Advertentie

Hoe kleuren de duimen van onze volgers? #1

op 20 maart 2019 door

Op 18 januari lanceerden we hier op de Hebban Thriller Club-spot het idee om onze volgers duimpjes te laten geven aan de boeken die wij helaas geen aandacht kunnen geven. Direct werd er enthousiast gereageerd en werden er titels “geclaimd”. Dit heeft geresulteerd in zevenentwintig duimpjes van volgers. Vandaag de eerste blog, overmorgen volgt de volgende blog en zondag 24 maart de laatste blog. Door het grote enthousiasme gaan we dit zeker herhalen en gaan we binnenkort weer een verse lijst met titels publiceren. Her en der hebben we de input een beetje aangepast, soms waren het wel erg veel woorden of ontbrak er een korte inhoud.

Vandaag de eerste negen duimpjes op geheel willekeurige volgorde: 

Ina den Bakker las Donker Water van Robert Bryndza

Korte inhoud: Inspecteur Erika Foster en haar team doen onderzoek naar een drugsbende en vinden op de bodem van een meer behalve een hoeveelheid drugs ook een kinderlijkje. Het is van Jessica Collins die 26 jaar geleden verdween. Erika gaat uitzoeken wie Jessica heeft vermoord.

da2deaae4e41f7209ffb10932664a40a.jpgMening: Dit boek is deel drie uit een serie en ik heb het gelezen na deel één. Beide boeken zijn heel spannend en goed geschreven. Erika Foster heeft echter wel een ontwikkeling doorgemaakt. Ze is in dit boek veel sympathieker, misschien omdat je ook meer over haar achtergrond te weten komt, en kennismaakt met haar familie. De plot van Donker Water zit goed in elkaar, je komt steeds meer te weten over de onderlinge relaties in de familie Collins en andere personages die een rol spelen in deze vermissing/moordzaak. Ik kan het boek zeker aanraden en geef het een groene duim en vier sterren.

Ideke las De vrouw van de bankier van Cristina Alger 

Korte inhoud: Een bankiersvrouw waarvan haar man Matthew bij een vliegramp om het leven komt en een journaliste die een schandaal ontdekt bij de bank waar hij werkte. Beide vrouwen gaan, onafhankelijk van elkaar, op onderzoek uit en dat brengt hun levens bij elkaar. En dan ontstaat de vraag of de ramp wel een vliegtuigongeluk was...

da2deaae4e41f7209ffb10932664a40a.jpgMening: Het boek begint met een sterke proloog die je uitdaagt om verder te lezen. Het verhaal is geloofwaardig en uitstekend opgebouwd. Personages zijn erg goed uitgewerkt. Het thema is zeer interessant en actueel. Corruptie, wegsluizen en witwassen van geld en kandidatuur voor het presidentschap. Van begin tot eind zeer spannend. Je blijft doorlezen, het leest makkelijk, een echte pageturner. Ik heb het boek bijna in één ruk uitgelezen. Er is perfect toegewerkt naar een verrassend plot. Echt een aanrader, daarom krijgt het boek van mij een groene duim en vier sterren.

Renate las Pole position van Lex Pieffers 

Korte inhoud: Het basisgegeven: een jonge vrouw, Janet Ross, werkt in een garage als automonteur. Ze wordt gevraagd om wat ‘klusjes’ te doen. Onverhoeds werkt ze mee aan een ontvoering. Zij probeert haar misdaad voor zover dat in haar macht ligt goed te maken.

09d1f8861d112eda8f69e5107e92db5a.jpgMening: Dit boek is vlot geschreven en goed leesbaar. Situaties worden zo geschetst dat je het voor je ziet. Dit geldt ook voor de dialogen en sfeer. Het bestaat uit twee delen: het eerste met meer psychologie en het tweede met meer actie. Ik vind het jammer dat de twee verhalen nauwelijks bij elkaar komen. Pas op het eind ontdek je dat er een vervolgboek voor nodig is… In één woord samengevat: ‘snelheid’. Het speelt zich af in een snelle wereld (racen) maar ook de snelle wereld van geld en macht. Maar ook leest het boek snel, is niet al te diepgaand. Voor mensen die op zoek zijn naar een niet te ingewikkeld boek wat zich in deze wereld afspeelt, is het een vlot geschreven boek. Maar als je op zoek bent naar een spannend en afgerond verhaal met meer diepgang, dan kun je beter verder zoeken. Een rode duim en anderhalve ster.

Lizzie las De tattooverzamelaar van Alison Belsham 

Korte inhoud: Wanneer Marni Mullins, een tatoeëerder uit Brighton, een gevild lichaam ontdekt, heeft de onlangs gepromoveerde inspecteur Francis Sullivan haar hulp nodig. Er loopt een seriemoordenaar rond die de tatoeages van de lichamen van zijn slachtoffers afsnijdt terwijl zij nog leven. Marni kent de tattoowereld als geen ander, maar heeft zo haar eigen redenen om de politie te wantrouwen.

da2deaae4e41f7209ffb10932664a40a.jpgMening: Mijn verwachtingen van dit boek waren hoog. Had er al veel goeds over gelezen. Ik verwachtte dan ook een spannende thriller. Het boek heeft mijn verwachtingen niet helemaal waargemaakt, ik vond de spanningsboog in het boek niet altijd even goed zitten. Voornamelijk in het midden ontbrak voor mij de spanning, naar het einde toe zit je als lezer wel weer op het puntje van je stoel. De schrijfstijl en het feit dat je uit verschillende personages leest vond ik wel heel fijn. Het boek leest ook heel vlot en heeft een goed opgebouwd plot. Het einde van dit boek is wel heel verrassend, Je ziet het als lezer totaal niet aankomen. Dit zorgt dan weer voor positieve punten. Alleen vind ik de Engelse titel The tattoo thief beter gekozen. Ik geef het boek drieënhalve ster. Het is zeker een aanrader voor mensen die van thrillers houden. Ik geef het een groene duim omdat de plot voor een debuut echt goed opgebouwd is.

Emo las Hoe mooi je bent van Ule Hansen 

Korte inhoud: Wanneer de Poolse politie drie raadselachtige brieven in het Duits ontvangt met onder andere de noodkreet ‘Help me alsjeblieft, hij zegt dat hij me in stukken zal scheuren’, en nog erger, wordt de Berlijnse politie om hulp gevraagd. Wordt er nu echt iemand onder wrede omstandigheden vastgehouden of zijn deze brieven een slechte grap? De zaak belandt op het bureau van profiler Emma Carow, bekend om haar ingenieuze analyses. Tijdens het oplossen van de puzzel wordt ze geconfronteerd met een ernstig gestoorde dader, die haar steeds een stap voor blijft.

bf5b68500d00033b551df6fa03dce8b5.jpgMening: Het tweede deel met profiler Emma Carow in de hoofdrol, na Negendoder. Het verhaal is vlot geschreven, maar mist spanning. Je wordt niet meegetrokken in het verhaal en het leest nogal klinisch op bepaalde momenten. Plot is ook erg mager, halverwege weet de geoefende thrillerlezer al wie de dader is. Het boek sluit wel aan op de actualiteit van heden, de genderneutrale items van vandaag. Dit boek overtuigt niet, maar Emma maakt wel dat je toch het volgende deel wilt lezen. Ik geef het boek drie sterren en een oranje duim.

Marina las Obsessie van J.L. Butler

Korte inhoud: Francine Day is single, jong en ambitieus. Ze is een echtscheidingsadvocate met een beloftevolle carrière in het verschiet. Maar dan valt ze voor de charme van een succesvolle bankier, nota bene een cliënt van haar is. Als dan ook nog zijn ex-vrouw vermist raakt en Fran haar als laatste levend gezien heeft, zit ze echt in de problemen…

bf5b68500d00033b551df6fa03dce8b5.jpgMening: De cover vind ik heel mooi, mysterieus, maar vooral mooi van opbouw. De rode letters, de vrouw met de rode jas in het midden, haar schaduw en de lijnen van de tegels. Heel uitnodigend! De eerste helft van het verhaal kan me niet echt bekoren. De verhaallijn is eerder afstandelijk, een andere wereld van advocatuur, rechtszaken en rijkdom. Ik vond de schrijfstijl wat te traag. De woordkeuze bevat soms te veel jargon, je merkt dat de auteur een advocate was. Maar iets voorbij de helft komt er toch vaart in en wordt het ook spannender. Je wilt blijven lezen, want er zijn zoveel vragen waar je een antwoord op wilt hebben… en dan krijg je toch nog een verrassend slot. Uiteindelijk vond ik het toch een spannend boek, maar had er wel iets meer van verwacht! De korte hoofdstukken zijn wel ideaal en zetten je aan om toch nog verder te lezen. Een obsessie werd het niet, maar een oranje duim.

Fabri las IJskoud van Suzanne Vermeer

Korte inhoud:  Het gaat om een cold case van vijfentwintig jaar geleden waarbij een jong meisje op Oudejaarsnacht verdween. De familie is daarover heel terughoudend, vooral tegenover het nichtje, die absoluut wil weten wat er met haar tante is gebeurd. Zij komt in contact met de rechercheur die het onderzoek heeft heropend en iedereen opnieuw opzoekt en ondervraagt. Olivia komt een en ander te weten en het onderzoek leidt zelfs tot in Denemarken.

da2deaae4e41f7209ffb10932664a40a.jpgMening: Het is een behoorlijk dun boek, we zijn wel wat meer gewend, maar het was supermooi. Vooral ook de interactie tussen de personages: gesprekken, gevoelens, gezichtsuitdrukkingen worden zo mooi beschreven. Het lijkt wel of het boek daardoor veel dikker is, in pagina’s dan… omdat je ervan smult. Wat mij ook vrij verrast heeft, omdat ik toch, zoals velen op Hebban, een verstokte lezer ben en daardoor ook wel wat verhalen over verdwijningen, cold cases enz. gelezen heb, is het feit dat ik wel ergens wist hoe het zou aflopen. Niets was minder waar… het boek heeft halverwege een verrassende wending wat je helemaal niet verwacht en daarom geef ik dit boek zeker vier sterren. Qua originaliteit was het dus top. Het krijgt ook een groen duimpje van mij.

Joella van der Broek las Kind 39 van Ilaria Tuti

Korte inhoud: Commissaris Teresa Battaglia is buitengewoon getalenteerd, een vakvrouw die niet rust tot het ware verhaal achter de gruwelijke daden van de meest zieke criminele geesten naar boven komt. Samen met haar jonge en onervaren collega Massimo stort Teresa zich op de zaak van het lijk in het bos met de uitgestoken ogen. Het blijkt niet het enige lijk... Waarom verminkt iemand op zo’n gruwelijke wijze de lichamen van zijn slachtoffers? Welke andere geheimen verbergt het ijzingwekkende decor van dreigende Alpen rondom het onheilspellende bergdorp?

da2deaae4e41f7209ffb10932664a40a.jpgMening: Het verhaal is zeer beeldend geschreven. Door de poëtische schrijfstijl haalt het wel ietwat de vaart uit het verhaal omdat regelmatig teruggelezen moet worden. Hoofdpersonage Teresa vond ik in het begin erg irritant en zo nors en beledigend naar haar personeel; later in het verhaal leer je haar, én haar manier van doen, beter kennen en raak je bevriend met haar. De verhaallijnen komen uiteindelijk heel mooi bij elkaar en zorgen ervoor dat je niet achterblijft met allerlei vragen. Vooral vanaf de helft wil je per se doorlezen. Er komen vragen en je voelt je samen met Teresa een onderzoeker. Ze neemt je volledig mee. Het einde geeft je rust en zo kan ik het boek tevreden dichtslaan met de hoop dat hij zal leven... wie en wat ga ik niet verklappen, daar mag je zelf het boek voor lezen. Stiekem hoop ik Teresa nog eens terug te zien. Ik geef het boek vier sterren en een groene duim.

Marina las Twee soorten waarheid van Michael Connelly

Korte inhoud: Als er iets is waar Harry Bosch niet tegen kan, is het een onopgeloste zaak. Daarom werkt hij als vrijwilliger aan oude zaken van de politie in San Fernando. Wanneer hij hoort over de moord op een jonge apotheker, twijfelt hij geen moment. In de tussentijd beweert een moordenaar die jaren geleden door Bosch achter de tralies is gestopt, dat hij onterecht is veroordeeld.

da2deaae4e41f7209ffb10932664a40a.jpgMening: Als enthousiaste fan die quasi al de Harry Bosch-thrillers gelezen heeft, gaat mijn verslagje niet objectief kunnen zijn. Twee soorten waarheid is een echte, goeie, quasi vintage-signatuur Connelly-thriller: twee dooreen lopende plots die voorbeeldig in evenwicht zijn en geloofwaardig overkomen, een harde kern-koekenhartje Harry Bosch die streng en efficiënt een onderzoek leidt. Kruidige kers op de taart is de gastrol van halfbroer advocaat Micky Haller (Lincoln lawyer), wat Californische rechtbank en politiewereld samenbrengt, twee werelden die Connelly zeer goed kent. Met vaart geschreven, originele (in de letterlijke en figuurlijke betekenis) plotinsteken en net voldoende spanning, means: het bloed druppelt niet vanuit je pagina’s en je slaapt zonder nachtmerries. Dikke groene duim en dikke aanrader!

Dit waren de eerste negen duimpjes. Zitten er boeken tussen die je gelezen hebt? Ben je het eens of heb je een andere mening? Welk boek wil je nu absoluut gaan lezen? Laat het hieronder weten. Overmorgen volgen er weer negen duimpjes.

Bedankt Ina de Bakker, Ideke, Renate, Lizzie, Emo, Marina, Fabri, Joella van der Broek en Marina voor jullie enthousiaste input!

Groetjes
Joyce, namens de Thriller ClubReacties op: Hoe kleuren de duimen van onze volgers? #1

Meer informatie

Gerelateerd