Noorse fan van het Nederlandse voetbal en schaatsen schrijft misdaadroman

op 09 februari 2018 door

Noorwegens populairste blogger over misdaadliteratuur Geir Tangen ervoer de overstap van beoordelen naar beoordeeld worden als een nuttig, maar ook plezierig leertraject. De wetenschap dat de scheidslijn tussen tot een genie verheven worden of afgeslacht worden dun is, heeft hem tot een betere recensent, een betere auteur en een beter mens gemaakt, zo vertelt hij in de begeleidende brief die uitgeverij Overamstel meestuurde met het boek. 

Lees hier de brief

Na zeer enthousiaste reacties van onze thrillerclubleden op de FB-pagina van de uitgeverij, werden ons leesexemplaren beschikbaar gesteld, waarvoor uiteraard onze dank. 

De uitgever liet ons weten dat Het meesterwerk vele verwijzingen kent naar de Scandinavische misdaadliteratuur en uiteraard zorgde dat ervoor dat we elkaar gingen uitdagen om deze te ontdekken. Aangezien we jullie vooral willen aansporen om zelf ook op zoek te gaan, geven we geen tips, maar kunnen wel vertellen dat enthousiastelingen Elly en Chantal de meeste verwijzingen vonden. 

Maar is Het meesterwerk nou een echt meesterwerkje dat je moet lezen? Onze thrillerclubleden haalden de stoplichten uit de kast. Het stukje van Silvia vertelt waarover het boek gaat. 

f72a45d189d2b1f63aaf13d2a9b3073e.jpgSilvia: Van populairste crimeblogger van Noorwegen tot schrijver van een thriller. Het meesterwerk is het debuut van Geir Tangen. In het boek komt zijn ervaring als recensent van Scandinavische thrillers duidelijk naar voren. Journalist Viljar Ravn Gudmundsson was een gevierd man. Tot er buiten zijn schuld een grote fout wordt gemaakt. Sindsdien is hij een gebroken man die alles heeft verloren. Vier jaar later, in 2014, krijgt hij een geheimzinnige e-mail waarin een moord wordt aangekondigd. In overleg met een collega wordt besloten hier weinig aandacht aan te besteden. Het bericht wordt doorgestuurd naar de politie. Als een dag later ook daadwerkelijk een misdaad wordt gepleegd wordt de melding opgepikt door inspecteur Lotte Skeisvoll. Terwijl Gudmundsson wordt ondervraagd als verdachte ontvangt hij de volgende aankondiging. En ook deze blijkt nog niet de laatste te zijn. Kiest de moordenaar zijn slachtoffers willekeurig? Heeft het verleden van Viljar er iets mee te maken of zijn er andere beweegredenen dat de moordenaar deze slachtoffers kiest? De aanwijzingen die in de e-mailberichten worden achtergelaten zijn muzieknoten die leiden naar een symfonie. Het is aan Lotte en Viljar om te zorgen dat het Magnus Opus van de moordenaar niet tot uitvoering kan worden gebracht. Een spannend debuut waarin de personages goed worden uitgediept. Het maakt nieuwsgierig naar een toekomstige samenwerking tussen Lotte en Viljar.

f72a45d189d2b1f63aaf13d2a9b3073e.jpg

Evy: Wat een lekkere thriller! Alle ingrediënten zijn aanwezig: een goed voorbereide moordenaar, een journalist op zijn retour, een vrouwelijke rechercheur die van aanpakken weet en een goed plot! Ik heb echt genoten tijdens het lezen. Een vlotte schrijfstijl die nergens geforceerd aanvoelt zorgt ervoor dat je graag blijft doorlezen. De perspectiefwisselingen zijn de keuze van een auteur. Voor mij hoeft dat nooit zo, maar het maakt je als lezer wel extra nieuwsgierig. Er wordt steeds meer bekend over het verleden van de hoofdpersonages en ook dit prikkelt enorm om toch maar zo snel mogelijk bij het einde te komen! Voor je bij het einde bent, staan je als lezer wel nog enkele verrassingen te wachten... Er zaten verwijzingen in het boek naar andere Scandinavische thrillers, maar ik moet eerlijk bekennen dat die volledig aan mij zijn voorbijgegaan. Tijdens het lezen zat ik zo in het boek en bij het verhaal dat ik er gewoon niet op gelet heb. Ik ben wel benieuwd of de andere lezers de verwijzingen wél vinden! Kortom: lezen dit boek! Ik kijk in ieder geval al uit naar de volgende!

f72a45d189d2b1f63aaf13d2a9b3073e.jpg

Chantal: Wat een geraffineerd debuut. Het is vlot en spannend geschreven. Op driekwart van het verhaal is er een enorme, onverwachte twist. Dit gebeurt in het laatste gedeelte van het boek nog een keer. Echt een geweldig boek. Er worden verschillende moorden gepleegd en journalist Viljar Ravn Gudmundsson krijgt hiervan een vooraankondiging per mail. Eerst neemt hij het niet serieus, maar als de vrouw de volgende dag daadwerkelijk vermoord blijkt te zijn, neemt hij het wel serieus. Erg veel meer kan ik niet vertellen, want dan geef ik te veel weg van het verhaal. Het is veel leuker om het zelf uit te pluizen. Daarnaast verweeft de schrijver verschillende andere Scandinavische thrillers door het verhaal. Het is heel leuk om te kijken of je ze allemaal kunt vinden. Ik heb dit boek met heel veel plezier gelezen. 

f72a45d189d2b1f63aaf13d2a9b3073e.jpg

Greet: De auteur neemt ons afwisselend mee naar 2010 en 2014. Wisselen van tijd, locatie of perspectief, het zorgt sowieso voor een bepaalde vorm van spanning, ik hou daar enorm van. Het verhaal is schitterend opgebouwd, je vraagt je heel de tijd af wat er in 2010 toch gebeurd kan zijn, waardoor journalist Viljar nog maar een schim van zichzelf is. De personages zijn goed uitgewerkt, zowel de journalisten als de politiemensen. En dan is er de dader waar heel het boek door jacht op wordt gemaakt, de auteur gunt ons regelmatig een kijkje in zijn hoofd. De lezer weet daardoor dat de moordenaar een meesterwerk wil realiseren, hij ziet zichzelf als de maestro die een muziekstuk tot in de perfectie moet uitvoeren, valse noten kan hij niet gebruiken. Conclusie: Bijzonder vlot leesbaar boek, goed opgebouwde plot, bevredigend einde, dit smaakt naar meer!

f72a45d189d2b1f63aaf13d2a9b3073e.jpg

Joyce: Door de loftuitingen en berichten over het succes van Het meesterwerk begon ik vol enthousiasme te lezen. Aangezien de verwachtingen hoog waren viel het boek me in het begin een beetje tegen. Het verhaal draaide een beetje rond, ook al was de eerste moord al gepleegd. Het leek wel of Geir Tangen nog een beetje moest zoeken naar het juiste pad vooruit. De auteur heeft echter het beste voor het laatst bewaard en een geweldig slotakkoord geschreven. In een prachtig melodieus ritme weet hij verrassing op verrassing te stapelen. Met recht heeft het boek de titel Het meesterwerk gekregen. Qua originaliteit absoluut vijf sterren. Bekende Scandinavische thrillers in de hoofdrol, wat wil je als thrillerfan nog meer? Echter door het enigszins twijfelende begin en de vermoedelijke dader die het bleek te zijn, kom ik uit op vier sterren. 

f72a45d189d2b1f63aaf13d2a9b3073e.jpgElly: Journalist Viljar ontvangt een e-mail waarin de schrijver aangeeft dat hij/zij als beul op gaat treden tegen mensen die de dood verdienen. Dit geeft al meteen aan dat we met een moordenaar te maken krijgen die voor eigen rechter gaat spelen. Als lezer krijg je inzicht in de gedachten van de moordenaar, zonder dat je weet om wie het gaat. Hij/zij is rationeel maar ook totaal gestoord en zonder gewetensbezwaren. We hinken op twee benen, de slachtoffers/daders zijn voorheen door vormfouten of anderszins aan straf ontkomen. Daardoor krijgen we als lezer te maken met een dubbel gevoel. Er mag gerechtigheid komen, maar moorden gaat te ver. Conclusie: Een geweldig debuut! 

f72a45d189d2b1f63aaf13d2a9b3073e.jpg

Kees: Een debuut van een voor mij nog onbekende auteur. Dat is Het meesterwerk van  Geir Tangen. Vanaf het begin is het intrigerend, want het maakt dan al nieuwsgierig. Hierdoor zit je, zonder dat er al sprake van spanning is, in feite al meteen in het verhaal. Aanvankelijk is het even lastig om iedereen in de juiste context te plaatsen, maar naarmate het verhaal vordert levert dat geen enkel probleem meer op. Het verhaal, dat over het algemeen gemakkelijk leesbaar is, kent diverse plotwendingen, waardoor je voor onverwachte verrassingen komt te staan. Dat zorgt voor een spanningsboog. Door de vele beeldende beschrijvingen, en ook door de namen van bekende auteurs in het verhaal te verwerken, komt het realistisch over. Het plot is subtiel en goed uitgewerkt, vooral naarmate de ontknoping nadert. Hoewel ik het verhaal wat kleine clichés vond hebben, is het wel degelijk origineel. Na het lezen dacht ik, en later kwam ik erachter dat het inderdaad zo is, dat Lotte een prime seriepersonage kan zijn. Al met al is dit debuut me prima bevallen en kijk ik uit naar het vervolg.

f72a45d189d2b1f63aaf13d2a9b3073e.jpg

Karina: Met de begeleidende brief van Geir Tangen werd mijn nieuwsgierigheid direct gewekt naar het boek dat klaarstond op mijn e-reader. Met het wisselen in tijd en van vertelperspectief weet Tangen mij te boeien en nieuwsgierig te maken naar wat hij allemaal voor me in petto heeft. Met een goede spanningsboog, die wel wat laat omhoog gaat, wordt het muziekstuk van de moordenaar gecomponeerd. En dat met slechts een journalist op zijn retour en een jonge, vrouwelijke rechercheur die moeten voorkomen dat de muziek tot een climax komt. De verwijzingen naar de Scandinavische auteurs zijn een leuke touch binnen het verhaal. Mede doordat de uiteindelijke dader voor mij iets te snel duidelijk werd haalt Het meesterwerk net de 5 sterren niet, maar de uitgedeelde 4 sterren zijn meer dan verdiend!

f72a45d189d2b1f63aaf13d2a9b3073e.jpg

Fany: Dit debuut heeft me vanaf de eerste zin meegenomen. Het fijne aan dit verhaal is de zorgvuldige uitwerking van de karakters en de verschillende verhaallijnen die uiteindelijk samenhangen. Wat en hoe blijft lang een mysterie en het verhaal is goed opgebouwd. De lezer gaat op zoek naar wie het 'meesterwerk' creëerde. Het verhaal bouwt rustig op naar een finale, maar is nooit traag. De vaart blijft erin zitten en de auteur maakt gebruik van andere Scandinavische thrillerauteurs om zijn verhaal rond te spinnen. Een erg goed debuut. De dader was snel duidelijk, maar het verhaal zit erg slim in elkaar. In het begin krijg je 'mysterieuze' informatie die verder in het verhaal helemaal duidelijk wordt. Naast het thrillerelement zijn er ook andere interessante thema’s die ook aan bod komen buiten de moorden. 4 sterren, geen 5 omdat ik de dader vrij snel wist.

f72a45d189d2b1f63aaf13d2a9b3073e.jpgGertHet Meesterwerk is wat mij betreft een boek dat zijn naam volledig eer aan doet. Vanaf pagina 1 weet Geir Tangen de lezer te betrekken in het verhaal, dat door verschillende verhaallijnen van de eerste tot de laatste pagina blijft boeien. Het einde van het verhaal zag ik absoluut niet aankomen, het zal me nog wel even bijblijven. Het meest onder de indruk ben ik van de uitwerking van de verschillende personages. Als lezer voel je met ze mee. Met name Lotte en Viljar zijn figuren naar mijn hart: ze hebben beiden een heerlijk eigenwijs karakter, dat er voor zorgt dat er heel veel extra jus in het verhaal wordt gestopt. Vooral ook omdat er van tijd tot tijd een vleugje (cynische) humor in het verhaal wordt verweven. Kleine negatieve noot: de verwijzingen naar andere thrillers zijn leuk voor de liefhebbers van puzzelen en speuren, voor mij heeft het echter geen toegevoegde waarde. Kortom: ik ben onder de indruk van dit debuut en ik kan alleen maar hopen dat Geir Tangen zijn verteltalent op dezelfde manier weet te gebruiken in toekomstige thrillers. 

Zoals jullie kunnen lezen, gaan voor deze misdaadroman alle stoplichten op groen. Heb jij hem al gelezen? Hoeveel verwijzingen naar Scandinavische auteurs heb jij gevonden? Laat het ons gerust weten! 

Vanzelfsprekend willen we jullie een handje helpen met het behalen van de Reading challenge 2018. Met Het meesterwerk kun je onderstaande categorieën afvinken:

  • # 6 Lees het eerste deel van een serie (Geir Tangen heeft ons laten weten dat dit het eerste deel van een trilogie is)
  • #16 Lees een boek dat in 2018 is verschenen
  • #23 Lees een boek dat een verhaal is in een verhaal
  • #39 Lees een boek waarin muziek een rol speelt
  • #45 Lees een boek dat zich afspeelt in meerdere tijden
  • #48 Lees een boek van een auteur die een pseudoniem gebruikt (ook al gebruikt de auteur van het boek geen pseudoniem, toch vind je in het boek wel degelijk een goede reden om deze categorie af te vinken).

Blog geschreven door KarinaReacties op: Noorse fan van het Nederlandse voetbal en schaatsen schrijft misdaadroman

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Geir Tangen

Geir Tangen

Geir Tangen is met meer dan 170.000 lezers de populairste crimeblogger van Noorw...

Gesponsorde boeken