Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Erica Falck en Patrik Hedstrom - Camilla Läckberg

op 08 augustus 2019 door

Series, we zijn er gek op. Het maakt niet uit wanneer ze van start gingen, hoeveel delen ze tellen en waar ze zich afspelen. We willen steeds meer weten over onze geliefde seriepersonages. En dus zetten de leden van de Thriller Club elk een favoriete serie in de kijker. Het is de beurt aan Silvia om te vertellen wat zij vindt van de hoofdpersonen van de Fjällbacka-moordenserie, Erica Falck en Patrik Hedström. 

In 1974 werd Camilla Läckberg in Fjällbacka geboren. In dit plaatsje aan de Zweedse westkust bracht zij haar jeugd door. Voor haar studie verhuisde ze naar Göteborg. Deze plaats verruilde ze na haar studie voor de Zweedse hoofdstad, Stockholm. Hier ging ze aan de slag als econoom, een baan, waarin ze haar creativiteit niet kwijt kon. Als afleiding begon ze te schrijven. En zo zag haar eerste boek, IJsprinses, in 2002 het daglicht. Na dit eerste deel met Erica Falck en Patrik Hedström in de hoofdrol verschenen nog negen delen waarin dit speurdersduo hun opwachting maakt. 

IJsprinses

Korte inhoud: Op een koude winterdag wordt in Fjällbacka het lichaam van een jonge vrouw gevonden. Alles duidt op zelfmoord. Ze ligt in bad met doorgesneden polsen. Als de patholoog-anatoom ontdekt dat haar een slaapmiddel is toegediend en dat de snijwonden niet zelf aangebracht kunnen zijn, wordt het een politiezaak. Patrik Hedström krijgt de zaak toegewezen. Samen met Erica Falck, vriendin van het slachtoffer en zijn oude geliefde, beginnen zij de jacht op de moordenaar. 

Predikant

Korte inhoud: Als het lichaam van een vermoorde vrouw wordt gevonden, blijkt zij begraven op de botten van twee andere slachtoffers. Al snel wordt duidelijk dat de drie vrouwen op eenzelfde, gruwelijke wijze om het leven zijn gekomen. Patrik Hedström is ervan overtuigd dat de moorden met elkaar te maken hebben. Erica, inmiddels hoogzwanger, helpt hem, al dan niet gewenst, om achter de moordenaar te komen. 

Steenhouwer

Korte inhoud: Een visser vindt het lichaam van de zevenjarige Sara. In eerste instantie wordt gedacht dat zij in zee is verdronken. Na lijkschouwing blijkt echter dat zij zoet water in haar longen heeft. Patrik Hedström onderzoekt de zaak. Zelfs met hulp van Erica Falck, die als jonge moeder worstelt met een post-natale depressie, staat hij voor een raadsel. Het verleden speelt een grote rol bij deze moord in het heden. 

Zusje

Korte inhoud: Fjällbacka lijkt het decor te worden van een soap als de omgeving het decor wordt van een realityprogramma. Als dan ook nog een van de deelnemers de dood vindt na schijnbaar een ongeluk, wordt het voor Patrik Hedström moeilijk zijn aandacht te verdelen tussen het onderzoek en zijn op handen zijnde huwelijk. Ondanks dat Erica het druk heeft met haar overspannen zus die met haar twee kinderen bij hen inwoont, kan zij zich niet bedwingen en bemoeit zich met de zaak. 

Oorlogskind

Korte inhoud: De vondst van een oude nazi-medaille in de spullen van de moeder van Erica zorgt ervoor dat zij op onderzoek uitgaat. Ze komt terecht bij een expert op het gebied van onderscheidingen. Als hij na een paar weken dood wordt aangetroffen, beseft Erica dat er meer aan de hand is. In de dagboeken van haar moeder leert zij meer over de zaak en ook over de moeizame relatie die zij altijd met haar moeder heeft gehad. 

Zeemeermin

Korte inhoud: Zeemeermin, het debuut van Christian Tydell, houdt de inwoners van Fjällbacka in de greep. Hij krijgt echter niet alleen lofuitingen, maar ook dreigbrieven. Als in dezelfde periode het lijk wordt gevonden van een vier maanden vermiste man, gaat Patrik op onderzoek uit, geholpen door zijn nieuwsgierige echtgenote. Het verleden van vrienden van de auteur wordt nauwkeurig onderzocht. Dat blijkt niet bij iedereen kraakhelder. 

Vuurtorenwachter

Korte inhoud: Na een langdurig ziekteverlof krijgt Patrik Hedström direct op zijn eerste werkdag een moordzaak in de schoot geworpen. In zijn onderzoek naar eventuele motieven stuit hij op veel geheimen in het leven van het slachtoffer. En wat heeft deze zaak te maken met een zaak uit het verre verleden op het eiland Gråskär? 

Engeleneiland

Korte inhoud: Ebba is als eenjarige achtergebleven op eiland Valö. Haar familie is verdwenen. Als zij als volwassene terugkeert naar het eiland om het verlies van haar zoontje te verwerken, haalt het verleden haar in. Bij renovatiewerkzaamheden vindt zij sporen bloed. Patrik neemt de zaak op zich en verdiept zich in de verdwijning van de familie van Ebba. 

Leeuwentemmer

Korte inhoud: Patrik en Erica werken aan verschillende zaken. Hij voor zijn werk als agent, zij als schrijfster. Patrik is bezig met een slachtoffer van een verkeersongeval. Zij blijkt voor haar dood gruwelijk te zijn mishandeld. Erica verdiept zich ondertussen in een familietragedie die de dood van de echtgenoot tot gevolg heeft. Als ze overeenkomsten in beide zaken vinden, blijkt dat ze toch aan eenzelfde onderzoek werken. 

Heks

Korte inhoud: Als een vierjarig meisje uit de buurt van Fjällbacka verdwijnt, denkt iedereen direct terug aan een soortgelijke zaak van dertig jaar geleden. Omdat in die zaak het meisje vermoord werd teruggevonden, worden alle zeilen bijgezet. Destijds werden twee tieners verdacht. Heel toevallig zijn deze tieners van toen weer voor even terug in het kustplaatsje. Of bestaat toeval niet? 

Waarom ben ik fan?
Bij het lezen van het eerste boek waarin dit duo voorkwam was ik om. Zowel Erica als Patrik zijn normale personages, geen krachtpatsers, geen superbegaafde mensen, gewoon... normaal. Ook de setting waarin de verhalen zich afspelen, spreekt mij aan. Fjällbacka lijkt zo lieflijk, zo idyllisch, ondanks de buitensporig vele moorden die er worden gepleegd. Ik ging er zelfs op vakantie om een beetje het Erica en Patrik- gevoel te krijgen. 

Het duo groeit met je mee vanaf hun prille begin in IJsprinses, tot vele jaren later als (niet altijd) gelukkig gezinnetje met kinderen. De dagelijkse beslommeringen hebben ook vat op hen. Dat geeft Läckberg heel goed weer. Natuurlijk is er niet alleen maar lof. Soms is de nieuwsgierigheid van Erica zo buitensporig, dat je je er wel aan moet ergeren. De sulligheid van Patrik is vaak aandoenlijk, maar bij tijden zou je hem een schop onder zijn kont willen geven. Het zijn gewoon net echt mensen. Net echt, maar gelukkig niet helemaal, want het zal je gebeuren dat je zoveel met misdaad te maken hebt in een klein dorp. 

Mijn favoriete boek uit deze serie is Oorlogskind. Met name in dit deel vind ik het verleden en heden heel mooi tot een samensmelting komen. Hoewel de verhalen alle op eenzelfde principe zijn gebaseerd, er vindt een moord plaats, er blijkt een link naar het verleden, heden en verleden komen samen, voelen alle verhalen anders. En wat ook in elk boek weer voorkomt zijn de kaneelrollen. Zou deze serie daarom zo favoriet bij mij zijn?

Ken je de Fjällbacka-moorden? Wat vind je ervan? En wat vind je van Erica en Patrik? Ik kijk in ieder geval al uit naar een volgend boek in deze serie. 

Groet,
Silvia



Reacties op: Erica Falck en Patrik Hedstrom - Camilla Läckberg

Meer informatie

Gerelateerd