De historische thriller

op 12 augustus 2019 door

Zeg niet zomaar thriller tegen een thriller, de ene is zeker de andere niet! Om het overzicht te behouden in dit grote genre wordt het onderverdeeld in subgenres. In deze serie artikelen belichten we telkens één ervan, we gaan dieper in op wat het genre inhoudt en gaan op zoek naar de grote namen en enkele onbekende parels. Wie weet ontdek jij zo wel je nieuwe lievelings-subgenre. Als derde in de reeks is de historische thriller aan de beurt. 

Wat is een historische thriller?

De historische roman staat als volgt omschreven op wikipedia:

De historische roman is een roman waarvan de verhaalstof gebaseerd is op (in de regel) waar gebeurde historische gebeurtenissen en/of personen die echt bestaan hebben. Dit genre is serieus opgekomen in de 19e eeuw, het tijdperk van de romantiek.

Als we 'roman' door 'thriller' vervangen, krijg je de definitie van een historische thriller. 

Het onderscheid tussen beide is niet altijd duidelijk. Wat de ene lezer een thriller noemt, is voor de andere een (spannende) roman. Denk hierbij aan de Kingsbridge-serie van Ken Follett. Het eerste deel Pilaren van de aarde valt onder Thrillers & Spanning. Het tweede deel Brug naar de hemel en het derde deel Het eeuwige vuur vallen onder Literatuur & Romans. 

Een aantal Nederlandstalige auteurs 

Jacob Vis won in 2014 de Diamanten Kogel met zijn historische thriller De zwarte duivel. Rond dezelfde tijd bracht Almar Otten zijn boek Het ronde huis uit. Beide boeken hebben exact hetzelfde onderwerp, het ronde landhuis in de bossen nabij Nunspeet. Beide schrijvers zouden zich aangetrokken voelen tot de mysterieuze sfeer die het opzienbarende bouwwerk op de Veluwe rond zich heeft hangen. In ieder geval beamen lezers dat het totaal verschillende boeken zijn die allebei de moeite van het lezen waard zijn. Dus, ga je gang en vergelijk zelf!

Ook Tomas Ross, koning van de faction, heeft een flink aantal historische thrillers op zijn naam staan. Recent de Indië-trilogie. In Van de doden niets dan goeds, De onderkoning van Indië en Het verdriet van Wilhelmina volgen we Arnie Springer en zijn vrienden/collega's doorheen allerlei intriges en politieke spelletjes in de periode na de Tweede Wereldoorlog.

Jeroen Windmeijer kunnen we absoluut niet vergeten in dit rijtje. Met grote vaart schrijft hij de ene thriller na de andere. Komende dinsdag presenteert hij alweer zijn vierde, De offers. Eerder verschenen Het Paulus Labyrint, Het Pilgrim Fathers-complot en De bekentenissen van Petrus.

Sommige auteurs combineren heden en verleden in een thriller, onder andere Daniëlle Hermans. Zij combineert de liefde voor het spannende boek met haar grote belangstelling voor de Nederlandse cultuur en geschiedenis. De watermeesters, Het tulpenvirus en In vredesnaam zijn allemaal geïnspireerd op feiten uit het verleden, waar een hedendaags fictief verhaal rond opgebouwd is. Het laatste boek is trouwens geschreven ter ere van 300 jaar Vrede van Utrecht.

Vlaming Guy Prieels schreef Bloedbroeders, gebaseerd op feiten uit het verleden. Vorige jaar verscheen zijn tweede boek Bluf. Is het historie of fictie is de grote vraag? 

Als laatste willen we absoluut Frank van Pamelen noemen, hij won net niet de Crimezone Thriller Debuutprijs met De wraak van Vondel. Een boek dat zich afspeelt in Amsterdam en de voetsporen van de vaderlandse dichter Joost van den Vondel volgt. Vorig jaar verscheen zijn tweede boek, De vliegende HollanderDe eeuwenoude legende over het spookschip dat bij Kaap de Goede Hoop zou rondvaren, wordt verwerkt in dit boek. Wat vervoerde De vliegende Hollander eigenlijk? En hoe houdt deze legende verband met een moord die gepleegd is in Terneuzen?

En een rijtje namen uit het buitenland 

De Brit Philip Kerr heeft met Bernie Gunther een interessant seriepersonage geschapen. De ex-soldaat en ex-polititeagent, nu werkzaam als privédetective, komt in veertien boeken voor. Een aantal van de verhalen speelt zich af in Duitsland voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. In 2018 is de auteur overleden.

Steve Berry is Amerikaan en heeft met hoofdpersonage Cotton Malone, een voormalig geheim agent, twaalf boeken geschreven, met deels een stuk geschiedenis van Amerika. Hij en zijn vrouw vinden geschiedenis erg belangrijk en hebben een fonds History Matters opgericht. 

Een eveneens Amerikaanse auteur die vermoedelijk iedereen kent, is Dan Brown. Zijn creatie, professor Robert Langdon, is wereldberoemd en mocht al in vijf boeken optreden. Brown combineert steeds een verzonnen verhaal met historische werkelijkheid. De bekendste titels zijn De Da Vinci Code en Het Bernini Mysterie, allebei verfilmd. 

Iets ouder dan de Langdon-boeken is De naam van de roos van de Italiaan Umberto Eco. Het boek is meer een detective dan een thriller, maar mag echt niet ontbreken in deze lijst. Het speelt zich af in het milieu van katholieke kloosters en werd een echte hype in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Een verfilming (met onder andere Sean Connery) kon dan ook niet uitblijven. 

Vrij nieuw nog is De Viking van de Noor Bjørn Andreas Bull-Hansen, eerste deel in de Jomsviking-serie. Opvallend is dat het boek in zijn thuisland als roman op de markt gebracht werd en bij ons als thriller. Het boek werd heel goed ontvangen, uitkijken dus naar de volgende delen. 

Natuurlijk zijn er heel wat meer voorbeelden te noemen van auteurs die (voornamelijk) historische thrillers schrijven, denken we maar aan Robert Harris, Felix Weber of Chris Houtman

Heb jij ook een voorbeeld van een historische thriller? Een boek dat wij absoluut moeten lezen? Misschien hebben jullie binnen het genre zelfs een favoriete auteur? Laat het ons weten! 

Jeanet, namens de Thriller Club Reacties op: De historische thriller

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Ken Follett

Ken Follett

Ken Follett (1949) is een Britse auteur van thrillers en historische romans. Hij...

Jacob Vis

Jacob Vis

Job Vis (Haarlem, 1940) is een Nederlandse auteur van romans, schrijvend on...

Almar Otten

Almar Otten

Almar Otten (1964) werd geboren in Deventer, maar groeide op in Heerde. Hij...

Tomas Ross

Tomas Ross

Tomas Ross (1944, pseudoniem van Willem Hogendoorn) is auteur en scenarist. Na h...

Jeroen Windmeijer

Jeroen Windmeijer

Mijn naam is Jeroen Windmeijer, auteur bij HarperCollins Holland. Ik ben de schr...

Daniëlle Hermans

Daniëlle Hermans

Daniëlle Hermans (1963) is na haar studie Kunstbeleid en -management a...

Gesponsorde boeken