, Marc Peirs, Ludo Geluykens, Piet Teigeler, Raymond Rombouts, Bavo Dhooge, ...

Zo, dit was België! Met deze tien boeken hebben we jullie een flink aantal categorieën gegeven om af te vinken voor de Hebban Reading Challenge. Echter was het doel vooral om jullie te inspireren met deze boeken van Vlaamse auteurs. Zijn jullie benieuwd geworden naar een van deze boeken? Hoeveel ervan hebben jullie al gelezen? Laat het ons weten! En begin alvast uit te kijken naar maart, want dan is een ander Europees land aan de beurt. Het ligt niet echt in de buurt van België, meer zeggen we voorlopig niet… 

In de eerste editie van deze rubriek bezochten we Duitsland. Wie die blog nog niet gelezen heeft, klikt hierReacties op: De Thriller Club bezoekt België

Meer informatie

Gerelateerd

Gesponsorde boeken