Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Camilla Läckberg - Heks (Utrecht, 24 september 2017)

op 25 september 2017 door

Ter ere van het verschijnen van haar tiende boek, Heks, bezocht Camilla Läckberg de afgelopen dagen Nederland en België. ECI en uitgeverij Ambo|Anthos hadden gisteren, zondag 24 september, een Meet & Greet georganiseerd. 

Slingerend tussen de FC Utrecht supporters door, vonden wij in het hoekje van een parkeerterrein De Moestuin, waar in de orangerie in de tuin al veel mensen zich hadden verzameld. Wat een prachtige locatie en het zonnige weer verhoogt het zomergevoel. Na Heks te hebben aangeschaft en een bak thee met overheerlijke brownie te hebben gescoord, gingen we snel zitten voor het interview met Camilla Läckberg.

Debuut

Allereerst de vraag voor de vooral vrouwelijke lezers, wat is het favoriete boek? Ijsprinses, Camilla's debuut wordt veel genoemd. Tijdens het schijven van Ijsprinses, was het leven van Camilla totaal anders dan nu. Ze werkte als econoom en had van haar toenmalige echtgenoot een schrijfcursus als cadeau gekregen. Tijdens deze cursus begon zij met het schrijven van haar debuut. Hoogzwanger stuurde zij haar manuscript naar een aantal uitgeverijen. Ze weet nog precies dat ze het manuscript op een woensdag in de brievenbus gooide. Nou ja, ze heeft nog een tijd staan twijfelen met haar hand met de envelop al in de brievenbus. Uiteindelijk heeft ze de envelop losgelaten en dat is maar goed ook, vier dagen later al op zondag was er al een 'ja' van een uitgeverij en zou haar boek worden uitgegeven. Ze weet nog steeds welke brievenbus in Stockholm.

Vijf dagen daarna werd haar zoon geboren op vrijdag. Inmiddels is hij een vijftienjarige jongeman met schoenmaat 43 en heeft zijn moeder net haar tiende boek gepubliceerd in de Fjällbacka serie met Erika Falck en Patrick Hedström wederom in de hoofdrol. Tijdens haar zwangerschapsverlof van een jaar, ging het bedrijf waar ze werkte failliet en besloot ze zich volledig op het schrijven te richten. Ze schreef haar tweede boek, Predikant, nog tijdens haar verlof.

Kleine Camilla

Camilla vertelt dat zij als vierjarig meisje al haar eerste 'crimenovel' schreef. Zoals kinderen van die leeftijd dat doen werden er een aantal blaadjes in elkaar geniet. Haar vader moest de tekst schrijven die zij hem voordroeg. Niets was haar toen al te gek: moorden en geweld waren al aanwezig. De kerstman heeft het in haar eerste boek niet overleefd...Toen was haar conclusie al dat ze of seriemoordenaar, rechercheur of thrillerauteur moest worden.

Rechercheur worden was echter al snel van de baan, daarvoor zou ze eerst minimaal twee jaar op straat moeten werken. Ze zag zichzelf niet als kleine dame een drugskoerier etc. onder controle houden. Ze verslond boeken van onder andere Agatha Christie en Dean Koontz. Ze analyseerde de boeken en de schrijfstijl om zoveel mogelijk kennis op te doen. Daar leerde ze het volgende van:

"Er zal altijd crime zijn, om onze angsten in control te houden. Vroeger waren het geesten, maar nu Noord-Korea of Trump, seriemoordenaars en terroristen."

Erika en Patrick

Erika Falck was het karakter dat Camilla Läckberg als eerste bedacht had. Ze wilde een nieuwsgierige vrouw, een burger, die door haar werk ongegeneerd in interessante zaken kon duiken. Tijdens het schrijven realiseerde ze zich dat ze toch wel een politieman nodig had voor de geloofwaardigheid. Aangezien Erika 35 jaar was en single, speelde Camilla voor Cupido en liet haar Patrick Hedström ontmoeten. 

Erika en Patrick zijn haar beste vrienden. Ziet ze ook als één karakter, de ene keer heeft ze de één nodig in een situatie en dan de ander. Erika is echt haar alter ego. Eigenlijk imiteert Camilla haar. Ze scheidde van haar eerste echtgenoot en trouwde ook met een politieman. Net als Erika kreeg ze ook kinderen tijdens het schrijven. Camilla heeft er inmiddels vier. Maar de grootste overeenkomst is dat Camilla net als Erika een eigen leven wilde naast de verzorging van haar kinderen. Veel van haar vrienden herkennen zichzelf en ook Camilla als Erika in de karakters in haar boeken. 

Serie

Bewust koos ze voor het schrijven van een serie. Ze is zelf ook fan van het lezen van series. Als voorbeeld geeft ze de boeken van Elizabeth George. Naast het oplossen van een zaak was ze ook vooral nieuwgierig naar de verwikkelingen in het leven van Lynley en Barbara Havers. Hoeveel boeken er nog komen in de Fjällbacka serie weet ze echt niet. Ze heeft absoluut geen aantal in haar hoofd zoals andere auteurs soms hebben.

Al speelt er nu wel een boek in haar hoofd, dat niet de Fjällbacka serie betreft. Direct gaat er een zucht door de zaal, maar ze verzekert dat er zeker nog delen gaan komen. Bewust doet ze andere activiteiten tussendoor. Ze schrijft kinderboeken met haar zoon 'Supercharlie'' Charlie in de hoofdrol. Ook haar dochter van anderhalf, Polly, krijgt een rol in de boeken. Ook verschenen er kookboeken van haar hand, was ze producent van de tv-serie rond haar boeken en schreef ze als kers op de taart een songtekst voor een inzending op het Eurovisie songfestival. Helaas is het liedje nooit ten gehore gebracht, want het was al online te beluisteren voordat het ten gehore was gebracht op het festival.

Heks

Voor haar nieuwe boek, Heks, heeft zij heel veel onderzoek gedaan naar de heksenvervolgingen in de Middeleeuwen. Toen Zweden nog onder Deens gezag viel, werden vrouwen verdacht van hekserij met handen en voeten gebonden in het water gegooid. Mocht de vrouw blijven drijven dan was ze een heks en werd ze gemarteld. Camilla vindt het belangrijk dat in ieder boek een historische gebeurtenis centraal staat. Ze heeft het hoofdpersonage in haar boek gebaseerd op meerdere vrouwen over wie ze gelezen heeft. Hiernaast vind ze het ook belangrijk dat het verhaal fris blijft door het verwerken van hedendaagse gebeurtenissen. In Heks is dat het opkomende fascisme, welke ze in Fjällbacka plaatst.

Heks is het best ontvangen boek in Zweden tot nu toe. Alleen maar lovende recensies. Als Camilla een mindere dag heeft,  kijkt ze even naar de hastag #hexan (#heks is het Zweeds) en is haar hele dag weer goed. Ze is dan ook het meest trots op dit boek.     

Na nog een aantal vragen van de aanwezigen, was het tijd om de gekochte en meegebrachte boeken door Camilla te laten signeren. Wij hadden beide een dwarsligger exemplaar van Heks gekochtDe rij was lang, maar de glimlach verdween niet van haar gezicht. Je zou zeggen dat ze na reeds drie dagen signeren een lamme arm zou hebben, maar ze signeerde gewoon door.

Bedankt Ambo|Anthos en ECI voor het organiseren van de Meet & Greet. Wij hebben ervan genoten en hopen snel Heks te gaan lezen.

Groetjes Joyce en Chantal

a1e8bccc2dfa663a9f128e3a3623bca4.jpg



Reacties op: Camilla Läckberg - Heks (Utrecht, 24 september 2017)

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Camilla Läckberg

Camilla Läckberg

Camilla Läckberg (Fjallbäcka, 1974) is een van de succesvolste Zweedse thrillera...