Advertentie

Cody McFadyen

op 30 augustus 2017 door

Soms vraag je je wel eens af wat er met een auteur is gebeurd. Zij of hij is een tijd populair geweest, verkocht een aanzienlijk aantal boeken en kwam regelmatig in het nieuws. Maar plotseling was het voorbij. Je hoorde niets meer. Er werden, in ieder geval in Nederland, geen nieuwe boeken meer uitgegeven en de media besteedden ook geen aandacht meer aan deze man of vrouw. Je begon je af te vragen of de auteur nog wel nieuwe boeken schreef, maar er naar zoeken... nee, dat deed je dan ook weer niet. Deze maand deel drie in de rubriek 'wat is er gebeurd met'. Dit keer Cody McFadyen.

Als een ware Sherlock Holmes begon ik begin Juni met mijn zoektocht naar een teken van leven van auteur Cody McFadyen. In Nederland bekend van de steengoede serie rond de vrouwelijke detective/rechercheur Smoky Barrett. In 2009 kwam het vierde deel, In het duister uit. Hierna lijkt Cody McFadyen van de aardbodem verdwenen.

Hebban recensent Kees de Bree noemde Cody McFadyen in de recensie van In het duister "De schrijvende Jeroen Bosch creeert de hel op aarde". Heftig en misschien wel gruwelijk kun je de boeken zeker wel noemen. Bloed en gedetailleerd beschrijvingen van geweld worden niet geschuwd. Alles wel met een duidelijke functie en ontzettend sterk en krachtig geschreven. Het karakter Smoky Barrett is geweldig, een vrouw die het zwaar heeft, haar persoonlijke leven wordt zeer sterk beïnvloed door haar werk, maar ze weet niet van ophouden en zet onverminderd haar strijd voort. Alleen nog maar gesterkt door gebeurtenissen in haar leven.

Mij eerste google-resultaat was het forum op de site Amazon, waar een topic stond met de titel "Where is Cody McFadyen?". Sinds begin 2011 is hier een discussie gaande tussen lezers. Geruchten dat hij ernstig ziek is of zelfs overleden worden gelanceerd, maar tegelijk weer naar het land der fabelen verwezen. Tot er opeens een bericht staat op de Facebook pagina van de Duitse uitgeverij Bastei Lübbe met het bericht dat boek vijf met de Duitse titel "Die stille vor dem tod" in maart 2016 verschijnt.

Verder klikkend naar de website van Bastei Lübbe is er zelfs een video interview met Cody McFadyen op Youtube. Geen woord over zijn lange afwezigheid en vooral blij om zijn Duitse fans te ontmoeten. 

Het blijkt zelfs dat er nog een zesde thriller is van Cody McFayden, een standalone met de titel 'Der Menschenmacher', welke alleen in Duitsland is uitgegeven. Uitgeverij Bastei Lübbe weet zelfs te vertellen dat de reden dan Cody McFadyen vier jaar geen boeken heeft geschreven het feit is dat hij voor zijn zieke ouders heeft gezorgd. 

Ik ga verder met mijn zoektocht op de site Goodreads, want het lijkt of het boek alleen in Duitsland is uitgebracht. Goodreads geeft mij echter de informatie dat in September 2016 'The truth factory' is verschenen bij uitgeverij Liza Dawson Associates. De reacties in Amerika zijn niet direct zo positief. Eén lezer op Goodreads heeft grote twijfels, het boek leest totaal anders dan de eerdere vier delen en Cody McFadyen wordt vervloekt. Soms voelde het alsof je een psychologisch leerboek aan het lezen was en op het andere moment het dagboek van een seriemoordenaar. Rond hoofdstuk 19 lijkt het tij zich te keren en vinden de lezers het weer ouderwets prettig lezen en waarderen het boek met gemiddeld iets meer dan drie sterren. Uiteraard zijn er uitschieters in de sterren van 1 tot 5.

Als Cody McFadyen fan word ik nu wel heel nieuwsgierig (lees: ongeduldig) waarom het boek alleen in Duitsland en Amerika is uitgegeven. A.W. Bruna was de uitgeverij van de eerste vier delen en ik besluit hun website maar eens te gaan bekijken. Hier word ik echter niet veel wijzer, de eerste vier delen worden genoemd en ook in de personalia op de site staat niet meer informatie behalve het feit dat hij (te) veel koffie drinkt en twee labradors heeft. Ik besluit een mail te sturen om te vragen of ze ooit nog het plan hebben de Nederlandse fans te gaan verblijden met een vertaling of dat we genoodzaakt zullen zijn om uit te wijken naar de Engelse versie (in mijn geval).

Helaas krijg ik al snel een email terug van A.W. Bruna dat er geen plannen zijn om het vijfde boek van Cody McFadyen te gaan uitgeven in Nederland. Er zit dus helaas niets anders op om de Duitse of Amerikaanse versie te gaan.

Zijn er onder onze volgers nog meer Cody McFadyen fans? Laat het hieronder weten.

Groetjes
Joyce

Mijn gebruikte bronnen zijn:
Amazon
Facebook site Bastei Lübbe
Internet site Bastei Lübbe
Goodreads auteur pagina Cody McFadyen
AW Bruna auteurpagina Cody McFadyenReacties op: Cody McFadyen

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Cody McFadyen

Cody McFadyen

Cody MacFadyen (Texas, 1968) is een Amerikaanse thrillerauteur. Voordat hij...

Gesponsorde boeken