Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Slaap - Lars Kepler

op 10 november 2018 door

We vertelden het al, november is Zweedse maand bij de Thriller Club. De eerste helft van de maand zijn de ogen vooral gericht op het schrijversduo Lars Kepler en de boeken met inspecteur Joona Linna. Het vierde deel in de serie, Slaap, is vandaag aan de beurt in onze reeks duimpjesverslagen. De dames van de Thriller Club hebben het boek gelezen.

Joona Linna wordt in Slaap geconfronteerd met zijn oudste vijand, de seriemoordenaar Jurek Walter. De man voor wie Linna alles wat hij liefhad moest achterlaten. Walter slijt zijn dagen in een psychiatrische inrichting, waar hij al jaren in volledig isolement leeft. Maar als op een koude winteravond een van zijn laatste slachtoffers levend wordt gevonden, verandert de situatie volledig. Waar heeft deze doodgewaande jonge man de afgelopen dertien jaar doorgebracht? De onverwachte getuigenis van de man zorgt ervoor dat de zaak opnieuw geopend wordt. De tijd dringt, levens kunnen worden gered. Maar iemand moet het vertrouwen van de seriemoordenaar zien te winnen.

En wat vinden we van Slaap

cca6da19e78e4398af8a8abbbcf38ff6.jpgJoyce: Direct na het uitkomen van Slaap las ik het al en ik heb het boek nu nog een keer geluisterd als opfriscursus. Wederom geef ik vijf sterren, het verhaal is bloedstollend en bij vlagen angstaanjagend met Jurek Walter in de hoofdrol. Weer duiken er verrassende feiten rond Joona Linna en Jurek Walter op. Het blijft maar doorgaan en dat maakt de serie zo goed. Zó ontzettend sterk hoe het Lars Kepler-duo Saga Bauer tegenover hem neerzet, ondanks de wijze les "luister altijd naar Joona Linna, hij kent hem" weet de loop van het verhaal me keer op keer te verbazen. De afwisseling en de vaart in het verhaal zijn groot en meeslepend. Van de ontdekking van de verdwenen jongen tot de gebeurtenissen in het persoonlijke leven van Joona Linna. De Keplers zijn zo sterk in het neerzetten van het gevoel in Slaap, je voelt daadwerkelijk het sadisme van de arts, de angst van velen en de intense haat. Het voelt alsof je tijdens het lezen van Slaap in een achtbaan zit en dat voelt zo heerlijk! Het is een zo complete, steengoede thriller, die zelfs de actualiteit bevat die maakt dat het verhaal zich vandaag zou kunnen afspelen.

cca6da19e78e4398af8a8abbbcf38ff6.jpgChantal: Het verhaal wordt langzaam opgebouwd, waarmee ook de spanning opgebouwd wordt. Af en toe zitten er wel wat voorspelbare elementen in of is een personage wel heel naïef. Dit is voor de verhaallijn nodig. Maar doordat het zo spannend is, lees je hier snel overheen. Het verhaal is heel erg goed opgebouwd en wordt vanuit verschillend perspectief aan de lezer onthuld. En wat een cliffhanger heeft dit verhaal. Hoe gaat het nu verder met Joona Linna? Ik wil meteen door naar het volgende boek. Is dit ook weer zo spannend met een ongelooflijke cliffhanger? 

cca6da19e78e4398af8a8abbbcf38ff6.jpgEvy: Als je een reeks aan het lezen bent, dan zijn er vaak wel kleine variaties te vinden in de boeken. Je vindt vaak het ene deel toch wel iets beter dan het andere, maar de schrijfstijl blijft natuurlijk vaak vrij consistent en het type boek dat je leest, is ook vergelijkbaar. Toch is dit deel, het vierde in de reeks, echt een uitschieter. In de goeie zin dan. Als lezer kom je veel meer te weten over Joona Linna en zijn achtergrond en de snelheid lijkt in Slaap ook veel hoger te liggen dan in de andere delen. Dat komt, denk ik, ook omdat je in het verhaal stapt waar deel drie ook eindigde en het eigenlijk gewoon verder gaat. Jurek Walter en zijn invloed op Joona's leven staan centraal en dat zorgt voor een ander soort spanning. Meer persoonlijk. Lars Kepler geeft de lezer ook een inkijk in het persoonlijke leven van Saga Bauer. Ik moet vermelden dat het personage Anders Rönn me erg intrigeerde en dat ik hem in dit boek zeker een meerwaarde vond hebben. Hij was misschien nog wel interessanter dan Jurek Walter. Het is moeilijk om iemand dit boek aan te raden, want de charme ligt natuurlijk in het feit dat dit het vierde deel is en je als lezer de personages al wat beter kent. Toch is dit gewoon een erg goed boek, met veel psychologie en emoties en een hele hoop spanning! 

cca6da19e78e4398af8a8abbbcf38ff6.jpgGreet: Dit vierde Kepler-boek is het eerste waar ik echt heel enthousiast over ben. Eindelijk trekt de mist op die rond het verleden van Joona Linna hing. Het einde van het derde boek vertelde al het een en ander, dit vierde boek geeft alle details en laat dat verleden herleven en een prominente rol spelen. Opvallend is dat het verhaal een paar keer rond lijkt, maar dat dan toch niet is en verdergaat. Want niets is wat het lijkt in Slaap, wat een plotwendingen, wat een spanning! Kepler heeft zijn personages dit keer echt goed uitgewerkt: de onvoorspelbare en manipulatieve Jurek Walter, de harde en slimme Saga Bauer en natuurlijk Joona Linna zelf. Eindelijk begrijp ik waarom iedereen zo weg is van de serie (bij mij heeft het gewoon iets langer geduurd). Hopen nu maar dat Kepler dit hoge niveau kan vasthouden. 

cca6da19e78e4398af8a8abbbcf38ff6.jpgSilvia: Wow! Wat een goed geschreven boek hebben de Keplers met Slaap gepresenteerd! Eindelijk weet ik van de hoed en de rand over de achtergrond van Joona. In Getuige werd hier al wat over gemeld en in Slaap is nu helemaal duidelijk waarom hij vaak zo in zichzelf is gekeerd en eigenlijk gewoon waarom hij is wie hij is. Naast Joona is Saga Bauer ook een erg goed geschreven personage over wie nu ook meer bekend werd. En dan de plot, nogmaals wow, wat is er met Jurek Walter een goede “bad guy” neergezet. Als lezer ging ik hem gewoon haten. Slaap is niet weg te leggen. Ik bleef lezen en kreeg veel te weinig slaap met Slaap. Er gebeurt zoveel in een sneltreinvaart dat ik geen seconde wilde missen. Maar dan kom je op die laatste bladzijde aan en besef je dat het boek uit is, maar het verhaal nog lang niet over… Een dikke vijf sterren voor dit boek!

cca6da19e78e4398af8a8abbbcf38ff6.jpgKarina:  Voor mij is dit tot nu het beste boek van de Kepler-serie rondom Joona Linna. In minder dan twee dagen las ik Slaap uit, niet eens meekrijgend wat er op de televisie gebeurde omdat het plot me zo enorm pakte. Wat heerlijk om Saga Bauer weer terug te hebben in het verhaal en ook de wijze waarop zij een hoofdrol vervulde sprak mij enorm aan. Dit is de eerste keer waarin ik me ook vrijwel niet aan Joona Linna geërgerd hebt, misschien wel omdat ik hierin juist meer zijn kwetsbare kant voorbij zag komen. Het schrijversduo heeft een zeer strak plot in elkaar gezet, waarbij manipulatie een grote rol speelt. De spanning neemt eigenlijk al vanaf het begin toe door de cliffhanger van het boek Getuige, dat ik hiervoor dichtsloeg. Door steeds te wisselen tussen het onderzoek van Joona, soms in de huidige tijd en soms met een terugblik naar het verleden, en de actuele situatie van Saga, werd mijn aandacht vastgehouden en wilde ik gewoon weten hoe het zou aflopen. Kepler wist mij ditmaal menige keer te verrassen met een plotwending die ik niet aan zag komen. Heb je geen interesse om de hele serie rondom Joona Linna te lezen, maar ben je wel een fervent thrillerlezer, laat dan Slaap zeker niet links liggen. 

cca6da19e78e4398af8a8abbbcf38ff6.jpgElly: Je zult het bericht maar krijgen dat je zoon en dochter vermist zijn. Reidar en Roseanna overkomt dat dertien jaar geleden. En nu krijgt Reidar bericht dat zijn zoon in het ziekenhuis ligt. Het verhaal zit weer erg goed in elkaar en de dader(s) blijven lang uit het zicht. Slaap is het vierde deel uit de reeks en langzaamaan raak je vertrouwd met de schrijfstijl, de opeenvolgende gebeurtenissen, de eigenwijsheid van Joona Linna en de stoerheid van Saga Bauer. Ik ben fan van Lars Kepler geworden en kan niet wachten tot ik met Stalker kan beginnen. Goede wijn behoeft geen krans en dat geldt ook voor de boeken van Lars Kepler. Slaap krijgt vijf sterren van mij.

Conclusie: Zeven keer vijf sterren voor dit vierde boek van de Keplers. Dit is het beste resultaat in de serie tot nu toe, het boek heeft iedereen zo'n beetje weggeblazen. We zijn het er unaniem over eens dat het plot subliem is. Saga Bauer en vooral Joona Linna tonen hun ultieme speurderskwaliteiten en maken het boek een briljante pageturner die iedereen zou moeten lezen. Over Joona kom je ook veel meer te weten en dat maakt hem nog intrigerender.

Sterren voor Slaap: 7 x *****

Reading Challenge Categorieën voor dit boek:

#1 Een dik boek
#28 Een boek van meerdere auteurs
#45 Een boek dat zich afspeelt in meerdere tijden
#48 Een boek van een auteur met pseudoniem

Hier vind je onze eerdere duimpjesverslagen van Hypnose, Contract en Getuige.

Groetjes

Joyce, namens de Thriller Club 



Reacties op: Slaap - Lars Kepler

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Lars Kepler

Lars Kepler

Lars Kepler is het pseudoniem van het Zweedse schrijversechtpaar Alexandra Coelh...