Meer dan 4,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid

De Thriller Club bezoekt Denemarken

op 15 juli 2018 door

Tien maanden lang zetten we een Europees land in de kijker. Bij de selectie van de landen hadden we één criterium: Er moesten tien vertaalde thrillerauteurs te vinden zijn. De Thriller Club leest in de periode januari-mei en juli-november elke maand tien boeken van tien verschillende auteurs. We lezen zowel heel bekende namen als nobele onbekenden.

Deze maand koos Chantal voor Denemarken. Zij houdt heel erg van Scandinavische thrillers. Eens kijken hoe de andere leden van de club over Deense thrillers denken. 

De slaap en de dood - A.J. Kazinski

Reading Challenge Categorie: #28 Een boek van meerdere auteurs

Locatie: Kopenhagen

Korte inhoud: Niels Bentzon, gijzelingsonderhandelaar bij de politie, moest de vrouw aan het praten zien te krijgen. Maar het is hem niet gelukt, ze sprong haar dood tegemoet. De autopsie werpt een heel nieuw licht op de zaak: de vrouw is eerder verdronken en werd net voordat ze sprong weer tot leven gewekt...

Mening Greet *****: De slaap en de dood is het tweede deel in een reeks met de Deense politieman Niels Bentzon in de hoofdrol. Het boek is echter perfect als standalone te lezen. Het boek bestaat uit drie delen en beslaat, afgezien van de epiloog, slechts een handvol dagen. Het verhaal is knap geconstrueerd en enorm origineel. Centraal in het boek staan bijna-doodervaringen. Het is de verdienste van A.J. Kazinski dat de beschrijving hiervan nergens gekunsteld of onrealistisch aanvoelt. Het Deense schrijversduo heeft ondanks de niet vanzelfsprekende thema's een vlot leesbaar boek geschreven, met de nodige dosis spanning, vooral in het derde en afsluitende deel. Aanrader!

Oxen, De schaduwmannen - Jens Henrik Jensen  

Reading Challenge Categorieën: #29 Een boek dat zich afspeelt in een oorlog, #45 Een boek dat zich afspeelt in meerdere tijden

Locatie: Nyborg, Odense, Kopenhagen, Thyborøn (Denemarken) 

Korte inhoud: De schaduwmannen is het tweede deel in de serie Oxen. Het is het vervolg op Hondenmoorden. Niels Oxen is de hoogst gedecoreerde soldaat in het Deense leger en heeft PTTS. Hij werkt onder valse naam bij een viskweker in Jutland en leeft in sombere omstandigheden. Wanneer oude zaken over kasteel 'Danehof' (geheime mythische kring) weer de kop opsteken, wordt hij ongewild betrokken in zaken die hij wilde laten rusten. Hij moet weer op de vlucht voor zijn achtervolgers. 

Mening Elly ****: Ik heb De Hondenmoorden ook gelezen, ik wist al hoe het karakter van Niels Oxen was. De Schaduwmannen is dan ook een prima opvolger hiervan. De getroebleerde oorlogsveteraan Niels lijkt een vechtmachine, maar heeft ook een hart van goud. Het boek heeft dezelfde snelheid, acties volgen elkaar in rap tempo op. En als er jacht gemaakt wordt op Oxen, heb je als lezer het idee dat jij de opgejaagde bent. Binnenkort ga ik het derde deel Bevroren Vlammen lezen.

Het glazen huis - Leonora Christina Skov

Reading Challenge Categorie: #40 Een boek dat zich afspeelt op een eiland

Locatie: Stromsø (Denemarken) 

Korte inhoud: Zeven Deense wetenschappers en kunstenaars met een bewogen verleden krijgen een uitnodiging voor een verblijf op een eiland voor de kust van Denemarken om zich op hun werkgebied te kunnen concentreren. Het eiland is volledig afgesloten van de buitenwereld. Ook is er geen internetverbinding. In het huis is geen privacy. Alle wanden zijn van glas. Dan verdwijnt iemand van hen en een ander komt dodelijk ten val. Langzaam wordt duidelijk dat ze een gezamenlijke link in hun verleden hebben en dat iemand bezig is dit verleden op te rakelen.

Mening Silvia ***: De omstandigheden, een van het vasteland afgesloten eiland, geen communicatie met de buitenwereld en geen privacy ten opzichte van elkaar, doet een benauwd, spannend verhaal vermoeden. Dit is slechts bij vlagen het geval. Wel heb ik genoten van de onderlinge relaties. Skov heeft de personages goed neergezet. In mooie bewoordingen worden de verschillende karakters duidelijk. Toch laat de auteur hier ook wat liggen. Niet alle lijntjes worden even zorgvuldig uitgewerkt. Dat komt de spanning niet ten goede. Wat overblijft is een psychologische roman waarin het niet zozeer gaat om wie achter alles zit, maar meer om de reden waarom dit gebeurt.

Fatale Oversteek - Lone Theils

Reading Challenge categorie: #6 Eerste deel van een serie

Locatie: Londen, Waybridge (Groot-Brittannië), Kopenhagen, Ringkøbing (Denemarken)

Korte inhoud: Nora Sand is correspondent in Londen voor het Deense dagblad Globalt. Wanneer ze met een vriend in een antiekzaakje een koffer koopt, treft ze oude foto's aan van poserende jonge vrouwen. Deze foto's leiden naar een zaak uit 1985, toen twee Deense meisjes spoorloos verdwenen. Nora vertrekt naar Denemarken voor verder onderzoek en komt op het spoor van een seriemoordenaar die zijn levenslange gevangenisstraf uitzit in de beruchte Wolf Hall-gevangenis. Er blijkt een belangrijk verhaal tussen hem en de verdwenen meisjes te bestaan, maar terwijl Nora steeds verder verstrikt raakt in deze gevaarlijke zaak moet ze voor haar eigen leven vrezen.

Mening Evy ****: Fatale oversteek is absoluut de moeite waard om te lezen. Het hoofdpersonage Nora Sand is interessant neergezet, maar misschien iets té. Ik kon er wel in meegaan, maar ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die denken dat ze te perfect is. Moedig, slim, sportief. Alleen op liefdesvlak is het een kleine ramp. Doordat het persoonlijke liefdesleven van Nora wel een rol speelt, ben ik eigenlijk geneigd om te zeggen dat het wel meer een 'vrouwenthriller' is. Ik roep de mannen op om dit te bevestigen of te ontkrachten. Het verhaal zelf zit goed in elkaar en als lezer ben je de hele tijd de puzzelstukjes bij elkaar aan het passen. De ontknoping is eerder onverwacht dan verrassend. Die komt met andere woorden wat uit de lucht vallen. De schrijfstijl is prettig om te lezen. Het enige waar ik een beetje door in de war raakte, was het 'hoppen' van de ene locatie naar de andere. Dan was Nora in Kopenhagen en dan weer in Londen en daarna ging ze naar een kustplaats in Engeland, om daarna weer terug naar een kustplaats in Denemarken te gaan. Kortom, af en toe was ik de draad daar wel kwijt. Toch wil ik graag meer over Nora Sand lezen en dit is, wat mij betreft, een geslaagd eerste deel in de serie. 

De noodkreet in de fles - Jussi Adler-Olsen

Reading Challenge Categorie: geen 

Locatie: Kopenhagen en omgeving

Korte inhoud: Carl Mørck krijgt een melding van Schotse collega's dat ze een flesje hebben gevonden. Dit bevat een stukje papier dat met bloed is beschreven en slechts gedeeltelijk te lezen. Brigadier Mørck en zijn assistent Assad proberen het bericht te ontcijferen. Het blijkt een geschreven schreeuw om hulp in verband met de ontvoering en verdwijning van twee jongens. Mørck en Assad raken betrokken bij een zaak van verdwenen kinderen die door hun ouders nooit als vermist zijn opgegeven.

Mening Joyce *****: Het derde boek uit de serie Q en wederom een topper. Nog beter dan de eerste twee boeken. Een superspannend en origineel boek met vele verrassende wendingen, die de spanning in het boek alleen maar laten toenemen. Wie is toch precies de moordenaar en waar zijn de ontvoerde kinderen verstopt? De samenwerking tussen Carl Mørck en Assad brengt zeer regelmatig een glimlach op mijn gezicht tijdens het lezen, Jussi Adler-Olsen weet alles met humor te omschrijven. Dit keer ook weer Rose/Yrsa die helpt de moordenaar de vinden. Het is een absolute topthriller en het beste boek van Jussi Adler-Olsen.

Vergelding - Steffen Jacobsen

Reading Challenge Categorie: #45 Een boek waarin religie een rol speelt

Locatie: Kopenhagen en dan vooral pretpark Tivoli

Korte inhoud: Politie-inspecteur Lene Jensen is op non-actief gesteld en werkt nu als vrijwilligster bij een telefonische hulplijn. Ze wordt gebeld door Ain, een jonge Palestijnse serveerster, die zegt dat ze iets vreselijks heeft gedaan en lijdt aan achtervolgingswanen. Ain wordt even later dood gevonden, de politie stelt zelfmoord vast en sluit het dossier. Samen met privédetective Michael Sander komt Lene erachter dat Ain samenwoonde met een zelfmoordterrorist en dat er een nieuwe aanslag in Denemarken wordt voorbereid.

Mening Joyce ****: Direct bij de start van het boek heeft het verhaal je te pakken. Steffen Jacobsen heeft kennis van zaken en schrijft niet zomaar, hij zet het verhaal sterk neer. Het is een verhaal op een hoger niveau dan vele andere boeken met moslimproblematiek als onderwerp. Een land in angst en dat doet rare dingen met mensen. Jacobsen laat veel in het boek over aan de mening of interpretatie van de lezer. Je wordt actief bij het verhaal betrokken. Het plot van Vergelding is ijzersterk, niets ligt voor de hand en is net weer even anders dan het in eerste instantie lijkt. Het verrassingseffect en de verwarring wie nu niet of wel te vertrouwen is, maken het boek in de laatste 100 bladzijden tot een absolute pageturner.

Ontspoord - Michael Katz Krefeld

Reading Challenge Categorieën: #6 Het eerste deel van een serie, #39 Een boek waarin muziek een rol speelt 

Locatie: Kopenhagen en Stockholm

Korte inhoud: Rechercheur Thomas Ravnsholdt is door zijn chef met verlof gestuurd. Niet lang daarvoor is zijn vriendin Eva vermoord. Een vriend vraagt hem om de dochter van zijn schoonmaakster te vinden. De jonge vrouw, Masja, is een paar jaar eerder spoorloos verdwenen. Hij stemt toe en komt terecht in de onderwereld van zowel Kopenhagen als Stockholm. Masja blijkt in handen te zijn gevallen van een beruchte crimineel die diverse bordelen in Europa runt. In Stockholm is ook een seriemoordenaar actief die het op prostituees heeft gemunt. Thomas heeft weinig tijd om Masja te vinden.

Mening Kees ***:
Ontspoord heeft drie verhaallijnen die zich in verschillende perioden afspelen. Gedurende de plot wordt duidelijk wat ze met elkaar te maken hebben. Ik vind het alleen jammer dat dit gebeurt zonder dat het echt spannend wordt. Pas halverwege is er voor het eerst wat spanning en in de ontknoping een enkele verrassing en weer een kleine spanningsboog. Thomas heeft overigens wel iets clichématigs over zich: hij heeft problemen, is met verlof (geschorst) en aan de drank. Toch heeft hij unieke eigenschappen en kan het wel wat met hem worden. De schrijfwijze van Katz Krefeld vind ik vlot, maar soms ook wel erg simplistisch. Verder heeft hij de elementen om van Ontspoord een echt spannende thriller te maken laten liggen. Hoewel alles voor mij spannender en diepgaander had mogen zijn, is het toch geen echt vervelende thriller. En zal iedereen in de volgende boeken alleen maar kunnen groeien.

Chatprinses - Sarah Blædel

Reading Challenge categorie: #11 Een boek van tien jaar of ouder

Locatie: Kopenhagen

Korte inhoud: Susanne Hansson is het slachtoffer geworden van een verkrachter die zich via een datingsite aan haar heeft opgedrongen. Als de onbekende man opnieuw toeslaat, dit keer met dodelijk gevolg, moet Susanne, de enige die hem kan identificeren, voor haar eigen veiligheid op een schuiladres worden ondergebracht.

Mening Karina ***: Chatprinses heeft een redelijk plot, zij het wel dat het voor de ervaren thrillerlezer waarschijnlijk te voorspelbaar is. Het eindigt nogal abrupt, waardoor het overkomt alsof Blædel pagina's tekortkwam en het einde wat afraffelde. Naast dit plot stipt Blædel nog kort de hiërarchische structuur bij de Deense politie aan, wat geloofwaardig overkomt. Seriepersonage Louise Rick blijft wat oppervlakkig. Lastig trouwens die mannelijke achternaam die regelmatig gebruikt wordt om haar aan te spreken, zodat je in het begin niet weet dat het om dezelfde persoon gaat. Vanwege de vlotte schrijfstijl leest Chatprinses makkelijk weg en is het verhaal goed te volgen.

Een doorn in het oog - Julie Hastrup

Reading Challenge categorieën: #6 Het eerste deel van een serie, #43 Een boek waarin religie een rol speelt, #45 Een boek dat zich afspeelt in meerdere tijden

Locatie: Ringkøbing en omgeving 

Korte inhoud: Jaren geleden ontvluchtte Rebekka Holm haar geboortestad Ringkøbing om te ontsnappen aan haar verleden. Nu wordt ze als rechercheur weer teruggeroepen naar haar geboorteplaats om het onderzoek naar de moord op een jonge vrouw, Anne Gudbergsen, te leiden. Het spoor leidt al snel naar Annes vriend, die een strafblad heeft, maar ook Annes familie lijkt wat te verbergen. Wanneer er overeenkomsten worden gevonden met een moord uit het verleden raakt Rebekka steeds verder verstrikt in haar eigen herinneringen.

Mening Chantal ***: Er spelen verschillende verhaallijnen. Wat hebben deze verhalen met elkaar te maken en hoe komen ze samen? In korte hoofdstukken, in opeenvolgende dagen, worden Rebekka en de verdachten afwisselend gevolgd. De opbouw van het verhaal is een beetje voorspelbaar. Het verhaal zit goed in elkaar en de karakters zijn goed uitgewerkt. De spanning loopt steeds verder op, het verhaal heeft een bevredigend plot. Een aardige detective die ik veel plezier gelezen heb.

Misbruik – Lotte & Søren Hammer

Reading Challenge categorieën: #6 Het eerste deel van een serie, #28 Een boek van meerder auteurs

Locatie: Kopenhagen 

Korte inhoud: Op een maandagochtend worden in een gymzaal op een school in Kopenhagen de naakte lijken van vijf mannen gevonden, ontdaan van hun geslachtsdelen. Als blijkt waarom de heren om het leven zijn gebracht (het waren pedofielen) komt het rechercheteam van inspecteur Simonsen in een lastig dilemma. Enerzijds moeten zij met al hun professionaliteit op zoek naar de daders, anderzijds is er in de Deense maatschappij een houding van begrip voor de daders.

Mening Gert ***: Ik heb dit boek gekozen vanwege de positieve recensies. En ja, er zijn beslist positieve punten te melden: het idee is knap gevonden en ook wel origineel te noemen en het verhaal heeft door de gekozen thematiek (in potentie) ook een bepaalde diepgang. Het levert zeker stof tot discussie op. Toch ben ik niet echt overtuigd geraakt, want naar mijn mening is de uitwerking zeer matig. Het verhaal begint hoopvol spannend, maar al snel verzandt het geheel in een moeras van langdradigheid en moest ik mij er soms echt toe zetten om door te lezen. Ook de personages zijn beperkt uitgewerkt en soms gewoon niet echt geloofwaardig. Kortom: een verhaal met een aardig idee, maar dat qua niveau ver achterblijft bij de meeste thrillers uit Scandinavië. Ik zal de vervolgdelen over Konrad Simonsen dan ook zeker aan mij voorbij laten gaan.

Conclusie: Wij waarderen de gekozen Deense thrillers heel verschillend. De meeste boeken vinden we redelijk tot goed, maar er zijn twee uitschieters met 5 sterren. Wat is jullie mening over Deense thrillers, lezen jullie die? Heeft een van onze stukjes jullie over de streep getrokken om er ook één te lezen? 

Volgende maand gaan we weer naar het zuiden, de precieze locatie verklappen we nog niet.  

Tot dan,
de Thriller ClubReacties op: De Thriller Club bezoekt Denemarken

Meer informatie

Gerelateerd

Over

A.J. Kazinski

A.J. Kazinski

Anders Rønnow Klarlund (1971) is een Deense regisseur, scenarioschri...

Jens Henrik Jensen

Jens Henrik Jensen

Jens Henrik Jensen (1963), auteur en journalist, schreef al diverse thrillers vo...

Lone Theils

Lone Theils

Lone Theils werkt als correspondent voor het bekende Deense dagblad Politiken ...

Jussi Adler-Olsen

Jussi Adler-Olsen

Jussi Adler-Olsen (1950) werkte na zijn studie vele jaren als uitgever in zijn e...

Steffen Jacobsen

Steffen Jacobsen

Steffen Jacobsen wordt door critici geroemd en vergeleken met Mankell en Larsson...