Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Battle of the books: Kingdom of souls vs Forest of souls

op 04 oktober 2020 door

Kort achter elkaar lazen Roxanne en Maartje twee boeken met het woord Souls in de titel: Kingdom of Souls van Rena Barron en Forest of souls van Lori M. Lee. Dit inspireerde hen tot een battle of the books. Welke auteur heeft de zielen het mooist neergezet? Door welk verhaal werden zij het meest meegesleept?

'Om te zorgen dat we eerlijk blijven, maken we gebruik van CAWPILE, een manier van scoren die bedacht is door de Booktuber Bookroast. CAWPILE staat voor Characters, Atmosphere, Writing style, Plot, Intrigue, Logic en Enjoyment.' 

2301af485f23afb0996accfb55d65de1.jpege52182f2fad246f37fb03d475d27e138.jpeg

geschreven door: Roxanne en Maartje

Kingdom of souls 

Dit is het eerste deel in in de Kingdom of Souls-serie. Het is een verhaal gebaseerd op Afrikaanse mythologie. Het verhaal van Arrah wordt afgewisseld met gedachten en verhalen van Afrikaanse goden. Als dochter van twee machtige 'witchdoctors' verwacht iedereen dat Arrah ook over krachtige magie zal beschikken. Als het er jaar na jaar op lijkt dat de magie haar overslaat wordt Arrah wanhopig. Als er steeds meer kinderen verdwijnen in het koninkrijk en één van hen haar vriend is, besluit Arrah zich tot verboden magie te wenden. Ze ruilt tijd van haar leven in voor magie. Deze geleende magie laat haar een afschuwelijk verraad zien en Arrah lijkt de enige te zijn die het kwaad kan voorkomen. Klik hier voor een mooie kaart van de wereld van Kingdom of souls.

Het boek mist een glossary (verklarende woordenlijst), deze zou in een verhaal met zoveel personages geen overbodige luxe zijn. 

Forest of souls

Dit is het eerste deel in de Shamanborn-serie. Sirscha Ashwyn is een weesmeisje dat heel graag de 'Queen's shadow' wil worden, de spion van de koningin, maar als wees is het best moeilijk om haar aandacht te trekken. Ze doet er daarom alles aan om indruk te maken. Als de 'Shamans' haar beste vriendin Saengo vermoorden, komen Sirscha's verborgen krachten naar boven en wordt ze naar het domein van de Spinnenkoning gestuurd. De Spinnenkoning woont middenin een dood woud, dat bestaat uit door zielen bezeten bomen. 

Dit boek begint met een glossary, ik raad je echt aan deze van tevoren te lezen. Lori M. Lee maakt gebruik van heel veel namen die niet bekend zijn en zonder deze glossary start het boek wel heel verwarrend. 

Characters

Maartje: De personages in Kingdom of souls zijn naar mijn idee niet allemaal voldoende uitgewerkt. Van de hoofdpersoon krijg je een goed beeld, maar zelfs bij haar vader, moeder en haar liefde blijft de uitwerking van de karakters in gebreke. Rena Barron maakt gebruik van heel veel verschillende personages. Zowel mensen, goden als demonen maken hun opwachting en af en toe zag ik echt door de bomen het bos niet meer. Een overzicht van alle personages in het boek was een aanvulling geweest die eigenlijk minimaal nodig was. Ik geef de karakters een 7.

Deze aanvulling is wel aanwezig in Forest of souls. Ook in dit boek passeren er veel verschillende personages de revue, waardoor het ook hier in het begin erg lastig is om alle mensen, steden, dieren en andere benamingen uit elkaar te houden. De woordenlijst voorin het boek is daarom zeker geen overbodige luxe. De personages in Forest of Souls voelen échter, vooral omdat ze meer zijn uitgewerkt. Hier is niet alleen Sirscha een persoon waar je van kunt gaan houden. Ik geef de karakters een 8.

Roxanne: Zoals Maartje al zegt zijn de personages in Kingdom of Souls voor mij ook net niet voldoende uitgewerkt. Je leert genoeg over de hoofdpersoon en deels over haar ouders, maar de rest blijft helaas achter. Juist omdat er zoveel verschillende personages geïntroduceerd worden was het fijn geweest er meer over te weten. Ik zat zelfs soms te bedenken wie die persoon ook alweer was als die ter sprake kwam. Ik miste ook echt de woordenlijst in dit boek. Ik geef de karakters een 6,5.

In Forest of Souls zit deze woordenlijst er wel bij en hier ben ik dan ook erg blij mee. Wederom worden er veel benamingen gebruikt waarvan je niet direct weet wat ze betekenen. Daarnaast was er in dit boek ook meer verdieping in andere personages dan alleen de hoofdpersoon. Ik geef de karakters een 8.

Atmosphere

Maartje: De sfeer in beide boeken is vanaf het begin spannend. Al heel snel wordt duidelijk dat er vreselijke dingen gebeuren en zullen gaan gebeuren en dat de heldinnen hierin een rol te vervullen hebben. De beschrijvingen van de omgeving in beide boeken vond ik mooi. Je waande je op de markt in Kingdom of Souls en in het vervloekte woud in Forest of Souls. Beide boeken krijgen van mij een 9. 

Roxanne: Kingdom of Souls sleurde me toch net iets sneller het boek in. Het boek was vrijwel direct met actie bepakt waar Forest of Souls net iets meer opbouw had. Beide boeken zitten vol spanning en door de duidelijke beschrijvingen van de omgeving kon ik me er goed in verplaatsen. Ondanks dat het ene boek mijn aandacht net iets sneller had geef ik toch beide boeken een 8,5 daar beide schrijfsters heel goed zijn in het beschrijven van de omgeving.

Writing Style 

Maartje: De manier van schrijven in Forest of Souls bevalt me wel. Lee geeft een levendig beeld van de omgeving, het is echt niet moeilijk om de Dead Wood, of Spinner's End voor je te zien. Ook haar personages zijn goed beschreven, zowel hun uiterlijkheden als hun gevoelens worden duidelijk. Wat ik niet prettig vond is dat de wereld pas gaandeweg het boek duidelijk wordt. Op zich fijn als je niet aan het begin van het verhaal een 'infodump' hebt, maar de wereld is ingewikkeld, er zijn veel personages en rangen en standen en dan ook nog verschillende landen en rangen die hetzelfde klinken als voorwerpen: Blades en magische dieren: Wyvern. Gelukkig was het verhaal, toen ik eenmaal bij alle vreemde termen een plaatje had, niet meer moeilijk te volgen. Bij Kingdom of souls werd ik direct in het verhaal getrokken door de eerste hoofdstukken. Een meisje dat zich zorgen maakt over haar magische vermogens en een heel liefdevolle vader en oma gaven direct een fijn gevoel. Helaas hield Rena Barron dit niet het hele boek vol. Ze kan mooi schrijven, maar de verschillende verhaallijnen maakte het ook erg ingewikkeld. Ik geef Kingdom of souls een en Forest of souls een 9. 

Roxanne: In tegenstelling tot Maartje had ik met Forest of Souls geen moeite met de opbouw van de wereld. Dit paste wel bij het verhaal. Misschien komt het ook deels omdat ik grote fantasy spelletjes gewend ben en de wereld me aan deze computerspellen deed denken. Ik heb de schrijfstijl als erg prettig ervaren. Hierdoor las het boek ook uiteindelijk vlot weg. Wel had ik bij dit boek dat het even duurde voor het boek op gang kwam en ik er echt in zat. In tegenstelling tot Kingdom of Souls. Dit boek greep me gelijk en ik zat er direct in. Wel lopen er in dit boek meerdere verhaallijnen door elkaar, en dit bracht me soms wat in de war. Zo wist ik bijvoorbeeld niet meer goed vanuit welk perspectief ik nu aan het lezen was, tot ik al een stuk verder was in het hoofdstuk. Kingdom of Souls krijgt van mij een 8 en Forest of Souls een 9.

Plot

Maartje: Het plot van Kingdom of souls draait om een gevecht tussen goden en demonen en is sterk gebaseerd op Afrikaanse mythologie. Dit maakte het boek heel interessant. Ik kwam naderhand ook enkele van de godinnen tegen in een ander boek dat ik las: Legendary Ladies. Helaas was voor mij al wel vrij snel duidelijk wie de slechterik was, zelfs nog voordat het (naar mijn idee ook te snel) in het boek naar voren kwam. Ik had die spanning graag nog wat langer gezien.  Ik geef het plot een 8.

Forest of souls heeft een spannend plot, dat voor een groot deel om gebeurtenissen uit het verleden draait.  De gebeurtenissen volgen elkaar vlot op. Soms zo snel dat je niet helemaal de tijd hebt om alles tot je door te laten dringen. Het einde deed me erg denken aan een ander boek, maar ik kan natuurlijk (in verband met spoilers) niet vertellen welk boek. Op naar deel twee. Ook dit plot krijgt een 8.

Roxanne: In Kingdom of Souls gaat het plot voornamelijk over demonen en goden. Ik vond het soms wat cliché daar dit wel een plot is wat vaker voorkomt. Net zoals Maartje had ook ik vrij snel door wie de slechterik was in dit boek. De gebeurtenissen die daarop volgen maken het wel weer spannend en er gebeurenecht wel wat onverwachte dingen. Ik had gehoopt dat Barron de gebeurtenissen wat meer zou uitwerken. Ik geef het plot een 7.

In Forest of Souls loopt het plot door het gehele boek door, zo had je niet het idee dat je in een wervelwind kwam met plot twists. Ik zag hem ook niet aankomen en weet ook nog niet zeker of het nu goed of fout was wat er is gebeurd en wat ik ervan moet vinden. Ik geef het plot een 8.

Intrigue

Maartje: Doordat beide boeken naast het hoofdplot ook enkele subplots hadden bleven de verhalen bijna het hele boek door boeien. Alleen de stukjes vanuit de goden in Kingdom of souls vond ik niet helder genoeg en daardoor haalden ze me uit het verhaal. Kingdom of souls krijgt een 7, Forest of souls een 8.

Roxanne: Beide boeken bleven mijn aandacht wel vasthouden. Ook ik had wat moeite met de hoofdstukken van de goden in Kingdom of Souls, maar hierdoor vond ik het boek niet minder spannend. Beide boeken geef ik een 8.

Logic

Maartje: Beide boeken heb ik niet op grote fouten in de logica kunnen betrappen, wel vond ik dat de wereld bij allebei de verhalen te groot was om in één boek te begrijpen. Hierdoor raakte ik af en toe de draad kwijt. Het feit dat Forest of souls rekening heeft gehouden met de ingewikkelde wereld door een glossary te plaatsen maakt dat ik dit boek hoger waardeer. Kingdom of souls krijgt een 7, Forest of souls een 8.

Roxanne: Ik ga geheel met Maartje mee met deze. Mij is eigenlijk niks opgevallen qua fouten in logica. Om eerlijk te zijn let ik daar ook nooit echt op, ik geniet gewoon van het boek. Wel raakte ik op momenten echt in de war door alle bewoordingen in Kingdom of Souls en het niet hebben van een woordenlijst om dit na te kunnen lezen. Kingdom of souls krijgt een 7, Forest of souls een 8.

Enjoyment

Maartje: Ik heb allebei de boeken met plezier gelezen. Maar Forest of Souls hield mijn aandacht net iets beter vast en ook de personages vond ik net iets aantrekkelijker. Ik wil van beide boeken graag het vervolg lezen en dat zegt natuurlijk ook wel wat. Kingdom of souls krijgt een 7, Forest of souls een 8.

Roxanne: Ik vond beide boeken erg goed en heb ze met plezier gelezen. Kingdom of Souls trok mijn aandacht sneller dan Forest of Souls en dat ondanks de diverse, soms wat verwarrende, verhaallijnen. Van beide wil ik zeker het vervolg lezen. Beide boeken hebben hun plus en min. Voor mij krijgt zowel Forest of Souls als Kingdom of Souls een 8.

Conclusie

Kingdom of Souls krijgt van ons gemiddeld een 7,6

Forest of Souls krijgt van ons gemiddeld een 8,3 

Beide boeken krijgen 4 sterren, maar Forest of Souls is de winnaar van deze battle. 

Welke boeken zou jij graag eens tegenover elkaar willen zien strijden in een battle of the books?



Reacties op: Battle of the books: Kingdom of souls vs Forest of souls

Meer informatie

Gerelateerd