Ga je mee boeken ontdekken in IJsland?

op 06 januari 2019 door

We gaan de komende weken (weer) iets leuks doen. Erg koud is het niet in Nederland en Vlaanderen en dus trekken we naar IJsland! Dat doen we natuurlijk niet alleen, we worden vergezeld door twee van ’s lands bekendste literaire exportproducten. Vandaag doen we de voorbereidingen van onze reis. 

Wie dacht dat de Thriller Club het dit jaar rustiger aan zou doen, heeft het mis. Wij lezen op dit moment de boeken van Yrsa Sigurðardóttir en Arnaldur Indriðason. Samen goed voor zesentwintig boeken en zes blogs de komende weken. Iets om naar uit te kijken, toch? 

IJsland heeft meer te bieden dan Sigurðardóttir en Indriðason

Kunnen jullie spontaan een handvol IJslandse thrillerauteurs opnoemen? Dat blijkt niet zo makkelijk, terwijl er toch heel wat zijn. Hierbij een overzichtje van vier auteurs die (gedeeltelijk) in het Nederlands vertaald werden, aangevuld met een populaire serieschrijver die gek genoeg bij ons nog geen uitgever gevonden heeft.

Árni Þórarinsson

Zijn serie over journalist Einar telt een tiental titels. Enkel het vierde boek werd vertaald: De tijd van de heks. Dit boek werd in IJsland verfilmd tot een vierdelige tv-serie. Is het jammer dat er niet meer boeken van deze man beschikbaar zijn voor ons? Euh nee, wil je weten waarom, lees dan hier een korte feedback die Greet een paar jaar geleden schreef.

Einar Kárason

Van zijn eilanden-trilogie werden enkel de eerste twee titels vertaald: Het Duivelseiland en Goudeiland. Het derde deel, Het beloofde land, is er nooit gekomen. De eerste boeken dateren van het eind van de vorige eeuw en zullen best gedateerd aanvoelen.

Steinar Bragi

Deze naam doet waarschijnlijk bij meer lezers een belletje rinkelen. Deze auteur leerden we in 2015 kennen met De hoogvlakte. Hoewel de achterflap van het boek het beste beloofde, regende het teleurgestelde reacties, dit boek zou echt niet te pruimen zijn. Recent verscheen Ik zal straffen, voorlopig zijn er op Hebban geen recensies te vinden, maar de woorden 'onderkoeld' en 'vreemd' zijn al gevallen.  

Ævar Örn Jósepsson

Van hem kennen we in het Nederlandse taalgebied enkel Zwarte engelen. Van de Thriller Club las niemand het boek, het lijkt zo’n typische middenmoter te zijn. Iemand van onze volgers die het boek kent? 

Ragnar Jónasson

Deze man lijkt met afstand de populairste van de hoop te zijn. Niet vertaald in het Nederlands, wel in het Engels en Duits. Wie in het Engels leest, heeft vast al van zijn Dark Iceland-serie gehoord. Het eerste boek in de serie heet Snowblind. De boeken, op dit moment zijn het er zes, spelen zich af in en rond Siglufjörður, een idyllisch en rustig vissersdorpje. Op dit moment werkt de auteur aan de Hidden Iceland-serie, waarvan de rechten alvast aan Zweden verkocht werden. Daar heeft men het trouwens over de Hulda-trilogie, naar het seriepersonage. Wie weet volgt ooit een Nederlandse uitgever...

IJslandboek door een niet-IJslander

De komende weken concentreren we ons, zoals gezegd, op Yrsa Sigurðardóttir en Arnaldur Indriðason. Fans van laatstgenoemde kennen vast Het IJsland van Indriðason van Alexander Schwarz. Het boek voert de lezer langs belangrijke plekken die het decor vormen in de Erlendur-boeken (Erlendur is het personage waarmee Indriðason de wereld veroverde). Wie al in IJsland was, zal veel bekende plekken herkennen. Het boek bevat achtergrondinformatie over IJsland en prachtige foto’s.

Jólabókaflóð 

We kunnen deze blog niet afsluiten zonder het over dit typisch IJslandse fenomeen te hebben. Voor veel Hebbanisten is Jólabókaflóð een begrip geworden, getuige daarvan een paar artikelen die in de loop van de maand december online kwamen. Want ja, Jólabókaflóð heeft alles met kerst te maken. In IJsland hebben ze heel goed begrepen dat boeken krijgen én geven leuk is. Vrijwel alle boeken worden er gepubliceerd in de maanden voor kerst en elke bewoner krijgt daar een gratis catalogus van thuisgestuurd. Kerstavond wordt vervolgens lezend doorgebracht, met chocolade binnen handbereik.

Wij maken ons op voor het vervolg van onze IJslandreis en hopen dat jullie de komende weken met ons meereizen. Zijn jullie fan van Sigurðardóttir of eerder van Indriðason? En spannender nog: heeft er al iemand een boek van Árni Þórarinsson, Einar Kárason, Steinar Bragi, Ævar Örn Jósepsson of Ragnar Jónasson gelezen?

Tot binnenkort!
Greet, namens de Thriller ClubReacties op: Ga je mee boeken ontdekken in IJsland?

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Yrsa Sigurdardottir

Yrsa Sigurdardottir

Yrsa Sigurðardóttir (Reykjavik, 1963) is een IJslandse auteur van zowel kinde...

Arnaldur Indridason

Arnaldur Indridason

Arnaldur Indriðason (1961) is een IJslandse schrijver van literaire detecti...

A. Thorarinsson

A. Thorarinsson

Schrijver en journalist Árni Thórarinsson (IJslandse naam Árni Þórarinsso...

Ævar Örn Jósepsson

Ævar Örn Jósepsson

Ævar Örn Jósepsson (1963) is een IJslandse auteur. Hij studeer...