Meer dan 4,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Interview met Pjotr Vreeswijk

op 25 oktober 2016 door

Tijdens het Thrillerfestival in Zoetermeer op 23 oktober 2016 had Elly van der Meer een gezellig interview met Pjotr Vreeswijk, auteur van Masterplan. Debutant én in 2017 op de longlist voor de Hebban thrillerdebuutprijs.

Elly- Ik las dat je wijkagent in Scheveningen bent, dus ik dacht dat je geboren was in Den Haag. Maar dat is niet zo.

Pjotr- Nee ik ben geboren in Gouda en heb daar circa 6 jaar gewoond, daarna heb ik wel een tijdje in Scheveningen gewoond maar ik woon nu al zo'n 20 jaar in Den Haag.

Elly- Ik heb ook ergens opgepikt dat je collega's zo rond je veertigste andere dingen gingen doen en dat jij ook iets anders wilde doen, kun je daarover wat vertellen?

Pjotr- Veel van mijn collega's gingen studeren zoals Rechten en nationale veiligheidskunde.

Dat lukte bij mij niet. Ik heb naast deze jongen (schattige zoon Mike die bij het interview aanwezig is) nog een dochtertje en ik had geen zin om naast mijn baan nog eens 20 uur in de week in de boeken te zitten.

Juist op dat moment vond ik een multomap in de schuur met allemaal zelfgeschreven verhaaltjes. Ik schreef dus vroeger. We schreven op de middelbare school niet vaak opstellen, maar ik weet dat ik er van genoot.

Mike heeft dat nu ook al, hij heeft thuis ook een schrijfschrift met verhaaltjes, vertelt Pjotr trots.

Ik ben dus niet gaan studeren, maar ben gaan schrijven.

Elly- Je wilde een boek schrijven die je zelf graag zou lezen. Dat willen misschien alle schrijvers maar jij vernoemt het echt specifiek. Kun je uitleggen waarom?

Pjotr- Ik ben niet zo'n grote lezer en als er dan boeken zijn waarin ze uitgebreid gaan vertellen welke knopjes erop bepaalde wapens zitten, dus alle technische details, dat hoeft voor mij niet, ook omdat ik zelf een wapen draag. Ik vind die toevoegingen te langdradig, die wil ik overslaan.

Ludlum is een groot voorbeeld voor mij maar die deed dat wel, en ik wilde dat niet. Het grootste compliment die ik van een lezer kreeg was: " Ik heb een film gelezen".

Mijn boek is  super toegankelijk, soms krijg ik kritiek dat ik personen niet verder heb uitgediept, maar ik hou van snelheid en actie.

33d766e0abff9e2f8faab9037c779461.jpg

Elly- Ik heb je boek net gekocht en hoop dat je er een boodschap voor me in wil zetten?

Pjotr- Dat doe ik graag en ik ven benieuwd wat je van mijn boek vindt?

Elly- Wat is de inspiratie voor de plaats Khartoum en dan vooral het grensgebied Soedan die je had voor het schrijven van "Masterplan"?

Pjotr- Ik heb ooit een film gezien met Charlton  Heston over ruiters met zwaarden, rode stof die in de lucht hing. Dat vond ik zo gaaf. (De film die Pjotr bedoelt is Khartoum een film uit 1966). Het had overal kunnen afspelen, maar ik wilde dat het daar was. Ik vond het zo'n gave film destijds dat ik dezelfde locatie wilde.

Elly- Had je een beeld van Khartoum?

Pjotr- Ik had er zeker een beeld van, ik heb reisverslagen gelezen, op Google gezocht naar foto's en omschrijvingen en ik heb filmpjes gekeken.

Elly- Max van Olden, een debutant van afgelopen jaar, heeft jouw boek gelezen en jij zijn boek. Hoe was dat, een andere auteur die je werk leest?

Pjotr- Ik was nerveus, wat als hij het niet goed vond, maar gelukkig was dat niet het geval. Maar ik was ook erg nieuwsgierig naar zijn reactie. Die was gelukkig goed.

Elly- Je had drie geïnteresseerde uitgevers en je koos voor Letterrijn, toevallig een uitgeverij die ik redelijk goed ken. Ik ken Theo en Sandra. Het is niet zo'n hele grote uitgever dus zal je veel zelf moeten doen aan promotie.

Pjotr- Ik vind het leuk om er zelf mee aan de slag te gaan. Letterrijn heeft een mooi boek voor me gemaakt. Ik heb voor de promotie enz. zo mijn ideeën. Dat komt goed.

Elly- Je boekpresentatie was op 15 oktober ik had er graag bij geweest maar ik had zoals je weet een vergadering in Eindhoven over de winnaar van het thriller debuut.

Hoe was dat, je presentatie op een mooie locatie op Scheveningen?

Pjotr- Het was een mega feest, midden in mijn werk wijk in Scheveningen waar ik als wijkagent werk. Er was een grote opkomst met o.a. John van den Heuvel.

Ondertussen neemt Mike een foto van zijn vader en mij.

Elly- Veel mensen uit het politievak worden auteur, denk je dat het een trend wordt?

Iedereen kent de politie auteurs: John van den Heuvel, Simon de Waal, Appie Baantjer, Carina van leeuwen (forensisch ) en Eva Burgers.

Pjotr- Ik schrijf geen politieverhaal, iets dat kan afspelen in mijn straat. Ik heb het geprobeerd maar na twee hoofdstukken heb ik ze in de prullenbak gegooid.

Ik vond het ook niet leuk om na mijn negen-urige werkdag bij de politie over de politie te schrijven.

Mijn vriendin moedigde me aan om toch te gaan schrijven, maar dan iets dat ik leuk vond, dat waren spannendere verhalen, Amerikaanse grote plots. Mijn politie ervaring van circa 14 jaar kon ik goed gebruiken wat schieten en achtervolgen betreft.

Elly- Waar komt je naam Pjotr (Peter) vandaan? Het klinkt Of het uit Scandinavië komt.

Pjotr- Nee mijn naam komt uit Rusland al schrijven ze het daar anders.

Elly- Ik weet dat je inspiratie opdoet bij de Ludlum boeken maar zonder ellenlange beschrijvingen van de wapens. Ik zag op je site 3 kinderboeken  staan, kun je daar iets over vertellen?

Pjotr- Ja dat zijn jeugdboekjes waar ik gek op was, laatst heeft mijn vriendin in een antiquariaat 3 van de 4 boekjes gekocht voor me. Dat vind ik zo gaaf, dat doet me echt wat.

De boekjes van Lennet bestonden al toen ik geboren was (red. boekjes komen uit 1972)

De overeenkomst tussen mijn jeugdboeken en Masterplan is dat de hoofdpersoon een Fransman is.

Alex De Klerck, mijn hoofdpersonage uit Masterplan heb ik ook als Fransman neergezet een kleine ode aan inspecteur Lennet.

De boekjes van Lennet daar is het mee begonnen. Dat was mijn startpunt.

Elly- Dit waren de vragen.

Pjotr- Wat zou je nog meer willen vragen?

Elly- Ga je verder met schrijven en heb je al plannen?

Pjotr en Mike in koor- Er komt een vervolg op Masterplan.

Pjotr- Toen ik mijn boek ingeleverd had en het gedrukt was, moest ik drie weken wachten. Ik ging TV kijken maar werd dat zo zat, ik was nog in de flow van Alex.

Het vervolg krijgt er twee personages bij. Één van hen wordt Lynn Diaz een keiharde tante die het verdient om een eigen boek te krijgen.

Pjotr is enthousiast want hij hoopt het vervolg snel te kunnen schrijven en uit te brengen. Voor zichzelf heeft hij al een deadline (die ik niet verklap).

Pjotr- Ik vond de boekpresentatie van "Masterplan" geweldig maar ik ben vooral benieuwd wat het boek me in de toekomst gaat brengen, en dan bedoel ik niet de knaken, maar meer het schrijverschap. Het gaat vooral om de waardering.

En ik vind het te gek om op de Hebban site te komen met een leuk interview.

Ik wil dat mensen me leren kennen en dat ze denken: "He dat boek wil ik gaan lezen of deze schrijver wil ik beter leren kennen.

Ik kreeg leuke recensies van een thriller lezer beoordeeld met 4 sterren en daar ben ik dan zo trots op dat ik van iemand die ik niet ken, gewoon 4 sterren krijg.

Dank je wel Pjotr voor dit interview!

Geschreven door Elly van der MeerReacties op: Interview met Pjotr Vreeswijk

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Pjotr Vreeswijk

Pjotr Vreeswijk

Schrijver van Masterplan. Komt in november bij LetterRijn uit.