De Thriller Club bezoekt Nederland

op 16 september 2018 door

Tien maanden lang zetten we een Europees land in de kijker. Bij de selectie van de landen hadden we als criterium: er moesten tien thrillerauteurs te vinden zijn. De Thriller Club leest in de periode januari-mei en juli-november elke maand tien boeken van tien verschillende auteurs. We lezen zowel heel bekende namen als nobele onbekenden.

Voor deze maand heeft Gert voor Nederland gekozen. Na de zomerperiode en alle vakantieperikelen is het weer fijn lekker thuis te zitten met een boek van Nederlandse bodem. Kortom, de maand september is een mooie en leuke gelegenheid de volgende boeken onder de aandacht te brengen.

Van twee kanten - René Appel

Reading challenge categorieën: #6 een boek met een getal in de titel

Locatie: Nederland

Korte inhoud: Doktersassistente Fransien Wagendonk heeft te maken met het overlijden van haar vader. Haar vader was eigenaar van een scheepswerf. Bij de begrafenis leert ze Rob Laarman kennen , die heel snel met haar wil trouwen. Bij een ruzie duwt ze Rob, waardoor deze van de trap valt en overlijdt. Ze belt buurvrouw Tosca die zorgt voor het verdwijnen van het lichaam. Tosca wil een grotere rol spelen in het leven van Fransien. Dan blijkt dat iedereen heel goed weet wat ze met de erfenis van haar vader zou moeten doen. Wie kan ze nog vertrouwen. Zoals de titel zegt: alles heeft twee kanten.

Mening Elly***: Het boek is wel spannend, maar ook lekker toegankelijk. Het verhaal leest snel en dat is af en toe gewoon lekker. Ik heb meerdere boeken van René Appel gelezen. Toen ik op de Pabo zat in 2002 maakte ik kennis met de taalboeken van Rene Appel en merkte toen dat hij ook spannende boeken schreef. Ik heb betere boeken van hem gelezen, maar ook dit boek heb ik met plezier gelezen.

Cel - Charles den Tex

Reading challenge categorieën: #8 een verfilmd boek, #11 een boek van 10 jaar of ouder, #50 een boek dat je ooit voor je lijst las of moest lezen

Locatie: Amsterdam, Den Haag en omgeving (onder andere een plaatsje dat Monster heet)

Korte inhoud: Hoe bestrijd je iemand die jouw identiteit gebruikt? Michael Bellicher, hoofdpersoon uit De macht van meneer Miller, is getuige van een raadselachtig auto-ongeluk met fatale afloop. Na te zijn verhoord, wordt hij tot zijn stomme verbazing aangehouden. Waarom is niet duidelijk, maar de politie is ervan overtuigd dat ze hem moeten hebben. Michael weet niet eens waarvoor. Alles wat hij zegt, lijkt zich tegen hem te keren. Hij wordt overgebracht naar een politiebureau in het Westland. Daar krijgt hij te maken met twee spijkerharde rechercheurs, een bizarre aanklacht, een onontkoombaar bewijs en een advocate die hem niet gelooft. En dan moet de ellende nog beginnen. 

Mening Greet ****: Dit boek schopte het tot de nummer 1 op de lijst met de 77 beste Nederlandstalige thrillers die Hebban vorig jaar publiceerde, dus ik verwachtte dat het goed zou zijn. En ja, dat is het, goed en origineel, dit is geen dertien-in-een-dozijnthriller. Hoofdthema is identiteitsdiefstal. Heel de tijd zit je met de angst dat het jou zal overkomen, want binnen de kortste keren staat je leven op zijn kop, de gevolgen zijn niet te overzien. Een adempauze wordt je niet gegund tijdens het lezen, het verhaal dendert maar voort, net iets te snel misschien, waardoor de ernst niet altijd de tijd heeft om door te dringen. Zeer goed geschreven verhaal met interessante, goed uitgewerkte personages. Mijn kennismaking met Charles den Tex is zeer geslaagd.

Tim MacNab zoekt kopij - Marten Toonder

Reading challenge categorieën: #11 een boek van tien jaar of ouder, #17 een boek dat je in een avond uit hebt, #21 een boek van een auteur die jonger is dan 30 jaar, #34 een boek met een naam in de titel

Locatie: op een schip dat vaart op de Noordzee en de Atlantische Oceaan

Korte inhoud: De S.S. Wega, een passagiersschip, vertrekt van Rotterdam naar Montevideo en Buenos Aires. Aan boord bevindt zich een tiental passagiers. Vlak nadat het schip vertrokken is, komt kapitein Sixma voor een probleem te staan. Een van de reizigers wordt vermoord. Aan hem nu de taak om deze moord op te lossen. Daarbij biedt de journalist Tim MacNab spontaan zijn hulp aan. Al snel blijkt dat iedereen aan boord als verdachte aangemerkt kan worden. Toch is het lastig de moordenaar te ontmaskeren. Tot er een nieuwe moord plaatsvindt.

Mening Kees****: Tim MacNab zoekt kopij straalt de typische sfeer uit de jaren dertig van de vorige eeuw uit. Het is vriendelijk, dat geldt voor de onderlinge communicatie, maar ook het enkele onvertogen woord is dermate onschuldig dat niemand zich er tegenwoordig druk om zal maken. Het verhaal, Toonder heeft zich duidelijk laten inspireren door Agatha Christie en Arthur Conan Doyle, is een echte whodunnit. Er zijn verschillende verdachten, maar door deductie worden deze minder. Clichématig, dat wel, maar de auteur was nog jong toen hij het verhaal schreef en dat is meer dan 75 jaar geleden. Het verhaal heeft weinig spanning, wat ik overigens niet erg vond. Want als lezer doe je toch mee om de dader te achterhalen. Hoewel Toonder het een uitprobeersel vond, vond ik het zonder meer een geslaagd verhaal.

Voltooid - Mariska Overman

Reading challenge categorieën: #16 een boek dat in 2018 is verschenen 

Locatie: ergens in Nederland, nergens in het boek wordt een plaats genoemd

Korte inhoud: Isabel Dieudonné wordt, na de moeilijke zaak met haar halfbroer van vorig jaar, weer opgeroepen als adviseur in een moordzaak. Er is een man gevonden in het bos, waarbij uit zijn borstkas een tak steekt met een witte vlag. Op die vlag staat het woord: KLAAR. Wat heeft dit te betekenen? De rechercheurs tasten in het duister en hun verwarring wordt groter wanneer er nog een slachtoffer gevonden wordt. Isabel probeert ondertussen ook op persoonlijk vlak het hoofd boven water te houden, maar de herinneringen aan David blijven door haar hoofd spelen.

Mening Evy****: Ik heb deel één, Hoofdzaak, met veel plezier gelezen en daarom was ik erg benieuwd naar de opvolger, Voltooid. Overman maakt het boek ook toegankelijk voor lezers die deel één nog niet hebben gelezen, maar er worden wel erg veel spoilers weggegeven, dus de nood om Hoodzaak te lezen is wel weg. De schrijfstijl is die van een echte pageturner. Ik dacht steeds... ach, ik lees nog even door, en voor ik het wist was ik weer vijftig bladzijden verder. De personages worden niet echt uitgediept. Je leert Isabel wel wat beter kennen dan in deel één, maar de andere personages blijven vrij vlak. Dit stoorde mij niet, maar ik had het zeker niet erg gevonden om wat meer te weten te komen over iedereen. Een goed opgebouwd verhaal, met een iets ongeloofwaardig motief, dat lekker leest. Ik ben in ieder geval erg benieuwd naar het derde deel in de serie.

Nachtvlinder - Carina van Leeuwen

Reading challenge categorieën: #3 een boek van een bekende Nederlander

Locatie: Nederland en dan vooral Den Haag

Korte inhoud: Een prostituee overlijdt na een overdosis in een privéhuis in Bezuidenhout, een wijk in Den Haag. Een vrachtschip vist een dode duiker op, die geen handen, voeten en gezicht heeft. Hij is moeilijk te identificeren omdat hij geen vingerafdruk heeft en ook geen tanden om te kijken wie zijn tandarts was. Ondertussen ontploft er een vakantiewoning, waarbij een man onder het puin blijkt te liggen. Deze zaken krijgt Rene Spaan op haar bureau. Losse zaken of zit er een verband in?

Mening Elly****: Ik heb al eerder Koud spoor van Carina van Leeuwen gelezen. In 2016 was ik bij haar boekpresentatie van Nachtvlinder. Nu had ik een mooi excuus om het eindelijk op te pakken voor ons blog over 10x een schrijver uit Nederland. Tijdens het lezen, merk je heel goed dat Carina weet waar ze het over heeft. Ze is tenslotte zelf ook forensisch rechercheur, net als haar hoofdpersonage. Carina weet weer een spannend verhaal af te leveren. Inmiddels is ze ook bekend van het tv-programma Cold Cases. Wat voor mij nog een pluspunt is, is dat Den Haag mijn stad is. Alle straten en buurten die genoemd worden ken ik. Ik heb in een aantal wijken gewoond, zoals bijvoorbeeld Bezuidenhout. Het voelde als thuiskomen. Het plot is goed verstopt in het verhaal. Een echte aanrader

De juiste man - Max van Olden

Reading challenge categorieën: #45 een boek dat zich afspeelt in meerdere tijden

Locatie: (onder de rook van) Amsterdam

Korte inhoud: Het leven van advocaat Oscar Seefelt is getekend door een persoonlijk drama. Twintig jaar na dato van deze gebeurtenis ziet hij, als hij een zaak in de schoot geworpen krijgt, eindelijk een mogelijkheid om de gevoelens van wraak nieuw leven in te blazen. Om de ultieme vergelding te behalen moet Oscar ver gaan. Hij verliest alle grenzen uit het oog, zowel die van hemzelf, de mensen om hem heen als die van de wet.

Mening Silvia****: Het verhaal speelt zich af in een voor mij bekende omgeving. Dat geeft al direct een gevoel van herkenning. De muzieknummers die Van Olden in het verhaal heeft ingevoegd sluiten perfect op de sfeer van het verhaal aan. De rustige schrijfstijl creëert een onderhuidse spanning zonder ergens uit de bocht te vliegen. Vooral de gedrevenheid van het hoofdpersonage wordt goed neergezet, hoewel deze soms te ver wordt doorgevoerd en daardoor ongeloofwaardig wordt. Toch komen gevoelens van frustratie, begrip, boosheid en medelijden regelmatig bij mij naar boven tijdens het lezen. Als het einde dan ook nog eens heel bevredigend is, kan ik zeggen dat dit voor mij een heel prettige eerste kennismaking met deze auteur is geweest. 

Groen Licht - Corine Hartman

Reading challenge categorieën: #16 een boek dat in 2018 is verschenen, #26 een boek met een kleur in de titel

Locatie: De Achterhoek

Korte inhoud: In het paardensportcentrum in Lichtenvoorde wordt het lichaam van een vrouw gevonden. Zij is gruwelijk toegetakeld en in eerste instantie wordt er in het duister getast naar het motief. Als er vervolgens nog een moord plaatsvindt, rijst het vermoeden dat de dader een afkeer van de veranderingen in de Achterhoek heeft. De Achterhoek is niet langer de idyllische en liefelijke plek. Er is ook een speciaal plekje in het verhaal voor de Special Olympics, een prachtig initiatief.

Mening Joyce****: Groen licht staat te boek als een regiothriller, maar is perfect te lezen voor een niet-Achterhoeker. Gedurende het verhaal geeft Corine Hartman de indruk dat ze de lezer met een aantal kleine aanwijzingen in de richting van een ontknoping wil duwen, maar dan ken je Corine nog niet! Zo makkelijk zit het echt niet in elkaar, er staat nog veel meer op stapel en Suzan en haar collega moeten tot het uiterste gaan om de dader in te rekenen. Gedegen speurwerk en inventiviteit zijn nodig. Het leest heerlijk vlot en is spannend tot het laatste moment. Groen licht heeft een goede balans tussen spanning en interessante personages en is een heerlijke thriller om te lezen. Het is een echte whodunnit met een persoonlijke touch! Kom maar op met de volgende Suzan de Winter!

Het Pilgrim Fathers complot - Jeroen Windmeijer

Reading challenge categorieën: #16 een boek dat in 2018 is verschenen, #23 een boek dat een verhaal in een verhaal is, #43 een boek waarin religie een rol speelt

Locatie: Leiden, Boston en Egypte

Korte inhoud: Het boek begint met de onverwachte moord op de voorzitter van de plaatstelijke vrijmetselaarsloge in Leiden, gevolgd door nog een tweede moord, ook in Leiden. Vrijwel op hetzelfde moment wordt in een archief het manuscript gevonden, waarin een onbekende de geschiedenis van de Pilgrim Fathers vertelt. Tegen zijn wil raakt de universitair docent Peter de Haan bij deze zaken betrokken. Hij wordt meegzogen in een avontuur vol spannende momenten, uitmondend in een totaal onverwachte apotheose...

Mening Gert*****: Jeroen Windmeijer heeft naar mijn mening een van de meest complete boeken in jaren afgeleverd. Het laat zich in de eerste plaats lezen als een spannend verhaal. Windmeijer weet op dat punt zonder twijfel te overtuigen. Zoals aangegeven op de cover is het vergelijk met Dan Brown heel begrijpelijk en terecht. Ook de niet-thrillerfans zullen dit boek waarschijnlijk weten te waarderen, omdat ook het taalgebruik en de kennis over historische en religieuze feiten duidelijk van hoog niveau zijn. Daarbij moet uiteraard wel worden aangetekend dat Windmeijer de witte vlekken met de nodige fictie heeft ingekleurd. Wat mij betreft een topboek dat ik dan ook een plaatsje geef in mijn Top 25 aller tijden.

Het Dossier - Anya Niewierra

Reading challenge categorieën: #23 een boek dat een verhaal in een verhaal is, #45 een boek dat zich afspeelt in meerdere tijden

Locatie: Zuid-Limburg en Oost-Berlijn

Korte inhoud: De 46-jarige Josta Bresse wordt slachtoffer van een orgaanroof. De Nederlandse recherche stuit tijdens het onderzoek op het duistere DDR-verleden van Josta. Daarom keert Josta terug naar Oost-Berlijn, waar ze destijds als kunstvervalser deel uitmaakte van de zogenaamde ‘Königstein Gruppe’. Dit team van vervalsers, dat werkte in opdracht van het toenmalige DDR-regime, werd vlak voor de val van de Muur door de Stasi afgevoerd naar de gevangenis Hohenschönhausen. Reden: Het Dossier. 25 jaar later blijkt Het Dossier nog steeds reden voor moord. Opgejaagd als een wild dier probeert Josta Bresse het Dossier in handen te krijgen, maar de macht van de daders blijkt groot. Enorm groot.

Mening Chantal*****: Het is een zeer spannend boek. Als het over Josta's tijd in de DDR gaat, voel je gewoon de beklemming en de paranoia van die periode. Dit is heel realistisch geschreven. Het lijkt me verschrikkelijk om niemand te kunnen vertrouwen. Deze tijd heeft Josta ook gemaakt tot de vrouw die ze nu is. Het boek is spannend en vlot geschreven en heel erg moeilijk weg te leggen. Het zit zeer ingenieus in elkaar en je weet tot het laatst niet hoe het zal aflopen. Ik heb het met heel veel plezier gelezen. Ik zal Anya Niewierra zeker in de gaten houden.

Onderuitgehaald - Loes den Hollander

Reading challenge categorieën: #23 een boek dat een verhaal in een verhaal is

Locatie: Nederland en Frankrijk

Korte inhoudRedacteur Sigrid krijgt een manuscript onder ogen met een wel heel bekend verhaal. Toen haar moeder overleed nam stiefmoeder Freddy het roer in huis over, wat tot de nodige conflicten leidde. Nadat haar vader scheidde van Freddy vertrok hij met zijn dochters naar Frankrijk, waar zij ineens opduikt en de volgende morgen gevonden wordt in het zwembad. Het gezin zwijgt over de ware toedracht, maar het manuscript van de onbekende auteur lijkt er toch echt op te duiden dat iemand van plan is om de waarheid naar buiten te brengen.

Mening Karina***Met een soepele schrijfstijl en korte hoofdstukken schrijft Loes den Hollander dit plot aan elkaar. Dit maakt dat je wilt doorlezen om erachter te komen wat er zoveel jaar terug nu daadwerkelijk is gebeurd, maar tevens wie dat geheim nu beschreven heeft. Het lukt in Onderuitgehaald goed om de lezer lange tijd in onzekerheid te laten en met een finale plotwending weet Den Hollander nog even een momentje van spanning te brengen alvorens je de laatste pagina’s dichtslaat.

Conclusie: Met in totaal 40 uitgedeelde sterren is het duidelijk dat alle boeken in de smaak zijn gevallen. Lezen jullie vaak thrillers van Nederlandse auteurs? Hebben jullie wellicht een tip voor een pareltje dat iedereen eigenlijk zou moeten lezen? We horen het graag.

Groetjes, 

Gert, namens de Thriller Club Reacties op: De Thriller Club bezoekt Nederland

Meer informatie

Gerelateerd

Over

René Appel

René Appel

Ik ben schrijver van misdaadromans, als zodanig waarschijnlijk bij veel lezers b...

Charles den Tex

Charles den Tex

Charles den Tex (Australië, 1952) studeerde fotografie en film in Londen, docee...

Marten Toonder

Marten Toonder

Marten Toonder neemt in de galerij van de Nederlandse literatoren een unieke pla...

Mariska Overman

Mariska Overman

Mariska Overman is schrijfster van thrillers, non-fictie en (historische) romans...

Carina van Leeuwen

Carina van Leeuwen

Forensisch rechercheur én auteur Carina van Leeuwen werkt voor de politie Amst...

Max van Olden

Max van Olden

Max van Olden is een literaire alleseter: leest literatuur, thrillers en non-fic...

Gesponsorde boeken