Advertentie

Geest & Beest - Marianne Vogel

op 05 januari 2019 door

Op 26 november 2018 zijn wij (Evy en Chantal) naar de literaire avond rondom Geest & Beest van Marianne Vogel geweest. Een heel interessante avond, je kunt het verslag hier teruglezen. We kregen toen het boek van Marianne en hebben meteen een datum geprikt om een duorecensie over dit boek te schrijven. Hieronder onze bevindingen.

Een foute vader. Dat is de erfenis waar Sigrid, Leo en Emil mee worstelen. Als SS-officier heeft hun vader in de Tweede Wereldoorlog ooit een kostbaar inktstel van Goethe uit Leiden gestolen. Nu komen de Amsterdamse particulier onderzoekers Sofie Bank en Frits Arends het bij hen in Berlijn opsporen. Tijdens hun onderzoek krijgen Bank en Arends te maken met echo’s van de oorlog. Ze worden geconfronteerd met de tragiek van de Joodse wijk en met nabestaanden van Nederlandse Buchenwald-gevangenen. Tevens worden Sigrid, Leo en Emil levensgevaarlijk bedreigd. Is dat vanwege het inktstel of hun vaders verleden? En aan welke kant staan zij eigenlijk? Het antwoord op die laatste vraag blijkt zowel verbluffend als glashelder te zijn. Deze ijzersterke thriller over haat, liefde en compassie boort zich in het hart. 

Over de auteur
De literaire thrillers van Marianne Vogel spelen zich af in Berlijn. Ze zijn gebaseerd op ware gebeurtenissen uit de Duitse geschiedenis, politiek en cultuur. Het is haar grote passie om Nederlandse lezers enthousiast te maken over Berlijn en Duitsland en hen onbekende kanten van ons buurland te laten ontdekken. Geboren en getogen is zij in Rotterdam. Na spannende au-pair-jaren in Parijs en Berlijn studeerde zij in Leiden Duits en filosofie. In 1992 promoveerde zij in de Letteren (Leiden) en in 2001 in de Algemene Wetenschappen (Maastricht). Zij was leider van het lectoraat Nederlands in Freiburg, literair vertaler, tijdschriftredacteur, essayist en docent Duitslandstudies in Groningen. Tegenwoordig is zij eigenaar van coachingbedrijf De Bosvogel (stress en burn-out). Haar eerdere Berlijn-thrillers zijn: Gedeelde stad, geheelde stad (2012), In de schaduw van Marlene Dietrich (2014) en Communistengoud en kerstengelen (2016). Lezersreacties gaan van "er wordt te veel gevloekt in je boeken" tot "ik kon niet meer ophouden met lezen" en "met de plattegrond van jouw boek ben ik door Berlijn gewandeld, wat een toffe stad".

Wat vonden wij van het boek? 
Evy: Geest & Beest is een boek dat wat buiten mijn 'normale' leesvoer zit. Het is een thriller die naar literatuur neigt en een flinke historische inslag heeft. Eigenlijk mag je boeken niet in een hokje plaatsen en dat geldt zeker voor dit soort boeken. Duitsland-liefhebbers zullen waarschijnlijk volop genieten van het gebruikte Berlijnse decor en de Goethe-achtergrond. Ik vind al deze facetten erg interessant, maar tegelijkertijd leiden ze mij af van de kern van het verhaal. De zoektocht naar het inktstel van Goethe verdwijnt soms op de achtergrond en dat vind ik jammer. Sofie en Frits zijn erg frisse hoofdpersonages, maar soms wordt dat gevoel opgeslokt door het taalgebruik van de auteur. Waar het grootste deel van het boek soepel loopt en vlot leest, is er af en toe een zin waar ik erg mee bots. Het ligt aan de opbouw van een zin of het gebruik van een bepaald woord, waardoor het geheel wat stijver aanvoelt en het tempo wegvalt. Deze onderbrekingen zorgen ervoor dat ik het boek niet in één ruk kan uitlezen en toch vaker aan de kant leg. Geest & Beest is een detective die je als lezer laat meespeuren naar de oplossing. Enige affiniteit met Duitsland en de Tweede Wereldoorlog zorgt ervoor dat je het verhaal nog meer zal waarderen. Het is een erg 'vol' boek, waarin meer dan genoeg gebeurt, maar als lezer verlies je het overzicht niet en blijf je nieuwsgierig naar de ontknoping.

Chantal: Na de lezing over Geest & Beest in Zuidhorn was ik heel nieuwsgierig naar dit boek. Marianne heeft een hele interessante inval gebruikt. Er spelen verschillende thema’s en die zijn heel spannend en begrijpelijk uitgewerkt en leiden tot een heel interessante plot. De rode draad in het boek is foute vaders. Wat is de impact van foute vaders op de volgende generaties? De personages zijn gelaagd en goed uitgewerkt. Je leert ze vrij snel kennen en begrijpen. Ook al is dit het vierde boek met Sofie Bank en Frits Arends, Geest & Beest is prima los te lezen. Interessant om te weten is dat Marianne verschillende personen heeft geënt op echte figuren en gebeurtenissen, ze heeft hiervoor heel goed research gedaan. De boeken die zij schrijft zijn gedeeltelijk gebaseerd op echte gebeurtenissen en deze feiten moeten dan ook echt kloppen. Ze verandert wel de namen en om deze figuren en gebeurtenissen heen maakt zij haar verhaal. Ik heb dit boek met heel veel plezier gelezen.

Conclusie: Wij waren heel nieuwsgierig naar dit boek nadat we bij de lezing waren geweest. Chantal heeft het boek met veel plezier gelezen, het voldeed aan haar verwachtigen, zij gaf het boek 4 sterren. Evy was minder overtuigd en gaf het boek 3 sterren. 

Zijn jullie nieuwsgierig geworden naar de boeken van Marianne Vogel? 

Veel leesplezier,
Evy en Chantal Reacties op: Geest & Beest - Marianne Vogel

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Marianne Vogel

Marianne Vogel

Mijn literaire thrillers spelen in Berlijn. Ze zijn gebaseerd zijn op ware gebeu...

Gesponsorde boeken