Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De medische thriller

op 19 april 2019 door

Zeg niet zomaar thriller tegen een thriller, de ene is zeker de andere niet! Om het overzicht te behouden in dit grote genre wordt het onderverdeeld in subgenres. In deze serie artikelen belichten we telkens één ervan, we gaan dieper in op wat het genre inhoudt en gaan op zoek naar de grote namen en enkele onbekende parels. Wie weet ontdek jij zo wel je nieuwe lievelings-subgenre. Als eerste in de reeks is de medische thriller aan de beurt.

Wat houdt het genre in? 
De naam zegt het al natuurlijk. De medische thriller heeft alles te maken met de medische wereld waarin het verhaal zich afspeelt. Als we even op Wikipedia zoeken, vinden we het volgende: 

Een medische thriller is een subgenre van de thriller waarin meestal de forensische geneeskunde een grote rol speelt of waarbij het verhaal zich grotendeels afspeelt in een ziekenhuis. Het genre speelt in op de natuurlijke angst van veel mensen voor ziektes, ziekenhuizen en artsen. 

Karina en Evy besloten even in de wereld van dit interessante subgenre te duiken. Karina heeft een flinke voorraad in de kast, bij Evy is die iets kleiner...

Robin Cook 
Robin Brian Cook (New York, 1940) wordt gezien als de grondlegger van de medische thriller. Hij studeerde aan de medische faculteit van Columbia en Harvard. In 1971 startte hij met het schrijven van zijn eerste boek en rond 1981 besloot hij zich volledig toe te leggen op het schrijven. Een van zijn bekendste thrillers is Coma, zijn tweede boek. Er zit vijf jaar tussen het verschijnen van zijn eerste twee boeken. Hij geeft zelf aan dat hij na de teleurstellende verkoop van Year of the intern (vertaald als Intern) bestsellers is gaan besturen en de technieken die in die boeken gebruikt worden.

I studied how the reader was manipulated by the writer. I came up with a list of techniques that I wrote down on index cards. And I used every one of them in Coma.

Er zijn ondertussen al meer dan 400 miljoen exemplaren van de boeken van Cook verkocht. Het interessante is dat hij probeert om de lezer iets te leren over geneeskunde. Daarbij is zijn medische achtergrond natuurlijk een groot voordeel. 
In 2016 verscheen Donor, de voorlopig laatste Nederlandse vertaling van een Cook-thriller. Het is afwachten wanneer er een volgende vertaling verschijnt. 

Voor Karina waren het de boeken van Cook die haar enthousiasme voor dit genre een eerste boost gaven. Ook al schoot Cook met zowel Intern als Invasie echt ruim buiten doel, toch waren zijn andere boeken zo spannend dat iedere nieuwe titel zo op de leesstapel verscheen. Echte aanraders zijn de standalones Coma, Ademnood en Vergiftigd en de serie met pathologen Stapleton & Montgomery. 

Michael Palmer 
Als Cook de grondlegger is, kunnen we dan zeggen dat Michael Palmer (Springfield, 1942 - New York, 2013) een goede navolger was? Alhoewel ze in leeftijd niet veel verschillen, verscheen het eerste boek van Palmer toch tien jaar na de eerste Cook en zegt hij zelf geïnspireerd te zijn door het lezen van Coma. De overeenkomsten tussen Palmer en Cook eindigen nog niet, want beiden zijn afgestudeerd aan een medische universiteit. Extreme measures, in het Nederlands vertaald als Doodverklaard, is verfilmd met Hugh Grant, Sarah Jessica Parker en Gene Hackman in de hoofdrollen.

Ook de boeken van Palmer las Karina, maar wel lang geleden. Toch bleven zijn boeken voldoende hangen zodat zij nog altijd titels van hem aan haar boekenkast toevoegt als ze die tegenkomt. Doodverklaard is een echte aanrader.

Stephen Spruill 
Stephen Spruill is een Amerikaanse schrijver, die ook boeken heeft uitgebracht onder de naam Stephen Harriman. Hij heeft een doctoraat in de klinische psychologie, maar schrijven trok hem uiteindelijk toch meer. Hij dacht dat hij zo misschien wel een miljoen mensen kon bereiken en hun zorgen wegnemen voor een paar uur, waar hij als psycholoog eventueel maar een handvol mensen weer gelukkig had kunnen maken.

David Shobin 
Een van de auteurs wiens boeken in de kast van Karina te vinden zijn, is David Shobin. Twee van de veertien door hem uitgebrachte boeken staan in de boekenkast. En toch is dit een auteur waar verder niks over te vinden is. Geen informatie online, geen interviews, helemaal niks. Wie helpt ons om meer over deze auteur te weten te komen?

Eileen Dreyer 
Soms wanneer je op onderzoek uitgaat naar een auteur leer je verrassende dingen. Ook Eileen Dreyer wist het voor elkaar te krijgen om twee van haar medische thrillers in de boekenkast van Karina te laten belanden, maar verder wist ze eigenlijk niks van haar. Bij onderzoek naar deze auteur, onder andere op haar site, blijkt het te gaan om een auteur die in veel meer genres boeken uitgeeft dan alleen in het spannende genre. Vooral haar romantische boeken zijn goed zichtbaar, maar ze blijkt ook in ieder geval zes spannende, medische thrillers te hebben uitgegeven. Zien we hier de Karen Rose van de medische thrillers? Bij Karina staan de boeken nog ongelezen in de kast, in ieder geval de laatste tien jaar, maar ze wil graag weten of ze deze boeken toch maar eens bovenaan haar lijst moet gaan plaatsen

Pathologen in de hoofdrol 
Er zijn erg veel boeken met pathologen in de hoofdrol die niet vermeld worden in deze blog. Denk maar aan Sara Linton en Kay Scarpetta. Kennen jullie nog pathologen in de hoofdrol die jullie hart hebben gestolen?

Welke boeken staan er nu in de kast en wat is onze mening? 
Je raadt het nooit, maar in de kast van Evy staat maar één medische thriller: Evenwicht van Jacqueline Coppens. Het gaat over Marli die besluit iets aan haar overgewicht te gaan doen en een schokkende ontdekking doet in de dossiers van patiënten die een maagverkleining hebben ondergaan bij doker Van de Boom. Wat Evy hierover zegt: Ik ga hem echt heel snel lezen... *bloos*

db5cb906a7e8cd9067a797b2c8565045.jpg

Karina geeft hierboven al enkele tips over wat er bij haar in de kast te vinden is, maar er staat nog veel meer...

852865bb424490fb743888a399a600cd.jpg

Hebben jullie al wat medische thrillers gelezen en hebben jullie een favoriete auteur of boek? Vinden jullie ook dat medische thrillers inspelen op jullie angst voor dokters en ziekenhuizen? 

Groetjes,
Karina en Evy 



Reacties op: De medische thriller

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Robin Cook

Robin Cook

Robin Cook (1940) is een Amerikaanse thrillerauteur. Cook debuteerde in 1972 met...

Michael Palmer

Michael Palmer

Michael Palmer (1942-2013) was een Amerikaanse auteur van medische thriller...

Jacqueline Coppens

Jacqueline Coppens

Jacqueline Coppens begon al vroeg met schrijven. Op de basisschool legde ze een ...