Zeg dat je van mij bent - Elisabeth Norebäck

op 07 februari 2018 door

Het tweede duimpjesverslag van 2018. We gaan deze keer voor een debuut en dat is altijd spannend! Wat zal Norebäck ons brengen? De cover belooft een psychologische thriller, maar kan het boek zich staande houden in dit steeds groter wordende subgenre? Soraya Vink tipte Zeg dat je van mij bent in dit artikel. Lees hieronder wat het oordeel is van Fany, Greet, Joyce, Silvia, Gert, Elly en Evy.

Tijdens een vakantie twintig jaar geleden verdween Alice, de dochter van psychotherapeute Stella Widstrand, maar haar lichaam is nooit gevonden. Als op een dag een nieuwe cliënte zich bij haar praktijk meldt, weet Stella zeker dat deze Isabelle haar verdwenen dochter Alice is. Ze doet er alles aan om Isabelle ervan te overtuigen dat ze moeder en dochter zijn. Maar dit is niet de eerste keer dat Stella haar dochter 'terugvindt'. De vorige keer dat dat gebeurde, werd ze gedwongen opgenomen in een kliniek. Tegelijkertijd probeert iemand koste wat het kost te voorkomen dat Isabelle en zij een band krijgen. Langzaam maar zeker beginnen Stella en Isabelle te twijfelen aan hun herinneringen, hun geheugen en hun identiteit. Hoe ver is Stella bereid te gaan om haar dochter terug te krijgen?

Elisabeth Norebäck woont in Stockholm met haar man en twee kinderen. Ze studeerde aan de Technische Universiteit van Stockholm en werkt momenteel als verpleegkundige. Zeg dat je van mij bent is haar debuut en werd in korte tijd verkocht aan achtentwintig landen.

Wordt het duim omhoog of duim omlaag voor dit debuut?

43374c5121e11b8f2007821abde8cf0f.jpgGreet: Het verhaal kent een zeer duidelijke opbouw, afwisselend zijn drie vrouwen aan het woord: Stella, Isabelle en Kerstin. Heden en verleden worden op die manier zeer goed uit elkaar gezet. Zo goed dat na een tijd verveling op de loer ligt. Zou dit het zoveelste goed geschreven boek zijn, waarin de spanning ver te zoeken is? Nee, gelukkig niet, want halverwege gaat het steil bergop met zowel spanning als tempo. De personages zijn zo levensecht neergezet dat je het gevoel hebt ze te kennen. Je voelt hun angst, verdriet en frustratie. Af en toe wil je gewoon ingrijpen en eens iemand flink door elkaar schudden. Sommige dingen zijn voorspelbaar, andere dan weer helemaal niet. Conclusie: Norebäck heeft een sterke plot verzonnen, het verhaal steekt zeer goed in elkaar! Ter info, ik las de Zweedse versie van het boek, ik hoop dat de vertaling recht doet aan de schrijfstijl van Norebäck, want die wist ik enorm te appreciëren. 

43374c5121e11b8f2007821abde8cf0f.jpgSilvia: Binnen 24 uur had ik het boek uit. De korte hoofdstukken die vaak met een cliffhanger eindigen zorgden dat ik door bleef lezen. De boeiende schrijfstijl zorgde ervoor dat de gevoelens van de drie hoofdpersonen behoorlijk binnenkwamen. Met name het onbegrip en de verwarring gevoeld door Stella zorgden bij mij voor frustratie. Meelevende frustratie. Het verleden en heden vond ik in heel goede samenhang beschreven. Halverwege het verhaal had ik nog wat verdachten in het vizier, maar kort daarna was me duidelijk waar het verhaal heen zou gaan. Ondanks dit vermoeden, dat later juist bleek, bleef het verhaal spannend. De afronding vond ik erg veel bladzijden in beslag nemen. Toch kon dit kleine minpuntje de pret niet meer drukken en geef ik een dikke duim omhoog voor dit debuut.

43374c5121e11b8f2007821abde8cf0f.jpgJoyce: Wat een knap debuut van de Zweedse Elisabeth Norebäck, het verhaal vanuit het oogpunt van drie verschillende vrouwen zit prachtig in elkaar. Norebäck schrijft zo overtuigend en sterk in Zeg dat je van mij bent, dat je geen moment het idee hebt een debuut te lezen. Het plot zit ingenieus in elkaar en de auteur zet je bewust op het verkeerde been om daarna in het slot van het boek compleet te verrassen. Als het ware dwingt ze je een mening op, die je later zal moeten herzien. Verrassing is absoluut het sleutelwoord voor Zeg dat je van mij bent. Er wordt zeker niet gekozen voor de logische weg en dat maakt het zo'n goed debuut. Prachtig worden alle mogelijke gevoelens beschreven en daadwerkelijk overgebracht door de auteur, ze voelt echt medelijden met de drie vrouwen in het boek. Elisabeth Norebäck heeft schrijftalent en ik ben dan ook nu al benieuwd naar volgende boeken van haar hand.

43374c5121e11b8f2007821abde8cf0f.jpgFany: In deze psychologische thriller is niets wat het lijkt. Een vreselijk voorval uit het verleden zorgt voor paniek bij psychotherapeute Stella. Iedereen denkt dat ze, zoals al eerder gebeurd, dingen ziet die er niet zijn. Radeloos gaat ze op zoek naar de waarheid. Zeg dat je van mij bent gaat over loslaten, schuld en vertrouwen. Het is een goed uitgewerkt debuut met verrassende wendingen, duidelijke hoofdpersonages en een vlotte schrijfstijl. Het intrigeert van in het begin en wordt verteld vanuit de verschillende hoofdpersonages. 

43374c5121e11b8f2007821abde8cf0f.jpgGert: Zeg dat je van mij bent is wat mij betreft een topdebuut. De gekozen vertelstijl (vanuit drie verschillende personages) zorgt ervoor dat je als lezer in het verhaal wordt gezogen en dat je een oordeel gaat vormen over wat er is gebeurd. Dat van dit oordeel na het lezen helemaal niets blijkt te kloppen, is alleen maar leuk en knap gedaan. Elisabeth Norebäck heeft mij absoluut overtuigd en natuurlijk gaat mijn duim omhoog (en neem ik ook graag mijn petje af). 

43374c5121e11b8f2007821abde8cf0f.jpg

Elly: Zeg dat je van mij bent is een mooi debuut. Het verhaal is boeiend en een echte pageturner. De drie vrouwen Isabelle, Stella en Kerstin zijn afwisselend aan de beurt om het verhaal duidelijk te maken. Door te lezen over heden en verleden wordt het verhaal duidelijk en overzichtelijk. De korte hoofdstukken zorgen samen met de schrijfstijl voor een vlot lezend boek. Je leeft mee met het onbegrip van Stella als niemand wil geloven dat haar verdwenen dochter uit een vorige relatie niet dood is, maar leeft. De ontreddering die ze voelt, spat van het papier. Al lezende heb ik niet het idee dat ik een debuut lees. Elisabeth Norebäck heeft mij overtuigd en ik hoop nog veel nieuwe titels van haar te mogen lezen. 

43374c5121e11b8f2007821abde8cf0f.jpgEvy: Ik was erg benieuwd voor het lezen. Als een boek getipt wordt door Soraya, prikkelt dat toch nét extra. Ik moet eerlijk bekennen dat het eerste derde van het verhaal me niet pakte. Het kabbelde wat verder. Er zat weinig spanning in. Stella, een van de hoofdpersonages, werd steeds vreemder. En dan komt het, de omslag! Het tempo wordt opgeschroefd, de hoofdpersonages komen volledig tot ontwikkeling, het verhaal ontvouwt zich. Is het boek voorspelbaar? Ja, dat vond ik wel, maar het is zo goed geschreven en ik ging zo in het verhaal op dat het me niet eens stoorde. Ik had momenten dat ik zelfs kreetjes van ontzetting slaakte en dat mijn hele lichaam gewoon verkrampte. Dat was vooral in passages die gewoon 'awkward' waren, beter kan ik het niet omschrijven. Jullie moeten dit boek gaan lezen en even door de zure 'beginappel' heen bijten!

Conclusie: Alle duimen omhoog voor dit debuut! Als jullie nú nog niet naar de boekhandel rennen, dan weet ik het ook niet meer! Wij kijken in ieder geval uit naar het volgende boek van deze Zweedse schrijfster. Als je het boek al gelezen hebt, laat ons dan weten wat jij er van vond in een reactie onder dit artikel. 

Reading Challenge Categoriën die je voor dit boek kan afvinken: #16 Een boek dat in 2018 is verschenen, #45 Een boek dat zich afspeelt in meerdere tijden. 

Hier vind je de vorige aflevering van onze duimpjesboek-rubriek.

Groetjes, 
Evy en de rest van We Love Crime Reacties op: Zeg dat je van mij bent - Elisabeth Norebäck

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Gesponsorde boeken