Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Gouden kooi - Camilla Läckberg

op 12 mei 2019 door

Afgelopen dinsdag was de officiële boekpresentatie van Gouden kooi van Camilla Läckberg. En wat voor een boekpresentatie, MaMa Kelly in het Olympisch stadion in Amsterdam was deels afgehuurd en de paparazzo-fotografen waren in groten getale aanwezig. Silvia, Soraya, Chantal en Joyce waren namens Hebban (Thriller Club) aanwezig en keken hun ogen uit.

De boekpresentatie
Vele BN'ers maakten hun entree, vandaar ook de ietwat brutale fotografen en een hoop geduw. We zagen Isa Hoes, Marlies Dekkers, Monique de Bouvrie, Inge Ipenburg (die gelijk even het leesclubboek Moordenaarsstorm van Joyce heeft gesigneerd), Simone van der Vlugt, Marion Pauw, Susan Smit, Liesbeth Staats (die herkenden we van Wie is de Mol van jaren geleden) en nog een flink aantal waarvan we het gezicht wel herkenden, maar even niet op de naam kwamen.

Het was een ware happening waar we onze ogen hebben uitgekeken, maar ons tegelijk ook wel gewoon voelden. Camilla was er uiteraard ook, die zouden we bijna vergeten te noemen. Gekleed in een chic koningsblauw broekpak was zij de ware koningin van het bal. Met de verkoop van meer dan 23 miljoen boeken wereldwijd mag dat ook wel.

Ze werd geïnterviewd door Daphne Deckers en was heel open en spontaan. Ze kreeg de lachers op de hand toen ze de vraag kreeg of het boek Gouden kooi een eerste deel van vele is. Haar antwoord was dat ze ooit dacht twee kinderen te krijgen, dat zijn er nu vier en één echtgenoot, maar ze is inmiddels drie keer getrouwd. Een antwoord kon ze er dus echt niet op geven.

Interessant was dat Camilla, samen met een vriendin van haar, een bedrijf heeft opgericht waar vrouwen aandelen kunnen verkrijgen, net als in het boek. De reden was dat maar 1% van de bedrijven een vrouw aan de top heeft en zij daar samen iets aan wilden gaan doen. Hoe dat precies is verwerkt in het boek zullen we niet verklappen. Actrice Anna Drijver las ter afsluiting een stukje voor uit het boek.

Ten slotte, houden jullie de roddelbladen maar in de gaten voor de foto's, misschien zijn we er net niet afgeknipt. Joyce is al gespot, nou ja, het hoofd van Joyce, op de foto in het Parool. Ook zijn Silvia, Soraya en het achterhoofd van Joyce te zien bij SBS Shownieuws. Thriller Club goes famous, zullen we maar zeggen.

f6d4aa9a3f8e4d13703d69035d8a85c7.jpg

Het boek
Silvia, Joyce en Evy waren de gelukkigen die Gouden kooi reeds hebben mogen lezen en hebben elkaar een aantal vragen gesteld.

Allereerst de achterflap:
Voor de buitenwereld lijkt het of Faye alles heeft: een perfecte man, een geliefde dochter en een luxeappartement in de meest chique wijk van Stockholm. Maar duistere herinneringen uit haar jeugd in Fjällbacka achtervolgen haar en ze voelt zich steeds meer gevangen in een gouden kooi. Ooit was ze een sterke vrouw met ambities, maar voor Jack heeft ze alles opgegeven. Als hij haar verlaat, stort haar hele wereld in. Ineens heeft ze helemaal niets meer. Eerst is ze radeloos, maar dan besluit ze zich niet zomaar gewonnen te geven en beraamt ze een meedogenloos wraakplan.

Keek je uit naar het nieuwe boek van Camilla Läckberg?
Silvia: Toen ik hoorde dat er een nieuw boek van de Zweedse auteur zou verschijnen werd ik direct enthousiast. Dit werd iets getemperd toen ik hoorde dat het niet om een Fjällbacka-deel zou gaan. Toch zette ik Gouden kooi direct op mijn lijst. Het fragment maakte al direct duidelijk dat de toon van het verhaal een totaal andere zou zijn. En... al lezende bleek dat het inderdaad een heel andere setting is dan het lieflijke Fjällbacka. 

Evy: Ik moet eerlijk bekennen dat ik geen echte Läckberg-kenner ben. Ik heb in recente jaren geen boeken van haar gelezen. Nu dacht ik, met de start van een nieuwe 'serie', kan ik wel even aansluiten én ik vind de cover van Gouden kooi erg mooi.

Joyce: Zeer! Ik heb genoten van haar Fjällbacka-serie en tijdens de meet en greet ter verschijning van Heks (laatste deel in de Fjällbacka-serie) vertelde Camilla al enthousiast over deze nieuwe serie waaraan ze aan het schrijven was. Ik was heel erg benieuwd hoe ze deze serie in de 'grote stad' zou gaan schrijven en hoe anders het zou zijn dan het dorpse karakter in Fjälbacka.

Dan toch maar even vergelijken. Wie vind je leuker, Faye uit Gouden kooi of Erika uit de Fjällbacka-serie?
Silvia: Erika is verreweg mijn favoriet. Hoewel haar nieuwsgierigheid en eigengereidheid mij af en toe ook een beetje stoort, vind ik haar een erg leuk personage. Zij geeft ook de sfeer aan van Fjällbacka, beetje kneuterig, lieflijk (hoewel er natuurlijk heel wat moorden worden gepleegd), het dorpse gevoel. Ook de relatie met haar kinderen en echtgenoot weerspiegelt dit gevoel, gedegen, niet te netjes, gewoon down-to-earth. Faye is een totaal ander personage, met toch wel wat akelige trekjes, ook al zijn die dan soms te verklaren. Haar levensstijl spreekt mij niet aan. Laten we het er maar op houden dat ik meer van kaneelbroodjes dan van champagne houd. 

Joyce: Faye is zeker een interessant karakter, alleen blijft zij een beetje eendimensionaal in Gouden kooi. Ze komt "toevallig" uit Fjällbacka, maar je leert haar niet helemaal kennen. Ze blijft geheimen voor je houden, die er juist voor zorgen dat je haar kunt begrijpen en met haar mee kunt voelen. Dus ik kies ook voor Erika, die een open boek is met haar hart op de tong. Ze is oprecht en doet wat ze moet doen. Je kan met haar meevoelen en je meer inleven in het boek en het verhaal. Faye staat wel heel ver van ons af.

Wat was je ervaring tijdens het lezen?
Evy: Een vreemde ervaring, beter kan ik het lezen van Gouden kooi niet omschrijven. Het vlotte taalgebruik en de opzet van het verhaal deden me tot halverwege het boek meer vermoeden dat ik in plaats van in een thriller in een feelgoodroman bezig was. De uitbundige liefdesscènes en de setting in de wereld van the 'rich and famous' vormen geen alledaagse leeskost voor mij. Toch is er wel het onderliggende gevoel van mysterie. Hoofdpersonage Faye heeft veel te verbergen en ze heeft zo haar eigen manier om mensen die haar tegenwerken tot de orde te roepen. Er zit een degelijke opbouw in het boek, al duurde de inleiding op het eigenlijke wraakverhaal wel erg lang. Naar mijn mening is Gouden kooi iets te zoetsappig, maar het zal waarschijnlijk veel vrouwelijke lezers aanspreken die niet houden van keiharde actie en toch wat spanning in hun leven willen (daar zorgt Läckberg op meerdere vlakken voor). Vlot geschreven en vermakelijk!

Joyce: Camilla schrijft heel vlot en maakt je nieuwsgierig naar meer. Het boek speelt zich in een totaal andere wereld af dan die waarin wij leven en ik bleef me maar verbazen tijdens het lezen. Wat een 'plastic' wereld zonder enige diepgang en oprechte interesse. Tel daarbij de vele seksscènes op en ik zat het boek regelmatig met rode oortjes te lezen. In de tweede helft van het boek werd het iets beter, maar het boek blinkt zeker niet uit in spanning. Er had veel meer ingezeten.

Ben je na het dichtslaan van de Gouden kooi nieuwsgierig naar het volgende deel in deze serie?
Silvia: Hoewel Gouden kooi voor mij niet verder komt dan drie sterren ben ik toch benieuwd naar het volgende deel. Läckberg heeft me nieuwsgierig gemaakt naar het verdere reilen en zeilen van Faye. Dit is met name door de fijne, toegankelijke schrijfstijl. Voor echte diepgang lees je Gouden kooi niet, maar voor een paar uurtjes vermaak is het een heel fijn boek. Laat het volgende deel over Faye maar komen! Maar stiekem hoop ik toch nog eerder iets over Erika en Patrik te mogen lezen.

Joyce: Absoluut en dat wordt alleen maar getriggerd door het laatste hoofdstuk in het boek, waar ik verder niet over zal uitwijden. Daar zet Camilla alles even op scherp en dat maakt me wel heel nieuwsgierig. Het verhaal van Faye is zeker nog niet klaar en ik hoop dat we in deel twee ook meer over het verleden van Faye te weten komen, want een deel van het plot zit daarin verstopt en heeft volgens mij genoeg in zich voor nog een spannend boek.

Evy: Zeker, ik ben wel nieuwsgierig. Lekker ontspannen lezen is ook wel eens lekker.

Alle drie geven we Gouden kooi drie steren, twee recensies staan al online: Evy, Joyce

Maar nu! We mogen één exemplaar van Gouden Kooi verloten. Laat hieronder voor woensdag 15 mei 23.59 weten of je kans wilt maken op dit exemplaar. Dan gaan we loten! De winnaar wordt gevraagd een (extra) input te schrijven voor de volgende 'volgers duimpjesblog'. Extra, dus je kan nog steeds een titel claimen in de volgende lijst.

Groetjes namens de Thriller Club,
Joyce 



Reacties op: Gouden kooi - Camilla Läckberg

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Camilla Läckberg

Camilla Läckberg

Camilla Läckberg (Fjallbäcka, 1974) is een van de succesvolste Zweedse thrillera...