Stockholm cuisine - Hanna Lindberg

op 28 augustus 2019 door

Tijdens de laatste meeting van de Thriller Club bespraken we onder andere aan welke boeken we aandacht wilden schenken. Silvia viel direct de titel Stockholm cuisine van Hanna Lindberg op. De combinatie van thriller en de restaurantwereld spraken haar aan. Jeanet wilde meelezen en daarmee was het onderwerp voor een volgende duorecensie duidelijk. 

Auteur
Deze wetenswaardigheden geven een idee over wie Hanna Lindberg is:

  • Hanna groeide op in de buurt waar haar hoofdpersonage Solveig Berg woont.
  • Haar moeder is Finse.
  • Ze heeft drie kinderen.
  • Voor haar schrijverschap was zij redacteur bij het grootste foodmagazine in Zweden.
  • Haar man leerde ze kennen tijdens haar baan als journaliste bij een Zweedse krant.
  • Op haar twaalfde deed ze mee in het Zweeds kampioenschap schaken.
  • In haar vrije tijd is zij in de winter te vinden op de lange latten en zomers op de rug van een paard.
  • Stockholm cuisine is haar tweede boek, Stockholm confidential het eerste. 

Inhoud
De prijsuitreiking van de prestigieuze Gouden Koksmuts levert een verrassende winnaar op. Tijdens de bekendmaking wordt Vanja Stridh, de leidinggevende van Solveig Berg, neergeschoten. Zij werkte aan een zeer geheim project, waarover zij juist op deze avond Solveig zou inlichten. Nu zal Solveig zelf op zoek moeten naar het motief van de moord. Of was Vanja niet het doel en is zij per ongeluk getroffen? Tijdens haar speurtocht komt zij een bekende tegen uit de tijd dat ze een andere moordzaak onderzocht in de glamourwereld van tijdschriften. Speelt hij ook in deze zaak een rol?

Wat vonden wij ervan? 
Voor het boek opengeslagen werd, maakten we de afspraak ongeveer honderd bladzijden per dag te lezen, zodat we elkaar op de hoogte konden houden van onze bevindingen. Er werd dan ook druk heen en weer geappt. Al op dag twee meldden we dat we ons niet aan de belofte van de honderd bladzijden konden houden. We wilden meer. We wilden door. 

Jeanet bekende dat ze vooraf niet direct enthousiast was over dit boek. Toch besloot ze mee te lezen. De verwachting was dat het verhaal zich in een jetsetachtige sfeer zou afspelen en dat stond haar een beetje tegen. Silvia zag door de titel het boek direct zitten. Om hoofdpersonage Solveig te leren kennen besloot zij ook het eerste deel, Stockholm Confidential, te lezen. Deze poging strandde na een paar hoofdstukken. De setting van het verhaal, vol glitter en glamour, viel haar zo tegen dat ze het boek weglegde. Met frisse tegenzin begon zij daarna aan dit tweede deel. 

Solveig was regelmatig onderwerp van de appgesprekken. Jeanet vond haar een stoere vrouw, die precies weet wat ze wil en daar ook voor gaat. Silvia had wat meer moeite met haar. Haar personage wordt niet echt uitgewerkt en daardoor bleef ze wat oppervlakkig. De mensen om Solveig heen hebben het niet makkelijk met haar. 

Het woord cuisine in de titel zette Silvia in eerste instantie op het verkeerde been. Er gaat gekookt en gebakken worden, was haar gedachte. Zodra het boek binnen was, bleek uit de subtitel dat niet de baksels, maar juist de chefs en de restaurants waarin zij werken de ingrediënten van dit verhaal te zijn. Dat was even wennen. Jeanet had deze gedachte vooraf niet. Voor haar was de titel heel passend. De titel van de prijs voor de beste kok, de Gouden Koksmuts, deed haar zelfs even glimlachen, zo gewoontjes in een wereld van elitaire sterrenrestaurants. 

De schrijfstijl beviel beiden goed. De korte hoofdstukken met datumaanduiding houden de vaart in het verhaal. Leuke afwisseling is dat deze hoofdstukken worden afgewisseld, in een ander lettertype, met de gedachten van een anoniem persoon. Al snel is duidelijk dat hij een belangrijke rol in de gebeurtenissen speelt, maar welke blijft nog even onduidelijk. 

In de uiteindelijke beoordeling is er geen volledige overeenstemming. Jeanet is erg enthousiast. Het boek verveelt haar geen moment. Het eerdere deel en ook eventuele volgende delen wil zij zeker gaan lezen. Op wat kleine toevalligheden na zit Stockholm cuisine voor haar goed in elkaar. Zij geeft het boek dan ook vier sterren. Silvia denkt hier iets anders over. Naast de ook door Jeanet genoemde toevalligheden, met name in het eindspel, vindt zij dat er veel losse eindjes zijn. Verhaallijnen worden niet voldoende afgerond en zijn in de rest van het boek volledig verdwenen. Toch maakt de spanning en de soepele schrijfstijl veel goed. Voor haar is het boek drie sterren waard. 

Conclusie
Stockholm cuisine is, ondanks wat minpuntjes, een aanrader. Voor zowel Jeanet als Silvia aanleiding om het eerste deel en eventueel ook latere delen te lezen. Het heeft wat aangename leesuurtjes opgeleverd.

Wie kent de boeken van Hanna Lindberg? Wat vinden jullie ervan?

Groetjes,
Jeanet en Silvia Reacties op: Stockholm cuisine - Hanna Lindberg

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Gesponsorde boeken