Advertentie

De schade van de Spannende Boeken Weken

op 24 juni 2018 door

Net als vorig jaar heeft de Thriller Club aandacht besteed aan de Spannende Boeken Weken. Die bij ons begon met onze mening over het geschenkboekje Barst van Boris O. Dittrich, maar bijvoorbeeld ook met een voorspelling wie de winnaar zou worden van de Gouden Strop en de Schaduwprijs. Aan die twee weken is nu een eind gekomen, maar hieronder willen we jullie nog wel even laten weten welke aankopen we gedaan hebben, die in de collage ook nog eens gezien kunnen worden.

Elly
beperkte haar boekenaankopen deze keer tot vijf. De belangrijkste reden daarvan is dat ze nog erg veel ongelezen boeken heeft. Haar nieuwe aanwinsten, die ze niet kon laten liggen, zijn allereerst Zondagskind van Judith Visser. Elly vindt dat ze erg goed schrijft en daarom heeft ze al veel boeken van haar. Van David Baldacci heeft ze maar liefst eenentwintig boeken in huis, ze is een behoorlijk fan van hem en daarom heeft ze Doodskleur gekocht. Ook Karin Slaughter is een van haar favorieten, hoewel ze 'maar' elf boeken van haar heeft. Gespleten is haar nieuwste aanwinst. Toch wil Elly ook wel nieuwe auteurs ontdekken en daarom heeft ze Tik Tak van Chris McGeorge aangeschaft. De samenwerking tussen James Patterson en Bill Clinton maakt haar nieuwsgierig, dus heeft ze President vermist ook uit de winkel meegenomen.

Greet heeft maar liefst tien (of toch maar negen) nieuwe Nederlandstalige boeken als aanwinst. De meeste daarvan zijn reguliere, dus papieren, boeken, maar een drietal daarvan heeft ze als e-book aangeschaft. Ze heeft er wel wat moeite voor moeten doen, maar de twee boeken over De Thibaults van Roger Martin du Gard heeft ze nu in haar boekenkast staan. Pas op voor de buren, Want alles gaat voorbij, maar niets gaat over en Bling Bling 3 zijn haar Vlaamse aanwinsten. Ze liet zich ook verleiden door Julia Navarro’s Zeg me wie ik ben. De vrouw na mij van het duo Pekkanen en Hendricks komt daar als leesclubboek bij. De nachtploeg van Michael Connelly completeert haar aankopen van deze periode. En natuurlijk kreeg ze Barst van Boris O. Dittrich cadeau.

Joyce had de afgelopen weken vakantie en was daarom niet in de gelegenheid, en dat vond ze goed voor haar portemonnee, om vooral Karin Slaughter te bezoeken. Mede daardoor is haar buit van de afgelopen twee weken erg bescheiden, vooral ten opzichte van vorig jaar, toen ze vier boeken meenam. Toch heeft ze – uiteraard – wel Gespleten gekocht, de nieuwste van de schrijfster. De reacties op het Buzz-boek Soms lieg ik van Alice Feeney, deden haar zwichten om het e-book voor een aanbieding van 4,99 Euro aan te schaffen.

Chantal heeft haar Bennie Griesel-serie compleet gemaakt met de e-books Cobra en 7 dagen. Na het lezen van Barst is ze nieuwsgierig geworden naar meer boeken van Boris O. Dittrich en ze heeft daarom het e-book W.O.L.F. gekocht. Omdat Enter de Gouden Strop heeft gewonnen, heeft ze de trilogie, die bestaat uit Enter, Error en Exit, van Willem Asman gekocht. Ook als e-book. Tijdens de boekpresentatie van Samantha Stroombergen heeft ze De witte kamer gekocht en tegelijkertijd laten signeren. Over en uit van Marion van de Coolwijk heeft ze gewonnen.

Kees schafte vooral boeken aan die hij voor onze VN 5-sterrenchallenge gaat lezen. De eerste die hij kocht, was Marionet van Daniel Cole. Omdat dit een vervolg is op Ragdoll gaat hij eerst dat boek lezen. Schitterende dieren van Lawrence Osborne en Een erfenis van spionnen van John le Carré zijn nog twee van die sterrenaanwinsten. Ook kocht hij Gangsterland, het eerste boek van Tod Goldberg. Soms lieg ik van Alice Feeney heeft hij van Bruna cadeau gekregen. Omdat hij belangstelling heeft getoond voor het door hen geïntroduceerde thrillerabonnement en het nog even duurt voordat dit actief wordt. En natuurlijk ontbreekt ook bij hem Barst niet.

Karina zag tijdens de Spannende Boeken Weken weinig redenen om actief de boekhandel te gaan bezoeken om zo haar NTL-stapel te vergroten. Het geschenkboekje van Boris O. Dittrich was dan eigenlijk de enige. Wel heeft ze een leesfragment van Gespleten van Karin Slaughter in haar bezit gekregen en ook de prequel van Goede dochter komt nu op haar stapel voor. Dat geldt ook voor Klikspaan van M.J. Arlidge.

Over die Boeken Weken heeft Karina nog wel het volgende op te merken: In 2016 heeft de organisatie de keuze gemaakt om deze weken van vier naar twee terug te brengen. Maar het lijkt er dit jaar op dat zelfs in die periode van twee weken zo goed als niets georganiseerd wordt om het spannende boek in de spotlights te zetten. Er zijn zeer weinig activiteiten en de paar die er zijn, zijn slecht te vinden. Vooral omdat deze op de site van de SBW moeilijk vindbaar zijn. Zelfs de door de SBW gepromote actie, in samenwerking met TUI en via Facebook uitvoerig onder de aandacht gebracht, om met een SBW-frisbee of -strandlaken op de foto te gaan, is bij de door mij bezochte deelnemende boekhandels (in Den Burg en Hengelo) onbekend. Beide winkels geven aan dat ze amper promotiemateriaal hebben ontvangen. De voorgaande jaren hadden de uitgeverijen leuke (stunt)aanbiedingen, zoals het ontdekken van een nieuwe auteur, dit jaar is het zoeken naar een speld in een hooiberg.


Silvia
lijkt de geschenkboekjes van Boris O. Dittrich te verzamelen. Ze heeft er inmiddels vier. Dat komt omdat ze, voor haar man, het Engelstalige No middle name van Lee Child heeft gekocht, een van de boeken waarin Jack Reacher de hoofdrol speelt. Omdat ze volgende maand een buddyread heeft, heeft ze Syndroom van J. Sharpe ook gekocht. En deze boeken zijn haar thrilleroogst van de afgelopen twee weken. Wel heeft ze nog een aantal kookboeken aangeschaft.

Evy heeft haar aankopen beperkt tot twee. Ze heeft haar portemonnee Groen licht gegeven voor de nieuwste thriller van Corine Hartman en daarnaast heeft ze de roman Social creature van Tara Isabella Burton aangeschaft. Laatstgenoemde wordt ook al de nieuwe Donna Tartt genoemd.

b4439d9e33e42cd761f514f41446d391.jpg

d473deb56d2277aadb20a8f5b2336d86.jpg


08f8dcba25ebbb3ed323951d142b53df.jpg
Tot slot willen we nog even terugkomen op de opmerking van Karina. Waar wij nieuwsgierig naar zijn, is het volgende:

  1. Wat verwachten jullie van de Spannende Boeken Weken?
  2. Wat moet de organisatie doen om het spannende boek nu echt centraal te zetten?
  3. Wat zou je zelf zou doen om het spannende boek twee weken centraal te zetten?


Laat het ons weten in een reactie.Reacties op: De schade van de Spannende Boeken Weken

Meer informatie

Gerelateerd