Advertentie

De beste 5-sterrenthrillers van ons leesjaar 2018

op 24 december 2018 door

December is bij uitstek de maand van het terugkijken. De Thriller Club doet dat met een aantal artikelen over onze hoogte- en dieptepunten van 2018. Een aantal daarvan is al voorbijgekomen, deze keer laten we jullie weten welke boeken we afgelopen jaar met 5 sterren wisten te waarderen, waarbij het iedere willekeurige thriller kon zijn. Hieronder onze keuzes en dus leestips voor de echte thrillerfans.

De vloek van het oerwoud - Preston & Child

Gert: Dit jaar heb ik ontzettend veel goede thrillers gelezen. Een flink aantal heb ik dan ook gewaardeerd met 5 sterren. Een keuze maken uit deze toppers vind ik heel lastig. Mijn keuze is dan ook vooral gestoeld op mijn gevoel. Eerder dit jaar maakte ik kennis met het seriepersonage Pendergast. Het eerste deel van deze serie, De vloek van het oerwoud van Preston & Child, vond ik een geweldig spannend, mysterieus en verrassend boek. Juist door de niet-alledaagse onderwerpen is dit verhaal mij bijgebleven. 

Slaap - Lars Kepler 

Evy: Oh, ik kan niet kiezen! Ik heb twee thrillers 5 sterren gegeven en ik kan ze gewoon niet boven of onder elkaar plaatsen: Ik ben pelgrim van Terry Hayes en Slaap van Lars Kepler. Beide boeken zijn vrij lijvig en bedienen zich van een uitgebreid en mooi in elkaar passend plot. Toch zijn de boeken qua gevoel erg anders en daardoor ook moeilijk te vergelijken met elkaar. Ik ben pelgrim blijft voor mij steeds wat afstandelijk en Slaap is juist zo goed omdat je een betere kijk krijgt op de psyche van Joona Linna. 

Chantal: Ik heb al een aantal boeken doorgegeven voor de diverse lijstjesblogs waarvan er ook een paar met 5 sterren zijn gewaardeerd. Ik kies dus nu een ander boek, namelijk Slaap van Lars Kepler. Dit was het eerste boek in de serie rondom Joona Linna dat ik 5 sterren gaf. Het boek zit heel erg goed in elkaar, is heel verrassend en spannend. Het verhaal wordt vanuit verschillende perspectieven aan de lezer onthuld. Heel geraffineerd. En wat een cliffhanger heeft dit boek!

Ik ben pelgrim - Terry Hayes 

Kees: Drie boeken gaf ik het maximale aantal sterren, waaronder één thriller. De eer van dit jaar gaat naar Ik ben Pelgrim van Terry Hayes. Het was overigens het eerste boek dat ik dit jaar las. Van de omvang, ruim 700 pagina’s, merkte ik tijdens het lezen niets. Het tempo, de spanning en de intelligentie van de ontknoping doen die dikte vergeten. Beangstigend is dat dit fictieve verhaal zomaar realiteit kan worden. 

Greet: Ik heb dit jaar een aantal 5-sterrenthrillers gelezen, het kiezen was niet makkelijk. Ik ga voor een boek dat ik al begin van het jaar las: Ik ben pelgrim van Terry Hayes. Dat boek stond al jaren op de e-reader, ooit goedkoop kunnen downloaden, maar nooit gelezen. Wat ben ik blij dat ik er dit jaar toch de tijd voor genomen heb. Al meer dan 3000 Hebbanisten lazen het boek, het merendeel vindt het boek net als ik geweldig. Jammer genoeg heb ik geen recensie geschreven waaruit ik nu een leuke quote had kunnen overnemen, er is immers al zoveel gezegd over dat boek. Maar geloof me vrij, Ik ben pelgrim heeft me geen moment teleurgesteld, ik vond het een geweldige thriller! 

Ik zie jou - Claire Mackintosh

Kristel: Mijn keuze is gevallen op Ik zie jou van Claire Mackintosh. Wanneer je alle dagen op hetzelfde uur dezelfde route neemt naar je werk, dan ben je een mooi doelwit. Zo vergaat het ook Zoë Walker wanneer ze een pikante advertentie van haarzelf ziet verschijnen in de krant, waar ze totaal geen weet van heeft. Als ze op onderzoek uitgaat, vindt ze soortgelijke slachtoffers die het met de dood hebben moeten bekopen. De auteur weet het zo levensecht, bloedstollend en pakkend neer te zetten dat je zelf onderweg niet één maar driemaal achterom kijkt. 

De dorst - Jo Nesbø

Joyce: Wat heb ik weer genoten tijdens het lezen van deze nieuwe Harry Hole van Jo Nesbø. Harry is terug en weer ijzersterk. De dorst is het elfde deel in de serie en de auteur slaagt er steeds weer in een origineel volgende deel te schrijven. Nesbø weet waar hij over schrijft, de gedegen research is voelbaar in het boek. Het was gewoon weer heerlijk om Harry terug te hebben. Hij is nog steeds een heel interessant karakter en het verveelde geen moment om deze klepper te lezen. De dorst is een heel sterke thriller en Jo Nesbø bewijst dat Harry Hole nog lang niet over zijn houdbaarheidsdatum heen is. Kom maar op met deel twaalf, ik ga het heel graag lezen! 

Bling bling 2 - Jan Van Der Cruysse

Elly:  Een boek dat ik in 2018 gelezen heb en dat al in 2017 uitkwam, was Bling Bling 2De Zaventemmers. Ik was meteen onder de indruk van dit boek, dat voor mij ook de kennismaking was met schrijver Jan Van Der Cruysse. Ik had en heb nog steeds Bling Bling 1 door tijdsgebrek niet gelezen. Volgend jaar ga ik dat zeker goed maken, dan lees ik het eerste en het derde deel van de trilogie. Ik vind de schrijfstijl en het plot gewoon erg goed. Voor mij smaakt het naar meer. 

Gebroken - Michael Robotham

Jeanet: Gebroken van Michael Robotham had me vanaf de eerste bladzijde al te pakken. Dit is het derde deel van de serie rondom Joseph O’Loughin en Vincent Ruiz. Psycholoog Joseph O’Loughin ziet voor zijn ogen een vrouw van een brug springen. Er wordt door de politie gezegd dat het zelfmoord is, maar waarom roept ze dan: Je snapt het niet? Het verhaal klopt helemaal en ik wilde alleen maar door om te weten hoe het afliep. Je leert de personages goed kennen en na het dichtslaan dacht ik: hier wil ik nog meer over lezen. 

De dag van de doden - Nicci French

Silvia: Eerder dit jaar las ik na lang wachten het laatste deel van de Frieda Klein-serie van Nicci French, De dag van de doden. Eigenlijk vond ik dit boek helemaal niets. Niet om de inhoud of de schrijfstijl, maar omdat dit het einde van de serie en dus van Frieda Klein betekende. Het boek gaf een prachtige samenvatting van de eerdere boeken in de 'weekserie'. Alleen al daarom was het voor mij de 5 sterren waard. Voeg daaraan toe de typische kenmerken van Frieda die dit auteursduo zo enorm goed weet neer te zetten, waardoor Frieda wederom echt voor mij ging leven. Met een beetje weemoed sloot ik dit boek. 

Enter - Willem Asman

Karina: Slechts drie thrillers die ik dit jaar las kregen de volledige 5-sterrenwaardering. Ik wil hier graag een lans breken voor Enter, het eerste deel van de Rebound trilogie van Willem Asman. Zoals al te lezen viel in onze blog De winnaar van de Gouden Strop 2018 volgens de Thriller Club is Enter voor mij een boek waarin de actie ten dienste staat van het verhaal, dat in razend tempo voortgaat. Met intrigerende personages en het boeiende thema van het getuigenbeschermingsprogramma werd ik in ieder geval getriggerd om het niet bij dit eerste deel alleen te laten. 

Welke thriller gaven jullie dit jaar 5 sterren?

Karina, namens de Thriller Club 

0bec6b13023a52eec8a691069d70856f.pngReacties op: De beste 5-sterrenthrillers van ons leesjaar 2018

Meer informatie

Gerelateerd