Kalender buddyreads en andere leesafspraken 2021

op 28 februari 2021 door

Ik heb er de voorbije dagen een tijdje over nagedacht of ik nog veel boekafspraken zou maken het komende jaar. Het leven gaat zijn gangetje, en dit jaar met een aantal ups en downs. Ook het komende jaar dient zich wat onzeker aan. Maar mijn boekenkast is tot nader order nog steeds een blijver.

Het is ook zo dat als één iemand er mee begint dat ik zelf niet kan achter blijven. Ik heb dan zin om mee te doen, en dan spring ik dus op de kar. En door die afspraken samen te brengen, begin ik aan een eigen kalender. Zo gaat dat nu eenmaal.  

Nu hield ik vorig jaar een dubbele boekhouding. Maar hoe meer dubbel werk, hoe minder tijd om te lezen. Toch??? Dus heb ik me bedacht dat ik gewoon mijn boekenplanning hier op Hebban ga bij houden: eerlijk en transparant. Geen extra lijstjes meer. Wat je hier nog in gaat terugvinden? Wat ik nu al weet, zijn een aantal geplande leesclubs. In de hoop dat deze zullen kunnen plaatsvinden uiteraard. Ook zal ik waarschijnlijk weer enkele boeken willen en/of mogen recenseren. Op dat laatste hoop ik tenminste ook weer een beetje dit jaar. Behalve als ik iets écht geheim moet houden, zal je dat dus hieronder ook in terugvinden. Je weet maar nooit… 

Ik wil zeker nog wat tijd vrij maken voor buddyreads voor de rubriek 'Vlaamse kost' op Literatuur onder de Loep, of op mijn eigen blog! Het zal er alleen van afhangen wat er voor jou als mede-lezer zal passen én hoeveel afspraken er al in mijn kalender staan. Hieronder volgt een losse lijst boeken die ik zelf in bezit heb, en eventueel graag wil lezen het komende voorjaar met iemand van jullie. Als jullie hieronder een titel vinden die jullie graag willen mee lezen met mij, én een maand die voor jou past en waarin het voor mezelf nog niet te druk is, mag je dat onderaan dit artikel roepen. Dan zal ik je snel laten weten of dit oké is voor mij. Wil je meelezen met een boek dat al gepland is, hetzij voor een buddyread hetzij voor een leesclub? Dat mag zeker ook, want ook in het geval van een leesclubboek dat in de smaak valt bij iemand, wil ik daar gerust een stukje over schrijven. Dat heb ik in 2019 namelijk ook al af en toe gedaan zoals sommigen onder jullie ook al zullen weten. 

Hier volgt een lijstje van een aantal titels die ik eventueel graag ergens volgend jaar zou willen lezen voor op mijn eigen blog:

96930bef8caea36acef9b5dfaf42952f.jpg • Van het westelijk front geen nieuws, Erich Maria Remarque
 • Radetzkymars, Joseph Roth
 • Kind van alle landen, Irmgard Keun
 • Berlijn Alexanderplatz, Alfred Döblin
 • De steppewolf, Herman Hesse
 • Zuivering, Sofi Oksanen
 • Baltische zielen, Jan Brokken
 • Het vloekhout, Johan de Boose
 • Hier is alles veilig, Anneleen Van Offel
 • Hier, Joke van Leeuwen
 • Vin, Ruth Lasters
 • De uren/The hours, Michael Cunningham
 • Mrs Dalloway, Virginia Woolf
 • Tussen de wereld en mij/Between the world and me, Ta-Nehisi Coates
 • Niet door water maar door vuur, James Baldwin
 • Schuim der aarde, Roxane van Iperen
 • Al mijn vaders, Mira Feticu

 

Een buddyread houdt in dat jij opschrijft wat je van het boek vond, wat je er interessant aan vond, wat je ervan wilt onthouden. En dat jij jouw stukje naar mij stuurt op het e-mailadres villanathalie2019@gmail.com tegen de afgesproken datum. Ik probeer je op voorhand altijd even te contacteren, geef je daarom ook al even via de mail jouw e-mailadres even door? Het verhaal van het boek zal ik zelf vooral samenvatten. 

De plannen in deze kalender staan niet in steen gebeiteld, we weten ook nog niet wat volgend jaar zal brengen tot nu toe!

Dit wordt dus mijn eigen levende kalender: buddymaatjes die met mij iets willen lezen en iets schrijven voor mijn blog, maar ook diegenen met wie ik iets ga lezen op hun blog of in een of ander samenleescafé, zullen die afspraak hier terugvinden. 

En wie weet zet ik wel een trend, met deze  ‘open boek-houding’? Wat vinden jullie ervan? Zin om mee te lezen? 

*****  

Boekenkalender

 

April

 1. Winterbijen/Winterbienen; Norbert Scheuer; leesclub Duitse literatuur 27/4 of 11/5
 2. Angstige mensen, Fredrik Backman; met Wendy

Juni

 1. Mrs Dalloway; Virginia Woolf; met Marjolein en Margreet
 2. The hours, Michael Cunningham, met Margreet
 3. De mijn/Germinal, Emile Zola, met Sterrezee

Juli

 1. Is dit een mens; Primo Levi
 2. Het respijt; Primo Levi; blog Hetty 

 

Na augustus

 1. De tolk van Srebrenica; Hasan Nuhanović, blog Hetty 

 Reacties op: Kalender buddyreads en andere leesafspraken 2021

Meer informatie

Gesponsorde boeken