Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

10 thrillers voor de thriller tiendaagse

op 23 februari 2020 door

Als je de afgelopen dagen hebt rondgekeken op Hebban kun je er niet omheen: de thriller tiendaagse is op 21 februari afgetrapt. Ook binnen het young adult genre zijn er veel thrillers verschenen en zullen er in de toekomst zeker nog meer thrillers verschijnen. Thrillers zijn nou eenmaal populair. Laurie dook in de thrillers en zet er 10 binnen het young adult genre voor jullie op een rijtje.

Dit artikel is geschreven door Laurie

Eerwraak van Helen vreeswijk

Helaas niet meer onder ons, maar Helen Vreeswijk is wat mij betreft wel de koningin van de young adult thrillers. Eerwraak was mijn eerste kennismaking met deze thriller queen en dat smaakte naar meer. Ik heb inmiddels bijna al haar boeken gelezen.

In Eerwraak maken we kennis met de Afghaanse Letiva die verliefd wordt op de oer Hollandse Sam. Deze liefde is wederzijds, maar er is één probleem. Letiva mag niet met Sam omgaan, laat staan een relatie met hem hebben. Hij is namelijk geen moslim en dat is een schande. Hun relatie komt aan het licht en dan beginnen de problemen pas echt.

De eliminatie van Daniëlle Bakhuis

De eliminatie is een thriller die een ethisch vraagstuk bespreekt. Zou jij iemand doden om zelf te mogen blijven leven? Dit dilemma krijgt Chleo voor haar kiezen als ze nietsvermoedend in een bus stapt en in een loods terecht komt. In deze loods bevinden zich nog negen andere mensen en de volgende woorden staan in gifgroene letters op een muur geprojecteerd:

ELIMINEER DE HELFT OM DE ANDEREN TE LATEN LEVEN.

Wie zullen er geëlimineerd moeten worden en wie mogen blijven leven?

Cel 7 van Kerry Drewery

Een tv programma, zeven dagen, zeven cellen. Elke dag schuiven de gevangenen één cel op. De kijkers thuis stemmen aan het eind van de zeven dagen of een veroordeelde mag blijven leven of dat de doodstraf moet worden uitgevoerd. Martha Honeydew is zo'n gevangene over wiens lot de kijkers moeten stemmen. Immers, het rechtssysteem is afgeschaft in de wereld van Cel 7.. Wat gebeurt er als je geen eerlijk proces krijgt? Het publiek kent alleen de feiten die hun worden voorgeschoteld en krijgen alleen het gezicht van de veroordeelde te zien. Kun je op basis van die weinige kennis een oordeel over iemand vellen en mag dat wel? Dit is het eerste deel in een trilogie, Dag 7 is al uit en Finale 7 verschijnt op 5 maart.

Een van ons liegt van Karen M Mcmanus

Als ik een beetje vals wil spelen kunnen alle boeken van deze auteur wel in dit lijstje, maar dat is natuurlijk niet helemaal eerlijk. Mooi bruggetje naar de titel van het vervolg op Een van ons liegt, want dat is recent verschenen en heet Eerlijk duurt het langst. In Een van ons liegt maken we voor het eerst kennis met de leerlingen van Bayview High. Vijf van hen moeten nablijven en tijdens het nablijven overlijdt één van hen. Wat is er gebeurd en nog belangrijker, wie heeft het gedaan? In Eerlijk duurt het langst keren we een jaar later terug naar Bayview High en ontdekken we dat iemand het werk van een andere leerling heeft voortgezet.

Mcmanus' thriller Twee kunnen een geheim bewaren speelt zich af i een ander stadje, maar bevat eveneens een moordmysterie.

Fataal spel van Chinouk Thijssen

Als de zus van Carmen plotseling verdwijnt en Carmen allemaal opdrachten toegestuurd krijgt weet ze dat ze dit spelletje mee moet spelen als ze haar zusje ooit nog terug wilt zien. Samen met haar vrienden voert ze de opdrachten uit, maar als deze steeds gevaarlijker worden begint ze te twijfelen. Hoe ver moet ze gaan om haar zus te redden? De filmrechten van Fataal spel zijn inmiddels gekocht en er wordt hard aan een script gewerkt. De andere boeken van Chinouk Thijssen zijn ook stuk voor stuk thrillers en zeker de moeite waard om te lezen.

Oog om oog van Buddy Tegenbosch

In Oog om oog maken we kennis met Jaap-Jan die net gaat studeren. Tijdens een avondje werken in de kroeg duikt opeens Ivar, zij kwelgeest van vroeger, op. Wat doet hij in dezelfde stad als Jaap-Jan en wat is Ivar van plan? Jaap-Jan wil Ivar terugpakken voor wat hij hem vroeger heeft aangedaan, maar of dat zo verstandig is is nog maar de vraag.

Voor het laatst gezien van Caleb Roehrig

Flynns vriendin January is verdwenen. Volgens iedereen is hij degene die January voor het laatst in leven heeft gezien, maar Flynn weet niets van January's verdwijning. Hij besluit het heft in eigen hand te nemen en samen met een collega van January gaat hij op onderzoek uit. Zou January nog in leven zijn?

Naast een mysterieuze verdwijning die je moeilijk loslaat speelt er nog een ander thema een belangrijke rol in Voor het laatst gezien, namelijk diversiteit. Dit is op een heel natuurlijke manier met het verhaal verweven waardoor het niet zo opvalt. Toch is het aanwezig en speelt het een belangrijke rol in de ontwikkeling van Flynn.

A good girl's guide to murder van Holly Jackson

Een thriller die (nog) niet is vertaald is A good girl's guide to murder van Holly Jackson. Vijf jaar geleden is het schoolmeisje Andie Bell vermoord door Sal Singh. Iedereen weet dat hij het heeft gedaan, de politie, de hele stad. De zaak is daarom gesloten. Pippa Fitz-Amobi is in datzelfde stadje opgegroeid, datzelfde stadje dat in beslag werd genomen door deze brute moord. Pippa is er alleen niet zo zeker van dat ze de juiste dader achter de tralies hebben gezet. Als ze deze oude zaak besluit te onderzoeken voor een schoolproject komt Pip achter geheimen die iemand in het stadje wanhopig verborgen probeert te houden. En als de eigenlijke moordenaar nog steeds vrij rondloopt, hoe ver gaat men dan om te voorkomen dat Pip de waarheid boven tafel krijgt?

Pretty little liars van Sara Shepard

Tijdens een logeerpartijtje bij Alison verdwijnt deze plotseling. Spencer, Hanna, Emily en Aria weten niet wat er is gebeurd. De vriendinnen groeien uit elkaar, totdat het lot hun drie jaar later weer bij elkaar brengt. De meiden krijgen allemaal rare berichten van ene "A" die al hun geheimen lijkt te kennen. Is Ali nog in leven? De vriendinnen zijn wanhopig, deze A bedreigt hen en brengt hun in moeilijkheden. Zijn al hun geheimen nog wel veilig?

De boekenreeks bestaat officieel uit zestien boeken waarvan er acht in het Nederlands zijn vertaald. Je kunt na het achtste deel stoppen, maar je blijft daarna alsnog met vragen achter. De tv serie wijkt sterk af van de boeken, dus je kunt deze niet één op één volgen. Het eerste deel van de Pretty little liars reeks heet Vriendschap.

54 Minuten van Marieke Nijkamp

Op een doodnormale ochtend loopt een oud-leerling de aula van een Amerikaanse high school binnen en begint in het wilde weg om zich heen te schieten. In 54 Minuten volgen we een aantal leerlingen die zich tijdens deze schietpartij in of om het schoolgebouw bevinden en wanhopig proberen te overleven of om hulp te halen. Dit verhaal beslaat daadwerkelijk 54 minuten en in deze 54 minuten worden angst, wanhoop, vrees en hoop zichtbaar. Waarom heeft de schutter het op zijn oude school gemunt en wat is de relatie van de hoofdpersonen met de schutter?

Er zijn nog zo ontzettend veel meer young adult thrillers die de moeite waard zijn om te lezen. Wat dacht je van bijvoorbeeld De laatste halte van Wendy Brokers, alle boeken van Mel Wallis De Vries, Fright night van Maren Stoffels en de boeken van Mirjam Mous? Tijdens deze tiendaagse (en ook daarna natuurlijk) kun je je thrillerhart ruimschoots ophalen binnen het young adult genre.

Wat is jouw favoriete young adult thriller?



Reacties op: 10 thrillers voor de thriller tiendaagse

Meer informatie

Gerelateerd