Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Wintervoorraad

op 01 maart 2018 door

 

Vorige vrijdag bezocht ik twee boekenmarkten (Lannoo & Standaard Boekhandel).
Hoewel ik er momenteel alles aan doe om plaats te maken in mijn boekenkast, ben ik er toch in geslaagd om met een grote voorraad nieuwe boeken naar huis te komen. Met deze koude winterdagen zou ik immers niet zonder leesvoer willen vallen ;-p
Een overzicht van mijn mengelmoes aan nieuwe aanwinsten:


The curious incident of the dog in the night-time (Mark Haddon)


870239d8de9216d05d5998d7c4e7eead.jpgDit Engelstalige fictieboek waar ik al veel goeds over gehoord had, stond al lang op mijn NTL-lijst.
De mooie cover trok mij ook meteen aan.

The Curious Incident of the Dog in the Night-Time is a murder mystery novel like no other. The detective, and narrator, is Christopher Boone. Christopher is fifteen and has Asperger's, a form of autism. He knows a very great deal about maths and very little about human beings. He loves lists, patterns and the truth.




Vingt mille lieues sous les mers (Jules Verne)

7171b2d6dea6f238b20b4bc8d102feba.jpgEen echte Franse klassieker, die ik jammer genoeg nog niet gelezen heb. Maar daar komt binnenkort verandering in! Eerder las ik al wel ‘Michael Strogoff, de koerier van de tsaar’ en ‘De reis om de wereld in 80 dagen’ van deze fantasierijke schrijver en visionair.

Professor Aronnax, diens knecht Conseil en Ned Land horen over het bestaan van een monster dat tegen zonsondergang plotseling opduikt en zich te goed doet aan schepen en hun bemanning. Tijdens hun zoektocht naar het geheimzinnige en kwaadaardige beest komen zij door toeval aan boord van de onderzeeboot Nautilus van kapitein Nemo. Aan boord van Nemo's bijzondere schip maken zij een lange, gevaarlijke en avontuurlijke reis mee: adembenemende onderwatertochten, moorddadige zeemonsters en veel andere spannende avonturen.


Een steekje los (Dean Burnett)

41948a778c59672791ce6843a8f36ead.jpg‘k Kende het boek helemaal niet, maar de cover trok mijn aandacht en de achterflaptekst deed de rest:

Ons brein bepaalt wat we doen en hoe we het doen. Maar hoe indrukwekkend dit ook is, de hersenen zijn verre van perfect! De chaotische samenwerking van alle verschillende delen in het brein veroorzaakt kleine defecten in ons gedrag en in de werking van ons lichaam.
- Waarom hebben we last van onverklaarbare fobieën?
- Hoe komt het dat ons brein ons laat geloven in complottheorieën?
- Waarom geeft het brein onszelf altijd een glansrol in onze eigen herinneringen?
Maar ook:
- Zijn lange mensen slimmer?
- Waarom reageert iedereen anders op humor?
- Waarom is alcohol soms goed voor de hersenen?

Dean Burnett beschrijft al deze defecten en beantwoordt al deze vragen aan de hand van herkenbare voorbeelden en humoristische opmerkingen, begeleid door wetenschappelijke verklaringen. Hij neemt het idiote brein op de hak en verklaart waarom er bij ons allemaal een steekje los zit.
Dean Burnett is gepromoveerd neurowetenschapper, doceert psychologie aan de Cardiff University en is daarnaast stand-up comedian. Hij schrijft een blog voor The Guardian over neurowetenschappen, psychologie, de media en stand-up comedy.


God is niet groot (Christopher Hitchens)

5106960ff921fc74f33e56fabf5b06fe.jpgEen non-fictieboek over een boeiend onderwerp, zeker in de huidige tijdsgeest (met dank aan Hoid voor de tip en ja Hoid, ik weet het, de Engelstalige versie is waarschijnlijk beter, maar nu kan ik tenminste al beginnen lezen en aantekeningen bijschrijven, wat in een bibboek niet kan).

Christopher Hitchens trekt in God is niet groot fel van leer tegen de godsdienst. Door nauwkeurige studie van belangrijke religieuze teksten laat hij zien dat religie niet meer is dan een wens van de mensheid. Religie is het gif dat de maatschappij verziekt, ze is een oorzaak van gevaarlijke seksuele repressie. Helder legt Hitchens uit waarom het beter is het leven te baseren op de seculiere wetenschap en de redelijkheid. God is niet groot is stilistisch briljant, geestig, boos, onredelijk, overtuigend, erudiet en scherpzinnig – een boek om in één adem uit te lezen.


Central Park (Guillaume Musso)

15d349eb87248ec914ae0a7d7381d3cb.pngHoewel ik van deze Franse schrijver nog niets heb gelezen, staan er dankzij Hebban toch verschillende boeken van hem op mijn NTL-lijst. ‘k Was onmiddellijk verkocht toen ik deze mooie cover zag. Nu hopen dat het verhaal even goed is!

De Parijse rechercheur Alice Schafer en de Amerikaanse Gabriel Keyne worden wakker op een bankje in Central Park, aan elkaar geketend met handboeien. De twee kennen elkaar niet en weten niet hoe ze hier terechtgekomen zijn. Het laatste wat Alice zich herinnert is dat ze de avond ervoor met haar vriendinnen uit ging in Parijs en het laatste wat Gabriel nog weet is dat hij pianospeelde in een club in Dublin. Nu heeft Alice een vreemd wapen in de binnenzak van haar jas en bloed op haar shirt. Onmogelijk? En toch...


Comics Art (Paul Gravett)

6011f30e896f9bd9978d8265dc32cbb7.jpgDit Engelstalige non-fictieboek over strips en graphic novels leek mij erg interessant.
Vooral de vele voorbeelden die de besproken theorie (letterlijk en figuurlijk) illustreren, spraken mij onmiddellijk aan.

Comics have never been a more dynamic and challenging art form than in the 21st century. The phenomenal growth of graphic novels and manga and the explosion of comics on the internet and other platforms have given their creators unprecedented freedom to innovate. Many can enjoy widespread acclaim in the art world, literary circles and through their multimedia adaptations. Comics Art takes an international approach by tracing lines of influence around the world to give historical contexts and contemporary perspectives for this huge current interest in the medium. Richly illustrated with many images taken from original artwork and rare artefacts, Comics Art gives a fascinating, accessible guide to some of the special properties of sequential art, such as panels, page layouts, speech balloons and wordless or 'silent' narration. It addresses concerns about how comics perpetuate stereotypes and support the status quo, while assessing their growing significance, notably through autobiography and reportage, as vehicles for provocative voices often silenced in other media. Comics Art also explores the diversity of styles, media and approaches now possible in the medium and exciting developments in digital comics and in comics conceived for galleries and installations.


De geheimen van de staatsveiligheid (Lars Bové)

eb1d5d3b7391e98b2b893c45c6ebbe63.jpgDe donkere cover trok mijn aandacht.
Nog nooit van het boek of de schrijver gehoord, maar wel erg benieuwd naar de inhoud!

Het eerste boek dat een helder inzicht geeft in de werking van de Staatsveiligheid, boordevol nooit gepubliceerd materiaal. Net nu inlichtingendiensten wereldwijd in de vuurlinie staan, doet een bekroonde onderzoeksjournalist een boekje open over de Staatsveiligheid. Belgiës meest geheime overheidsdienst heeft veel meer te verbergen dan we vermoeden. De Staatsveiligheid duldt geen pottenkijkers. Meer heeft Lars Bové niet nodig om een jaar lang op onderzoek te trekken doorheen de duistere wereld van spionnen en cyberterreur. Nooit eerder verscheen zo'n helder beeld van de overheidsdienst waarvan zelfs onze politici nauwelijks iets afweten. Bové ontrafelt de cultuur van geheimhouding en doet gaandeweg verbazende ontdekkingen. De Staatsveiligheid moet ons meer dan ooit beschermen tegen jihadisten en andere terreurdreigingen, maar vormt tegelijk een bedreiging voor zijn eigen burgers.


Overstekers (Petra Doom)

711774cbf009600b7a89a45c8098eaad.jpgEen boek van een landgenote en mede-Hebbanster, dat wil ik wel eens ontdekken.

Vijf jaar geleden kwam Mirabel van de magische wereld Aeterna naar de aarde om er een nieuw leven te beginnen, een stap die vele zogenaamde 'Overstekers' wagen. Samen met haar huisgenoot - vormveranderaar Terya - runt ze een biologisch fruitbedrijfje. Maar officieus heeft ze een tweede baan: met haar bemiddelingstalent blust ze brandjes wanneer Overstekers in conflict raken met elkaar of, vervelender, met mensen.Maar dan wordt Mirabels leven in de war geschopt. Ze krijgt onverwacht bezoek uit Aeterna en moet bemiddelen in een zeer ingrijpende zaak. Er is namelijk een moord gepleegd...


De testamenten (Frank Wouters)

ed8d0c8dfb57adeb40976063fe163f23.jpgDit boek staat al een hele tijd op mijn NTL-lijst te wachten om gelezen te worden.
Ik hoop vooral humor terug te vinden in dit boek samen met onverwachte plotwendingen.

Een donkere erfenisfarce en een brede grijns
Elsbeth is het als notaris gewend om testamenten voor te lezen, maar waarom is ze zo geraakt door wat Lucas in zijn laatste wilsbeschikking heeft neergeschreven? Natuurlijk kende ze hem, vaag, van in het dorp. Ze wist dat hij een romanticus was, een melancholische ziel met een talent om zich met gemak uit elke miserabele situatie te werken en elk aankomend succes te elfder ure de nek om te wringen. En nu was hij dood, omgekomen in een bizar ongeval. Zijn nabestaanden zitten als gieren te loeren op de erfenis. Zijn testament staat vol van poëtische verrassingen en mysterieuze verwijzingen. De erfgenamen zijn onthutst en verward. Dan duiken er meerdere testamenten op. Wat heeft Lucas bezield om ze elk een vage datum te geven? En waarom schreef hij er zoveel? Aan Elsbeth om doorheen alle intriges de ware wil van Lucas te achterhalen. Niets is wat het lijkt.


The greatest books you’ll never read (professor Bernard Richards)

e4b9dcdf2902f1534c5ad31ea53bb230.jpgEen prachtig vormgegeven Engelstalig non-fictieboek dat bovendien over boeken gaat.
Origineel uitgangspunt is dat de besproken boeken ofwel niet uitgegeven werden, verloren gegaan zijn of onafgewerkt bleven.

Why was Thomas Hardy's first novel never published? What happened to the manuscript of the long promised 'magnum opus' that Truman Capote never delivered? Why did Heinrich Böll abandon his Paradise Lost? These and many other intriguing mysteries are uncovered in this comprehensive guide to literature's lost and unfinished masterpieces.


De boeken van Sara Lindquist (Katarina Bivald)

3a57b4ebab4ab030453421f98d82975e.jpgAlweer een boek over boeken, maar deze keer een luchtige feelgoodroman.

Al twee jaar wisselen de achtentwintigjarige Sara Lindqvist uit Zweden en haar oudere penvriendin Amy Harris uit Broken Wheel boeken, brieven en gedachten over het leven en de liefde uit. Als Sara naar Amerika afreist om haar penvriendin op te zoeken blijkt Amy echter onverwacht te zijn overleden. Gelukkig ontfermen de excentrieke bewoners van Broken Wheel zich over hun Zweedse bezoeker. Voor het eerst van haar leven heeft Sara de vrienden die ze thuis altijd alleen maar in haar boeken vond. Niemand wil denken aan de dag waarop Sara's visum zal verstrijken en ze terug naar Zweden moet. Dus bedenken haar nieuwe vrienden een knettergek plan om ervoor te zorgen dat ze voor altijd in Broken Wheel kan blijven.


House of Furies

889dca2ba93d0821e377ba25073efff5.jpgZowel de cover als de achterflaptekst als de mooie vormgeving binnenin overtuigden me om deze Engelstalige YA uit het Gothic Horror-genre een kans te geven.

Louisa Ditton is alone and afraid. Having fled a harsh school where punishment was the lesson of the day, she is thrilled when she meets an old woman who offers her employment as a maid at a boardinghouse. But soon after her arrival at Coldthistle House, Louisa begins to realize that the house's mysterious owner, Mr. Morningside, is providing much more than lodging for his guests. In truth, the house is a place of judgment, and Mr. Morningside and his staff are meant to execute their own brand of dark justice on the boarders Boarders whose sins they consider beyond redemption. Louisa begins to fear for a young man named Lee, whose rare kindness sets him apart from the other guests. Louisa knows that it may be up to her to save him from an untimely judgment. But in this house of distortions and lies, how can Louisa be sure whom to trust In this first book in Madeleine Roux's new gothic horror series, photographs and illustrations help bring to life a terrifying house that is more than meets the eye.


Hundertwasser

8e29209ad8298e6dbfb8f3fe3b01a993.jpg‘k Was meteen gek van de stoffen reliëfcover (zie je natuurlijk niet op de foto).
Toen ik het boek opensloeg en zag dat het over één van mijn favoriete kunstenaars ging, belandde het onmiddellijk in mijn mandje.

‘Een wereld vol van kleur,’ zegt Friedensreich Hundertwasser, ‘is gelijk aan het paradijs.’ Met zijn demonstraties en acties, zijn manifesten voor de natuur, meer menselijk georiënteerde architectuur en de verbetering van de kwaliteit van leven en leefomstandigheden is Friedensreich Hundertwasser een van de fascinerendste kunstenaars van de 20e eeuw. Hij werd een symbolische figuur, niet alleen als schilder maar ook als architect, ecoloog en filosoof, in het bijzonder voor hen die zoeken naar een leven gericht op de natuur en het menselijke. Deze reguliere uitgave bestaat uit het eerste deel van TASCHENs limited edition Friedensreich Hundertwasser 1928-2000 en biedt een compleet overzicht van het werk, de persoonlijkheid en het leven van Hundertwasser, met gedetailleerde teksten van Hundertwassers levenslange vriend Wieland Schmied.


Wild Art

7d9bf1a9fab774c7de097ab4a516352c.jpgDit boek had ik enkele jaren geleden eens uitgeleend in de bib en ik heb er toen heel veel inspiratie uit gehaald. Zo heb ik bijvoorbeeld voor het eerst over het bloemencorso in Zundert gehoord, waar ik intussen al enkele keren naartoe ben geweest.
Toen ik dit boek zag liggen, aarzelde ik dan ook geen seconde. Heerlijk boek om eens te doorbladeren wanneer ik nood heb aan inspiratie!

Wild Art blaast de gevestigde kunstwereld omver! Wild Art is een visuele ontdekkingstocht van alles wat zich aan de rand van de wereld van de kunst afspeelt. Het laat spraakmakende voorbeelden zien van de veelheid aan 'andere' werelden binnen de kunst. Werelden die vaak niet worden genoemd binnen de professionele kunstliteratuur. Wereld die worden genegeerd door kunstcritici, kunsthistorici, dealers, kunstenaars en verzamelaars. Dit boek toont een nieuwe kunstwereld, die openligt voor iedereen die bereid is zich ervoor open te stellen. Wild Art laat kunstenaars zien die zich uitdrukken op een unieke manier, een unieke plek en met uniek materiaal.


De kracht van het tweetal

ede159316902ec4f200a2552d8cddee6.jpgDit was liefde op het eerste gezicht.
Een prachtige cover waar ik meteen verliefd op was.
Met een achterflaptekst die mij ongelofelijk benieuwd maakte naar de inhoud.
Maar oordeel vooral zelf:

De wereld is eeuwenlang dol geweest op de mythe van het eenzame genie, maar Joshua Wolf Shenk laat in De kracht van het tweetal iets zien wat minstens zo spannend is: wat er gebeurt wanneer twéé bijzondere mensen gaan samenwerken. De gebroeders Van Gogh, Lennon en McCartney, Jobs en Wozniak (Apple), Crick en Watson (van het dna): juist de vonk die overslaat tussen twee briljante zielen die aan elkaar gewaagd zijn, zorgt voor explosies van creativiteit die de wereld kunnen veranderen. Het lijkt wel verliefdheid. Joshua Wolf Shenk zoekt het psychologische en biologische bewijs voor wat hij bij talrijke tweetallen heeft zien gebeuren – niet alleen de samenwerking, de kruisbestuiving en het succes, maar ook de machtsstrijd die ze tot grote hoogten kan stuwen. De kracht van het tweetal geeft ons een nieuwe blik op creativiteit en innovatie.

 

Welke van bovenstaande boeken spreken jou aan?


PS: In de rechterkolom ontbreken momenteel nog 4 boeken (Comics Art, House of Furies, Hundertwasser & Wild Art).
Toevoeging van deze boeken aan het Hebban-bestand werd vorige vrijdag reeds aangevraagd.
Van zodra deze beschikbaar zijn, worden ze aan dit artikel toegevoegd, zodat ze - indien je dat wenst - op je 'wil ik lezen'-plank kunnen gezet worden.




Reacties op: Wintervoorraad

Meer informatie

Gerelateerd