Advertentie

Robert Langdon Crimetour door Florence

op 29 augustus 2018 door

De Thriller Club neemt jullie mee op reis en Joyce, Kees, Silvia en Elly zijn jullie gidsen. We nemen jullie mee naar een aantal bijzondere locaties verspreid over vooral Europa, maar ook naar een aantal landen buiten het continent. We doen niet aan gebaande paden, nemen ook niemand op een slinkse manier mee naar een lokale “juwelier” of toeristeninval. Integendeel. De bestemmingen die we gaan bezoeken zijn stuk voor stuk bijzonder. Het zijn namelijk misdaadlocaties uit boeken, maar ook uit televisieseries. Dus laat je meevoeren door een omgeving waar je wel van wist, maar die je nog nooit hebt gezien.

Met Kees gingen we al naar het Londen van Sherlock Holmes, Silvia vergezelde ons naar de True Detective in New Orleans, Louisiana, met Elly wandelden we in Ystad, de stad van Wallander en met Joyce en opnieuw Elly zochten we het wat dichter bij huis en volgden we in Amsterdam het spoor van Vondel, maar ook het decor van rechercheur De Cock en de vorige tour leidde ons naar Leuven, waar Joyce de locaties van Jo Claes' Thomas Berg liet zien. Deze maand nemen we jullie mee naar Italië, het land van la Dolce Vita, het goede leven. We gaan naar Toscane, een regio in centraal-Italië. En om precies te zijn, we brengen een bezoek aan de hoofdstad Florence. De stad die de bakermat is van de renaissance en tevens een van de meest bekende cultuursteden van Europa.

Maar Florence is meer. Want het was hier dat Robert Langdon, hét personage uit de boeken van Dan Brown, in Inferno wakker werd in een ziekenhuis. Met geheugenverlies en een hoofdwond. Toch weet hij al vrij snel dat hij zich in deze Italiaanse stad bevindt, hij moet op de vlucht omdat hij vermoord dreigt te worden en belandt vervolgens in een enorme rollercoaster waardoor hij genoodzaakt is een groot deel van de stad te doorkruisen. 

Nadat Langdon, samen met Sienna Brooks, een van de dokters van het ziekenhuis, het gebouw heeft weten te ontvluchten, gaan ze naar zijn appartement. Maar ook daar zijn ze niet veilig. Ze pakken wat spullen en verdwijnen. Allereerst naar de Boboli Gardens, waar hun avontuur in Inferno begint. Voor ons is dit het 'meeting point', dus als iemand het spoor bijster raakt, is dit de plek waar we elkaar weer ontmoeten. Deze tuinen zijn in de 16e eeuw aangelegd door Eleonora van Toledo, de echtgenote van Cosimo l de’ Medici. Boboli is de koningin van alle Toscaanse tuinen en deze tuin wordt opgesierd met verschillende kunstwerken.

fe4e525614fbf160282e7dddd7fd4389.jpegWe vervolgen de rondleiding en gaan naar het oude stadscentrum. Langdon en Brooks moesten tijdens hun vlucht door Florence via een grot onder de Ponte Vecchio de Palazzo Vecchio zien te bereiken, waar het schilderij De slag van Marciano van Giorgio Vasari hangt. Op een kaart die Langdon nog uit zijn huis heeft kunnen meenemen, staat een aanwijzing dat hij hier moet zijn om erachter te komen wat de volgende locatie is waar hij naartoe moet gaan. De Ponte Vecchio is overigens de beroemde middeleeuwse brug over de rivier de Arno.b490ebbb716222b945dfb2dcd5a69f07.jpg

De tijd gaat snel en het is inmiddels tijd voor de lunch. We gaan naar het oude stadscentrum, waar meer dan voldoende restaurantjes zijn om van een maaltijd te kunnen genieten. Als je dit doet, kun je denken aan de Lampredotto Sandwich, een traditioneel Florentijns belegd broodje. Je moet echter wel van runderpens houden.

We beginnen nu aan het tweede deel van de tour. Vanmorgen hebben we al wat indrukken opgedaan, maar vanmiddag komen er nog wat bij. Via een kleine zijdeur konden Robert en Sienna uit de Palazzo Vechchio ontsnappen, ze worden namelijk nog steeds achtervolgd, en komen in een van de middeleeuwse straatjes van Florence terecht. Daar staat het Huis van Dante, een museum over het leven van de dichter Dante Alighieri. Niet ver daarvandaan, afgezonderd in een onooglijk straatje, staat de Chiesa di Santa Margherita dei Cerchi, de Kerk van Dante. In dit kleine kerkje, dat meer wegheeft van een kapel, ontmoette Dante Beatrice Portinari en werd meteen verliefd op haar. Later trouwde hij er met Gemma Donati.

654bbe93a6b02341c98be46750402139.jpg


Voordat we de tour beëindigen gaan we naar het Baptiserium San Giovanni, een vrijstaande doopkapel aan de westkant van de Dom van Florence. Deze kapel, die gewijd is aan Johannes de Doper, is gebouwd tussen 1059 en 1128 en zowel aan de binnen- als buitenkant bekleed met dunne platen marmer. Wanneer Langdon en Brooks deze kapel verlaten, worden ze geholpen om uit handen te blijven van de soldaten die naar hen op zoek zijn, ze kunnen naar Venetië vertrekken. Wij blijven echter nog even in Florence.

802b77c919e14d10724ef1933c31202f.jpgWe beëindigen deze rondleiding aan de Piazza Santa Maria Novella, het wereldberoemde plein naast het treinstation. Hier hield het avontuur van Robert en Sienna eveneens op. Het plein, dat in 1287 bij decreet van de Florentijnse Republiek is aangelegd, geldt als een van de topattracties van Florence en wordt omringd door een aantal prachtige gebouwen. Het dient tevens als een goede uitvalsbasis om ergens te gaan dineren, te winkelen of om van de vele andere bezienswaardigheden te genieten.

d96c45a857bd5188ef9fd5c80f10ea4c.jpg


Is een van jullie al eens eerder in Florence geweest en zo ja, wat vond je ervan? Als dit een eerste kennismaking was, ben je dan nieuwsgierig geworden naar meer? Laat het ons weten.

Een fijne dag verder en tot de volgende crimetour, die geleid zal worden door Silvia.

gids KeesReacties op: Robert Langdon Crimetour door Florence

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Dan Brown

Dan Brown

Dan Brown (1964) is de wereldberoemde Amerikaanse auteur van bestsellers als De...