Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Boek vs Film: The Hunger Games

op 12 januari 2018 door

Als rasechte lezers, zijn we al snel geneigd te zeggen 'het boek is sowieso beter dan de film!', maar is dat wel altijd zo? In deze rubriek vergelijken wij bekende (Young Adult) boeken met de films, waarbij we onze mening geven en waarbij jullie natuurlijk mee mogen discussiëren. Pas wel op, dit artikel bevat spoilers over de boeken en de films. Dit keer vergelijken we The Hunger Games!

The Hunger Games

The Hunger Games, ofwel de Hongerspelen (wat klinkt dat vreselijk in het Nederlands, vinden jullie ook niet?) is geschreven door Suzanne Collins, en inmiddels zijn ook alle delen verfilmd. De Hongerspelen bestaan uit drie delen, namelijk De Hongerspelen (The Hunger Games), Vlammen (Catching Fire) en Spotgaai (Mockingjay). Deze trilogie gaat over Katniss, een meisje uit district 12, dat meedoet aan de Hongerspelen. Een gevecht tot de dood dat elk jaar wordt gehouden tussen alle districten, waarbij uit elk district twee tributen gekozen moeten worden. Ondertusen heerst er ook nog onrust in het land... 

De boeken

Het eerste deel van De Hongerspelen gaat over Katniss' deelname aan de Hongerspelen met een andere jongen uit district 12, Peeta. Ze winnen samen de Hongerspelen, want hoewel er maar één deelnemer mag overblijven, slaan zij dit samen in de wind. Hiermee hebben ze echter wel het Capitool, die leiding heeft in het land, tegen zich opgezet. In het tweede deel (Vlammen) krijgt Katniss dus de schuld van de opstand die in het land woekert. Peeta en Katniss zetten hun toneelstuk dat zij gaan trouwen voort, maar worden gekozen om mee te doen aan een jubileumversie van de nieuwe Hongerspelen, waarbij oude winnaars opnieuw moeten strijden voor hun leven. Opnieuw winnen Peeta en Katniss, en er zijn opstanden uitgebroken in het land waarbij Katniss wordt gezien als een leider, de Spotgaai. Na de dood van haar zusje vermoord Katniss President Coin, en de vrede keert terug. 

Brechtje: Ik word altijd een beetje nostalgisch als ik de titel Hongerspelen hoor. Van mijn oma kreeg ik namelijk het eerste deel cadeau op mijn dertiende verjaardag, en door die serie ben ik helemaal verliefd geworden op het YA genre! Daarom zal ik altijd een beetje een zwak voor die boeken houden. Het eerste boek vond ik echt fantastisch. Ik werd compleet meegesleept in de wereld, het verhaal en de spanning in het boek. Zodra ik het eerste deel uithad, heb ik meteen het tweede besteld, en die maakte mijn hoge verwachtingen ook helemaal waar. Helaas hebben er drie lange jaren tussen gezeten voordat ik het laatste deel heb gelezen. Omdat ik van de eerste twee delen luxe hardcover uitgaven heb, wilde ik die van het derde deel natuurlijk ook. Na jaren zoeken vond ik hem uiteindelijk in een boekwinkel in Zutphen, en ik was zo blij! Toch vond ik het derde deel minder leuk dan de vorige twee, en ik weet niet zo goed waar dat gevoel vandaan komt. Het einde van de serie vond ik wel heel mooi, gelukkig. En mijn liefde voor deze serie is zeker niet minder geworden omdat het slotdeel anders was dan verwacht!

Claudia: Ik vond deze serie heel erg vergelijkbaar met de Divergent serie. Niet zozeer het verhaal, maar meer het verloop van de boeken. Ik ben een ontzettend grote fan van deel 1, en deel twee vond ik ook nog wel te doen. Maar ik kon mezelf amper door deel drie heen sleuren. Ik heb hem wel uitgelezen, maar dit deel vond ik echt niet goed. Ik vind van de drie boeken deel 1 dus verreweg het beste. Het is een erg origineel verhaal waar ik nog vaak aan terugdenk. De personages zijn goed uitgewerkt en er zit veel actie in het boek. Ik vind het alleen erg jammer dat het laatste boek het zo verpest heeft voor mij.

De films  

De boeken zijn verfilmd in vier delen door Lionsgate, in The Hunger Games (2012), Catching Fire (2013), Mockingjay part 1 (2014) en Mockingjay part 2 (2015). In totaal brachten de films bij elkaar bijna drie miljard dollar op wereldwijd. Het is daarmee één van de grootste YA films van de wereld. De hoofdrol, Katniss Everdeen, wordt gespeeld door Jennifer Lawrence. Peeta wordt gespeeld door Josh Hutcherson en Gale (Katniss' vriend uit district 12) door Liam Hemsworth. De eerste film is overigens geregisseerd door een andere man (Gary Ross) dan de laatste drie films (Francis Lawrence). Who did it better?  

Merel: Ik heb alleen de films gezien en de boeken (nog) niet gelezen, oeps! De films vond ik gaaf, maar ik denk dat je óf heel erg fan moet zijn, óf de films achter elkaar moet kijken. Ik heb namelijk het allerlaatste deel nooit gezien, omdat ik het allemaal iets te langdradig vond worden en op elkaar vond gaan lijken. Desalniettemin vond ik de films heel gaaf en de acteurs erg goed gekozen. Vooral props voor Jennifer Lawrence, wat een topwijf! 

Brechtje: Ik heb alleen de laatste film, Mockingjay Part 2, nog niet gezien. Ik weet nog dat ik, voordat ik de boeken las, tegen mijn ouders zei ''de films kijken pas als ik een paar jaar ouder ben hoor''. Puur omdat ik ergens had gehoord dat het allemaal heel bloederig was, haha. Toch heb ik de eerste film meteen geleend van mijn overbuurvrouw toen ik het eerste boek uit had. En ik moet zeggen dat ik het echt een hele goede verfilming vind! Er zijn maar een paar dingen weggelaten uit het boek, maar dat is natuurlijk logisch bij boekverfilmingen. Ik vind de acteurs ook heel goed uitgekozen. De andere delen die ik heb gezien vond ik ook heel goed, trouwens. Ik word namelijk heel blij van verfilmingen die zo dicht bij het boek blijven (; Ik vind de films én de boeken allebei zeker een aanrader!

Claudia: Ik heb alle films gezien, en ik vond ze erg goed. De films blijven erg trouw aan de boeken, en er zit ook nog erg veel detail in de films wat ik erg waardeer. De veschillende kledingstukken en kapsels zijn zo mooi uitgewerkt. En ook het Capitool en de bewonders zijn zo mooi neergezet tegenover de andere districten. Ik vond het alleen een beetje jammer dat het laatste deel van de film opgesplitst is in twee delen (iets wat de laatste tijd erg vaak gebeurd) maar zo was er wel meer tijd om alles goed uit te werken. En ik ben het met Merel eens, de acteurs zijn erg goed gekozen in deze films!

Oordeel: Boek versus Film

Brechtje: Ik vind de boeken en de films heel veel op elkaar lijken en goed op elkaar afgestemd. Daarom ga ik voor mijn oordeel kiezen voor datgene wat gewoonweg mijn voorkeur heeft, en dat zijn de BOEKEN. Ik vind de boeken nog niet eens zoveel beter dan de films. Er zitten misschien wat meer details in, maar daar is het meeste ook wel mee gezegd. Ik vind het gewoon fijner om met een boek op de bank te kruipen dan met een film. Ik denk dat De Hongerspelen altijd wel een van mijn favoriete YA series zal blijven!

Claudia: Het eerste boek vond ik beter dan de film, doordat je zelf de wereld voor je ziet in je eigen fantasie en je de personages beter leert kennen dan in de film. Het derde boek heeft het echter voor mij verpest, in tegenstelling tot de laatste twee films die ik nog wel leuk vond. De eerste twee films vond ik beter dan de laatste twee, maar de laatste vond ik niet slecht. Daarom kies ik voor deze serie voor de FILMS, gemiddeld vond ik deze leuker dan de boeken. Het is zeker niet dat de boekenserie slecht is, maar ik vond de films gewoon onwijs goed!

e72638df9189edbadf6547f81deaca50.jpg

Wat vonden jullie van de Hunger Games? 

Dit artikel is samengesteld door Merel



Reacties op: Boek vs Film: The Hunger Games

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Suzanne Collins

Suzanne Collins

Suzanne Collins (1962) is de bestsellerauteur van de succesvolle trilogie The Hu...