Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Aarde, water, lucht en vuur

op 03 september 2020 door

Deze maand staat de Hebban challenge in het teken van de elementen. De opdracht? Lees boeken met de volgende woorden in de titel: aarde, water, lucht en/of vuur.

Binnen de Young Adult boeken zijn er best veel titels te vinden met deze woorden erin. Vooral vuur is populair.  

Wij hebben wat titels voor jullie bij elkaar gezocht. We noemen steeds eerst de Nederlandstalige auteurs, dan de vertaalde auteurs en dan de Engelstalige boeken.

Let op, sommige zijn vervolgdelen van een serie. En natuurlijk zijn we benieuwd naar jullie tips binnen YA en NA. 

Aarde

Kinderen van moeder aarde van Thea Beckman is het eerste boek in een klassieke trilogie. Zes eeuwen na de derde wereldoorlog wordt Groenland, nu Thule, geregeerd door vrouwen. De mensen hebben een ideale samenleving opgebouwd, totdat een onbekend schip in de Fjord verschijnt.

Puur wit (Terras Altas) van Patty van Delft. Af en toe moet je de regels een beetje buigen: Terra betekent aarde, dus..... Dit is het nieuwste boek van Patty van Delft. Het is een Steampunk fantasy over geheimen, onderdrukking, tweestrijd en een gevecht om vrijheid, waarin niets zo eenvoudig is als het lijkt…

Penryn & Het gevecht om hemel & aarde (Angelfall 3) van Susan Ee. De engelen van de apocalyps hebben de macht overgenomen in de wereld, en het is een chaos. Overdag schuimen bendes de straten af, 's nachts heersen angst en bijgeloof. Wanneer Penryns kleine zusje door gewelddadige engelen wordt ontvoerd, grijpt Penryn in.

De ring van aarde (De jonge Samoerai 4) van Chris Bradford. Deel vijf en zes heten Ring van water en Ring van vuur. De Jonge Samoerai is een historische serie over Jack Fletcher die op de kust van Japan aanspoelt nadat zijn schip werd overvallen door ninjapiraten. Hij wordt gered door de legendarische zwaardmeester Masamoto Takeshi. 

Earth's end (Fire Awakens 3) van Elise Kova. Deze serie kun je helemaal lezen in deze maand, dan heb je alle elementen gehad. Deel 1 t/m 4 zijn Air, Fire, Earth en Water. Vhalla werkt in een bibliotheek als ze bij toeval ontdekt dat ze in het bezit is van elementaire magie.

En als je de regels nog verder wilt oprekken: OnvoorwAARDElijk van Colleen Hoover. Miles wil geen liefde, Tate heeft geen tijd voor liefde, dus blijft over: seks. Miles heeft wel twee voorwaarden waar Tate zich aan moet houden: geen vragen over het verleden en geen verwachtingen voor de toekomst. Dit is New Adult, dus een stuk explicieter dan YA. Wees gewaarschuwd. 

Water

Dansen in diep water van Laure van den Broeck vertelt het verhaal van een vliegtuigcrash waarbij elf meisjes stranden op een onbewoond eiland. Lord of the flies, maar nu met meisjes. 

De geur van water van Herliena Wongsowikromo gaat over Madeleine, een meisje van negen jaar waarvan de moeder overlijdt. 

Kind van water van Kelly Naber. Lotte von Wasser is een vrij normale tiener, afgezien van haar gave om emoties van anderen te voelen. Dan krijgt ze last van nachtmerries over een vreemd woud. Daarom wordt ze naar haar grootmoeder gestuurd die in het Zwarte Woud woont. Daar hoort ze voor het eerst dat ze eigenlijk een elf is.

Water & Vuur van Victoria Scott gaat over modepopje Tella die meedoet aan een levensgevaarlijke race door vier ecosystemen om het geneesmiddel voor haar dodelijk zieke broer te winnen. 

Deep blue (Waterfire saga 1)  van Jennifer Donnelly is een serie over zeemeerminnen. Het is een verhaal over goed en kwaad, over een samenzwering die het bestaan van hun wereld bedreigt. 

A Song below water van Bethany C. Morrow. Tavia is een sirene, maar mag hier niet voor uitkomen en dan woont ze ook nog in Portland (Oregon), een stad waar heel weinig zwarte mensen wonen en al zeker geen met magische krachten. Dan wordt er een sirene vermoord...

Water's wrath (Air awakens 4) van Elise Kova. Zie bij Aarde voor de plot van boek 1. 

Lucht

(V)lucht komt in oktober uit en is het nieuwste boek van Mel Wallis de Vries. In een vervallen gebouw komen drie meisjes bij bewustzijn, alledrie zijn ze opgesloten in een eigen kamer. Voor hun voeten ligt een iPad waarmee ze elkaar kunnen zien. De opdracht is simpel, maar gruwelijk. Een van hen mag het huis niet levend verlaten. En ze moeten zelf kiezen wie dat is.

Koningin van Lucht en Duisternis (De duistere machten 3) van Cassandra Clare. Deze serie speelt zich vijf jaar na Stad van hemelse vlammen af en vertelt het verhaal van Emma Carstairs. Zij is inmiddels geen rouwend meisje meer, maar een jonge vrouw die vastberaden is te ontdekken wie haar ouders heeft vermoord. Natuurlijk zitten de boeken weer vol geweldige Schaduwjagers, demonen, elfen, weerwolven en vampiers. 

De luchtsleutel (Endgame 2) van James Frey is een serie over een spel, een serie over een strijd met als inzet: het recht om een allesomvattende calamiteit van wereldschokkende omvang te overleven. De regels: die zijn er niet. 

Air awakens (Air Awakens 1) van Elise Kova, nogmaals: zie bij Aarde.

Punching the air van Ibi Zoboi en Jusef Salaam is een boek geschreven in vrij vers. Het gaat over een zwarte jongen die onterecht in de gevangenis zit. 

Vuur

Grondvuur van Mirjam Gielen gaat over de nasleep van het bombardement op Nijmegen in de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal wordt verteld middels brieven die Julia vindt. Brieven die haar oma aan haar overleden zus Corrie schreef. 

De nacht van de vuurvliegjes (de Nachtuilen 4) van Jeroen van Unen. De nachtuilen is een serie over de Denari-eilanden. Eilanden die boven onze aarde zweven en een wereld vol magie bevatten. Tobias komt van de aarde, maar komt op de eilanden terecht. Al gauw raakt hij betrokken bij een strijd die al heel lang voortduurt. 

Vuurstorm (Adem 3) van Nico De Braeckeleer. Het eerste boek in de serie heet Tsunami en start in het jaar 2165. De aarde is drastisch veranderd door klimaatverandering en zeker niet ten goede. Samen met River, Colin en Jazz gaat Skye op zoek naar Civitas, een gebied dat volgens geruchten uit de greep van de klimaatverandering is gebleven. De gevaarlijke reis wordt voor Skye en haar nieuwe vrienden een innerlijke zoektocht naar hoop, geluk en liefde.

Hart van vuur (Gaia 2) van Miranda Peters. In Hart van glas, het eerste deel van de trilogie leren we Hester kennen, een meisje dat net doet alsof ze heel normaal is, maar eigenlijk bovenmenselijke krachten bezit. Maar dan ontmoet ze Siem en begint haar wereld te veranderen. 

Ziel van vuur (Firelight 1) van Sophie Jordan gaat over Draki: mensen die zichzelf in draken kunnen veranderen en over drakenjagers. De hoofdpersoon Jacinda heeft moeite met het leven in de kolonie en gaat op zoek naar vrijheid. Hierdoor wordt ze gedwongen met haar moeder en zusje buiten de kolonie te gaan wonen. Maar of ze daar haar geluk vindt is maar de vraag.

Duizend stukjes van jou (Vuurvogel trilogie 1) van Claudia Gray is het eerste deel in een serie over reizen door verschillende dimensies. Marguerite is de dochter van twee briljante wetenschappers die een apparaatje hebben uitgevonden om tussen dimensies te kunnen reizen. Hierdoor komt Marguerite steeds in een andere versie van haar eigen leven terecht. 

Als vuur  van Sara Lövestam is een sprankelend en meeslepend verhaal over een eerste grote liefde. Anna en Lou komen elkaar tegen op de veerboot naar hun vakantieeiland en doen vanaf dat moment alles samen. Langzaam worden ze verliefd, maar aan haar ouders vertellen dat ze op meisjes valt durft Lou niet.

Het vuur in mij van Erin Stewart. Bij een vreselijke huisbrand heeft Ava alles verloren: haar ouders, haar beste vriendin, haar thuis en zelfs haar gezicht. Hoe kan Ava nu nog een normaal leven leiden? Wie wil er nou bevriend zijn met een monster? 

De heerschappij van de maskers (Vuur en as 1) van Sabaa Tahir vertelt het verhaal van Laia en Elias, geboren in aparte werelden – zij een slaaf en hij een soldaat – die voorbestemd zijn om samen het wrede Imperium te bestrijden, in een wereld die doet denken aan het oude Rome. 

IJs als vuur (Sneeuw als as 2) van Sara Raasch. Meira was nog maar een baby toen Winter werd aangevallen en kent alleen het leven als vluchteling. De Winterianen zijn vastbesloten om hun rijk ooit terug te veroveren en ondernemen daarvoor gevaarlijke verkenningstochten, waarbij Meira tot haar frustratie nooit mee mag.

Erfgenaam van vuur (De glazen troon 3) van Sarah J. Maas. In het eerste deel van deze serie wordt Celaena wordt voor de keuze gesteld: óf haar leven slijten in de gevangenis, óf deelnemen aan een toernooi waarvan de winnaar de nieuwe kampioen van de koning wordt. Een voor een worden de deelnemers van het toernooi echter op gruwelijke wijze vermoord en al snel vecht Celaena niet alleen voor haar vrijheid, maar ook voor haar leven.

Stad van vuur (Kronieken van de onderwereld 2) van Cassandra Clare. In het eerste deel van deze serie: Stad van beenderen leren we Clary kennen. De vijftienjarige Clary woont met haar moeder in New York. Wanneer deze ontvoerd wordt, komt Clary achter het familiegeheim: haar moeder behoorde ooit tot een groep demonenjagers. Langzaamaan lukt het Clary om tot die wereld door te dringen. Maar de wereld van de demonenjagers is verscheurd. Zal het Clary en haar vrienden lukken om haar moeder te redden?

Fire falling (Air awakens 2) van Elise Kova, zie Aarde. 

Of fire and stars van Audrey Coulthurst. Denna moet trouwen met de kroonprins van het naburige rijk. In dit rijk is magie verboden en Denna moet daarom verborgen houden dat ze een affiniteit heeft met vuurmagie. Maartje wil dit LHBTIQ+ boek deze maand graag lezen. Wie heeft er zin in een buddyread?

Girls of paper and fire van Natasha Ngan is het eerste deel in een trilogie over een wereld die is opgedeeld in mensen, halfdemonen en demomen. De demonen zijn oppermachtig en de demonenkoning kiest ieder jaar meisjes uit het volk der mensen uit om zijn concibenes te worden. Lei wordt ook uitgekozen, maar zij laat zich niet zo gemakkelijk in de rol duwen die voor haar is bedacht.

Dance of fire/ Dans van vlammen (Dans van schaduwen 2) van Yelena Black is het tweede deel in een duologie. Het eerste deel: Dans van schaduwen gaat over Vanessa die, net als haar oudere en inmiddels verdwenen zus, wordt toegelaten op een exclusieve balletacademie. Vanessa is vastbesloten om te achterhalen wat er met haar zus gebeurd is. 

With the fire on high van Elizabeth Acevedo gaat over een tienermoeder met een passie voor koken. Emoni probeert alle ballen in de lucht te houden, school, haar kind, haar toekomstdromen, haar werk en misschien ook wel een nieuwe liefde. 

Catching fire/ Vlammen (The hungergames 2) van Suzanne Collins. De hongerspelen is van alle genoemde boeken denk ik het populairst, of in ieder geval het bekendst. In het Engels heet het tweede deel Catching Fire, dus die telt. 



Reacties op: Aarde, water, lucht en vuur

Meer informatie