Advertentie

Frank Schätzing

op 21 februari 2018 door

Soms vraag je je wel eens af wat er met een auteur is gebeurd. Zij of hij is een tijd populair geweest, verkocht een aanzienlijk aantal boeken en kwam regelmatig in het nieuws. Maar plotseling was het voorbij. Je hoorde niets meer. Er werden, in ieder geval in Nederland en Vlaanderen, geen nieuwe boeken meer uitgegeven en de media besteedden ook geen aandacht meer aan deze man of vrouw. Je begon je af te vragen of de auteur nog wel nieuwe boeken schreef, maar er naar zoeken... nee, dat deed je dan ook weer niet.

Deze maand deel acht in de rubriek 'Wat is er gebeurd met?'. Gert ging op zoek naar nieuws over Frank Schätzing.

Frank Schätzing werd geboren op 28 mei 1957 in Keulen, Duitsland. Hij is een zeer veelzijdig man, want na zijn studie communicatiewetenschappen richtte hij zijn eigen reclamebureau op, waarvan hij tot op de dag van vandaag nog steeds directeur is. Hij is verder actief als muziekproducent en uiteraard als schrijver.

De schrijfcarrière van Frank Schätzing begon aan het begin van de jaren 90 van de vorige eeuw. Na wat onbekend gebleven novelles brak hij in 1995 door met de historische roman Tod und Teufel. Dit spannende verhaal speelt zich af in het Keulen van de laat dertiende eeuw en gaat over de machtsstrijd binnen deze stad. In het jaar 2000 verscheen de politieke thriller Lautlos. Ook Lautlos speelt zich af in Keulen en heeft als centraal thema het Kosovo-conflict.

Zowel Tod und Teufel als Lautlos verschenen niet in het Nederlands. Pas in 2005 zien we voor het eerst dat er een boek van Schätzing wordt vertaald naar het Nederlands. De Zwerm is gelijk een van zijn grootste successen hier. Het is een lijvig boek (ruim 900 pagina’s), waarin de gevolgen van het menselijke handelen op de aarde op een zeer uitgebreide en creatieve manier worden beschreven. Het boek is uiteindelijk in 27 talen vertaald.

Na De Zwerm verschijnen in Nederland nog vier andere werken van deze auteur: De dood en de Duivel (2006), De Zee (2007), Geluidloos (2007) en Limiet (2010).

Vanaf 2010 blijft het in ons land angstvallig stil rondom Frank Schätzing. Er verschijnt bij onze oosterburen in 2014 nog wel een nieuwe politieke thriller van zijn hand met als titel Breaking News.

Het minder goede nieuws voor de liefhebbers van Frank Schätzing is dat het niet in de lijn der verwachting ligt dat we op korte termijn nieuw werk kunnen verwachten. Hij leeft en werkt (zoals gezegd als directeur van zijn eigen reclamebureau) in Keulen.

Wie van jullie kent het werk van Schätzing? Is het jammer dat er geen nieuwe verhalen van hem te verwachten zijn?Reacties op: Frank Schätzing

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Frank Schätzing

Frank Schätzing

De Duitse auteur Frank Schätzing (Keulen, 1957) studeerde communicatie...

Gesponsorde boeken