De Thriller Club bezoekt Groot-Brittannië

op 20 mei 2018 door

Tien maanden lang zetten we een Europees land in de kijker. Bij de selectie van de landen hadden we één criterium: Er moesten tien vertaalde thrillerauteurs te vinden zijn. De Thriller Club leest in de periode januari-mei en juli-november elke maand tien boeken van tien verschillende auteurs. We lezen zowel heel bekende namen als nobele onbekenden.

Deze maand koos Evy voor Groot-Brittannië. Aangezien dit land een eiland is, vallen de meeste van de gelezen boeken in de Reading Challenge Categorie #40. 

Sterf met mij - Elena Forbes

Reading Challenge Categorieën: #6 Het eerste deel van een serie, #11 Een boek van tien jaar of ouder, #40 Een boek dat zich afspeelt op een eiland 

Locatie: Londen

Korte inhoud: Enkele lichamen van jonge meisjes worden gevonden in verschillende kerken, waar ze van grote hoogte naar beneden zijn gevallen. De politie denkt aanvankelijk aan zelfmoord, maar de kranten schrijven al snel over een seriemoordenaar met de bijnaam 'de bruidegom'. Inspecteur Tartaglia  leidt het onderzoek.

Mening Joyce ***: Sterf met mij begint in volle vaart, zonder introductie ben je direct getuige van de acties van de moordenaar met een van de jonge meisjes. Elena Forbes neemt je bij de hand en dompelt je onder in een vlot, spannend en boeiend verhaal. Mark Tartaglia is een innemende rechercheur die zijn intuïtie volgt en zijn plan trekt in het onderzoek naar de moordenaar. Halverwege het boek stagneert het tempo en de originaliteit en wordt het onderzoek enigszins voorspelbaar en dat is jammer. Het geijkte en verwachte pad wordt gevolgd. Erg jammer dat Elena Forbes de originaliteit niet kan vasthouden. Dit was haar eerste boek met Mark Tartaglia in de hoofdrol. Ze heeft me wel nieuwsgierig gemaakt naar haar volgende boeken en die zal ik zeker nog eens gaan lezen.

Ik zie jou - Clare Mackintosh

Reading Challenge Categorieën: #20 Een doorbraakboek van een bekende auteur, #40 Een boek dat zich afspeelt op een eiland, #42 Een boek waarin weer of klimaat een rol speelt

Locatie: Londen 

Korte inhoud: Wanneer Zoë Walker tijdens een treinrit naar haar werk tot haar verbijstering een foto van zichzelf in de krant ziet in de rubriek met seksadvertenties, is ze vastbesloten uit te zoeken hoe die foto daar terecht is gekomen. Ze heeft geen andere aanwijzingen dan de korrelige foto, een website en een telefoonnummer. Haar familieleden wuiven het weg als iemand die misschien veel op haar lijkt. Maar dan verschijnt er een foto van een andere vrouw, een vrouw die net als Zoë elke dag die trein neemt. Wanneer deze vrouw vervolgens gewurgd wordt gevonden, beseft Zoë dat ze gevaar loopt. Maar van wie komt dat gevaar? Iemand die net als zij dagelijks die trein neemt? Iemand die precies weet wat haar routines zijn?

Mening Chantal ****: Het verhaal is spannend en vlot geschreven. Je weet zelf ook niet meer wie te vertrouwen is en wie niet. Door de verschillende plotwendingen kom je er pas op het laatst achter wie er achter zit en waarom. Het boek is heel ingenieus opgebouwd, waardoor je steeds in spanning blijft. Na het lezen van dit boek zal je eigen forenzenrit er heel anders uitzien. Ook jij zult iedere keer over je schouder kijken of iemand jou in de gaten houdt.

Iene Miene Mutte - M.J. Arlidge

Reading Challenge Categorieën: #6 Het eerste deel van een serie, #20 Een doorbraakboek van een bekende auteur, #25 Een boek met #diversiteit, #40 Een boek dat zich afspeelt op een eiland 

Locatie: Southampton

Korte inhoud: Een aantal op het oog willekeurige mensen worden per tweetal ontvoerd, opgesloten, uitgehongerd en voor een onmogelijke keuze gesteld: dood de ander of je zult zelf gedood worden. Het onderzoek naar degene die de overlevenden tot deze daad aanzet, wordt geleid door inspecteur Helen Grace. Hoewel er aanvankelijk geen enkel aanknopingspunt is, raakt Helen er steeds meer van overtuigd dat er iets moet zijn dat de slachtoffers met elkaar verbindt.

Mening Kees****: Wat doe je zelf als je voor de keuze staat om iemand te doden of om zelf gedood te worden? Dat is de vraag die ik mezelf stelde na het eerste hoofdstuk dat er al meteen inhakt. Dilemma dus! Het antwoord daarop kan ik gelukkig niet geven. In ieder geval is het angstaanjagend en dat is precies wat Arlidge lijkt te willen bereiken met zijn verhaal. Daarin is hij zonder meer geslaagd. Want vanaf het begin houdt dit beangstigende dilemma je bezig. Dit alles in een razend tempo, dat mede het gevolg is van de korte hoofdstukken. Het verhaal heeft een behoorlijk spanningsveld, heeft diverse plotwendingen en cliffhangers én de personages worden goed uitgewerkt. Helen is een interessant personage dat in de volgende boeken alleen maar beter en sterker kan worden. Iene miene mutte is wat mij betreft een zeer geslaagd thrillerdebuut dat doet uitzien naar meer.

De dag van de doden - Nicci French

Reading Challenge Categorieën: #16 Een boek dat in 2018 is verschenen, #28 Een boek van meerdere auteurs, #40 Een boek dat zich afspeelt op een eiland

Locatie: Diverse locaties in Londen

Korte inhoud: Dit is het verhaal waarin we als lezer afscheid nemen van een van de populairste seriepersonages van het laatste decennium, Frieda Klein. Als in Londen in korte tijd een aantal lijken wordt gevonden, is al heel snel duidelijk dat de moordenaar een kat-en-muisspel speelt met Frieda. Na een aantal spannende scènes komt het uiteindelijk tot een apotheose, waarbij de belangrijkste vraag is wie er uiteindelijk aan het langste eind trekt: de dader of toch Frieda?

Mening Gert *****: In mijn ogen zijn Nicci Gerrard en Sean French er in geslaagd het laatste verhaal rondom Frieda Klein te verpakken in een absolute topthriller. Onmiddellijk in het begin is de spanning aanwezig en je blijft geboeid lezen tot het einde. Je rolt van het ene in het andere avontuur, wat uiteindelijk resulteert in een volstrekt kloppende ontknoping. Een echte aanrader voor de liefhebber van psychologische spanning. Het enige pijnpunt is dat je je na afloop gaat realiseren dat er geen vervolg komt...

Het zusje - Louise Jensen

Reading Challenge Categorieën: #40 Een boek dat zich afspeelt op een eiland, #45 Een boek dat zich afspeelt in meerdere tijden

Locatie: Oxfordshire

Korte inhoud: Grace is na de dood van haar beste vriendin Charlie depressief en haar relatie met haar man Ben gaat steeds verder achteruit. Ze blijft zich afvragen waarom Charlie jaren geleden verdwenen is en waarom ze weer teruggekomen is. Voor ze daar antwoorden op kon krijgen van Charlie zelf, ging die laatste dood. Charlies grootste wens was altijd om haar vader te vinden en nu heeft Grace besloten om daar zelf werk van te maken. Ze plaatst, samen met Ben, een advertentie en krijgt al heel snel reactie van Anna. Ze is het halfzusje van Charlie en Grace heeft al snel het gevoel een verwante ziel gevonden te hebben. Maar dan krijgt Grace de ene tegenslag na de andere te verwerken. Waar komt al dat ongeluk vandaan? En wordt ze achtervolgd? Of wordt ze gewoon paranoïde?

Mening Evy***: Het debuut van Louise Jensen was een bestseller in de UK en werd vorig jaar ook in Nederland goed onthaald. De cover is echt prachtig en ik moet toegeven dat dit wel helpt om een boek op te pakken. Het verhaal zelf greep me jammer genoeg nooit helemaal. Het plot zit prima in elkaar en de schrijfstijl is aangenaam, zodat je ook vlot door kan lezen. Toch voelt het hele boek voorspelbaar aan en dat zorgde bij mij een beetje voor een teleurstelling, maar misschien waren mijn verwachtingen te hoog. Er zit zeker spanning in het verhaal, maar bij mij voerde de irritatie over de naïviteit van het hoofdpersonage Grace de boventoon. Ik kan niet zeggen dat ik het niet goed vond, want dan zou ik overdrijven, maar het boek zal me niet lang genoeg bij blijven om boven het maaiveld uit te steken. 

Het meisje in de trein - Paula Hawkins

Reading Challenge Categorieën: #20 Een doorbraakboek van een bekende auteur, #40 Een verhaal dat zich afspeelt op een eiland

Locatie: In en rond Londen

Korte inhoud: Het meisje in de Trein vertelt het verhaal van Rachel, die elke dag hetzelfde traject per trein aflegt. Deze trein stopt dagelijks op een vast punt bij een sein. Op een dag ziet zij vanuit de trein in een tuin iets merkwaardigs. Als ze met dit verhaal naar de politie stapt, verandert dit haar hele leven. Ze belandt in situaties waarin niets lijkt wat het is en de vraag wie er te vertrouwen is centraal staat. Had Rachel zich er wel mee moeten bemoeien?

Mening Gert**: Dit boek stond al geruime tijd op mijn leeslijst. Op de een of andere manier kwam het er niet van om het te lezen, hoewel de meningen over het boek over het algemeen best positief zijn. Na het lezen moet ik zeggen dat ik de hype rondom deze thriller niet zo heel goed begrijp. Oké, het verhaal leest inderdaad als een trein en het is best goed geconstrueerd, maar het is mijn ogen ook voorspelbaar en (met uitzondering van een klein stukje aan het einde) niet echt spannend. Voor mij is dit boek een tegenvaller.

De schitterende doden - Belinda Bauer

Reading Challenge Categorieën: #40 Een verhaal dat zich afspeelt op een eiland

Locatie: Londen

Korte inhoud: Misdaadverslaggever Eve Singer is op zoek naar de dood om haar in het slop zittende carrière vlot te trekken, terwijl de moordenaar die contact met haar zoekt zijn acties groots aankondigt, zodat hij de schoonheid van de dood zichtbaar kan maken. Voor Eve de ultieme kans, maar is het voor haar de prijs waard?

Mening Karina****: De schitterende doden biedt een gruwelijke maar intrigerende moordenaar waar menig thrillerfan van zal smullen. Door de hoofdstukken vanuit het daderperspectief met zowel flashbacks als de huidige situatie, weet Bauer de lezer goed mee te nemen in dit deel van het verhaal. Ook personage Eve is goed uitgewerkt en juist in de contacten tussen haar en de moordenaar neemt de spanning toe. Met iedere plotwending word je als lezer meer nieuwsgierig naar de climax. Eenmaal begonnen leg je het boek niet zo makkelijk meer weg.

Zusje - Rosamund Lupton

Reading Challenge Categorieën: #33 Een boek in winterse sferen, #40 Een boek dat zich afspeelt op een eiland, #45 Een boek dat zich afspeelt in meerdere tijden

Locatie: Londen

Korte inhoud: Als Beatrice hoort dat haar zus Tess wordt vermist, reist zij direct vanuit New York naar Londen. Vrijwel iedereen om haar heen is ervan overtuigd dat Tess voor haar eigen verdwijning heeft gezorgd. Beatrice twijfelt echter. Haar zoektocht vervreemdt haar van iedereen die zij liefheeft. Als zij dichter bij de angstaanjagende waarheid komt, blijkt dat zij haar zusje minder goed kende dan zij dacht.

Mening Silvia***: In het begin was het even zoeken naar de verhaallijn. Deze bestaat namelijk uit verschillende vormen, de ik-vorm vertelt via een brief, kijkt terug naar het verleden en is in gesprek in het heden. Zodra ik hieraan gewend was, viel het boek nog maar moeilijk weg te leggen. Ik werd echt deelgenoot van de zoektocht en de daarmee gepaarde frustraties van Beatrice. Jammer vond ik wel de vele uitstapjes, waardoor het af en toe langdradig dreigde te worden. Tijdens het lezen waande ik me echt in winters Londen. Heel fijn sfeertje ondanks het niet fijne onderwerp. Het plot vond ik subliem gevonden. Misschien als je terugleest dat het niet helemaal waterdicht is, maar het liet mij echt achter met een "wat? nee!"-gevoel.

Persoonlijk - Lee Child

Reading Challenge Categorieën: #38 Een roadtrip-boek, #32 Een what if-boek, #40 Een boek dat zich afspeelt op een eiland

Locatie: L.A., Lafayetteville, Londen, Parijs, North Carolina

Korte inhoud: Jack Reacher is het bekende seriepersonage van Lee Child. Reacher krijgt een krant onder ogen waarin hij gesommeerd wordt met iemand contact op te nemen. Hij heeft bij de militaire politie gezeten en is de aangewezen man om de sluipschutter op te sporen die een schot loste op de Franse president. Reacher heeft de mogelijke dader zestien jaar geleden al eens gearresteerd, waarna de man vijftien jaar in detentie heeft doorgebracht. Aan Reacher de taak om hem (weer) op te sporen en uit te zoeken of hij werkelijk de schutter is.

Mening Elly****: Persoonlijk is het 19e boek dat Lee Child (pseudoniem van Jim Grant) over het personage Jack Reacher schrijft. Ik kan zeggen dat ik al heel lang fan ben van zijn boeken, ook dit boek is weer een voltreffer. Er zitten veel overeenkomsten in de boeken, zoals het op reis gaan met alleen een tandenborstel op zak, het ontmoeten van vrouwelijke collega’s en eventuele korte relaties met deze dames. Toch komen er in dit boek ook andere dingen aan de orde. Reacher moet Casey Nice inwijden in het vak. Zij is een onzekere vrouw die zich onder zijn leiding ontpopt tot een ware heldin. Ik vind dit boek echt een aanrader.

Het noordwater - Ian McGuire

Reading Challenge Categorieën: #33 Een boek in winterse sferen, #42 Een boek waarin weer of klimaat een rol speelt, #46 Een beestachtig boek 

Locatie: Noordelijke IJszee

Korte inhoud: 1859. Patrick Sumner accepteert een positie als scheepsarts aan boord van een walvisvaarder die op weg is naar de poolcirkel. Terwijl donker en kou op zee genadeloos toenemen, wordt het zwaar verminkte lichaam van een scheepsjongen gevonden. Sumner gaat op onderzoek uit en komt op het spoor van de moordenaar. Maar dan gebeurt het ondenkbare: het schip loopt vast in het ijs en zinkt. Terwijl de doodsbange en wanhopige bemanning tijdens de barre, oneindige nacht probeert te overleven, weet Sumner dat er zich in hun midden een meedogenloze moordenaar schuilhoudt. 

Mening Greet****: Het noordwater is een van de meest bijzondere thrillers die ik ooit las, al is literaire fictie waarschijnlijk een betere benaming voor het boek. Bizar en ijzingwekkend zijn woorden die bij me opkomen, het is de sfeer en de beschrijvingen die het hem doen. Een verschrikkelijke ijsstorm, een gruwelijke walvisjacht, ziekten die op primitieve wijze bestreden worden, de manier waarop mensen met elkaar omgaan, het draagt allemaal bij tot de duistere sfeer die over dit boek hangt. Schitterend hoe de auteur de omstandigheden van het verhaal tot leven weet te brengen, zeer beeldend! Knap hoe McGuire mij urenlang aan dit boek wist te kluisteren. 

Welke van bovenstaande boeken lazen jullie al? Wat is jullie favoriete boek afkomstig uit dit rasechte 'thrillerland'?

We hadden deze maand één kleine teleurstelling en één topper, voor het overige waren de titels ons drie en vier sterren waard. Groot-Brittannië levert elk jaar een heleboel thrillers aan en dit is dus maar een zeer kleine hap uit de grote boterham. 

Volgende maand is er geen landenblog, maar we kunnen alvast vertellen dat we in juli naar het noorden trekken! 

Tot dan, 
de Thriller Club Reacties op: De Thriller Club bezoekt Groot-Brittannië

Meer informatie

Gerelateerd