Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Listmania detectives 2020-2022

op 25 september 2022 door

In het Thriller Café is natuurlijk ook plaats voor lekker ouderwetse detectives. Geen boeken vol actie, geweld of (psychologische) spanning, wel verhalen waarin het er allemaal iets trager aan toegaat en waar nog ouderwets naar de dader van een misdrijf gespeurd wordt. Op 4 september begonnen we met de Sue Grafton ABC-challenge, vervolgens kwam Miss Merkel voorbij en vorige week was het de beurt aan de mysteries van Ellery Page.

Aan al het moois komt een keer een eind, want vandaag zijn we alweer toe aan de laatste aflevering in deze rubriek. Deze keer een overzicht van detectiveseries die vanaf 2020 zijn verschenen. We zien het begrip detective vrij ruim, want voor de cozy/cosy crime hebben we in het onderstaande overzicht ook een plaatsje ingeruimd.

Tante Poldi - Mario Giordano

Een serie over de eigenzinnige Tante Poldi (Isolde Oberreiter) die na haar zestigste verjaardag vanuit München naar Sicilië verhuist om daar van zon, zee en rust te gaan genieten. Veel komt daar echter niet van terecht, want ze raakt verwikkeld in allerlei situaties en krijgt regelmatig te maken met de niet onaantrekkelijke rechercheur Montana.

La dolce vita - Valentina Morelli

Het zoete leven. De verhalen uit deze serie spelen zich af in een pittoresk dorpje in het hart van het Italiaanse Toscane. Zuster Isabella, een nieuwsgierige non in het Santa Caterina-klooster, neemt de lezer mee naar de Toscaanse levensstijl, maar probeert eveneens grote en kleine misdaden van de dorpelingen op te lossen.

Madame le Commissaire - Pierre Martin

Isabelle Bonnet werkte in Parijs bij de geheime dienst, waar ze een antiterreureenheid leidde. Nadat ze ternauwernood een aanslag op haar leven overleefde, keerde ze terug naar haar geboortedorpje Fragolin aan de Côte d’Azur om daar aan haar herstel te werken. Veel rust krijgt ze echter niet, want ze gaat er bij de nationale politie aan de slag.

Kitt Hartley - Helen Cox

In deze serie maak je kennis met Kitt Hartley, een vrolijke, eigenwijze bibliotheekmedewerker en hobbydetective. Ze houdt ervan om misdaden in het pittoreske stadje York en het omliggende platteland te onderzoeken. De kennis die ze daarvoor gebruikt, heeft ze opgedaan uit de misdaadboeken die ze graag leest.

Het kattencafé - Cate Conte

Maddie James is opgegroeid op Daybreak Island, Massachusetts, ging studeren aan de universiteit van New York en vertrok daarna naar San Francisco. Ze keert echter weer terug naar het eiland en dankzij een rode kater begint ze er een kattencafé, en lost ze, samen met kater JJ, verschillende misdaden op.

Cherringham - Matthew Costello & Neill Richards

Deze serie speelt zich af in het ogenschijnlijk rustige stadje Cherringham op het Engelse platteland. Gepensioneerd politieman Jack Brennan is onlangs weduwnaar geworden en mist zijn dagelijkse werkzaamheden. Hij sluit vriendschap met de jonge en pas gescheiden webdesigner Sarah Edwards en samen proberen ze een aantal misdaden op te lossen.

Verlaque en Bonnet - Mary Lou Longworth

De eigenzinnige en welgestelde onderzoeksrechter Antoine Verlaque woont samen met zijn van eenvoudige afkomst zijnde partner en professor in de rechten Marine Bonnet in het pittoreske plaatsje Aix-en-Provence. Vanuit hun idyllische woning onderzoeken ze allerlei criminele zaken, waaronder enkele moorden.

Miss Merkel - David Safier

Na haar pensionering heeft voormalig bondskanselier Angela Merkel zich samen met haar man Achim en mopshond teruggetrokken in het plattelandsplaatsje Klein-Freudenstadt. Ze heeft moeite met haar rustige leven en vindt al snel afleiding door zich nuttig te maken als een echte privédetective.   

Mary Copeland - Robbert Jan Swiers

In het Londen van de late negentiende eeuw wordt Mary Copeland door haar oom en tante opgevoed. Ze is midden twintig, detective van beroep en wordt – in anonimiteit – regelmatig door Scotland Yard ingehuurd. Met behulp van een aantal medewerkers lost ze zaken op die voor anderen een raadsel blijven.

Ellery Page - Josh Lanyon

Na het overlijden van zijn oud-oud-oudtante erft scenarioschrijver-in-wording, scrabblekampioen en prijswinnaar in de categorie ‘meest hopeloze liefdesleven ooit’ Ellery Page haar vervallen woning en boekwinkel. Hij verhuist dus naar Pirate’s Cove, Rhode Island. En daar krijgt hij te maken met de vele misdaden die er gepleegd worden.

Pastoor Clement - Richard Coles

Daniel Clement woont samen met zijn moeder Audrey en de twee teckels Cosmo en Hilda in het dorpje Champton, waar hij inmiddels acht jaar pastoor is. De rust in het plaatsje wordt verstoord door een aantal moorden. De pastoor probeert niet alleen zijn gemeenschap bij elkaar te houden, maar ook een moordenaar te vinden.

Sydney Chambers - James Runcie

Een serie die zich afspeelt in de jaren ’50 in het dorpje Grantchester. Sidney Chambers, Anglicaans dominee en voormalig officier van de Scots Guards tijdens WOII, staat klaar voor iedereen die zijn hulp nodig heeft. Verder helpt hij zijn vriend, inspecteur Georgie Keating, met het oplossen van moordzaken.

Queen Elizabeth II - S.J. Bennett

In deze serie treedt de Britse koningin Elizabeth II (overleden op 8 september 2022) in de voetsporen van Miss Marple: ze wordt, naast haar koninklijke taken, detective. In een aantal residenties van het Britse hof lost ze, met een scherpe blik waarmee ze dingen ziet die anderen niet zien, een aantal moorden op.

De moordclub - Richard Osman

In een bejaardentehuis in het luxueuze seniorendorpje Coopers Chase vormen vier bewoners een wel heel bijzonder clubje. Want één keer per week, op donderdag, komen ze bij elkaar om onopgeloste moorden te bespreken en ook proberen op te lossen.

Sofia’s camping - Susanne Hanika

De oma van Sofia heeft haar een camping aan het idyllische Beierse Hirschgrund-meer nagelaten, maar eigenlijk wil ze daar snel vanaf. Die noodzaak wordt echter minder groot als ze kennismaakt met de charmante rechercheur Jonas Scheider, wanneer die een moord komt onderzoeken. Natuurlijk gaat Sofia hem daarbij helpen.


Met dit overzicht is, zoals gezegd, een eind gekomen aan deze detectivemaand. Maar niet getreurd, over ongeveer elf maanden staat september opnieuw in het teken van de detective.

Ken jij één of meer van deze series en zo ja, wat vond je ervan? Ben je eventueel van plan om aan een ervan te beginnen? We horen het graag van je. Oh ja, als je iets mist in de lijst mag je ons dat ook laten weten.



Reacties op: Listmania detectives 2020-2022

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Mario Giordano

Mario Giordano

Mario Giordano werd als zoon van Italiaanse immigranten geboren in München. Hij ...

Richard Osman

Richard Osman

Richard Osman is televisieproducent en de presentator van Pointless en andere po...

Valentina Morelli

Valentina Morelli

Valentina Morelli is de auteur van vele romans. Met de La dolce vita-serie legt ...

David Safier

David Safier

David Safier (1966) is een Duits scenarioschrijver en auteur. Hij volgde een opl...

Pierre Martin

Pierre Martin

Achter het pseudoniem Pierre Martin schuilt een succesvolle Duitse auteur, beken...

Helen Cox

Helen Cox

Helen Cox is een boekverslindende, fotograferende, filmgeobsedeerde romanschrijv...