Meer dan 4,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid

De president - Gregg Hurwitz

op 29 maart 2019 door

In onze vorige blog kon je lezen dat de eerste drie boeken van Gregg Hurwitz met seriepersonage Evan Smoak ons goed bevallen zijn. Karina, Gert en Jeanet lazen aansluitend ook De president, het vierde deel, dat eerder deze maand verscheen. Zou het nieuwe boek kunnen tippen aan de vorige?

Evan Smoak helpt als de 'Nowhere Man' iedereen die hulp nodig heeft en zich tot niemand anders kan wenden. In een vroeger leven was hij echter Orphan X - een geheim agent die missies uitvoerde namens een overheid die zijn bestaan ontkende. Maar die tijd had hij achter zich gelaten, dacht hij. 

Op het allerhoogste niveau is besloten om alle nog in leven zijnde Orphans uit de weg te ruimen. Evan ziet geen andere mogelijkheid dan terug te slaan en de man uit te schakelen die destijds aan de wieg stond van het programma. Alleen is die man tegenwoordig niemand minder dan de best beveiligde persoon ter wereld: de president van de Verenigde Staten.

President Bennett weet dat Evan het op hem heeft voorzien en zet de tegenaanval in. Hij activeert de enige figuur die de kwaliteiten en ervaring heeft om Evan op te sporen en voorgoed uit te schakelen: de eerste rekruut van het programma, Orphan A.

Aan de hand van vier vragen laten wij jullie weten wat we van De president vonden.

1. Welke verwachting had je bij het boek en is die uitgekomen?

Gert: Na het lezen van de eerste drie delen verwachtte ik opnieuw een spannende actiethriller te gaan lezen. En de verwachting is wat mij betreft meer dan uitgekomen. Voor mij is dit het beste deel tot nu toe. Gregg Hurwitz heeft met De president wederom een bijzonder spannend en bovenal origineel verhaal op de markt gebracht. Deze originaliteit is wat mij ook het meest verrast heeft aan de serie. Natuurlijk heb je na drie delen in grote lijnen best door hoe het karakter van Evan Smoak zo’n beetje in elkaar steekt en toch word je door allerlei onverwachte plotwending tot het laatst bij de les gehouden. En hierbij draait het niet alleen maar om de actiescènes, er is gewoon sprake van een goed doorwrocht geheel.

Karina: Alvorens aan De president te beginnen had ik net De rekruut, het voorgaande deel, dichtgeslagen en dat was voor mij wel een echte topper. Dit maakte dat ik met enige twijfel aan het nieuwe boek begon, want ook al is mijn ervaring met de boeken van Hurwitz tot nu toe louter positief, toch ligt de lat, die hij moet overtreffen, hoog. Gelukkig weet Hurwitz zichzelf wederom als een topschrijver te bewijzen en voldoet De president aan de term 'hard-boiled thriller' die op de kaft te vinden is. Smoak laat zijn kwetsbare kant zien en weet zich desondanks met verve te focussen op de taak die hij zichzelf heeft toebedeeld aan het einde van De rekruut. Wat Hurwitz wederom top gelukt is, is om de lezer tot het einde toe in spanning te houden over de uitvoering en het uiteindelijke resultaat, waardoor je door wilt blijven lezen. Tevens heeft hij een zeer realistisch beeld geschetst, tenminste dat denk ik, van de beveiliging van de president. Ik heb genoten.

Jeanet: Na het lezen van de vorige delen hoopte ik dat het nieuwe boek Orphan X en De rekruut zou kunnen evenaren, omdat ik die allebei vier sterren gegeven heb (en De nergensman drie sterren). Maar het is zelfs nog beter dan de vorige delen! Door de combinatie van harde actie en Evans privéleven is het een geweldig boek geworden. Eigenlijk zijn er drie verhaallijnen en daardoor wordt het boek nergens saai. Ik was er wel huiverig voor dat het boek ongeloofwaardig zou worden, maar dit is niet het geval.

2. Als er een vervolg komt of als de schrijver met een nieuw boek komt ga je deze dan lezen?

Gert: Zonder enige vorm van twijfel of terughoudendheid ga ik het eventuele vervolgwerk van Gregg Hurwitz lezen. Deze schrijver heeft mij absoluut overtuigd. Sterker nog: ik ga ook zijn reeds eerder verschenen werk op mijn leeslijst  zetten. Ben ik fan geworden? Ja, zeker na het lezen van De president.

Karina: Ook een vervolgdeel van de Evan Smoak-serie komt op mijn leesstapel, sterker nog, het is een van de auteurs die ik bij binnenkomst bovenop leg. Ik las al eerder zijn boeken De Sekte en Wraakgenootschap, beide ook zeer de moeite waard, dus ook als het een ander boek wordt, wil ik het zeker lezen. Ik vraag me wel af of er nog voldoende grond is om Smoak te laten terugkeren of dat het dan alleen in zijn rol van Nowhere man is, maar ik duim wel dat Hurwitz nog een nieuw plot weet neer te zetten.

Jeanet: Een vervolg ga ik zeker lezen. Maar omdat de andere boeken eindigden waar de nieuwe begon, denk ik niet dat er nog een vervolg komt. Maar als de persoon Nergensman zouden er nog vele delen kunnen volgen. Ik ga ook eens kijken welke van zijn geschreven boeken ik nog wil lezen.

3. Zou je het boek iemand anders ook aanraden?

Gert: Na wat ik tot nu heb gezegd, zal het geen verrassing zijn dat mijn antwoord op deze vraag volmondig 'ja' is. Iedere liefhebber van de actiethriller zou kennis moeten maken met deze serie.

Karina: Tja, na een vijf-sterrenwaardering zou het gek zijn als ik dat niet zou doen. Sterker nog, ik denk dat ik de eerstvolgende keer dat ik mijn vader zie de hele serie bij hem kan inleveren. Je moet wel van flinke actie houden, want daar is Hurwitz zeker niet zuinig mee. 

Jeanet: Ik zal het boek zeker aanraden, dat kan ook niet anders als je een boek vijf sterren gegeven hebt. Grappig dat ik normaal helemaal niet van actiehelden en zo houd, maar deze serie de meeste mensen wel aan zou raden.

4. Vind jij dat je deze serie op volgorde moet lezen of zou je de boeken ook los kunnen lezen?

Gert: Natuurlijk kun je ervoor kiezen een los deel uit deze serie te gaan lezen. Het verhaal dat je dan voorgeschoteld krijgt, zal absoluut goed te volgen zijn. Maar... als je volledig alle aspecten van het karakter van de personages wilt doorgronden en beleven is het wel zeer aan te raden om te beginnen bij Orphan X, om vervolgens via De Nergensman en De rekruut te eindigen met De president. En bovenal: als je alle delen leest, geniet je gewoon extra lang.

Karina: Het is absoluut aan te raden om deze serie op volgorde te lezen, want de ontwikkeling van Smoak, zeker in het derde boek, speelt mee in dit deel. Als je er maar één leest, zou je zonder problemen ieder deel ter hand kunnen nemen, maar dan zou ik adviseren om niet voor De Nergensman te gaan, omdat dit boek met vier sterren voor mij het minste van de vier is.

Jeanet: De boeken zijn vast geschreven om ze ook los te kunnen lezen en ik denk dat het verhaal dan ook goed te volgen is, maar als je de hele serie op volgorde leest, groei je mee met de hoofdpersonen en begrijp je de relaties beter. En het is geen straf om de serie helemaal te lezen, dus ik zou de boeken zeker op volgorde adviseren.

Conclusie: Wij zijn alle drie zeer enthousiast over De president en daarom geven wij het unaniem 5 sterren. 

Onze recensies staan online, dus wil je meer weten, klik dan op volgende links: Gert, KarinaJeanet.  

Wij bedanken A.W. Bruna voor de leesexemplaren. 

Groetjes, 
Gert, Karina, Jeanet Reacties op: De president - Gregg Hurwitz

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Gregg Hurwitz

Gregg Hurwitz

Gregg Hurwitz (1973) groeide op in de omgeving van San Francisco. Hij studeerde ...

Gesponsorde boeken