Joona Linna - Lars Kepler

op 02 november 2018 door

Onze rubriek 'Seriepersonages' gaat gestaag door, maar deze maand pakken we het grondig aan. We storten ons volledig op Joona Linna, het personage gecreëerd door het Zweedse duo Lars Kepler. Zes boeken verschenen er de voorbije jaren, nummer zeven komt er midden november aan. Tijd dus om de boeken te (her)lezen en duimpjesverslagen op de wereld los te laten. Hou jullie vast aan de takken van de bomen, want in november waait er een stevige Zweedse (Kepler)wind! 

De auteurs 
Lars Kepler is het pseudoniem voor het Zweedse echtpaar Alexander Ahndoril en Alexandra Coelho Ahndoril. Ze wonen in Stockholm en hebben samen drie dochters. Het was de bedoeling om de identiteit van de mensen achter het pseudoniem verborgen te houden, maar dat is mislukt. De naam Lars Kepler is de samensmelting van 'Stieg Larsson' en 'Johannes Kepler', een Duitse wetenschapper. 

Beiden waren al druk aan het schrijven toen ze besloten om het samen ook te proberen. Alexander had al negen romans geschreven, Alexandra drie historische romans. In 2009 debuteerden ze met Hypnose.

Seriepersonage Joona Linna 
Wie is Joona Linna? Dat is een vraag die in de eerste vier boeken van de serie blijft nazinderen. Als lezer leer je hem maar mondjesmaat kennen en dat leidt tot een bepaalde 'honger' om meer te weten te komen. Wat is zijn verhaal? Wat gaat er schuil achter zijn zwijgzaamheid? Waarom houdt hij iedereen op een bepaalde afstand? 

Er zijn kenmerken die al vroeg aan bod komen, waardoor je je als lezer toch een bepaald beeld vormt. Joona heeft de Finse nationaliteit, maar woont al jaren in Zweden. Toch kan je aan zijn uitspraak van het Zweeds heel goed horen dat hij afkomstig is uit Finland. Zijn grijze ogen zijn zeer opvallend. Ze worden vaak aangehaald, met name wanneer een nieuw personage Joona ontmoet en dat het eerste is wat opvalt. 

Waar de ene lezer dol zal zijn op het onbuigzame karakter van Joona Linna, zal het voor de andere een struikelblok zijn. Deze laatste zal hem eerder als eigenwijs en verwaand bestempelen. De waarheid ligt, zoals gewoonlijk, ergens in het midden. Niemand zal echter ontkennen dat Joona Linna door middel van zijn eigenwijsheid erg doelgericht te werk gaat. Als hij een misdaad wil oplossen, bekijkt hij de zaak van alle kanten en stopt niet voor hij de onderste steen boven heeft. Onderweg strijkt hij jammer genoeg heel wat mensen tegen de haren in, waardoor hij niet het populairste lid van de recherche is. 

De boeken 
Sinds 2010 verscheen bijna elk jaar een vertaling van de Kepler-boeken. Hypnose, het eerste boek in de reeks, werd zelfs verfilmd. Momenteel is het uitkijken naar Lazarus, het zevende boek met Joona Linna. 

  1. Hypnose
  2. Contract
  3. Getuige
  4. Slaap
  5. Stalker
  6. Jager
  7. Lazarus

De Kepler-plannen  
De Thriller Club (her)las de voorbije maanden alle reeds verschenen delen in de reeks, goed voor zes duimpjesverslagen de komende weken. Het spiksplinternieuwe boek Lazarus lezen we zo snel mogelijk na verschijnen, een verslag daarover volgt in de tweede helft van de maand. En omdat we niet genoeg van Kepler kunnen krijgen, kozen we Hypnose voor een nieuwe aflevering in onze rubriek 'Boek versus film' en besteden we aandacht aan Playground, het boek dat niet tot de Joona Linna-serie behoort. 

Zweedse maand!
Zoveel Kepler-geweld, dat begon serieus naar een Zweedse maand te ruiken! En dus hebben we deze maand twee speciale Zweedse afleveringen van de rubriek 'Wat is er gebeurd met?'. Een van onze gidsen neemt jullie voor een volgende Crimetour mee naar Zweden en ook voor de rubriek '1 land, 10 auteurs' trekken we naar het hoge Noorden. 

Wat denken jullie ervan? Fan van Kepler en onze Zweedse plannen? 

Wij komen in elk geval morgen bij jullie terug voor het eerste van onze duimpjesverslagen, tot dan!

Groetjes, 
Evy namens de Thriller Club Reacties op: Joona Linna - Lars Kepler

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Lars Kepler

Lars Kepler

Achter het pseudoniem Lars Kepler schuilt het Zweedse schrijversechtpaar Alexandra Coelho (Helsingborg, 1966) en Alexander Ahndoril (Upplands Väsby, 1967). Met hun thrillerdebuut&n...