Advertentie

8 x Vergelding

op 22 juli 2018 door

Veel titels zijn niet uniek, er bestaan met andere woorden heel wat thrillers die met eenzelfde titel door het leven gaan. Die boeken gaan wij lezen. De ene keer kiezen we een titel waar we slechts vijf boeken aan kunnen linken, de andere keer kunnen dat er gewoon negen zijn! 

Dit kwartaal lazen we Vergelding en maar liefst veertien auteurs gebruikten deze titel voor hun thriller. Wij lazen er acht van. Wat betekent 'vergelding' eigenlijk? Dit is wat ik kon vinden op het wereldwijde web: 'Vergelding wil zeggen dat een misdaad wordt 'verrekend' door middel van straf. Het nadeel van deze straf moet zwaarder wegen dan het voordeel van het delict. Niet verwarren met wraak, wraak is een emotionele, subjectieve wens van de slachtoffers of het publiek. Vergelding is meer objectief.'

Waar staat 'vergelding' voor in de thrillers die wij lazen? Wat voor straf hebben de personages voor elkaar in petto? En nog belangrijker, wat is de misdaad die gepleegd is waarvoor vergelding gezocht wordt? Je leest het hieronder. Uiteraard vermelden we ook voor welke Hebban Reading Challenges je de boeken kunt lezen.

Greet las Vergelding van Elisabeth Mollema 

Reading Challenge: geen

Korte inhoud: Willem en Hester Pesser hebben een fantastisch leven. Ze wonen in een prachtige villa aan de Reeuwijkse Plassen en het ontbreekt hen en hun vier kinderen aan niets. Willem is een joviale, succesvolle ondernemer en zit daarnaast in de jury van een televisieprogramma. Als hij de mooie, ambitieuze Matty van Ravenstein live op televisie voor heel Nederland voor gek zet, besluit zij om op vernietigende wijze wraak te nemen; het lijkt wel alsof ze al zijn duistere geheimen kent...

Mening Greet****: Ik heb me mijn kennismaking met Elisabeth Mollema niet berouwd. Wat een plezier om dit boek te lezen, een zeer aangename schrijfstijl. Een aantal stukken in cursief zijn geschreven in de ik-vorm. In het eigenlijke verhaal komen verschillende vrouwen voor, de vraag is een tijdlang wie die ‘ik’ is. Geen hoogspanning in dit boek, maar alles zit meer dan degelijk in elkaar. Interessante, herkenbare personages doen de rest. Geheimen, wraak en een hoofdpersonage dat doordraait, het is een interessante mix die een goed boek oplevert. Verrassend einde.

Elly las Vergelding van Steffen Jacobsen 

Reading Challenge: #29 een boek dat zich afspeelt in een oorlog, #32 een what if boek, #43 een boek waarin weer of klimaat een rol speelt

Korte inhoud: In het wereldberoemde pretpark Tivoli in Kopenhagen wordt een terroristische aanslag gepleegd, precies onder de grote draaimolen. Er zijn 1241 doden en diverse gewonden. Rechercheur Lene Jensen buigt zich samen met haar collega's over de zaak. Ze raakt betrokken omdat Ain Ghazzawi Rasmussen, een jonge vrouw die haar om een gesprek heeft gevraagd, voor haar ogen onder een binnenkomende trein valt. Is het zelfmoord of is ze geduwd?
Haar collega Kim doet ook onderzoek naar de terreuraanslag, maar ze lopen elkaar steeds voor de voeten. Beiden hebben ze een trauma uit het verleden dat ze nog niet verwerkt hebben. Ze zullen toch moeten samenwerken want de tijd dringt. Er wordt namelijk gevreesd voor nog een aanslag.

Mening Elly****: Het verhaal is door de terreuraanslagen erg actueel. Als lezer leren we kritisch naar beide kanten van het verhaal te kijken. Zowel bij de politie als bij de daders is de oorzaak van hun al dan niet verkeerde gedrag terug te voeren naar eerdere incidenten in hun leven. Hoofdpersonage Lene moet onderduiken voor zowel het terreurnetwerk als voor de publieke mening in de pers. Zelfs haar collega’s vertrouwen haar niet omdat ze de zelfmoord van haar enige dochter nog niet verwerkt heeft. Ik ben erg enthousiast over dit boek en ga ook andere titels lezen van Steffen Jacobsen.

Kees las Vergelding van Andy McNab & Robert Rigby

Reading Challenge: #11 een boek van tien jaar of ouder, #28 een boek van meerdere auteurs, #40 een boek dat zich afspeelt op een eiland

Korte inhoud: Om uit handen van de Britse autoriteiten te blijven, leven oud SAS’er Fergus Watts en zijn 17-jarige kleinzoon Danny in het zuiden van Spanje. Toch hebben MI5 en MI6 ontdekt waar ze verblijven, dus moeten ze weer op de vlucht. Ze willen daar een eind aan maken en gaan terug naar Engeland, waar ze met behulp van Elena, Danny’s vriendin, bewijs willen vinden van Fergus’ onschuld. Tegelijkertijd vinden in Londen zelfmoordaanslagen plaats, gepleegd door jonge jongens.

Mening Kees**: Al heel snel is het duidelijk dat Vergelding een tweede boek uit een serie is. Het gaat namelijk verder waar het eerste deel geëindigd is. Zonder dat er duidelijke verwijzingen of korte samenvattingen naar dat eerste deel zijn. Dat maakt het lezen van dit boek er niet gemakkelijker op, want je kent de voorgeschiedenis niet. Lezen op volgorde is dan eigenlijk wel een voorwaarde. Of je daar blij van gaat worden, is een tweede, want dit boek heeft me niet kunnen overtuigen. Het bestaat vooral uit ongeloofwaardige situaties, de personages zijn niet uitgewerkt, het verhaal is simpel en dun en de ontknoping erg ver gezocht. Het boek heeft, op misschien een paar regels na, geen enkele spanning. Ik realiseer me terdege dat dit een Young Adult is, maar de jongvolwassenen kun je niet afschepen met een boek als dit. Zij, maar ook ieder ander die van dit genre houdt, verdienen beter.

Joyce las Vergelding van J.T. Ellison

Reading Challenge: #38 een roadtrip boek, #43 een boek waarin religie een rol speelt

Korte inhoud: Tijdens een college van patholoog-anatoom Sam(antha) Owens wordt een studente onwel. Zij blijkt niet de enige, al snel melden vele mensen zich bij de ziekenhuizen. Het blijkt al snel dat er een onbekend gif is verspreid in de metro van Washington. Slachtoffers kunnen goed behandeld worden en een ramp blijft uit. Drie mensen komen zelfs te overlijden en dat valt Sam op. Ze gaat op onderzoek uit. Is er meer aan de hand en wat is hun connectie?

Mening Joyce***: Vergelding blijkt deel twee van de serie rond Sam Owens. maar is prima te lezen als standalone. Het plot is spannend, zeker in het begin van het boek tast de politie ondanks de hulp van Sam volledig in het duister. Het is een al iets ouder boek (2014) en terroristische aanslagen waren nog niet aan de orde van de dag. In de loop van het boek wordt het plot helaas een beetje voorspelbaar, zeker als je de titel van het boek erbij in gedachten neemt. Toch heb ik me zeker een aantal uurtjes vermaakt met het lezen van dit boek en is het een aanrader om te lezen. Het is een origineel verhaal. Een goed boek voor op vakantie om even tussendoor te lezen. Sam Owens is een aangenaam karakter, doortastend, denk logisch na en geeft nooit op. 

Silvia las Vergelding van Joop van Riessen

Reading Challenge: #6 het eerste deel van een serie

Korte inhoud:  Fred de Lange is een topcrimineel die, na weer een liquidatie, uit 'het wereldje' wil stappen. Hij overweegt contact op te nemen met de politie. Anne Kramer is rechercheur bij de politie. Zij wacht op de tip om het grote aantal liquidaties van de afgelopen tijd op te kunnen lossen. Een politieroman waarin de lezer niet alleen de professionele kanten van de personages leert kennen, maar ook hun zachtere, persoonlijke kant.

Mening Silvia***: Van Riessen heeft mij verrast. Enigszins met tegenzin startte ik in dit boek. Politieromans zijn niet echt mijn genre. Echter, de personages werden goed neergezet. Het verhaal boeide me. Wel waren er wat ongeloofwaardige wendingen. Harde criminelen die zich plots wel erg zachtaardig toonden. Ook vond ik sommige heftige gebeurtenissen, zoals moord en verkrachting, summier en koel beschreven. Om meer impact te hebben, zou dit uitgebreider gemogen hebben. Van de persoonlijke omstandigheden van Anne Kramer zou ik meer willen lezen. En dat kan, want dit jaar verscheen het tiende deel met Anne Kramer als hoofdpersonage.   

Gert las Vergelding van Jane Casey

Reading Challenge: #40 een boek dat zich afspeelt op een eiland

Korte inhoud: Vergelding is het tweede deel in de serie over de jonge rechercheur Maeve Kerrigan. In dit verhaal wordt het rechercheteam, waarvan zij deel uitmaakt, geconfronteerd met de zaak rondom een drietal eerder veroordeelde en zwaar mishandelde pedofielen. Zij lijken het slachtoffer te zijn geworden van een dader, die vindt dat het recht in eigen hand genomen mag worden. Als het geweld escaleert is het de vraag hoever Maeve wil gaan in haar strijd voor gerechtigheid.

Mening Gert***: Vergelding is gewoon een goede thriller, maar niet van uitzonderlijke kwaliteit. De verhaallijnen zijn oké en bieden mogelijkheden om een spannend verhaal te vertellen. Helaas moet ik wel concluderen dat de uitwerking soms wat te wensen overlaat. Te vaak wordt de vaart uit het verhaal gehaald, door de vele passages waarin de (liefdes-)perikelen van de leden van het rechercheteam worden beschreven. Desalniettemin blijft er wel genoeg te genieten over: goed uitgewerkte personages, een mooie plot en eerlijk is eerlijk... op tijd en stond is het verhaal ook best wel spannend. Dit is typisch een thriller die zeer geschikt is voor een warme vakantiedag aan het strand of aan het zwembad.

Karina las Vergelding van Bob Mendes

Reading Challenge: #11 een boek van tien jaar of ouder, #43 een boek waarin religie een rol speel

Korte inhoud: Na een schokkende onthulling over zijn verleden laat de Belgische handelsagent Michel Moreels zich verleiden mee te werken aan een operatie van de Mossad. Hij infiltreert in een wapenhandel-netwerk en komt terecht in een groot complot waarbij de dubbele agenda's niet van de lucht zijn.

Mening Karina***: Vergelding is een complex boek wat je bij openen al doet afvragen wat er gaat komen zodra je een blik op de inhoudsopgave werpt. In deze faction-thriller is zeer duidelijk dat Mendes gedegen research heeft gedaan en eveneens is te begrijpen waarom Vergelding in 1992 de Gouden Strop mee naar huis mocht nemen. Het boek heeft een complex, maar goed uitgewerkt plot en een redelijke spanningsboog, maar hangt niet van de actie aan elkaar. De onderlinge politieke en strategische spelletjes maken het een boeiend geheel. Al denk ik wel dat dit boek niet aan alle thrillerlezers voorbehouden is, maar de liefhebber van complotten en strategische oorlogsvoering komt met dit boek zeker aan zijn trekken.

Evy en Chantal lazen Vergelding van Jilliane Hoffman 

Reading Challenge: #6 eerste deel van een serie, #11 een boek van tien jaar of ouder, #20 een doorbraakboek van een bekende auteur

Korte inhoud: C.J. Townsend, assistent-procureur in Florida, heeft een verleden waar ze het liever niet over heeft. Toch haalt dat verleden haar op een dag in, net wanneer ze de belangrijkste zaak van haar leven heeft. Zal ze de waarheid kunnen verbergen? En schaadt ze hiermee de zaak of zorgt dat er net voor dat de moordenaar zijn straf niet zal ontlopen?

Mening Chantal****: Het boek is ingedeeld in drie delen. Deel één gaat over de verkrachting van Chloe, deel twee gaat over haar nieuwe leven als Openbaar Aanklager in Miami en het derde deel gaat over de ontknoping. Dit is heel mooi en overzichtelijk én het leest hierdoor ook heel makkelijk. Dit komt ook door de korte hoofdstukken en de vaart die in het verhaal zit. Het begint namelijk meteen heel spannend en die spanning loopt alleen maar op tot een verrassend einde in deel drie. Nadat Chloe is verkracht, komt ze jaren later als Openbaar Aanklager in aanraking met een gruwelijke seriemoordenaar. Is dit haar verkrachter? Het verhaal zit goed in elkaar en de karakters zijn goed uitgewerkt en komen echt tot leven. Een heel sterk debuut van Hoffman. Ik heb het met heel erg veel plezier gelezen. Ik ga zeker ook de andere delen met Townsend en Falconetti lezen als ik tijd heb.

Mening Evy****: Een eerste deel in een serie. Dan hoop ik stiekem altijd dat het niet zo goed is, dan hoef ik de rest van de serie niet te lezen. Nee, grapje. Hoffman zet met het hoofdpersonage C.J. Townsend absoluut een volwaardig karakter neer. Een karakter waar je mee kan lachen en huilen en die onder je huid kruipt. De mannelijke tegenhanger in de vorm van Dominick Falconetti mag er ook zijn trouwens! Absoluut de moeite waard, het samenspel tussen de beide personages. Het verhaal zelf zit goed in elkaar en wordt overzichtelijk bij de lezer neergezet. Ondanks het uitgebreide plot heb je nergens vragen als lezer en krijgt het boek een erg hoog cijfer qua geloofwaardigheid. Ik heb Vergelding met veel plezier gelezen. Een goed geschreven Amerikaanse thriller! 

Vergelding is eigenlijk maar één keer tegengevallen. Kees was niet erg onder de indruk van de samenwerking tussen McNab en Rigby. De rest van ons gaf drie en vier sterren. Vergelding kwam in ieder geval vaak genoeg voor om een scala aan verschillende thrillers tevoorschijn te toveren. Welke van bovenstaande titels hebben jullie gelezen? Of misschien hebben wij er nog eentje niet genoemd? Laat het ons hieronder weten!

In januari en april deden we deze rubriek ook al een keertje, met IJskoud en Vermoorde onschuld als titels. In oktober gaan we weer los met een nieuwe titel!

Evy

a4e259f72b6dba564871848c47b5f880.pngReacties op: 8 x Vergelding

Meer informatie

Gerelateerd