Jager - Lars Kepler

op 18 november 2018 door

We vertelden het al, november is Zweedse maand bij de Thriller Club. De eerste helft van de maand zijn de ogen vooral gericht op het schrijversduo Lars Kepler en de boeken met inspecteur Joona Linna. Het zesde deel in de serie, Jager, is vandaag aan de beurt in onze reeks duimpjesverslagen. 

Begin maar vast met rennen.
Joona Linna is terug!

Na twee jaar te hebben doorgebracht in een van de best beveiligde gevangenissen van Zweden, wordt Joona Linna benaderd voor een geheime opdracht. Saga Bauer heeft hem nodig voor een onderzoek waarin de politie volledig vastloopt. Een mysterieuze moordenaar lijkt willekeurig slachtoffers te maken; het enige wat hen verbindt is het kinderliedje dat ze horen voor de moordenaar toeslaat. Ondertussen verheugt celebrity-chef Rex Müller zich erop dat zijn zoon voor het eerst bij hem zal komen logeren. Zijn plezier wordt echter overschaduwd doordat Rex plotseling zelf verdachte wordt in het moordonderzoek. Maar dan ontvangt hij een telefoontje waarbij het kinderliedje ook voor hem wordt afgespeeld.

Wat vinden we van Jager?

da2deaae4e41f7209ffb10932664a40a.jpgSilvia: Na het dichtslaan van Stalker rees bij mij even de vraag of Joona in een volgende Kepler weer zou verschijnen. Gelukkig heeft het auteursduo daar een oplossing voor. Linna is weer van de partij. Opnieuw heb ik ruim vijfhonderd bladzijden genoten van met name deze ietwat excentrieke Fin. De vaart zit er ook in dit deel goed in. Weinig wordt geschuwd, waardoor ik bij bepaalde scènes wel even op mijn achterhoofd krabde. Maar ook in dit deel blijkt weer alles op zijn plaats te vallen. Met de plot wachten de auteurs dit keer niet tot het eind. Al vele bladzijden voor het laatste hoofdstuk is duidelijk wie de dader is. Voor mij heeft dat de spanning geen moment weggehaald. Misschien zelfs integendeel. De laatste bladzijde was voor mij ook in dit boek weer de spannendste. In het schrijven van een cliffhanger zijn de Keplers heer en meester! 

da2deaae4e41f7209ffb10932664a40a.jpgJoyce: Wat een cliffhanger op het einde weer, daar zijn de Keplers heel sterk in. Gelukkig is redding nabij met het verschijnen van Lazarus. Na het 'wat mindere boek' Stalker is Jager absoluut weer spannender en origineler. Je wordt weer echt in het verhaal getrokken en puzzelt als het ware mee in de zoektocht naar de konijnenjager. Als lezer weet je zijn identiteit op een eerder moment in het boek, maar dit maakt de spanning er niet minder om. Als vanouds laat Kepler geen enkel detail onbesproken, soms misschien wel een tikje te gruwelijk. Heel fijn dat Saga Bauer een gelijke rol heeft als Joona Linna en niet langer ondergeschikt is. Ze is een fanatieke speurder en een aangenaam persoon. Toch blijf ik Joona-fan, zijn speurderskwaliteiten zijn ongeëvenaard en vooral zijn rust in alle hectiek vind ik jaloersmakend. 

da2deaae4e41f7209ffb10932664a40a.jpgElly: Jager is weer een goed boek met een uitgebreid plot. Joona heeft samen met Saga Bauer de hoofdrol en ze krijgen een lastige zaak die ze op moeten lossen. De samenwerking tussen deze twee personages loopt weer als een trein. De stijl van Lars Kepler is als vanouds, er zit dreiging in als een moordenaar schijnbaar willekeurige mensen vermoordt. Is dat echt zo of zit er een verband tussen de brute moorden? Alles klopt in dit boek, de diepgang in de personages, de spanning opgebouwd naar het eind van het boek, het tempo van de gebeurtenissen. Een heerlijk spannend boek met wel wat gruwelijke moorden. Maar het is absoluut een boek dat je snel uit wil lezen. 

da2deaae4e41f7209ffb10932664a40a.jpgGreet: Na het ietwat langdradige Stalker was Jager weer een boek om volop van te genieten. Een boek met Joona Linna in een hoofdrol, dat is in vorige delen wel eens anders geweest. Aanvankelijk had ik het idee dat de tekst op de achterflap niet echt paste bij het boek dat ik aan het lezen was, maar dat is verder van geen belang. De belangrijkste personages zijn vrij goed uitgewerkt en de vaart zat goed in het verhaal deze keer, ook dat hebben we wel eens anders gezien. Kepler neemt weliswaar nog steeds ruimschoots te tijd om alles te vertellen, heel veel details en uitvoerige beschrijvingen, maar het stoorde niet. Minpunt aan dit boek is dat het wel heel gewelddadig is, er wordt niet op een dode meer of minder gekeken en de verwondingen zijn niet van de minste. De epiloog vond ik een beetje raar, ik ga er maar vanuit dat die een opmaat naar het volgende boek is. 

da2deaae4e41f7209ffb10932664a40a.jpgChantal: Zeer spannend boek, je zit meteen in het verhaal en wil alleen maar doorlezen. Saga heeft weer een prominente rol en dat is geweldig. Gelukkig doet Joona ook weer gewoon mee, ik was even bang dat we het zonder hem moesten doen. De nieuwe personages worden snel en goed neergezet. Het verhaal wordt ook belicht door de ogen van de moordenaar. Je weet alleen nog helemaal niet wie dat is. De plot zit daardoor heel goed en verrassend in elkaar. Het boek heeft alleen weer een gigantische cliffhanger. Goed dat ik binnenkort verder kan in Lazarus, ik ben heel benieuwd hoe het verder gaat. 

da2deaae4e41f7209ffb10932664a40a.jpgEvy: Jager gaf mij 'mixed feelings' tijdens het lezen. De opzet van het plot en de gehele stijl van het boek doen erg denken aan de eerste boeken uit de reeks en dat gaf een vertrouwd gevoel. Toch is de rol van Joona Linna anders in dit boek. Hij is gehard door zijn tijd in de gevangenis en het lijkt alsof hij nog geslotener geworden is. Er komt weinig gevoel en geen warmte van Joona af en dan is het erg moeilijk om je aangetrokken te voelen tot een personage. Het leek alsof Joona in dit boek maar een bijrol vervulde en misschien was dat ook wel de bedoeling. Misschien wilden de auteurs de Joona Linna-moeheid bestrijden voor die té erg de kop opsteekt. Ik heb wel echt genoten van het verhaal zelf. Het zat goed in elkaar en de spanning was naar het einde toe goed voelbaar. En dan die cliffhanger op de laatste pagina! Laat Lazarus maar snel komen!

da2deaae4e41f7209ffb10932664a40a.jpgKarina: Wederom heeft het echtpaar Kepler een pageturner afgeleverd, deze keer met een combinatie van Saga Bauer en Joona Linna in de hoofdrol. Door de eerste hoofdstukken, waarin de moordenaar aan zet is en Saga Bauer als een razende in actie komt, weten ze gelijk snelheid in het boek te brengen. Wat ze in de eerste 100 pagina’s naar mijn mening mooi laten zien, is hoe snel men geneigd is om zaken te labelen vanuit een eigen maatschappelijk perspectief, waardoor andere denkrichtingen worden afgesloten. Wanneer Joona Linna uiteindelijk betrokken wordt, blijkt in ieder geval dat hij in de tijd dat hij er niet was zijn scherpte en analytische kant niet verloren heeft. Halverwege het boek had ik een idee hoe een en ander in elkaar zou kunnen zitten en rond pagina 400 bleek ik niet alleen gelijk te hebben, maar enkele hoofdstukken daarna wist ik ook wie het gedaan had. Eerlijk gezegd ben ik daar wel enigszins teleurgesteld in, want ik hoopte toch nog op een echte Kepler-twist op het einde.

Conclusie: Jager is ons een stuk beter bevallen dan het voorgaande boek Stalker. Het is een goede opmaat naar Lazarus, zeker met de cliffhanger op de laatste bladzijde. Joona Linna speurt in Jager weer als vanouds en vormt samen met Saga Bauer een ijzersterk duo. Nu op naar Lazarus! 

Sterren voor Jager: 6 x ****, 1 x ***

Reading Challenge Categorieën:

#1 Een dik boek
#28 Een boek van meerdere auteurs
#45 Een boek dat zich afspeelt in meerdere tijden
#48 Een boek van een auteur met pseudoniem

Hier vind je onze eerdere duimpjesverslagen van HypnoseContractGetuigeSlaap en Stalker

De duimpjesblog van Lazarus plaatsen we zo snel mogelijk, nu zijn we nog in afwachting van de boeken en dan moeten we nog 'even' 544 bladzijden lezen. Wordt vervolgd!

Groetjes, 
Joyce, namens de Thriller Club Reacties op: Jager - Lars Kepler

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Lars Kepler

Lars Kepler

Achter het pseudoniem Lars Kepler schuilt het Zweedse schrijversechtpaar Alexandra Coelho (Helsingborg, 1966) en Alexander Ahndoril (Upplands Väsby, 1967). Met hun thrillerdebuut&n...