Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Kennismaking met Rizzoli & Isles (De chirurg)

op 25 juni 2017 door

Tess Gerritsen bedacht de seriepersonages Rizzoli & Isles. Na de leuke voorstelling van de personages door Elly was het de beurt aan een aantal anderen van het We Love Crime team. Greet, Karina, Elly, Joyce,Kees en Fany lazen deel 1 van deze serie. Nu was het aan ons om te kijken of wij na De chirurg te lezen benieuwd waren naar het vervolg van deze reeks.

's Nachts dringt hij hun huizen binnen. Hij sluipt door de slaapkamers waar vrouwen liggen, nog onwetend van de verschrikkingen die hen boven het hoofd hangen. De precisie waarmee de moordenaar te werk gaat, duidt erop dat hij gestoord is. De kranten geven hem al snel de onheilspellende bijnaam De Chirurg. De enige aanwijzing waarover de politie beschikt, is een andere chirurg, die het slachtoffer werd van een vrijwel identieke misdaad. Deze vrouw, Catherine Cordell, wist de aanrander neer te schieten, maar hij ontkwam...  Catherine is bang, maar weet dat goed te verbergen totdat blijkt dat de moordenaar alle details van haar beproeving kent. Met elke moord daagt hij haar uit, komt hij dichterbij... De rechercheur die met de zaak belast is, probeert haar zo goed mogelijk te beschermen. Hij moet het echter afleggen tegen deze meedogenloze jager die de geheime angsten van vrouwen kent en ervan geniet ze aan te wakkeren....

Tijdens een gezellige groepsbijeenkomst was er een grappige verspreking die we je zeker niet willen onthouden. Als je ooit de namen van de personages vergeet denk dan aan Risotto & Ice en je gaat voor eeuwig weten dat de juiste namen Rizzoli & Isles zijn. 

6b795b3bea756d0de2cd9388bba2310e.jpg

Greet: Maura Isles komt in De chirurg nog helemaal niet voor en dus kunnen we ons volledig op Jane Rizzolli concentreren. En wat blijkt? De verschillen met de Jane uit de tv-serie hadden niet groter kunnen zijn. Ze blijkt enorm klein te zijn en niet bepaald aantrekkelijk. Ze is ook niet bijzonder sympathiek. Ze voelt zich ondergewaardeerd door collega's en familie en doet daar heel chagrijnig over. Ze heeft het gevoel dat ze als vrouw niet meetelt. Ze komt arrogant over, vindt dat zij als de enige de zaak kan oplossen. Kortom, Jane is niet bepaald een personage dat ik in mijn armen sluit. Op het eind van het boek komt ze nog even de show stelen en merk je dat deze doorzetter met scherp brein zich toch tot een interessant personage zou kunnen ontwikkelen. Gedurende het grootste deel van het boek had ik echter niet het idee dat Jane een hele serie kan dragen. Omdat ik ook van het boek niet bijzonder onder de indruk was, krijgt Jane Rizolli op basis van De chirurg een neen van mij. 

c5d3c68bc45b96529bfb1fa12d3881a8.jpg

Elly: In het eerste deel van de serie De chirurg over de personages, Rizzoli & Isles, maken we alleen kennis met Rizzoli. Ze is een pittige tante die zich staande moet houden tussen de mannelijke rechercheurs. Ze is eigenwijs en gaat met gemak in haar ééntje een onveilig gebouw in. Ze wordt door Tess Gerritsen neergezet als iets nieuws, voorheen waren er nauwelijks vrouwelijke rechercheurs en dan .......is er Rizzoli. Ze werkt twee keer zo hard als ieder ander en weet:  "Als ik een fout maak sta ik zo weer onderaan de ladder". Ze gaat ervoor en boekt succes.

c5d3c68bc45b96529bfb1fa12d3881a8.jpg
Kees: De chirurg was het eerste boek dat ik van de personages Rizzoli & Isles las, hoewel Isles eigenlijk nog niet van de partij was. Gelukkig had ik nog geen andere boeken uit deze serie gelezen en heb ik de televisieserie ook nooit bekeken. Ik ging de kennismaking dus onbevangen aan. Hoewel het vooral een kennismaking met Thomas Moore lijkt te zijn, komt Jane Rizzoli voldoende aan bod om een indruk van haar te krijgen. En wat mij betreft is die indruk positief. Rizzoli is een eigenzinnige rechercheur die haar eigen gang gaat, ze is gedreven om de misdaad te bestrijden en dat ze daardoor soms tegen de regels in gaat, neemt ze voor lief. Ze wil zich bewijzen en dat komt misschien wel omdat ze enigszins een minderwaardigheidscomplex heeft. Ze vindt namelijk dat ze niet helemaal voor vol wordt aangezien. Vroeger niet en nu nog steeds niet. Ze is er stellig van overtuigd dat ze genegeerd wordt...Omdat ze  een vrouw is... Aan dat gevoel komt na de ontknoping een eind. Ze lijkt aan zelfvertrouwen gewonnen te hebben en toont karakter. Dat spreekt me aan en ik denk dat ze in de vervolgboeken als personage alleen maar zal groeien. Ik ben erg benieuwd naar haar samenwerking met Maura Isles, dus zal De chirurg zeker niet het laatste boek met Rizzoli zijn dat ik lees.
c5d3c68bc45b96529bfb1fa12d3881a8.jpgFany: Ik las heel vroeger alle boeken van Tess Gerritsen. Ook de reeks van Rizzoli & Isles heb ik in het verleden verslonden. Nu voor We Love Crime las ik De chirurg opnieuw. Na vele jaren gelezen te hebben en ettelijke thrillers ontdekt te hebben ben ik toch wel kritischer geworden.. Ik zag de tv-serie ook al maar ik vergelijk woord en beeld gelukkig nooit met elkaar want beiden zijn totaal anders. De chirurg laat me Rizzoli en Isles ontmoeten. Twee harde tantes met pit en hoewel bij Jane verstopt ook gevoel. In het boek leren we vooral Rizzoli beter kennen. Ze is de stoere maar ook onzekere politieagente. Thomas Moore, haar nieuwe partner, wordt ook voorgesteld in dit deel. Het wow-gevoel van vroeger had ik niet meer maar toch ben ik nieuwsgierig naar de verdere avonturen van dit tweetal. Het  lijkt mij boeiend om te ontdekken hoe deze “powervrouwen” hun karakters zich verder ontwikkelen in de volgende delen.  

6b795b3bea756d0de2cd9388bba2310e.jpg

Karina: Ik las al veel eerder over Rizzoli & Isles en realiseerde me nu ik het herlas pas dat Maura Isles in De Chirurg nog helemaal niet meedeed. Rizzoli komt nu niet bepaald over als een aangename vrouw; ze is klein, onbenaderbaar, bazig en ervaart alles wat er om haar heen gebeurt als een persoonlijke aanval. Het is lastig om nu nog een eigen beeld te vormen over Rizzoli door de televisieserie, maar juist na het herlezen kwam ik tot de conclusie dat de gecaste persoon qua uiterlijk helemaal niet past in vergelijking met het boek. Bijzonder is dat ik een enorme fan van dr serie ben. Toch zou ik op basis van het personage Jane Rizzoli nu niet meer kiezen om de overige boeken te gaan lezen. Zo zie je maar dat het personage niet altijd het belangrijkste is om een vervolg ter handen te nemen.

c5d3c68bc45b96529bfb1fa12d3881a8.jpg

Joyce: Mijn kennismaking met Rizzoli & Isles was al lang geleden, zie ook mijn eerdere blog op We love Crime over mijn favoriete thriller, De chirurg. Alle boeken rond dit duo heb ik gelezen. In De chirurg, is er nog maar een heel beperkte rol voor Maura Isles. Jane Rizzoli wordt voornamelijk bijgestaan door rechercheur Thomas Moore. Jane Rizzoli & Maura Isles zijn twee heel verschillende dames en zeker lijken zeer zeker niet op de karakters in de televisieserie. Jane Rizzoli is een kleine vrouw met een vierkante kin zoals De chirurg  op bladzijde 10 beschrijft. Ze komt uit een Italiaanse familie en de familiebanden zijn heel sterk. Ze is een doortastende vrouw, weet van geen opgeven en dat maakt haar een heel prettige speurder om over te lezen. Met Jane in de buurt is het nooit saai en zeker in combinatie met Maura Isles wordt het interessant. Maura is zo`n beetje Jane`s tegenpool: single, gestudeerd en geen familie om zich heen. Samen zijn ze een geweldig team en lossen ze ingewikkelde zaken op. Het is erg fijn om de boeken van Tess Gerritsen te lezen met deze 'oude bekenden' in de hoofdrol. Ze weten me nog steeds iedere keer te verrassen. 

Nu zijn we natuurlijk benieuwd wat jij over dit boek denkt. Heb jij, zoals een aantal van ons, ook het gevoel dat het boek en de serie niet overeenkomen met elkaar? Is De chrirurg  een aanrader  ? Laat het ons zeker weten. We gaan je reacties met veel plezier lezen. Misschien kunnen we elkaar inspireren om nog meer te gaan lezen?

Groetjes,
Fany en co 



Reacties op: Kennismaking met Rizzoli & Isles (De chirurg)

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Tess Gerritsen

Tess Gerritsen

Tess Gerritsen (1953) is een Chinees-Amerikaanse thrillerschrijfster. Ze is van ...