Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Series & trilogieën uit Vlaanderen

op 21 februari 2021 door

Het is weer zover! De Nederlandse Thriller Tiendaagse is van start gegaan! De artikelen, interviews en listmania’s vliegen ons om de oren en de Nederlandse en Vlaamse auteurs en hun boeken staan volop in het zonnetje. Het Thriller Café kan natuurlijk niet achterblijven en presenteert daarom vandaag en morgen een beknopt overzicht van series en trilogieën, starten doen we met Vlaanderen. We helpen je graag met het vullen van je boekenplanken!

Wat kan je lezen als ...

... je houdt van een rustig misdaadverhaal?
Jo Claes - serie met Thomas Berg

... je houdt van thrillers waar je doorheen vliegt?
Sterre Carron - serie met Rani Diaz

... je echt lang zoet wilt zijn?
Pieter Aspe - serie met Guido Vesavel
Luc Deflo - serie met Dirk Deleu

... je een van de populairste Vlaamse series wilt lezen?
Toni Coppers - serie met Liese Meerhout

... je wilt lezen over een psycholoog als seriepersonage?
Anja Feliers - serie met Kathleen Verlinden

... je iets wilt lezen van een prijswinnende veelschrijver?
Bavo Dhooge - serie met Pat Somers

... je houdt van actie?
Jan Van Der Cruysse - trilogie Bling Bling

... je wilt lezen over een zwarte huurmoordenares?
Philip le Bon - trilogie De mooie moorden

... je zin hebt in een tripje naar Portugal?
Hilde Vandermeeren & Walter Damen - serie met Kirsten Hartogs

... je ervan houdt om de personages goed te kennen?
Toni Coppers - serie met Alex Berg

... je zin hebt in grof, seksistisch en absurd?
Herman Brusselmans - serie met Inspecteur Zeik

... je nieuwsgierig bent naar de man die wel op de boekenbeurs lijkt te wonen?
Ludo Geluykens - serie met Bruno Somers en Paul de Winter 

... je iets wilt lezen van een Gouden Strop-winnaar?
Bob Mendes - trilogie Kracht

... je boeken wilt lezen die op een tv-serie gebaseerd zijn?
Tille Vincent - serie met Hannah Maes

Welke serie raden de kroegbazen aan wanneer je aan je eerste Vlaamse serie wilt beginnen?

Greet: Ik las al heel wat titels uit de langlopende series van Toni Coppers en Sterre Carron, maar ik ga hier toch voor een trilogie. Hilde Vandermeeren is de auteur die me in 2013 deed beseffen dat er in Vlaanderen meer bestaat dan Pieter Aspe. Met andere woorden, ik was meteen fan van haar werk, allemaal standalones. Tot ze een samenwerking aanging met Walter Damen, een bekend Vlaams strafpleiter, hetgeen resulteerde in drie boeken met advocate Kirsten Hartogs in de hoofdrol. De twee eerste boeken spelen zich af in Portugal, het laatste in België. Bijzonder fijne schrijfstijl, goed uitgewerkte karakters en een goede plot, dat hebben alle boeken met elkaar gemeen. Echt vlotte thrillers.

Jeanet: Ik raad Bling Bling aan van Jan Van der Cruijsse , deze trilogie is spannend, heeft meerdere verhaallijnen en het speelt zich in meerdere landen af. Er is zoveel actie dat het boek neerleggen geen optie is, ook moet je je koppie er wel bij houden, het is niet een trilogie die je “even” leest. Maar dat vind ik op zijn tijd erg prettig en het zijn ook geen dunne boekjes. Dus als jij hier ook van houdt, zeker gaan lezen.

Kees: Dit is voor mij een hele lastige, want zo heel veel boeken van Vlaamse auteurs heb ik niet gelezen en dan al helemaal niet uit een serie. Ik zou wat kunnen zeggen over Liese Meerhout van Toni Coppers, maar ja, dat is eigenlijk maar één boek geweest. Datzelfde geldt voor de serie met Kathleen Verlinden van Anja Feliers, ook daarvan heb ik maar één boek gelezen. Van een andere VL auteur heb ik ook een deel over een seriepersonage gelezen, maar daar kan en mag ik niets over kwijt. Omdat ik dus maar mondjesmaat wat gelezen heb, kan ik niet echt iets aanraden. Daarvoor ben ik wat de Vlaamse series betreft te veel leek.

Kitty: Tja, een serie aanraden... Nu zak ik door de mand. Ik heb een gruwelijke achterstand op dit gebied. Het schaamrood staat mij op de wangen. Gelukkig hebben de andere kroegbazen wel tips kunnen geven.

Welke serie gaan de kroegbazen van het Thriller Café zelf nog een keertje lezen?

Greet: Hier moet ik echt de misdaadverhalen van Jo Claes noemen, die zich allemaal in Leuven afspelen. Zijn seriepersonage Thomas Berg spreekt me erg aan, want hij is zo anders dan de meeste andere inspecteurs. Hij is 41 bij het begin van de serie, hij is single, houdt van rust, klassieke muziek en espresso’s. Hij heeft niet eens een auto en brengt zijn vrije tijd graag kokend door. Ik las ooit al een keer twee boeken uit de serie (het zevende en later het eerste deel) en ben sindsdien van plan om de rest ook te lezen. Binnenkort verschijnt het vijftiende boek in de reeks (en ja, dat zal naast de veertien andere in de kast komen te staan). Veel boeken, makkelijk wordt het dus niet en daarom heb ik van dit project een van mijn persoonlijke challenges van 2021 gemaakt. 

Jeanet: De serie die ik zelf nog graag een keer wil lezen is van Sterre Carron, deze moet erg goed zijn en dus ben ik er ook erg benieuwd naar. Ik wil dan graag met het eerste deel beginnen, er zijn inmiddels al 15 delen van Rani Diaz en het grappige is dat deze eigenlijk het tegenovergestelde zijn dan wat ik eerder aanraadde. Deze boeken zijn namelijk niet dik en schijnen erg vlot te lezen.

KeesOmdat ik één deel uit de Liese Meerhout-serie van Toni Coppers heb gelezen, een personage dat me eigenlijk wel beviel, wil ik van die reeks nog wel veel meer boeken lezen, liefst allemaal en dan ook nog eens bij voorkeur op volgorde van verschijnen. Een serie waar ik op zich ook wel aan zou willen beginnen, is die van Thomas Berg uit de boeken van Jo Claes. Ik heb nog niets van hem gelezen, maar ze lijken me wel wat.

Kitty: Ik heb meerdere series op mijn verlanglijstje staan, waaronder de series die de andere kroegbazen al genoemd hebben. Maar ook de twee boeken van Belinda Aebi met Kaya De Regge in de hoofdrol wil ik graag lezen. Kaya is namelijk profiler en dat spreekt mij altijd erg aan. Ze heeft haar opleiding bij de FBI gevolgd, dus mijn verwachtingen zijn hooggespannen. De reserveringen bij de bibliotheek zijn al gemaakt!

Ben je op zoek naar nog meer inspiratie, neem dan hier een kijkje!

Welke Vlaamse thrillerserie komt er zeker weten op je boekenplank en wil je zo snel mogelijk lezen? Vertel!

Met een leesgroet van de kroegbazen van het Thriller CaféReacties op: Series & trilogieën uit Vlaanderen

Meer informatie

Over

Jo Claes

Jo Claes

Jo Claes (1955) is een Vlaamse auteur, en daarnaast leraar Engels en Nederlands....

Sterre Carron

Sterre Carron

Sterre Carron (1957) is woonachtig in België waar zij tropische geneeskunde aan ...

Hilde Vandermeeren

Hilde Vandermeeren

Hilde Vandermeeren (°1970) studeerde psychologie. Ze schreef 45 kinder- en jeugd...

Jan Van Der Cruysse

Jan Van Der Cruysse

Vlaamse thriller-auteur.

Toni Coppers

Toni Coppers

Schrijver van misdaadromans. De 'Liese Meerhout serie' wordt momenteel verfilmd ...

Belinda Aebi

Belinda Aebi

Belinda Aebi (1959) werkte 26 jaar als manager van de juwelenafdeling bij de fir...