Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Wilbur Smith

op 16 februari 2019 door

Vandaag gaat de reis verder, niet alleen naar Zuid-Afrika, we nemen ook een aantal landen eromheen mee. Dat doen we met de spannende avonturenverhalen van Wilbur Smith. Een meesterverteller, hij wordt geroemd om zijn levensechte personages en betoverende landschappen. Zijn boeken zijn in meer dan 25 talen vertaald. 

De auteur
Wilbur Smith is op 9 januari 1933 geboren in Noord-Rhodesië, het tegenwoordige Zambia. Tijdens zijn werk bij de Rhodesische belastingdienst schreef hij het boek Het goud van Natal, wat later de titel Als de leeuw zijn prooi slaat kreeg en een bestseller werd. Doordat het boek zo goed liep, gaf hij zijn baan bij de belastingdienst op en werd fulltime schrijver.

Zijn eerste vier boeken werden goed verkocht en ontvangen, maar waren verboden in de meeste Afrikaanse landen, omdat men de teksten te opruiend vond. Elf jaar na publicatie werd in Zuid-Afrika Het goud van Natal vrijgegeven en tien maanden later De laatste trein (Wilburs tweede boek).

De auteur woont met zijn vrouw in Londen en heeft inmiddels 42 boeken geschreven, waarvan vier series en een aantal standalones. 

Courtney-serie
De Courtney-serie bestaat uit drie reeksen. De eerste reeks gaat over Sean Courtney en speelt zich af tussen 1860 en 1925 in Zuid-Afrika. Op de achterflap van de trilogie staat heel mooi geschreven: "Het verhaal van Sean Courtney dat wordt verteld in deze 3 schitterende romans, is even groots, moedig en stormachtig als de geschiedenis van Afrika zelf".

1964: Als de leeuw zijn prooi slaat / 1994: Het goud van Natal
1966: Vlammend veld, heftig hart
1977: Jakhalzen van het paradijs

De tweede reeks gaat over de afstammelingen van Sean. Centaine de Thiry Courtney en haar zonen en kleinkinderen in de periode van 1917 tot 1987. 

1985: De ruige kust / 1998: De wet van de jungle
1986: De kracht van het zwaard
1987: De band van het bloed
1989: De macht van het kwaad
1990: De greep van de angst

Het meest recent geschreven is de derde reeks en deze bevat de periode 1660 tot 1939, hierbij ligt de nadruk op de opeenvolgende generaties van de Courtneys.

1997: Roofvogels
1999: Moesson
2003: Blauwe horizon
2005: Triomf van de zon (in dit boek komen de Ballantynes en de Courtneys samen voor)
2009: Het lot van de jager
2015: Gouden leeuw
2017: De schreeuw van de strijder
2017: De prooi van de tijger
2018: Courtney’s oorlog

Ballantyne-serie 
Bestaat uit vier boeken en gaat over de familie Ballantyne in de periode 1860 tot 1980 en speelt zich af in Zuid-Rhodesië, het tegenwoordige Zimbabwe. Eigenlijk zou Triomf van de zon uit 2005 hier ook bij moeten staan, omdat in dit boek de Courtneys en de Ballantynes elkaar ontmoeten. 

1980: De klauw van de valk
1981: In de ban van de goudstad/ 1996: De furie van de valk 
1982: De vloek van de hyena
1984: Een luipaard jaagt ‘s nachts

Egypte-serie
Gaat over de tijd van farao Memnon, zijn vrouw en slaaf Taita in het Oude Egypte. Het Koningsgraf speelt zich af in de moderne tiid.

1993: Vallei der koningen
1995: Het koningsgraf
2001: Magiër
2007: De elfde plaag
2014: Woestijngod
2016: Farao

Hector Cross
Hector Cross heeft zijn dienst bewezen in de Sas. Maar om het nu rustig aan te doen, ligt niet in zijn aard. 

2011: Op volle zee
2013: Cirkel van het kwaad
2016: Roofdier

Standalones
1965: In de schaduw van het licht / 1969: De laatste trein uit Katanga /1998: De laatste trein
Bruce Curry trekt met een groepje huurlingen door de Afrikaanse jungle van Belgisch Kongo, om een mijnstadje van rebellen te zuiveren.

1968: Wind over grootwater / 1971: Duel in de Delta
Oost-Afrika, vlak na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. De Duitse resident Hermann Fleischer probeert al jaren zijn aartsvijand Flynn O'Flynn achter de tralies te krijgen. Flynn, een nietsontziende olifantenjager en ivoorsmokkelaar, besluit het heft in eigen hand te nemen en de vete rigoureus te beslechten.

1970: Goudmijn
"Absolute gehoorzaamheid en je zult mijn eerste man zijn," luidt Manfred Steyners bindende voorwaarde als hij Rod Ironsides de leiding over de Zuid-Afrikaanse Sonder Ditch-mijn geeft. Voor Rod, een ambitieuze, keihard werkende man die volledig in de ban is geraakt van de gigantische goudmijn, is dit de kans van zijn leven.

1971: Diamantjagers
In Diamantjagers neemt Wilbur Smith de lezer mee van Kaapstad naar Londen, van de zandstormen van de Afrikaanse kustwoestijnen naar de ijzige streken van het zuidelijk deel van de Atlantische Oceaan.

1972: De Zonnevogel
Archeoloog Ben Kazin organiseert, met financiële hulp van een gefortuneerde vriend, een expeditie naar een schitterende, tot  nu toe totaal onbekende beschaving. Met veel toewijding legt Ben de resten van een Carthaagse stad bloot. Hij vindt een aantal papyrusrollen die hij probeert te ontcijferen. En dan begint de betovering...

1974: Als een adelaar in de lucht
David Morgan, vlieger bij de luchtmacht, maakt tijdens een verkenningsvlucht boven het Midden-Oosten een ernstige taxatiefout: hij opent het vuur op een vijandelijke MiG-straaljager. David brengt het er levend vanaf, maar zijn gezicht is na een grimmig vuurgevecht ernstig verminkt. Met zijn kersverse echtgenote, de Israelische Debra, vertrekt David naar Zuid-Afrika, waar hij in alle rust hoopt te herstellen. Maar het avontuur blijft hem achtervolgen...

1975: Het oog van de tijger
Harry Fletcher, handelaar in duikersartikelen, verhuurt op een tropisch eiland een plezierjacht dat door een zeer bemiddelde klantenkring wordt gecharterd. Zijn huis staat aan een palmenstrand, hij heeft veel vrienden en vriendinnen, kortom: Harry Fletcher is binnen. Hoewel hij niet op volstrekt eerlijke wijze aan zijn geld is gekomen, leeft hij nu redelijk naar de wet. Totdat er plotseling enkele mensen uit zijn dubieuze verleden op het eiland verschijnen.

1976: Waar de wolven huilen / 1990: Het heetst van de strijd
Winter 1935-1936. De legers van Italië dreigen het Ethiopische volk onder de voet te lopen. Jake Barton, een mecanicien uit Texas, en de gelukzoeker Gareth Swales sluiten een winstgevende overeenkomst om het verzet van Ethiopië wapens te leveren. Ze binden de strijd aan met de blokkade te land en ter zee om een stel oude pantserwagens naar het belegerde volk te brengen. Ook moeten ze Vicky, een jonge Amerikaanse journaliste, op sleeptouw nemen. Jake, Gareth en Vicky worden door een golf van avontuur en gevaar meegesleurd naar een gewelddadige confrontatie in de bergen van Ethiopië.

1978: Aasgier van de golven
Nick Berg, kapitein van een bergingssleepboot, moet een passagiersschip dat is vastgelopen in de Zuidelijke IJszee in veiligheid brengen. Met een tomeloze energie stort Nick zich in de levensgevaarlijke reddingsactie. Barre weersomstandigheden eisen het uiterste van zijn vindingrijkheid en uithoudingsvermogen. En dan steekt er een orkaan op...

1991: De strijd om de tand
Daniël Armstrong, dokter in de biologie, publicist, geboren en getogen in Afrika, is een van de bekendste voorvechters van het wildbestand in Afrika. Wanneer hij in Zimbabwe een tv-reportage maakt over de jacht op de olifant, al dan niet van regeringswege, wordt zijn oude vriend Johnny N zou op gruwelijke wijze vermoord. Johnny was opzichter van het Chiwewe National Park en mede belast met het bewaken van de voorraad ivoor van de regering. Het ivoor, met een handelswaarde van een miljoen dollar, is verdwenen... Armstrong heeft het niet erg begrepen op de traag werkende overheden in Harare, dus rest hem niet veel anders dan zelf de jacht te openen op de misdadigers.

2018: Luipaardrots
Aangevallen worden door leeuwen, oog in oog staan met dodelijke Caribische rifhaaien, verdwalen in de Afrikaanse jungle, het doorkruisen van riskante goudmijntunnels, een bijna doodervaring met een vliegtuig: Wilbur Smith maakte het in zijn roerige leven allemaal mee. In zijn autobiografie vertelt hij over zijn liefde voor schrijven, zijn liefde voor Afrika en over zijn buitengewone avonturen, die het ruwe materiaal vormden voor zijn boeken.

Leesvolgorde
Er zijn veel mensen die zeggen dat je de verhalen van Wilbur Smith chronologisch moet lezen. Dat je bijvoorbeeld eerst Roofvogels moet lezen, omdat dat boek zich afspeelt in 1660 en niet moet beginnen met Het goud van Natal/Als de leeuw zijn prooi slaat, dat begint rond 1860. Maar Wilbur zegt zelf dat je ze op de volgorde moet lezen waarin hij ze geschreven heeft. 

Zijn de boeken thrillers? Nee, maar wel erg spannende avonturenromans, waarin ook veel geschiedenis verweven zit.  

Inmiddels is Smith 86 jaar, zijn doel is om tot zijn honderdste door te gaan met schrijven.

Ik stop pas met schrijven als ik stop met ademhalen en ik denk dat het deksel van de doodskist zelfs dan nog krakend opengaat en er een benige klauw tevoorschijn komt die nog even 'einde' schrijft. 

Mijn leeservaring
Mijn kennismaking met Wilbur Smith was met Vallei der koningen en ik was om. Wat mooi en spannend geschreven. Ook van Als de leeuw zijn prooi slaat/Het goud van Natal, een totaal ander boek, was ik ondersteboven. Inmiddels heb ik de helft van zijn boeken gelezen. De landschappen worden zo goed beschreven dat je je echt ter plekke waant. En met de personages leef je helemaal mee.

Hebben jullie al iets van Wilbur Smith gelezen en wat vond je er van?

Veel leesplezier,
Jeanet 



Reacties op: Wilbur Smith

Meer informatie

Over

Wilbur Smith

Wilbur Smith

Wilbur Smith (Broken Hill, 1933) is een Zuid-Afrikaanse bestsellerauteur. Hij we...