Advertentie

Henning Juul - Thomas Enger

op 21 juni 2019 door

Series, we zijn er gek op. Het maakt niet uit wanneer ze van start gingen, hoeveel delen ze tellen en waar ze zich afspelen. We willen steeds meer weten over onze geliefde seriepersonages. En dus zetten de leden van de Thriller Club elk een favoriete serie in de kijker. Vandaag vertelt Chantal wat zij vindt van de serie rond Henning Juul, geschreven door Thomas Enger.

Wie is Thomas Enger?
Thomas Enger (Oslo, 1973) is de zoon van een leraar Engels/Frans en van een fysiotherapeute. Van zijn vader leerde hij de liefde voor de taal, van zijn moeder de plicht om goed te zorgen voor zijn lichaam. Hij studeerde lichamelijke opvoeding, werkte een jaar als turnleraar, maar ging toch weer studeren: eerst journalistiek, daarna geschiedenis. Hij werkte daarna negen jaar voor de internetkrant Nettavisen. Maar al die tijd wilde Enger eigenlijk maar één ding, en dat was thrillers schrijven. Gedurende vijftien jaar ondernam hij een aantal vruchteloze pogingen, tot in 2010 Schijndood verscheen en Enger meteen bij de toppers van de Scandinavische thrillerschrijvers werd gerekend. Nu is hij een van de vooraanstaandste Noorse misdaadauteurs. Lees ook het interview met hem op Hebban.

Henning Juul
Het verhaal waarin Henning Juul de hoofdrol is toebedeeld speelt zich voornamelijk af in Noorwegen. Hij is onderzoeksjournalist. Tijdens zijn werk komt hij ergens achter wat hij nader wil onderzoeken. Voordat hij daar de tijd voor krijgt, wordt zijn huis in brand gestoken en hierbij komt zijn zoon om het leven. Na dit incident is het heel erg moeilijk voor Henning om de draad weer op te pakken. Hij heeft brandwonden in zijn gezicht en wordt elke dag herinnerd aan die gruwelijke dag. Toch gaat hij langzaamaan weer aan de slag en op een gegeven moment wil hij uitzoeken waarom zijn huis in brand is gestoken. Dat wordt de rode draad door de hele serie, daarnaast zal hij in de eerste vier boeken een zaak proberen op te lossen. Henning is een wat melancholische man die veel verdriet heeft. Hij is wel erg doortastend, vindingrijk en volhardend, en dat is heel gevaarlijk.

Schijndood

Een verminkt slachtoffer
Het lichaam van een vrouw wordt gevonden. Ze is gestenigd.
Een eenzame stem
Henning Juul wordt achtervolgd door zijn verleden. Twee jaar geleden heeft hij zijn zoon verloren, bij een brand in zijn huis. Als hij weer aan het werk gaat, is hij mentaal en fysiek beschadigd. Hij moet opnieuw zijn best doen om serieus genomen te worden als misdaadverslaggever.

De moord
Henning gelooft niet dat de moord zo makkelijk valt op te lossen als de politie denkt. En dan wordt er weer een dode gevonden.

Mijn mening ****: Dit is het eerste deel van en serie van vijf. In dit boek wordt een losse moord opgelost, maar begint ook de rode draad van het verhaal: Wat gebeurde er in de nacht dat Hennings huis in brand is gestoken en waarbij zijn zoon overleed? In dit boek worden verschillende personages geïntroduceerd die hier mee te maken hebben, je leert ze wel nog maar oppervlakkig kennen. Ik vind dat dit boek naar meer smaakt. Het is vlot en spannend geschreven en je wil graag weten hoe het nu zit.  

Fantoompijn

Een veroordeelde moordenaar: Tori Pulli, een machtige figuur uit de onderwereld van Oslo, is schuldig bevonden aan moord.
Een los eindje: Pulli zoekt contact met Henning Juul. Hij beweert dat hij Henning kan helpen aan informatie over wie verantwoordelijk was voor de brand waarbij Jonas, de zesjarige zoon van Henning, werd gedood.
Een dubbele dreiging: de informatie van Pulli is niet alleen levensgevaarlijk voor hen beiden, maar ook voor anderen. De inzet is nog nooit zo hoog geweest. Wanhopig om ook zijn eigen zoektocht naar gerechtigheid voort te zetten, bevindt Henning zich op het spoor van twee moordenaars.

Mijn mening ****: In dit tweede deel leer je de personages beter kennen en komen ze tot leven. Het verhaal van de rode draad gaat verder. Nu heeft de moord op Tore Pulli ook wat te maken met die bewuste avond van de brand. Hierdoor wordt je nieuwsgierigheid gewekt, je wil door blijven lezen. Helaas krijg je maar een klein stukje van de puzzel en weet je nog steeds niet wie er achter de brand zit.

Bloedmist

Een oude vrouw wordt op brute wijze vermoord in een verpleeghuis in Oslo. Het lijkt erop dat de dader woedend moet zijn geweest. Journalist Henning Juul wordt op de zaak gezet. Zijn zus, de minister van Justitie, wordt beschuldigd van seksuele intimidatie van een mannelijke collega. Er ontstaat hysterie in de media en ze wordt zelfs bedreigd. Al snel ontdekt Juul feiten die het daglicht niet kunnen verdragen. En dan slaat de moordenaar opnieuw toe.

Mijn mening ***: Dit derde deel in de Henning Juul-serie vind ik iets minder spannend dan de eerste twee. Ik vind de verhaallijn minder spannend en minder goed uitgewerkt. Ook is de rode draad niet zo heel erg aanwezig in dit boek. Het verhaal is minder samenhangend. Ik heb het boek wel met veel plezier gelezen en ben benieuwd of het vierde deel weer net zo goed is als de eerste twee.

Familiewapen

Een raadselachtige moord: Diep in de Zweedse bossen wordt tijdens de herfstjacht een oude man doodgeschoten. Het was geen ongeluk.
Een geheimzinnige verdwijning: Hedda Hellberg zou drie weken naar Italië gaan om het verdriet om de dood van haar vader te verwerken, maar in het hotel hebben ze nog nooit van haar gehoord. Elk spoor van Hedda eindigt op het vliegveld van Oslo. Journaliste Nora Klemetsen, een vroegere studiegenote van Hedda, raakt bij de zaak betrokken.
Een gevaarlijke combinatie: Het leven van Henning Juul draait maar om één vraag: wie heeft het appartement in brand gestoken waarbij het zoontje van Nora en hem om het leven kwam? De sporen die hij volgt wijzen in de richting van de zaak waarmee Nora bezig is. Ze komen steeds dichter bij de waarheid, en iemand is tot moord bereid om die verborgen te houden.

Mijn mening ****: Dit is alweer het vierde deel in de serie. Hierin gaat Henning verder met de zoektocht naar wat er die avond is gebeurd dat zijn zoon Jonas omkwam in de brand. Hij komt steeds dichter bij de waarheid en dat is heel gevaarlijk voor hem. In dit verhaal gaat hij ook weer achter een zaak aan en die heeft zijdelings te maken met zijn zoektocht. De personages worden in dit deel heel goed uitgewerkt. Zo komen Henning en Iver, Nora’s vriend, dichter tot elkaar. Op het eind komt Henning achter een verschrikkelijke waarheid en dat is meteen een gigantische cliffhanger. Ik kon niet wachten om met het laatste deel te beginnen, zodat ik er eindelijk achter zou komen wat er nou eigenlijk aan de hand is en was.

Doodsteek

Eindelijk antwoord op de vraag: Wie heeft de zoon van Henning Juul om het leven gebracht?
Henning Juul zit in een boot op een donker meer. Een man met een vuurwapen zit recht tegenover hem. Aan de voeten van de man ligt een lijk dat zo meteen in het water zal worden gedumpt. Henning weet dat hem kort daarna hetzelfde lot zal treffen. En dat dat zijn eigen schuld is. 

Mijn mening ****: In dit laatste deel van de serie komt Henning uiteindelijk te weten wat er allemaal gebeurd is en wie achter hem aanzat waardoor zijn zoon is overleden. Alles komt mooi samen. Alle losse eindjes worden aan elkaar geknoopt. Dit wordt op een spannende manier gedaan en je wordt ook nog eens op het verkeerde been gezet. Een heel goed slot.

Ik vond dit een heel spannende en boeiende serie. Wel een waarbij je de boeken achter elkaar moet lezen, anders raak je de context kwijt. Er gebeurt zoveel dat van invloed is op de ontwikkeling van het verhaal en de aanloop naar de ontknoping, daar wil je niets van missen. Ik heb de vijf delen helaas niet allemaal achter elkaar kunnen lezen, misschien is dat de reden dat niet alle boeken vier sterren hebben gekregen. 

Ik ben benieuwd of jullie net zo enthousiast zijn als ik over deze afgeronde serie. Kennen jullie Henning Juul? Wie wil de boeken ook lezen?

Groetjes,
Chantal Reacties op: Henning Juul - Thomas Enger

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Thomas Enger

Thomas Enger

Thomas Enger (Oslo, 1973) is de zoon van een leraar Engels en Frans, en van een ...