Advertentie

De Thriller Club bezoekt Frankrijk

op 22 augustus 2018 door

Tien maanden lang zetten we een Europees land in de kijker. Bij de selectie van de landen hadden we één criterium: er moesten tien vertaalde thrillerauteurs te vinden zijn. De Thriller Club leest in de periode januari-mei en juli-november elke maand tien boeken van tien verschillende auteurs. We lezen zowel heel bekende namen als nobele onbekenden.

Voor deze maand heeft Kees voor Frankrijk gekozen, een land dat op thrillergebied niet zo heel vaak in de schijnwerpers staat. Kortom, deze zomermaand is een mooie en leuke gelegenheid om dit land met de volgende boeken onder de aandacht te brengen.

Alex – Pierre Lemaître

Reading Challenge categorieën: #6 het eerste deel van een serie, #23 een boek dat een verhaal in een verhaal is, #32 een what if-boek, #34 een boek met een naam in de titel

Locatie: Toulouse en Parijs

Korte inhoud: Alex wordt in elkaar geslagen door een man die haar vervolgens kidnapt en opsluit in een pakhuis in een houten kooi die aan kabels hangt. Ze is naakt en zit met handen en voeten vast aan de kooi. Ze heeft dorst en honger en krijgt alleen wat water. Onder de kooi lopen grote ratten. Eerst brengt de ontvoerder nog water, maar dan wordt ze aan haar lot overgelaten. Ze moet de strijd aangaan met de tijd. Kan ze ontsnappen of gaan de ratten het winnen?

Mening van Elly *****: Het boek is verrassend, het verhaal heeft een paar keer een plottwist en daar hou ik erg van. Je wordt op het verkeerde been gezet. Commandant Camille Verhoeven krijgt de melding dat er een vrouw gekidnapt is, hij weet alleen de locatie waar het heeft plaatsgevonden en de kleur van de auto, daar moet hij het mee doen. Door het doorzettingsvermogen van de onderzoeksleider komen ze steeds meer op het spoor van Alex. Ik heb genoten van het boek en vooral het einde is geweldig. Pierre Lemaître heeft een goede schrijfstijl. Het is niet mijn eerste boek van hem, ik las al Drie dagen en levenslang.

De passagier – Jean-Christophe Grangé

Reading Challenge categorieën: #1 een dik boek 

Locatie: Bordeaux, Marseille, Nice en Parijs

Korte inhoud: Mathias Freire lijdt aan een vreemde ziekte: hij is zijn geheugen kwijt en neemt daardoor steeds een nieuwe identiteit aan. Om erachter te komen wie hij werkelijk is, moet hij het spoor volgen van zijn vorige identiteiten: een zwerver in Marseille, een geesteszieke schilder in Nice, een vervalser in Parijs. Maar er staat meer op het spel: Freire wordt verdacht van een reeks koelbloedige moorden. Kan hij bewijzen dat hij de dader niet is?

Mening Greet ****: Imposant boek, niet alleen qua omvang, maar ook wat opzet betreft. Mensen die aan dissociatieve fugues lijden (een psychische aandoening), je komt ze niet iedere dag tegen. Grangé schrijft heel goed, al moet hij oppassen dat hij zich niet in details verliest, een boek van meer dan 600 bladzijden zal immers menig lezer afschrikken. Ingewikkeld wordt het echter nergens, het verhaal blijft steeds heel goed te volgen. De auteur heeft interessante personages neergezet, niet alleen de patiënten, maar ook de verschillende Franse rechercheurs die in het verhaal opduiken. Razend spannend is het boek niet, boeiend absoluut wel.

Het meisje uit Brooklyn – Guillaume Musso

Reading Challenge categorieën: #45 een boek dat zich afspeelt in meerdere tijden

Locatie: Parijs en New York (USA)

Korte inhoud: Anna vertelt Raphael een geheim, een paar weken voor hun huwelijk. Raphael reageert daar nogal onthutst op en loopt weg. Als hij terugkomt, is Anna verdwenen. Samen met zijn vriend, ex-agent Marc, gaat Raphael op zoek naar Anna en daarbij moeten ze steeds verder in Anna's verleden duiken. Er komen nogal wat lijken uit de kast en al snel blijkt dat Anna gevaar loopt. Zullen ze op tijd komen om Anna te redden?

Mening Evy ***: Het is best een moeilijke opgave om over dit boek een mening te vormen. Er zijn namelijk bepaalde elementen die erg goed zijn en bepaalde elementen die me toch wat irriteerden tijdens het lezen. Het plot zit bijzonder goed in elkaar, het voelde verrassend en 'nieuw' aan. Musso heeft ervoor gekozen om erg veel te laten gebeuren in dit boek. Als lezer ben je nog de knoop aan het ontwarren van de vorige gebeurtenis als je je alweer op de volgende moet focussen. Het meest storende element voor mij was de schrijfstijl. Deze haalde soms het tempo uit het boek en vond ik niet altijd passen bij de plot. Ik had meerdere malen het gevoel dat het taalgebruik 'te verheven' was. Dat kan misschien ook liggen aan de vertaling uit het Frans. Een leuke thriller met veel mogelijkheden, waarvan de uitwerking toch wat te wensen overliet. Ik ben wel benieuwd naar de andere boeken van Musso!

Het vervloekte graf – Christian Jacq

Reading Challenge categorieën: #6 het eerste deel van een serie, #24 een historische roman, #43 een boek waarin religie een rol speelt

Locatie: Het oude Egypte

Korte inhoud: In de nieuwe Egypte-serie van Christian Jacq maken we kennis met de jongste zoon van Ramses II, Setne. Als briljant magiër is hij de aangewezen persoon om te vechten tegen het kwaad. Een zwarte magiër heeft namelijk een kostbare schat in de graftombe van Osiris vervloekt en wil hem inzetten als machtig wapen tegen Ramses de Grote. Setne is vastbesloten de vloek op te heffen. Samen met de getalenteerde en aantrekkelijke Sekhet zet Setne alles op alles om zijn doel te bereiken. Kunnen ze samen het koninkrijk van de ondergang redden? En kan hun liefde zelfs het allerergste kwaad overwinnen?

Mening Chantal ***: Ik heb al meer boeken van Christian Jacq gelezen. Dit is de eerste keer dat een serie van hem onder thrillers en spanning staat, maar ik vind het niet echt een thriller. Het is wel een spannend verhaal. Zijn voorgaande series vond ik eerlijk gezegd beter dan deze. Het boek leest prettig en is zoals altijd vlot geschreven, maar het is een beetje voorspelbaar geworden. De eerste honderd pagina’s zijn een introductie van iedereen en de situatie. Het verhaal kabbelt voort en pas op het eind, zo’n veertig pagina’s voor het einde, wordt het spannend en wil je snel doorlezen hoe het afloopt. Omdat het een serie is, eindigt het verhaal eigenlijk ergens middenin. Als je wilt weten hoe het echt verder gaat, zul je toch echt door moeten gaan met deel twee. Ik weet nog niet of ik dat doe, hoewel ik wel nieuwsgierig ben.

Huivering – Bernard Minier

Reading Challenge categorieën: #1 een dik boek, #39 een boek waarin muziek een rol speelt

Locatie: Marsac, Toulouse en omgeving (dicht tegen de Pyreneeën aan)

Korte inhoud: De studentenstad Marsac, door Bernard Minier met dichterlijk vrijheid omgevormd tot het Oxford van Frankrijk, wordt opgeschrikt door de vondst van een dode professor. Ook worden er nog twee andere lichamen gevonden. Commandant Martin Servaz krijgt een raadselachtig mailtje dat hem in de richting van de gevaarlijke seriemoordenaar Julian Hirtmann stuurt. Hirtmann, zijn dader in het eerste deel, Een kille rilling, van wie hij al het vermoeden had dat hij niet was overleden. De zaak krijgt een persoonlijk tintje wanneer zijn dochter Margot bij de plannen van de moordenaar betrokken blijkt.

Mening Joyce ****: Bernard Minier schrijft 'heerlijke' boeken met best wel gruwelijke details. Dit is het tweede deel rond commandant Martin Servaz en ik heb het weer met heel veel genoegen gelezen. De enscenering en de spanning in het boek zijn fantastisch en je voelt je als lezer heel betrokken bij het verhaal. Klassieke muziek heeft een rol in de boeken van Minier. Hij heeft Huivering gescheven als een ware symfonie, inclusief intermezzo’s, die je eigenlijk pas na het dichtslaan van het boek een plaatsje kunt geven. Als je er iets langer over nadenkt, dringt de heftigheid van het verhaal pas goed tot je door. Het boek is trouwens ook prima te lezen als je Een kille rilling niet hebt gelezen. De informatie die je nodig hebt, wordt even kort uit de doeken gedaan, al verraadt het wel de clou... De boeken van Minier zijn kleppers, maar geen moment saai.

Laat mijn hand niet los – Michel Bussi

Reading Challenge categorieën: #40 een boek dat zich afspeelt op een eiland, #45 een boek dat zich afspeelt in meerdere tijden

Locatie: La Réunion (Frans departement voor de kust van Zuidoost-Afrika)

Korte inhoud: Liane en Martial genieten met hun zesjarige dochter Sofa van een idyllische vakantie op het tropische eiland Réunion. Dan verdwijnt Liane vanuit hun hotelkamer. Haar spullen zijn weg. In de kamer zijn overal sporen van bloed. De politie wordt ingeschakeld, tot ongenoegen van de hoteleigenaar, want het eiland is afhankelijk van het toerisme. Na in eerste instantie te hebben meegewerkt vlucht Martial samen met Sofa. Waarom slaat hij op de vlucht? Is hij onschuldig? Of speelt er iets mee dat is gebeurd tijdens zijn vorige bezoek aan het eiland? 

Mening Silvia ***: Korte hoofdstukken met daarboven de tijdsaanduiding zorgden ervoor dat ik al snel het ritme van het boek te pakken had. Bussi beschrijft de frustratie en verwarring van Martial zó dat je als lezer gaat twijfelen aan zijn motieven. De spanning wordt goed opgebouwd door soms de gebeurtenissen te laten versnellen en dan juist weer te vertragen. Het eind en de plotwending is wat dun, alsof er niet genoeg bladzijden meer waren om dit uitgebreider te beschrijven. Dit is het eerste boek van deze auteur dat in het Nederlands vertaald is. Ik ben wel nieuwsgierig naar verder werk, vooral omdat de zeer aansprekende beschrijvingen van de natuur en cultuur mij nieuwsgierig hebben gemaakt naar het eiland.

Reflex – Maud Mayeras

Reading Challenge categorieën: #23 een boek dat een verhaal in een verhaal is

Locatie: niet geheel duidelijk, maar waarschijnlijk Frankrijk

Korte inhoud: Reflex vertelt de geschiedenis over de politiefotografe Iris Baudry. Ze is hartstochtelijk bezig met haar werk en staat bekend om haar discretie en vastberadenheid. Als het lichaam van een kind wordt gevonden, moet Iris terug naar haar geboortestad, de plek waar destijds ook het lichaam van haar eigen zoon vermoord werd gevonden. Omdat er tussen deze zaken duidelijke overeenkomsten zijn, wil Iris koste wat kost de waarheid achterhalen. Maar daarvoor moet zij wel graven in het duistere verleden van haar dementerende moeder.

Mening Gert ****
: Mijn eerste kennismaking met de Franse auteur Maud Mayeras is een bijzonder aangename geweest. Zij heeft met Reflex werkelijk een prima thriller afgeleverd. Met een mooie, duistere schrijfstijl laat zij de twee verhaallijnen in dit boek exact op de juiste manier bij elkaar komen. Dit resulteert in een mooie, spannende en ontroerende ontknoping. Het enige (heel kleine) minpuntje is de wat trage start, maar als je daar even de tijd voor neemt, wordt je geduld meer dan beloond. De uitwerking van het personage Iris is zo krachtig dat het hele verhaal als het ware op haar steunt. Prachtig is bijvoorbeeld de scène waarin zij op bezoek is in de gevangenis. Kortom: het boek was een genot om te lezen en het is een echte aanrader voor lezers die het leuk vinden ‘in het hoofd te kijken’ van thrillerpersonages.

Teringzooi – Jean-Claude Izzo

Reading Challenge categorieën: #6 het eerste deel van een serie, #8 een verfilmd boek, #11 een boek van tien jaar of ouder, #23 een boek dat een verhaal in een verhaal is, #39 een boek waarin muziek een rol speelt

Locatie: Marseille

Korte inhoud: In korte tijd worden twee jeugdvrienden van Fabio Montale, commissaris bij de politie en liefhebber van jazz, whisky en vrouwen, vermoord. Dit is het gevolg van een strijd tussen twee rivaliserende maffiabendes. Niet veel later wordt Leila, een Algerijnse vriendin van Fabio, eveneens vermoord. Hij doet er vervolgens alles aan om te achterhalen wie de drie moorden gepleegd heeft.

Mening Kees ***
: Teringzooi is het eerste deel van een trilogie over de duistere kant van Marseille van een flink aantal jaren geleden. Die kant van deze Zuid-Franse stad wordt beeldend beschreven, misschien wel eens te. Hoewel het een misdaadverhaal is, heeft het voor een groot deel ook veel weg van een roman. Het ligt zeker niet aan het genre, maar het is belangrijk om je aandacht erbij te houden. Doe je dat niet, dan kan het voorkomen dat het verwarrend wordt. Een voorbeeld vind ik bijvoorbeeld de overgang van heden naar verleden, die is niet altijd even duidelijk. Dat neemt echter niet weg dat het geen onaangenaam boek is om te lezen. Ik miste wel de zinderende spanning, maar een verrassende ontknoping maakte veel goed. Teringzooi is een donkere misdaadroman, waarin meer dan voldoende diepgang zit en die de problematiek van Marseille uitstekend weergeeft. Van toen, maar ook van nu.

Verblijfplaats onbekend – Fred Vargas

Reading Challenge categorieën: #11 een boek van 10 jaar of ouder, #25 een boek met diversiteit, #48 een boek van een auteur met pseudoniem

Locatie: Parijs en Nevers

Korte inhoud: Oud-politieman Louis Kehlweiler werkt liever door aan zijn vertaling van een lijvige Bismarck-biografie, maar een oude bekende heeft dringend zijn hulp nodig. Martha, ex-prostituee, houdt bij haar thuis Clément verborgen, een simpele jongen die ze nog van vroeger kent en die nu verdacht wordt van moord op twee vrouwen. Louis moet zijn onschuld bewijzen danwel de echte schuldige vinden. Hij weigert aanvankelijk zich in dit wespennest te begeven. Temeer daar alles erop wijst dat Clément inderdaad schuldig is; zijn signalement klopt en zijn vingerafdrukken zijn aangetroffen. Maar op Martha's aandringen gaat Louis overstag.

Mening Karina ***: Verblijfplaats onbekend is voor mij een kennismaking met de boeken van Vargas. Maar voldoet het dan ook als thrillerwaardig boek? Als je het boek beschouwt als een detective dan zit er voldoende spanning in en kun je goed meepuzzelen tijdens de zoektocht naar de dader. Verwacht echter geen zenuwslopende spanning, maar geniet van de personages. Louis en zijn vrienden zijn grappig en bijzonder, wat maakte dat ik wilde doorlezen en met regelmaat even moest grinniken. Voor mij een geslaagde kennismaking met deze Franse auteur.

Zwanenzang – Franck Thilliez

Reading Challenge categorieën: #46 een beestachtig boek

Locatie: Parijs (met wat uitstapjes naar Noord-Frankrijk)

Korte inhoud: Amandine Guérin is een microbiologe in dienst van de Franse overheid. In die hoedanigheid krijgt zij te maken met mysterieuze sterfgevallen van zwanen. Het blijkt dat deze besmet zijn met een vogelgriepvirus. Aan Amandine de taak om te onderzoeken waar dit vandaag komt en of het dodelijk is. Bij dit onderzoek balanceert zij op een dunne lijn wat betreft veiligheid voor de bevolking en haar privésituatie. Tegelijkertijd onderzoekt Franck Sharko de moord op een schijnbaar onschuldige man en zijn hond. De bewijzen duiden op een moordenaar in een vogelkostuum. Hoe komen deze twee zaken samen?

Mening Silvia ****: Bijna had ik een handvol sterren aan dit boek toegekend. Deze auteur is een ontdekking voor mij! De schrijfstijl is pakkend, boeiend. Ondanks de verschillende verhaallijnen komt het nooit chaotisch over. Het was voor mij de eerste kennismaking met de hoofdpersonages, maar nergens heb ik het gevoel gehad dat ik achtergrond miste. Het verhaal neemt je letterlijk en figuurlijk mee naar de krochten van Parijs. Het enige minpuntje voor mij was dat het op een enkel punt een beetje vergezocht en daardoor gemaakt overkwam. Vandaar net geen vijf sterren. Na het dichtslaan heb ik direct andere boeken van deze auteur op mijn wil-ik-lezen-lijst gezet. Absolute aanrader!

Conclusie: Niemand van ons heeft een boek gelezen dat er niet mee doorkon. Vijf kregen er drie sterren en één werd beloond met het maximale aantal van vijf. Deze Franse auteurs hebben dus behoorlijke thrillers afgeleverd en nodigen uit tot het lezen van meer.

Wat vinden jullie van de thrillers van Franse auteurs? Heb je er al veel gelezen of is Frankrijk voor jou nog een onontdekt land? We horen dat graag.

Over een aantal weken zijn we er weer en zetten dan een ander land in het zonnetje. Een land dat voor niemand onbekend is, maar we laten nog even in het ongewisse welk dat dan is. Reacties op: De Thriller Club bezoekt Frankrijk

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jean-Christophe Grangé

Jean-Christophe Grangé

Jean-Christophe Grangé (1961) is een Franse journalist en schrijver, gebo...

Pierre Lemaitre

Pierre Lemaitre

Pierre Lemaitre (Parijs, 1956) is een Franse scenarioschrijver voor film en...

Guillaume Musso

Guillaume Musso

Guillaume Musso (Antibes, Frankrijk, 1974) is een van de bestverkopende auteurs ...

Bernard Minier

Bernard Minier

Bernard Minier (Béziers, Hérault, 1960) is een Franse auteur en groeide op in ...

Michel Bussi

Michel Bussi

Michel Bussi (1965) is verbonden aan de vakgroep geografie van de universit...