Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hypnose - Lars Kepler

op 03 november 2018 door

We vertelden het al, november is Zweedse maand bij de Thriller Club. De eerste helft van de maand zijn de ogen vooral gericht op het schrijversduo Lars Kepler en de boeken met inspecteur Joona Linna. Het eerste deel in de serie, Hypnose, betekent de start van onze reeks duimpjesverslagen. 

Tien jaar geleden heeft Erik Maria Bark gezworen nooit meer iemand onder hypnose te brengen. Maar als inspecteur Joona Linna hem vraagt haar te assisteren bij een moordzaak waarbij de levens van een jongen en zijn zus op het spel staan, heeft Erik geen andere keuze. Hij doet wat hij heeft afgezworen en brengt de patiënt onder hypnose. Maar al snel wordt duidelijk dat Erik de prijs moet betalen voor zijn verbroken belofte. De deuren naar de hel lijken geopend en Erik wordt getroffen door een serie gewelddadige en onverklaarbare gebeurtenissen. Gebeurtenissen die ook zijn gezin meesleuren in de nachtmerrie. Tot een ijselijke ontknoping op kerstavond...

Wat vinden wij van Hypnose?  

35efdbdcdb0a6b373710e784a707fb69.jpgJoyce: Vanaf het begin heeft Hypnose me te pakken, het boek is direct boeiend en dat blijft zo de volle 550 bladzijden. De sessies met patiënten hadden iets bondiger kunnen zijn. De spanning zakt daar ietsje in, maar het doet verder helemaal niets af aan de algehele spanning. De personages worden heel sterk en herkenbaar neergezet. Uiteraard Joona Linna, maar zeker ook Erik Maria Bark. Het plot in het boek is meeslepend, onder andere door de vele invalshoeken en wendingen. Het einde is zenuwslopend, een sterk einde voor deze heerlijke, psychologische thriller. 

35efdbdcdb0a6b373710e784a707fb69.jpgEvy: Een nieuwe serie starten is altijd spannend. Zal het hoofdpersonage me liggen? En de schrijfstijl van de auteur(s) van deze klepper? Joona Linna is in dit eerste deel een beetje een koude kikker wat mij betreft. Ik ben dan ook erg blij dat ik me had voorgenomen om de hele reeks mee te lezen met de Thriller Club, want anders was ik misschien wel afgehaakt en wie weet mis ik dan de beste delen wel?! Wat een gigantisch plot wordt er uitgewerkt in dit boek en dat bedoel ik positief. Verschillende verhaallijnen die ogenschijnlijk niks met elkaar te maken hebben, komen toch mooi bij elkaar. Of het allemaal wat vergezocht is? Ja, misschien wel. Toch wordt er vanaf een paar straten naar hetzelfde kruispunt toe gereden (zo stelde ik het mij tenminste voor) en dan komt het tot een prachtige botsing. Een botsing die erg spannend is en dat is op dat moment ook wel nodig, want daar zit je als lezer toch al een tijdje op te wachten. Ik vond Hypnose best een complex boek en dan heb ik het niet over de schrijfstijl, want het boek leest goed door, maar over de opbouw van het verhaal. Daar moet je van houden, anders is dit geen boek voor jou. 

fccbea30446263d9592d6ce6e56072ac.jpgGreet: Het is zes jaar geleden dat ik Hypnose las, van de inhoud kan ik me zo goed als niets meer herinneren. Gelukkig ging er heel zachtjes een belletje rinkelen, nadat ik de tekst op de achterkant van het boek las en Silvia mij een beetje bijpraatte. Wat ik me wel nog heel goed herinner, is dat ik indertijd niet snapte waarom dit boek zo’n hype was, ik vond het helemaal niet zo bijzonder! De opzet van het boek is goed, een hypnotiseur in de kijker en de rechercheur die een bijrol speelt. Benieuwd toch of Joona Linna in volgende delen een grotere rol toebedeeld krijgt. Flashbacks naar het verleden doen het altijd goed, dat is in dit boek niet anders. Waarom dan vond ik Hypnose indertijd maar zozo, vroeg ik me af. Ik heb het in sneltreinvaart nog eens doorgenomen en heb de indruk dat het vooral aan de vaart schort, maar echt zeker ben ik er niet van.

35efdbdcdb0a6b373710e784a707fb69.jpgSilvia: Hoewel dit het eerste deel uit de Joona Linna-serie is, is het voor mij niet de eerste kennismaking met deze intrigerende inspecteur. In de latere boeken blijft het verleden van Linna voor mij wat vaag. Ik had de hoop dat dat in Hypnose duidelijker zou worden, maar dat is niet het geval. Sterker nog, Linna speelt in dit eerste deel wat mij betreft niet eens de hoofdrol. Deze heeft Kepler toebedeeld aan Erik Maria Bark. Samen zorgen deze twee mannen voor een sterke, af en toe gecompliceerde thriller. Via weliswaar interessante omwegen wordt naar een plot toegewerkt. Deze omwegen zorgden er af en toe voor dat ik de draad kwijtraakte. Tot alles in elkaar blijkt te passen. Het auteursduo zorgt ervoor dat het verhaal blijft boeien. Als lezer blijf je je afvragen hoe het nu precies in elkaar zit. Veel personages worden geïntroduceerd. Door de Scandinavische namen kon ik niet altijd onthouden wie nu wie was. Hopelijk komt dat in een volgend boek goed als deze karakters opnieuw hun opwachting maken. Ik blijf in ieder geval op zoek naar wat er nu precies heeft plaatsgevonden in het verleden van Joona Linna.

35efdbdcdb0a6b373710e784a707fb69.jpgElly: Ik had al een aantal boeken van Lars Kepler in mijn kast staan, maar steeds kregen andere boeken de voorkeur om gelezen te worden. Maar nu de Thriller Club aandacht gaat besteden aan de boeken met Joona Linna in de hoofdrol, kan ik uit eigen boekenkast lezen. Twee vliegen in een klap. Ik vond Hypnose een erg goed boek, de spanning wordt opgebouwd en een twist bijna aan  het eind zorgde voor veel uurtjes leesplezier. De bladspiegel leest erg prettig, Joona is een lekkere eigenwijze kerel, maar wel één die hart voor zijn werk heeft. Ik ben enthousiast en ben ondertussen in de opvolger Contract begonnen. Ik ben om.

35efdbdcdb0a6b373710e784a707fb69.jpgKees: Dit debuut van het schrijversechtpaar Ahndoril had me vanaf de eerste bladzijden in de greep. De spanning is direct voelbaar en ook gedurende het hele verhaal aanwezig. De ene keer meer verborgen dan de andere keer, maar ze is er wel. In een aangename schrijfstijl lukt het de auteurs om de personages geloofwaardig en herkenbaar neer te zetten. Ik kreeg als het ware een band met hen. De diverse plotwendingen die het verhaal heeft, vond ik sterk en hebben me regelmatig op het verkeerde been gezet. Naarmate de ontknoping nadert, neemt de spanning toe en krijgen we een onverwachte climax. In het jaar van uitgifte werd Hypnose uitgeroepen tot een van de beste thrillers van dat jaar. Wat mij betreft volkomen terecht. Je zou vergeten dat het een debuut betreft. Ik kijk in ieder geval uit naar de volgende delen.

35efdbdcdb0a6b373710e784a707fb69.jpgGert: Hypnose is een voor mij uitermate prettige kennismaking met de Zweedse inspecteur Joona Linna geworden. In een superspannend verhaal verhaal leren we hem kennen als een gedreven persoonlijkheid met prettig eigenzinnige karaktertrekken. Hypnose is een kwalitatief hoogstaande thriller, waarin het schrijversduo de lezer meeneemt in een geloofwaardig avontuur, in staat blijkt een realistische sfeer te beschrijven met heel geloofwaardige personages en dit geheel dan te laten ontaarden in een zinderend plot. Een plot dat je onmiddellijk aanmoedigt het tweede deel ter hand te nemen. Bovendien biedt dit boek naast veel spanning ook veel stof tot nadenken: Is hypnose gevaarlijk? Inzetbaar als vorm van therapie? De lezer wordt uitgedaagd ook hier over na te denken. Kortom: een sterk begin van wat naar verwachting nog vele mooie leesuurtjes gaat opleveren.

35efdbdcdb0a6b373710e784a707fb69.jpgChantal: Je wordt meteen het verhaal ingezogen. Het is een interessant gegeven om met een hypnotiseur te werken. De verhaallijnen zijn heel goed uitgezet. Je weet niet waar het naartoe gaat en op het eind komt alles goed bij elkaar. Hypnose is een heel goed debuut en een leuke kennismaking met Joona Linna, al vind ik niet dat hij echt de hoofdrol speelt. Die is eigenlijk weggelegd voor Erik Maria Bark. Ik wilde meteen door naar het volgende deel, zo spannend is dit boek. Ik heb het met veel plezier gelezen. 

35efdbdcdb0a6b373710e784a707fb69.jpgKarina: Hypnose las ik voor de tweede maal en wederom werd ik positief verrast door het plot dat door Lars Kepler op papier is gezet. Erik, hypnotiseur, speelt in dit boek wat mij betreft de hoofdrol en middels zijn verhaal krijg je een geloofwaardig beeld van hypnotherapie. Door zowel zijn terugblik op zijn eerdere werk en de door hem gegeven therapie als de manier waarop hij nu in het leven staat en de onrustige tijd waar hij mee geconfronteerd wordt, krijg je een goed beeld van Erik. Joona Linna heeft in dit eerste deel maar een kleine rol en eerlijke gezegd roept de betweterige inspecteur bij mij vooral wrevel en irritatie op. Gelukkig is het strakke plot goed neergezet en neemt de spanning met iedere omgeslagen pagina toe, waardoor het steeds lastiger word om het boek even weg te leggen. Het is Kepler gelukt om me mee te nemen in zowel de gedachtengang van Erik Maria Bark als die van zijn patiënten, iets waar ik met mijn achtergrond in de psychiatrie altijd extra kritisch naar kijk. Een eerste boek in de serie dat ervoor heeft gezorgd dat ik met plezier uitkijk naar een tweede deel. 

Conclusie: Alhoewel er overwegend groene duimpjes tevoorschijn zijn gekomen, lijkt toch niet iedereen helemáál overtuigd. Het wordt afwachten of de volgende boeken ons meer of minder zullen kunnen bekoren. Hypnose maakte ons wel nieuwsgierig naar het verleden van Joona Linna. Hopelijk komen we daar snel meer over te weten!

Sterren voor Hypnose: 1 x *****, 6 x ****, 2 x ***

Reading Challenge Categorieën voor dit boek:

#1 een dik boek 
#6 het eerste deel van een serie  
#8 een verfilmd boek 
#20 een doorbraakboek van een bekende auteur 
#28 een boek van meerdere auteurs 
#48 een boek van een auteur met pseudoniem 

Groetjes, 
Evy namens de Thriller Club 



Reacties op: Hypnose - Lars Kepler

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Lars Kepler

Lars Kepler

Lars Kepler is het pseudoniem van het Zweedse schrijversechtpaar Alexandra Coelh...