Heb jij haar gezien? - Sophie Hannah

op 18 februari 2018 door

Op 10 januari 2018 kwam Heb jij haar gezien? van Sophie Hannah uit. Op 20 januari 2018 was zij in Nederland. Lees hier ons verslag van die dag. Wij kregen de gelegenheid om voor die tijd Heb jij haar gezien? te lezen. Wat was onze indruk van dit boek?

Over Heb jij haar gezien?
Cara Burrows verlaat uitgeblust haar man en kinderen, en vlucht naar een wellnessresort. Als ze daar uitgeput haar hotelkamer betreedt blijkt die al bezet. Het foutje van de receptionist doet Cara twijfelen; het meisje dat ze springlevend in de kamer heeft gezien is iemand die ze niet gezien kán hebben: de vermoorde Melody Chapa, wier ouders een levenslange gevangenis uitzitten voor de moord op haar. Cara raakt verwikkeld in een web van leugens en intrige, een gevaarlijk web. 

140ac3469a83b8e4cedc18313b924f44.jpg

Joyce: Sophie Hannah heef me verrast met Heb jij haar gezien? Eerder las ik van haar hand De monogrammoorden en dat kon me niet zo bekoren. In Heb jij haar gezien? nu eens niet een verhaal in Engeland, maar in Amerika. Het gezichtspunt in het boek is dat van Engelse Cara Burrows en dit vergroot het gevoel van betrokkenheid. Het grootste deel van het boek speelt zich af in een luxe wellness resort. Het tempo in het boek is redelijk vlot en doordat het boek is onderverdeeld in verschillende onderdelen, zoals gespreksverslagen en verschillende oogpunten, heel boeiend om te lezen. Sophie Hannah neemt de Amerikanen enigszins op de hak en voegt daarmee een dosis humor toe aan het verhaal. Ik verdenk Sophie Hannah er zelfs van dat haar eigen mening en gedachten zijn verwerkt in een van de karakters. Zeker na de lezing bij het AD weet ik dit nog meer te waarderen. Het gekozen thema is heftig, maar wordt op een mooie, respectvolle wijze beschreven. Heb jij haar gezien? was een fijne thriller om te lezen en heeft me doen beseffen toch maar eens meer boeken van Sophie Hannah te gaan lezen.

db4b9a43e65226cc3cb9af819a9141f0.jpg

Gert: De thriller Heb jij haar gezien? roept bij mij een erg dubbel gevoel op. Enerzijds is het een verhaal dat als tussendoortje best lekker wegleest en ook vermakelijk is. Belangrijker vind ik echter dat het verhaal op mij erg ongeloofwaardig overkomt. De scènes zijn wat al te erg vooraf verzonnen. Het voordeel van een goede constructie van het geheel weegt voor mij dan minder zwaar. Bovendien moet je in het begin van het boek wel veel geduld hebben voordat het boek echt op gang komt. Met veel plezier kijk ik terug op de boekpresentatie, waarbij Sophie Hannah zelf aanwezig was. Haar boek zal mij persoonlijk niet zo lang bijblijven. 

140ac3469a83b8e4cedc18313b924f44.jpgEvy: Ik heb een andere Sophie Hannah leren kennen, en toch weer niet. Een standalone vraagt soms wat meer opbouw van het verhaal en dat is zeker te voelen in dit boek. Heb je haar gezien? leest heel erg vlot, eigenlijk vanaf de eerste pagina, maar het wordt pas echt spannend ergens halverwege het boek. Er is een mooie en kleurrijke verzameling personages neergezet en ik moet zeggen dat ik de nevenpersonages interessanter vind dan Cara, het hoofdpersonage. Het enige personage dat ik absolute bladvulling vond, was Juno's assistente. Dit personage had absoluut geen meerwaarde. Wordt dit boek een van mijn favorieten aller tijden? Nee, dat niet, maar ik heb er wel van genoten. De afwikkeling op het einde had misschien enkele pagina's korter gekund, maar dat is dan ook een van de weinige minpunten.  

140ac3469a83b8e4cedc18313b924f44.jpgChantal: Het verhaal gaat over een Engelse die in een moeilijke situatie zit en even wat tijd voor zichzelf wil hebben. Ze gaat hiervoor naar een luxe resort in Amerika. Ze komt per ongeluk in een kamer die al bezet is. Dit heeft grote gevolgen voor haar relaxte vakantie. In het begin beschrijft Sophie Hannah heerlijk over de verschillen tussen Engelse en Amerikaanse mensen. Prachtig om te lezen. In het begin van het boek leer je eigenlijk eerst alle personages een beetje kennen die in het boek een rol spelen. Dan pas komt het verhaal op gang. Er zijn allerlei verwikkelingen en het heeft wel wat weg van een Agatha Christie-verhaal. Het verhaal wordt steeds spannender en op een gegeven moment gebeurt er iets heel onverwachts. Hierdoor blijft het verhaal boeiend en spannend. Pas op het laatst weet je zeker hoe de vork in de steel zit. Best nog wel verrassend.

We hebben ook nog een bijdrage gekregen van ons voormalige clublid Wendy. Zij was ook aanwezig bij de Meet & Greet bij het AD.

0771281ee76c9451e023c12a7ec531d0.jpgWendy: In Heb jij haar gezien? wordt je als lezer door twee verhalen geleid. Het verhaal van Cara Burrows. Ze heeft tijd voor zichzelf nodig en vertrekt naar een mooi resort in Amerika. Haar familie laat ze vertwijfeld achter. En we lezen het verhaal van Melody Chapa. Een klein meisje dat bekend is in Amerika, maar Cara heeft nog nooit van haar gehoord. Dat Cara in het verhaal getrokken wordt is op een leuke manier verwerkt. De spanning zit er vanaf het begin in. Wat heeft Cara gezien? Is haar vlucht wel zo eerlijk naar haar familie? Deze vragen blijven de eerste pak 'm beet 150 bladzijden door je hoofd spelen. Dit is echt de verdienste van Sophie Hannah. Daarna zwakt het verhaal af en merk je dat Sophie Hannah worstelt met de lijnen die ze uitgezet heeft in die eerste 150 bladzijden. De spanning ebt weg en het verhaal mist body. Dit is echt jammer, het was een veelbelovend verhaal waar meer mee gedaan had kunnen worden. Sophie Hannah heeft mooie verhalen en ze vertelde deze met veel passie tijdens de Meet & Greet in Rotterdam. Deze passie voelde je niet in het verhaal. Heb jij haar gezien? had heel spannend kunnen zijn. Het plot had dit in zich. Voor mij blijft het hangen op 3 sterren. Met een kater bleef ik achter en die was na een paar dagen nog altijd niet weg. Het lijkt alsof het verhaal niet af is. Het is niet afgerond. Heb jij haar gezien? is geen hoogvlieger het is middelmatig.

Conclusie: Het is duidelijk dat onze meningen nogal verdeeld zijn. Het is altijd leuk om te zien hoe iedereen hetzelfde boek beleeft. Over het algemeen zijn we positief over het boek. Een enkeling heeft wat kanttekeningen.

Reading Challenge Categoriën die je voor dit boek kunt afvinken:  #16 Een boek dat in 2018 is verschenen, #26 Een boek dat een verhaal in een verhaal is en #48 Een boek dat zich afspeelt in meerdere tijden.

Zijn jullie nieuwsgierig geworden naar dit boek of hebben jullie al eens een boek van Sophie Hannah gelezen. Dit kan ook een opvolger van Agatha Christie zijn. Sophie Hannah is namelijk door de erfgenamen gevraagd om in de trant van Agatha Christie te schrijven. Laat het ons vooral weten.

PS: We bedanken The House of Books voor het beschikbaar stellen van de recensie-exemplaren.Reacties op: Heb jij haar gezien? - Sophie Hannah

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Sophie Hannah

Sophie Hannah

Sophie Hannah (1971) is een Britse schrijfster van romans, kinderboeken, poëz...

Gesponsorde boeken