Interview Ad van de Lisdonk over Amazones en andere sterke vrouwen

op 15 juni 2016 door

In het najaar komt het derde deel van de Amazone-trilogie van Ad van de Lisdonk uit, het Amazoneconflict. Daarom skypte Stéfanie met hem over boeken, schrijven en sterke vrouwen.

Ad van de Lisdonk (1964) is getrouwd en heeft drie kinderen. Na een jaar in Aruba te hebben gewoond keert hij weer terug op Nederlandse bodem om verder te schrijven. Hij debuteerde in 2013 met het Amazoneverbond, gevolgd door het Amazoneoffensief en dit jaar komt het derde deel van de trilogie uit: het Amazoneconflict. De Amazoneboeken zijn actiethrillers met een onderliggende thematiek die te maken heeft met de eeuwenlange onderdrukking van vrouwen in de samenleving en de ontworsteling daaraan door sterke vrouwen, nu en in de geschiedenis.                                                                                                                                               

Waarom heb je toch een serie geschreven en waarom een trilogie?
Het is een serie geworden, omdat iedereen die het Amazoneverbond las vond dat het boek een open einde had. Voor mij was dat overigens niet zo. Het onderliggende verhaal was klaar en wat er verder met Laura zou gaan gebeuren vond ik minder interessant. Teveel lezers wilden echter weten hoe het verder ging met Laura en de anderen. In het kader van “u vraagt, wij draaien” ben ik aan het tweede deel begonnen, maar zodra het thema van dat boek (de doos van Pandora) boven kwam drijven en het boek meer werd dan alleen een actiethriller was ik er helemaal door gepakt en ging het schrijven vanzelf. Het ging zelfs zo goed dat het duidelijk werd dat er ook een derde deel moest komen, maar nu ben ik wel ontzettend klaar met de Amazones.

Welk personage is je het liefst in de serie?
Dee, de patholoog, is leuk. Hij leeft het goede leven met mooie vrouwen, mooie wijnen, lekker eten en een succesvol bedrijf. Hij is loyaal, heeft humor en rijdt een Jaguar. Hij heeft er geen probleem mee om te zeggen wat de meeste mannen alleen maar denken, en dat is erg grappig. Hij is ook wel een beetje fout, met zijn DD parfum om vrouwen te verleiden, maar dat is meer stout-fout. Hij is echt en daarom worden vrouwen niet boos op hem. Zo zou ik wel geweest willen zijn vroeger.

Kun je een tipje van de sluier oplichten over het derde deel?
Dit boek is echt de overtreffende trap van de andere boeken, het is redelijk spectaculair geworden. Het onderliggend thema voor het derde deel is Lilith, een vrouwelijk stormdemon die al in de Babylonische geschriften terug te vinden is rond 3000 v Christus (volgens Wikipedia) en een vrouw die niet onderdanig aan de man wilde zijn in de Bijbel (volgens Ad). Het is echt een mooi boek geworden vol verassingen. En alles wat je niet kan geloven is waar, de werkelijkheid is gekker dan je kunt verzinnen.

Hoe schijf je zo’n boek?
Het begint met ontzettend veel research, ik denk dat ik bijna twee jaar research heb gedaan per boek. Krantenartikelen lezen, internet uitpluizen, dingen die ik op Discovery Channel zie, dat vormt de basis. Daar komen een aantal scènes uit voort en daar bouw ik de rest van het verhaal omheen. Ik schrijf niet vanuit een plot maar vanuit scènes. Als ik al weet hoe het gaat lopen wil ik het niet meer schrijven, dan is de lol er vanaf.

Is dit echt het laatste deel van de Amazones?
Ja, hierna komt er waarschijnlijk een boek/serie over rechercheur Ellis Coltrane; een heerlijk foute politieman die in een pakhuis aan het water woont, sax speelt in een jazzclub, en moorden oplost. Het wordt een klassieke whodunnit met sterke karakters, veel taalgrappen en de nodige jazz (dus misschien ook wel voor een ander publiek). De moord heb ik al, maar het leuke is dat ik zelf ook nog niet weet wie het gedaan heeft. Degene die ik voor ogen had, kan het inmiddels niet meer hebben gedaan. Ik denk dat ik een goed idee heb wie dan nu de schuldige is, maar dat verandert vaak nog tijdens het boek.

Je staat in mijn boekenkast tussen Unni Lindell en Arjan Lubach. Een mooie plek lijkt me. Tegen welke auteurs kijk jij zelf op/lees je graag?
Ik ben erg fan van Stephen King en Robert Ludlum, maar ook van bijvoorbeeld R.J. Ellory. Daar zou ik wel tussen willen staan en qua verkoopcijfers zou ik wel bij Dan Brown willen komen lacht Ad. Maar verder sta ik prima op die plek in jouw boekenkast.Reacties op: Interview Ad van de Lisdonk over Amazones en andere sterke vrouwen

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Ad van de Lisdonk

Ad van de Lisdonk

De Nederlandse auteur Ad van de Lisdonk (1964) schreef in zijn jeugd al vele kor...