Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

EHW : boek

op 20 januari 2018 door

EHW staat voor 'Etymologisch Hebban Woordenboek’.
Synoniem: ‘Eerste Hulp bij Woordoorsprongverklaring’.
Wil je weten wat de oorsprong is van Hebban- en leesgerelateerde woorden? Dan ben je hier op de juiste plek!
Voor dit woordenboek heb ik mij laten inspireren door het originele spelletje Verklaar het woord vanop het vroegere Pure Fantasy-forum, dat erin bestond om een zo origineel mogelijke verklaring te zoeken voor de oorsprong van alledaagse woorden. Het is dus niet de bedoeling om de echte verklaring te achterhalen, alhoewel er hier en daar soms wel ware feiten een plekje vinden in mijn verzonnen uitleg, zoals bijvoorbeeld bij het woord (sterren)waardering.

Dit woordenboek werd opgesteld in navolging en ter aanvulling van Gigi’s Dikke van Hebban.
Het is een 'work in progress' en wordt dus op regelmatige basis aangevuld.
In de inhoudsopgave in de rechterkolom kan je lezen welke andere woorden reeds werden verklaard.


Vandaag vertel ik jullie meer over de oorsprong van één van de belangrijkste woorden hier op Hebban, namelijk:

7250e5846d32004568eb464124c304a8.jpgWat slechts weinig mensen weten is dat het woord ‘boek’ een acroniem is. Dat wil zeggen dat het gevormd wordt door de eerste letters van andere woorden.

Over wat die andere woorden juist zijn, daar bestaat enige onduidelijkheid over. Er zijn immers verschillende verklaringen die de ronde doen.

De meest voorkomende zijn:

  1. Bladzijden Op Elkaar Klemmen (meest neutrale betekenis, waarbij de nadruk wordt gelegd op het fysieke aspect van het boek, namelijk dat het een geheel vormt van bladzijden die aan elkaar vastgemaakt zijn)

  2. Blazen Om Erdoor te Komen (eerder negatieve connotatie, vaak gebruikt door niet-Hebbanaholics die het lezen niet weten te waarderen of door fervente lezers die een ‘dikke klepper’ en/of een inhoudelijk zwaar boek aan het lezen zijn, zoals het U-boek)

  3. Beste Ontspanning En Krachtpil (positieve connotatie, vaak gebruikt door Hebbanaholics)

  4. Beste Oplossing voor Eenzaamheids Klachten (met dank aan weaverannie)


Niet iedereen is het erover eens dat het woord 'boek' een acroniem is.
Sommigen denken dat het woord komt van mensen die onvoldoende geld hadden om een vakantie te boeken en thuis bleven met een stapel bij elkaar horende papieren om die te lezen om de tijd te verdrijven. Als iemand vroeg of ze niet op vakantie gingen dan zeiden ze steevast: 'ik boek'. (met dank aan Gigi)


Heb je zelf nog een leuke verklaring voor dit woord of heb je een voorstel voor een woord dat je verklaard wil zien?
Laat het me hieronder weten!

Het volgende woord dat aan bod zal komen, is 'recensie'.
Begin alvast maar na te denken en misschien kan jij dan ook een leuke verklaring voor dit woord in de reactie van het volgende artikel plaatsen? ;-)Reacties op: EHW : boek

Meer informatie