Advertentie

Literaire avond rondom Geest & Beest

op 26 november 2018 door

Op 30 oktober 2018 verscheen de vierde Berlijnse thriller van Marianne Vogel. Ter ere van dit boek besloot ze een literaire avond te houden in de bibliotheek van Zuidhorn, het dorp waar ze zelf woonachtig is. Chantal en Evy besloten naar het noorden af te reizen om Marianne te ontmoeten. 

Wie is Marianne Vogel? 
Marianne Vogel (1958) werd geboren in Rotterdam. Na haar afstuderen woonde ze een tijdje in Parijs en Berlijn. Vooral het verblijf in Berlijn heeft heel veel invloed op haar gehad en ze besloot dan ook om Duitse taal- en letterkunde te gaan studeren aan de Rijksuniversiteit in Leiden. Op een proefschrift over Paul Klee werd ze in 1992 doctor in de Letteren.
Ze werkte aan verschillende Duitse en Nederlandse universiteiten. In 2006 besloot ze het roer om te gooien en startte ze een coachingbedrijf in Zuidhorn. In 2012 debuteerde ze met haar eerste thriller Gedeelde stad, geheelde stad.

Over Geest & Beest 
Een foute vader. Dat is de erfenis waar Sigrid, Leo en Emil mee worstelen. Als SS-officier heeft hun vader in de Tweede Wereldoorlog ooit een kostbaar inktstel van Goethe uit Leiden gestolen. Nu komen de Amsterdamse particulier onderzoekers Sofie Bank en Frits Arends het bij hen in Berlijn opsporen. Tijdens hun onderzoek krijgen Bank en Arends te maken met echo’s van de oorlog. Ze worden geconfronteerd met de tragiek van de Joodse wijk en met nabestaanden van Nederlandse Buchenwald-gevangenen. Tevens worden Sigrid, Leo en Emil levensgevaarlijk bedreigd. Is dat vanwege het inktstel of hun vaders verleden? En aan welke kant staan zij eigenlijk? Het antwoord op die laatste vraag blijkt zowel verbluffend als glashelder te zijn.

De avond
In een overvolle zaal presenteert Marianne Vogel op een bijzonder mooie manier haar 'nieuwe kindje' Geest & Beest
De avond start met de proloog en wat bijzonder is, deze wordt voorgelezen én geacteerd! Leden van rederijkerskamer Eendracht verzorgen deze mooie opening. Daarna praat Marianne zelf de avond aan elkaar en ze neemt ons mee doorheen het verhaal. Verschillende scènes worden voorgedragen door dichter Remco Ekkers, kunstenares Margot Brekelmans, wethouder cultuur Henk Bakker en een ander lid van de rederijkerskamer Eendracht, Fia Bolhuis. Marianne vertelt over haar liefde voor Duitsland, over het schrijfproces van haar boek en hoe dat soms een andere kant op gaat dan dat zij wil en over hoe ze de tweedracht die Goethe in Faust beschrijft ook in haar boek heeft willen verwerken. Hoe verder de avond vordert, hoe meer je als toehoorder de indruk krijgt dat er een flinke portie bezieling in dit boek verwerkt is én dat het misschien geen standaard-thriller is geworden. In ieder geval zorgt de presentatie ervoor dat Chantal en Evy heel erg nieuwsgierig worden naar Geest & Beest. 

In gesprek met Marianne Vogel 
Na afloop besloten we toch nog enkele vragen te stellen aan Marianne en wat een enthousiasme spat er dan weer van haar af.

Op de vraag waarom ze graag een thriller wil schrijven en geen roman antwoordt ze dat dit concept voor haar heel goed voelt. Het stukje spanning dat ze combineert met diepgang en haar geliefde Duitsland zorgt ervoor dat ze er alles in kwijt kan wat ze wil. Ze krijgt er erg positieve reacties op, want de boeken spreken ook mensen aan die anders misschien niet naar het genre thriller zouden grijpen, net omwille van de plaats waar de boeken zich afspelen én het stukje geschiedenis dat er in verweven wordt.

Terwijl de gastsprekers de scènes uit haar boek aan het voorlezen waren, zat Marianne aan de kant te luisteren. Aan haar hele houding was af te lezen dat ze ervan genoot. Wanneer we dat tegen haar zeggen, gaat ze hartelijk lachen. 'Ja, ik heb er ook echt van genoten. Als auteur geeft het een erg vreemd gevoel als anderen je teksten gaan voordragen. Alsof je het niet zelf geschreven kan hebben!'

Tijdens de presentatie vermeldde ze al dat het schrijfproces soms anders gaat dan ze zich vooraf had voorgenomen. Soms wil ze een verhaallijn uitwerken en terwijl ze daarmee bezig is, voelt ze dat het niet gaat werken. Dan moet ze toch een andere kant op en dit zorgde er bijvoorbeeld voor dat ze in haar eerste thriller een andere dader had dan ze zich vooraf had voorgenomen.

Marianne combineert het schrijven met haar coaching-bedrijf. Het schrijven 'ontstresst' haar en zorgt ervoor dat ze weer andere mensen kan helpen.

Als afsluiter gaan we nog even samen op de foto en daarna stapten Chantal en Evy in de auto om weer zuidwaarts te keren.

Aangezien Chantal en Evy nu heel nieuwsgierig geworden zijn, hebben ze besloten om een duorecensie over Geest & Beest te maken. Deze zal in januari online verschijnen. 

Vele groetjes,
Chantal en Evy

0893163cd7a951855335448472b492ee.jpgGe

0bec6b13023a52eec8a691069d70856f.pngReacties op: Literaire avond rondom Geest & Beest

Meer informatie

Gerelateerd

Gesponsorde boeken